Elektrische auto huren Baskenland spanje

Met de trein naar Baskenland in Spanje én een elektrische auto huren! Dit moet je weten

Met de trein naar Baskenland in Spanje en dan ook nog eens een elektrische auto huren om zo je uitstoot nog lager te houden. Dat is wat Naomi blogger van Probe around the Globe vorig jaar heeft gedaan. Dat Naomi een fanatieke treinreiziger is, blijkt ook wel uit haar treinreis naar Griekenland.

In de nieuwe rubriek mijn duurzame reis interview ik reizigers die een reis hebben gemaakt met een lagere impact dan gemiddeld. Van fietsvakantie naar Rome tot de Camino Francés en de leukste treinreizen. Ook wat te vertellen? Mail naar info@homemadeadventures.nl onder vermelding van mijn duurzame reis.

Met de trein naar Baskenland in Spanje en daar een elektrische auto huren, dat klinkt als een groot duurzaam avontuur?

Ja, dat kun je wel zeggen. Ik heb nog geen berekening gemaakt, maar de trein naar Parijs rijdt voor een groot deel op duurzame energie. Ook de TGV door Frankrijk heeft duurzame bronnen. En het huren van een elektrische auto is natuurlijk veel duurzamer dan een benzineauto huren.

Ik heb getracht bij lokale hotels en pensions te verblijven, in Baskenland wordt al het voedsel lokaal verbouwd en ik heb enkele geologische sites bezocht die uniek zijn voor de regio. Al met al denk ik dat mijn carbon footprint relatief laag is geweest voor deze reis. 

Laten we bij het begin beginnen, hoe kom je met de trein in San Sebastian?

Ik had eerder al ervaren hoe makkelijk het is om van Nederland naar Bordeaux te reizen met de trein. Dus toen de volgende trip naar Baskenland ging, dacht ik: laat ik eens kijken of dat ook met de trein kan.

Het was best even puzzelen, want de plaatsnamen in Baskenland in Spanje hebben vaak 2 namen: een Engelse/Spaanse naam en een Baskische naam. Om dus de juiste bestemming te vinden via de treintickets websites was een uitdaging.

Veel route websites gaven aan dat ik via Barcelona moest reizen, maar ik heb doorgezet en gepuzzeld tot ik tot de conclusie kwam dat ik via met de Thalys/Eurostar naar Parijs zou reizen. Vandaar neem je een TGV naar zuid-Frankrijk, naar Hendaye op de grens met Spanje. Het lokale smal spoor naar San Sebastian is geen onderdeel van de grote treinmaatschappijen in Europa, dus je kunt geen routes online vinden. Maar de trein rijdt gewoon, is supergoedkoop en snel!

Voor het eerste deel van de reis koop je heel gemakkelijk je kaartjes hier.

Zo stond ik dus binnen 10 uur met de trein van zuid Nederland in San Sebastian Spanje.

De overstap in Parijs was een beetje chaotisch, maar ik ben lekker een luxe croissant gaan halen. En een beker thee in mijn eigen koffiemok en toen kwam het allemaal goed. Het was zo’n ontspannen en relaxte reis dat ik me niet voor kan stellen dat ik ooit anders zou willen reizen!

-> lees ook eens: 19 tips voor goedkoop treinreizen in Europa.

Trein naar Baskenland Spanje

En dan, dan ben je aangekomen en huur je een elektrische auto, waar heb je dit gedaan. En waarin is dit anders dan een benzine-diesel auto.

Ik wist dat ik voor mijn trip meer van Baskenland wilde zien en dus een huurauto nodig had. Een auto huren in Baskenland is supervoordelig en de meeste keuze heb je vanaf de luchthaven van Bilbao.

Ik gebruik altijd verschillende autohuur vergelijk sites, zoals sunnycars.nl of easyterra.nl. Die laatste heeft sinds een tijdje ook een optie om te selecteren op type brandstof. Dus de keuze voor benzine, hybride of volledig elektrisch (EV). 

De goedkoopste opties waren allemaal Fiat 500 auto’s, hier rijd ik thuis ook in. Toen heb ik voor de grap gekeken wat er beschikbaar was als elektrische auto. Ik zag dat dat ook Fiat 500 waren, maar dan de E-versie. Het was maar een paar tientjes duurder en ik wilde altijd al eens een langere tijd een elektrische auto uitproberen. Dus vandaar.

Puur uit nieuwsgierigheid heb ik geboekt. Ik kreeg uiteindelijk een splinternieuwe Fiat 500-E, in het roze metallic. De auto was heel erg nieuw, dus dit was erg anders voor mij, maar de auto rijdt superfijn.

-> Kijk hier voor de opties om een elektrische auto te huren.

Volgens de boardcomputer kon ik er 280 km mee rijden. Dat lijkt niet zo heel erg veel, maar tijdens een autorondreis door een provincie als Baskenland, haal je die 280 km per dag bijna niet.

Ik was wel een beetje gespannen hoe het zou werken met het laden, maar uiteindelijk is dit reuze meegevallen. Ik had sowieso overnachtingen geboekt bij hotels en B&B’s waar ik de auto zou kunnen opladen. Tussendoor heb ik ongeveer 4x langs de snelweg of in de stad geladen, meer uit voorzorg dan dat het echt nodig was.

Met die elektrische huurauto heb je veel meer vrijheid. Waar ben je allemaal geweest?

Ik heb een flinke rondreis gemaakt van meer dan 1300 km. Ik ben begonnen in Bilbao en langs de kust naar San Sebastian gereden.

Na wat tijd aan de kust ben ik door de bergen naar Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van Baskenland gereden en de Rioja wijnregio. 

Vandaar ben ik via het binnenland naar de nabijgelegen regio van Cantabria gereden en heb ik een paar dagen in de bergen van Picos de Europa doorgebracht. De reis was erg divers met grote steden, kust, bergen, wijnregio en oude pittoreske dorpjes.

Elektrische auto Baskenland Spanje

Wat was de highlight van de reis?

Mmmhh, een logische, maar lastige vraag. Het eten in Baskenland is echt fantastisch en sommige vergezichten aan de kust of in de bergen waren overweldigend. Maar wat me het meeste is bijgebleven waren de intense herfstkleuren van oktober.

Het was ongewoon warm en zonnig voor de tijd van het jaar en de herfstkleuren waren prachtig. Alsof je door een Bob Ross schilderij rijdt van het ene dorp naar het andere.

En heb je nog tips voor leuke overnachtingen?

Veel mensen denken dat ze in Bilbao of San Sebastian moeten overnachten. Dat kan natuurlijk wel, maar met een huurauto, hoeft dat natuurlijk niet!

Niet ver van San Sebastian, aan de kust, dicht bij het beroemde strand van Zarautz ligt het dorpje Orio. Daar, via een zijweggetje van een industrieterrein, vond ik een geweldige B&B. Volledig verbouwd in rustieke stijl, maar met moderne elementen, en een geweldig ontbijt.

Ze hebben een elektrische laadpaal, zonneboiler en zonnepanelen. Het ontbijt is volledig organisch en lokaal geproduceerd. Elke kamer heeft een klein tuintje of balkon en het was er heerlijk rustig. Het heet Oribar Casa Rural en ik heb hier heerlijk geslapen.

-> Kijk hier voor de actuele beschikbaarheid van Oribar Casa Rural.

Bilbao

Een roadtrip met een elektrische auto vergt veel meer planning. Hoe zit het met laadpalen in Spanje?

Ik had van tevoren van alles opgezocht en apps gedownload, maar die heb ik uiteindelijk niet gebruikt. Het bleek dat het Spaanse Iberdrola de beste dekking van snelladers had in dit gebied. Ik heb hun app gedownload, mijn gegevens ingevuld en alvast mijn creditcard gekoppeld. Via de app kun je makkelijk zien waar de laadpalen zijn, met hoeveel kWh je kunt laden en achteraf krijg je meteen te zien wat het kost.

Het is vast niet de goedkoopste manier om te laden, maar het was wel makkelijk. Ik zou ook zeker de app Google Translate downloaden en alvast de Spaanse taal downloaden. Dan kun je makkelijk met je camera live vertalingen maken voor het geval je bij een laadpaal staat zonder Engels.

Uiteindelijk viel het me tegen dat er weinig borden langs de weg staan die aangeven dat je elektrisch kunt laden. Maar wat wel weer meeviel was de grote hoeveelheid laadmogelijkheden in grote steden en langs de doorgaande wegen. Het snelladen is nog niet zo vertegenwoordigd, maar de selectie opties in de apps helpen hierbij wel.

Wat wil je nog meer kwijt over jouw duurzame reis naar Baskenland in Spanje?

Uiteindelijk heeft het me verbaasd hoe makkelijk deze trip eigenlijk was. Vantevoren heb ik me best druk gemaakt over de overstap in Parijs en bij de Frans/Spaanse grens. Maar het was allemaal zo vanzelfsprekend en makkelijk, dat was echt een eitje.

Ik maakte me ook druk over de huurauto en de laadopties, maar uiteindelijk reed ik zo zuinig en kon ik elke avond bij het hotel laden. De keren dat ik ‘onderweg’ moest laden, had ik van tevoren via de app de laadpaal uitgezocht en binnen 20 minuten was ik voor 80% weer volgeladen. In sommige parkeergarages waren de enige vrije parkeerplekken die voor elektrische auto’s en heb ik nog een paar % bijgeladen.

Zeker als je een compacte of kleine regio bezoekt, dan is een elektrische auto zeker een overweging. Ik ben nu wel echt overtuigd dat ik zelf thuis ook graag een volledig elektrische auto zou willen hebben, maar ja, daar moet ik nog maar even voor doorsparen.

Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze handige reisgids niet!

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten