Stedentrip Boedapest met de trein

De leukste stedentrip Boedapest met de trein

Boedapest is een waanzinnig mooie en sfeervolle stad, die gescheiden wordt door de rivier de Donau. Aan de ene kant ligt het groene en heuvelachtige deel Boeda. Aan de andere kant ligt het vlakkere en stadse deel Pest, waar je eindeloos kan ronddwalen en het bekende Parlementsgebouw vindt. De stad heeft enorm veel te bieden. Een rijke historie, maar ook veel hippe plekken. En niet geheel onbelangrijk, een stedentrip naar Boedapest met de trein is super leuk!

De start van onze stedentrip Boedapest met de trein

Boedapest is goed te bereiken met de trein. Met de Nightjet reis je er via Wenen in een nacht en een ochtend naartoe. Je kan kiezen voor zowel slaapplekken, als zitplekken. Wij kiezen voor het laatste, om kosten te besparen. Voor mij is het de eerste keer met een internationale trein, dus ik ben sowieso benieuwd hoe het bevalt.

Wij stappen op in Utrecht. Nadat we wat gegeten hebben op het station, zien we de blauwe snelheidstrein aan komen rijden op het perron. Enthousiast stap ik in en neem ik plaats in een 6 persoons coupé. Deze hebben we nu nog voor onszelf. Met koffie en een boek, installeer ik mijzelf bij het raam.

De nacht verloopt enigszins onrustig, doordat de trein meerdere keren stopt in Duitsland en er uiteraard ook reizigers instappen. Rond middernacht hebben wij de coupé dan ook niet meer voor onszelf. Maar wanneer je vroeg wakker wordt, is het genieten van de rust en het uitzicht, als iedereen nog slaapt. In de ochtend haal ik een ontbijtje in de coupé verderop, bestaande uit een koffie en Kaiser broodjes.

trein naar boedapest

Aankomst in het statige Keleti station in Boedapest

In de nacht hebben we vertraging opgelopen en we missen dan ook onze aansluiting in Wenen. Dat mag de pret van onze stedentrip Boedapest met de trein niet drukken. Gelukkig worden we daar goed geholpen bij de servicebalie van de ÖBB en kunnen we niet veel later alsnog in de trein stappen, die ons in 3 uur naar Boedapest brengt. Deze trein is overigens een stukje luxer dan de Nightjet, eindelijk kunnen we op WiFi!

We rijden het Keleti station binnen, dit station geeft meteen een mooie indruk van wat je in de rest van Boedapest te wachten staat. Het is namelijk gebouwd in een van de vele klassieke bouwstijlen die je in de stad tegenkomt. De zon schijnt door de grote, gekleurde raampartij boven de uitgang en we lopen er zo onderdoor. De warmte in, op weg naar ons hotel.

We verblijven in het Intercity Hotel. Dit is een mooi hotel, vlak naast het station. Een aanrader!

Het veelzijdige Citypark

Het in Pest gelegen Citypark ligt vlak bij het station en is dus een mooie plek om je stedentrip Boedapest te starten. In dit gigantische, groene park hangt een gezellige sfeer waar je je goed kan vermaken. Je kan er rondwandelen en neerstrijken op de grasvelden, terwijl je een ter plaatse gebakken typisch Hongaarse snack eet.

Zo heb je bijvoorbeeld Langós. Dit is een soort plat brood, van deeg. Het wordt gefrituurd en doet mij daarom aan een oliebol denken, maar dan hartig. Je kan er ook allerlei toppings op bestellen. Het meest traditioneel is knoflookolie en zure room. Voor de zoetekauw heb je Kürtóskalacs, oftewel koek gebakken in de vorm van een schoorsteen. Deze zijn vaak met kaneelsuiker bestrooid, maar ook hier zijn allerlei smaken te krijgen.

Het grootste badhuis van de stad: Széchenyi

Wil je kennis maken met echt Hongaarse tradities? In het Citypark is ook het Széchenyi Badhuis. In Hongarije zijn badhuizen erg populair en Széchenyi  is dan ook niet het enige in Boedapest. (Ik heb mij laten vertellen dat er zelfs meer dan 100 zijn.) Maar het Széchenyi Badhuis is wel het grootste en meest indrukwekkend. Het is gevestigd in een geelgekleurd Neobarok gebouw, waar je op uitkijkt als je in het buitenbad zit.

Het lijkt mij een bezoek zeker de moeite waard. Maar omdat onze stedentrip Boedapest maar anderhalve dag duurt, kiezen wij ervoor deze over te slaan en lopen we door naar het sprookjesachtige, maar ook griezelig uitziend Vajdahunyad kasteel. Heeft Dracula hier gewoond?

tram boedapest

Het sprookjesachtige Vajdahunyad kasteel

Het Vajdahunyad kasteel werd gebouwd in 1896, ter ere van het 1000 jarige bestaan van Hongarije. Het grappige is dat het kasteel in eerste instantie van hout is gebouwd, omdat het de bedoeling was dat het als tijdelijk monument zou dienen. Alleen vonden de Hongaren het zo mooi, dat ze er uiteindelijk een ‘echt’ kasteel van hebben gemaakt.

Wat het kasteel erg bijzonder maakt, is dat er veel verschillende bouwstijlen in zijn verwerkt. Dit is om de architectonische rijkdom van Hongarije te laten zien. En ik heb het steeds over een kasteel, maar het bestaat uit meerdere gebouwen en is dus echt wel indrukwekkend om te bezoeken. Wil je ín het kasteel, dan kun je een bezoekje brengen aan het Agricultureel museum dat er nu gevestigd is.

Tip: In de winter kun je hier leuk schaatsen

Het Heldenplein met gigantische grote beelden

Aan de rand en tevens uitgang van het Citypark vind je het Heldenplein. Ook dit is gebouwd ter ere van het 1000 jarig bestaan van Hongarije. Op het plein staan indrukwekkend hoge beelden. In het midden staat het Milleniummonument, een hoge zuil met aartsengel Gabriël bovenop. Daar omheen staan zeven enorme ruiterstandbeelden en aan de rand van het plein staan in een halve cirkel beelden van Hongaarse helden opgesteld.

Wij blijven niet lang op het plein. Ondanks de grootte van de beelden, heb je het al snel gezien. En omdat het bloedheet is op het moment dat wij er zijn, kiezen we ervoor een bezoekje te brengen aan het aangrenzende Kunstmuseum. Of beter gezegd: bezoek. Want hier kun je uren zoet zijn.

Verdwaal in het ‘Museum voor de Schone kunsten’

Het Szépmüvészeti Múzeum is vanaf de buitenkant indrukwekkend om te zien. Je loopt het gebouw in via een trap waar Korinthische zuilen op staan. In het museum bezoek je de Romaanse, Renaissance en Barokke zaal. Hier hangen prachtige schilderijen, maar ook zijn er tentoonstellingen te bewonderen over onder andere de Egyptische en klassieke oudheid. Geschiedenis- en kunst liefhebbers kunnen hier dus echt hun hart ophalen.

Boeda

Wandelen langs de Donau: genieten van de skyline van Boedapest

Vanaf het Museum voor de Schone kunsten, lopen wij naar de Donau. We wandelen langs een wat drukkere hoofdweg en krijgen zo een goede indruk van de stad en de klassieke gebouwen die er staan. Dat is overigens waarom wij alles te voet doen, al is er ook een heel goed metronetwerk in Boedapest.

Inmiddels is het etenstijd en onderweg eten we wat. Omdat ik het liefst vegan eet, is het lastig een goed restaurant te vinden. De volgende keer zoek ik dit van tevoren uit. We strijken neer bij een restaurantje, waar geen vegan opties zijn. Dus gaan mijn vriend en ik voor de gebakken camembert, met rijst. Een erg gangbaar gerecht in Hongarije.

Uitzicht op het imposante Parlementsgebouw

Eenmaal aangekomen bij de Donau, waait een frisse avondbries ons aangenaam om de oren. Een heerlijke manier om af te koelen na een warme dag. We steken een van de vele bruggen over, die Boeda met Pest verbindt. Vanaf de overkant heb je een prachtig uitzicht. Wij bekijken het imposante Parlementsgebouw aan het water en genieten van de ondergaande zon. Het is echt een aanrader om ’s avonds deze wandeling te maken en de skyline van Boedapest te bekijken.

Op de kade langs de Donau zijn verschillende gedenktekens te zien. Zo komen wij op een gegeven moment een beeldje tegen van een militair voertuig, gericht op het Parlementsgebouw. Er staat helaas niks bij, dus ik durf nog steeds niet met zekerheid te zeggen waar het voor is.

Na een flinke wandeling steken wij de Donau weer over, op weg naar ons hotel. De volgende dag wandelen we door een ander deel van Pest, naar Boeda.

Typisch Hongaars ontbijt en struinen door Pest

Logeer je toevallig vlak bij het station van Boedapest? Vergeet dan niet te ontbijten bij Piknikség. Hier kan je genieten van echt Hongaarse baksels. Van roombroodjes, tot maanzaadbroodjes en chocoladebroodjes. Maar ook gewoon witte broodjes in de vorm van halve maantjes. Bovendien kun je er heerlijke ijskoffie krijgen! Wij starten er onze 2e dag, voordat we nog een ronde door Pest doen.

In Pest is enorm veel te zien. Daarom is het heerlijk om door de straten te struinen en te genieten van de vele klassieke bouwstijlen die Boedapest rijk is. Onderweg kom je onder andere een Synagoge (de grootste van Europa) tegen, de Sint Istvan Basiliek (je kan deze beklimmen) en het Operagebouw. Stuk voor stuk indrukwekkend. Pest zie ik wel echt als het drukkere, stadse deel van Boedapest.

Via de gezellige markthal naar Boeda

Voordat je de brug naar Boeda oversteekt, kom je langs de grote markthal. Een bezoek is zeker de moeite waard. Het is er gezellig druk en je vindt er typisch Hongaars eten. Zo maken de Hongaren enorm veel met (punt)paprika’s.

Aan de overkant ligt de groene Gellért heuvel. Wij lopen tegen een waterval aan en zien oude, charmante trams rijden. In de heuvels van Boeda zijn meerdere wandelroutes met uitkijkpunten en bezienswaardigheden. Ook kun je de verschillende eilanden waar Boeda uit bestaat bezoeken. Bijvoorbeeld het Marghareta eiland. Dit doen wij allemaal niet, omdat wij beperkt de tijd hebben. Maar zodra ik nog een keer terugkom, wil ik hier zeker nog een keer naartoe!

markthal boedapest

Met de Funicular naar de Burcht van Boeda en het Vissersbastiljon

De Burcht van Boeda, het oude Koninklijk Paleis, ligt op een heuvel (Várhegy) en is daardoor nog indrukwekkender. Je kan er naartoe wandelen, maar je raadt het al, dat voel je wel in de kuitspieren. Het is leuker om de historische funicular, oftewel kabeltram te pakken. Je bent dan in een paar minuten boven.

Eenmaal boven gekomen kun je jezelf, ook in dit deel van de stad, lang vermaken. Hier staan namelijk meerdere bezienswaardigheden bij elkaar. Zo heb je het indrukwekkende Koninklijk Paleis, waarin meerdere musea te vinden zijn en de Széchenyi Nationale Bibliotheek. Maar ook het populaire,  Vissersbastion met stadsmuren en de Matthiaskerk met een bijzonder Mozaïek dak.

Als ik nog een keer terugkom wil ik zeker een bezoek brengen aan The Hospital in the Rock Museum. Een ziekenhuis bunker, die een belangrijke rol speelde in zowel de Tweede Wereldoorlog als in de revolutie van 1956.

Deze plek mag niet ontbreken tijdens je stedentrip Boedapest

Vanaf de burchtheuvel heb je echt een prachtig uitzicht over de skyline van Boedapest. Deze plek mag dus niet op je lijstje ontbreken tijdens een stedentrip Boedapest!

Al hebben wij nog lang niet alles gezien. We sluiten hier onze reis af, terwijl we nog wat eten bij Monkey. Hier bestellen we een vegetarische burger. Het restaurant ziet er hip uit. Ik heb het idee dat als je ook van het nachtleven in Boedapest wilt genieten, je in dit deel van de stad prima terecht kan. In ieder geval heb je ’s avonds een fenomenaal uitzicht omdat veel gebouwen aan het water verlicht zijn.

Na onze burger, vertrekken wij naar het Oosten van Hongarije waar we nog meer Hongaarse cultuur zullen opsnuiven!

Uitzicht over Boedapest

Hoe kom je met de trein in Boedapest?

Om met de trein in Boedapest te komen reis je het beste met de nachttrein naar Wenen om daar in de ochtend de trein naar Boedapest te pakken. Binnen veertien uur naar vertrek sta jij uitgerust en wel op het station in het centrum van Boedapest. Kijk hier voor de actuele ticketprijzen en vertrektijden. Met deze tips word jij een kei in het vinden van goedkope treintickets.

Waar kun je goed eten in Boedapest?

In Boedapest vind je overal waar je kijkt leuke restaurantjes. Fijn is dat er ook genoeg vegan en vegetarische opties zijn. Dit zijn mijn favoriete restaurants.

  • Bakker voor ontbijt: Piknikség (tegenover het Keleti station)
  • Restaurant: Monky (in Boeda, vegetarische opties)
  • Ontbijt, koffie & taart: Sock’s coffee (tegenover de Synagoge, ook vegan opties)
  • Kijk voor vega(n) restaurants op: de website of van app van Happy Cow

Bonus tips voor een stedentrip Boedapest

  • Uit eten gaan en boodschappen doen is over het algemeen goedkoper dan in Nederland
  • Er is een uitstekend metronetwerk
  • Zoals in elke grote stad: let goed op je bezittingen
  • Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen in de stad Engels of Duits spreekt

Waarom een stedentrip Boedapest met de trein echt op je reislijstje hoort!

Ik vond het een geweldige ervaring om met de trein naar Boedapest te gaan. Het geeft mij echt een roadtrip gevoel. Als je ’s avonds om 20.00 uur op de trein stapt, ben je er de volgende dag om 12.00 uur. Onderweg kun je wat werken, lezen, een spelletje doen en genieten van het uitzicht. Maar het grootste gedeelte slaap je natuurlijk. Daarom vind ik het ook niet erg dat er in de Nightjet naar Wenen geen WiFi is. Bovendien is het ook wel eens lekker offline te zijn en bewust te genieten van je reis.

En waarom Boedapest? Ik vind Boedapest echt een waanzinnige stad, misschien wel een van de tofste steden waar ik ooit geweest ben. Er is zoveel te zien en te doen. Wat op mij de meeste indruk maakt, zijn de vele verschillende klassieke bouwstijlen, het wandelen langs de Donau, de imposante gebouwen en de rijke historie. Er zijn veel sfeervolle plekken en omdat ik zelf ook erg van de natuur hou, ben ik erg blij met het groene en idyllische deel Boeda.

Goed voorbereid aan op reis? Deze handige reisgids wil je lezen.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Foto van CAJA HEIKENS

CAJA HEIKENS

Hi! Ik ben Caja. Ik ben het gelukkigst wanneer ik met mijn rugtas op, op pad mag. Op zoek naar de mooiste plekken, die nog niet zo bekend zijn. En daarvoor hoef je helemaal niet ver te reizen. Ik ontdek bijzondere plekken, die goed bereikbaar zijn met het OV en waar je niet de hele wereld voor over hoeft te reizen!
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten