Camino Francés wandelen

800 kilometer over de Camino Frances, dit is het verhaal van Raïssa

Testen of je fysiek fit genoeg bent om 800 kilometer te wandelen, door onder andere de Pyreneeën, schattige dorpjes en uitgestrekte velden. Tranen van de pijn en de mooiste ontmoetingen. Dat is het verhaal van Raïssa die met de trein vertrekt om de Camino Francés te lopen.

In de nieuwe rubriek mijn duurzame reis interview ik reizigers die een reis hebben gemaakt met een lagere impact dan gemiddeld. Van fietsvakanties naar Parijs tot de Camino Francés en de leukste treinreizen. Ook wat te vertellen? Mail naar info@homemadeadventures.nl onder vermelding van mijn duurzame reis.

Je hebt een deel van de Camino de Santiago gelopen, ik ben erg nieuwsgierig. Welk deel heb je precies gelopen?

Ik heb de Camino Francés gelopen vanuit het Franse dorpje Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela in Spanje.

Waarom wilde je zo graag de Camino lopen?

Mijn reden om de Camino te lopen, was de fysieke uitdaging. Ik wilde namelijk weten of ik het aan kon om 800 km te wandelen. Daarnaast ben ik ook gek op nieuwe plekken ontdekken en aangezien je tijdens de Camino op heel veel plekjes komt was dat dus een win-win.

Camino Francés route

Je bent met de trein naar Camino Francés gereisd. Waar ben je gestart en hoe zag de treinreis eruit?

Ik ben mijn treinreis gestart op Rotterdam Centraal. Hier heb ik de Thalys gepakt naar Parijs waar ik vervolgens over ben gestapt op de trein naar Bayonne. Eenmaal aangekomen in Bayonne pakte ik de derde en tevens laatste trein naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Een kaartje voor heel dit het traject heb ik heel gemakkelijk via deze link bij NS International gekocht. Wil je weten hoe ik mijn treinreis naar Saint Jean Pied de Port heb ervaren?

Trein naar Camino Francés
Met de terin naar Camino Francés

En dan? Eenmaal aangekomen, hoe was je ervaring tijdens de Camino Francés?

Eenmaal aangekomen in Saint-Jean-Pied-de-Port begon het CaminoFrancés gevoel meteen. Op het station stonden tientallen mensen die, net als ik, wandelschoenen aan hadden en een volle backpack op hun rug droegen. In de albergue leerde ik andere pelgrims kennen en deelden we meteen tips met elkaar uit. Dat alles gaf een gevoel van saamhorigheid. Ik heb de Camino Francés ervaren als één van de mooiste reizen in mijn leven. Ik heb intens genoten van de rust en de stilte, de prachtige natuur, maar ook van de gesprekken met de mensen die ik onderweg heb leren kennen. Ook ben ik mezelf een aantal keren tegengekomen en heb ik nieuwe dingen over mezelf geleerd. Het was echt één groot avontuur. Ik ben ondertussen ook al weer bezig met nieuwe plannen maken voor een andere Camino die ik graag wil lopen, de Camino del Norte.

Hoe plan je de route van Camino Francés precies?

Van tevoren had ik veel research gedaan op internet. Ik wist dus al vrij goed wat me te wachten stond. Toen ik bij het pelgrimsbureau in Saint-Jean-Pied-de-Port mijn eerste stempel ging halen voor in mijn pelgrimspaspoort kreeg ik een blaadje mee met alle etappes er op. Hier heb ik me min of meer aan gehouden. Maar als ik een keer meer of juist minder kilometers wilde lopen dan deed ik dat ook gewoon.

Je hebt veel andere pelgrims ontmoet tijdens de Camino Francés, wat is je meest bijzondere ervaring?

Het meest bijzondere moment op de Camino had ik op mijn 20e wandeldag van Reliegos naar de stad León. Toen ik aankwam in León, maakte ik net als elke dag een rondje door de stad. Ik vroeg me af hoe het met Ingrid zou gaan, de vrouw waarmee ik de Pyreneeën doorkruist heb. Ook dacht ik aan de andere mensen die ik onderweg had ontmoet. Ik was ze allemaal uit het oog verloren omdat ik het iets rustiger aan deed door een blaar die ik had opgelopen onder mijn nagel die ontzettend zeer deed. Die avond in León ging ik al op tijd op zoek naar een restaurant om wat te eten. Op de één of andere manier voelde ik me niet zo thuis in de stad en wilde ik terug naar de albergue om me terug te trekken.

Al zoekend naar een restaurant, liep ik opeens Vicente tegen het lijf. Ik had hem al eerder tijdens de Camino ontmoet en hij bleek die avond een etentje georganiseerd te hebben. Hij vroeg of ik ook wilde komen en daar had ik wel zin in. Op het moment dat ik het restaurant binnen kwam, waren er zo’n twintig mensen en al die twintig mensen kende ik gewoon! Ik had onderweg met ieder van hen een moment(je) gedeeld en nu waren we met z’n alle samen als een grote Camino familie. Aan het eind in Santiago hebben we ook met z’n alle nog een afscheidsdiner gehad.

santiago de compastello

En het meest verschrikkelijke moment?

Verschrikkelijke momenten heb ik niet gehad op de Camino. Ja, misschien toen het einde van de Camino in zicht was. Ik wilde namelijk nog helemaal niet naar huis, haha. Maar als ik echt moet kiezen dan kies ik voor het moment dat ik last kreeg van mijn grote teen en echt gewoon moest huilen van de pijn. Uiteindelijk bleek ik een blaar onder mijn teennagel te hebben. Op het moment dat die door de dokter doorgeprikt werd, was de druk eraf en kon ik weer vrolijk verder.

Waar slaap je eigenlijk tijdens de Camino?

Tijdens de Camino heb je verschillende overnachtingsmogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een hotel en een B&B, maar het meest gebruikelijke is toch wel om te slapen in een albergue. Dit is een hostel/herberg voor pelgrims waar je op een slaapzaal slaapt met andere mensen. Soms is dit met maximaal 4 personen, maar ik heb ook op slaapzalen geslapen met wel meer dan 20 personen. Wil je meer weten over slapen op de Camino?

Slapen tijdens Camino Francés

En wat mag er echt niet ontbreken je rugzak?

Voor de vrouwen onder ons: deze plastuit. Ik had hem tijdens de Camino niet bij me, maar kwam er toen wel achter dat dat heel erg handig had geweest. Als vrouw kan het soms knap lastig zijn om even snel ergens te plassen en zo’n plastuit maakt het allemaal net even wat makkelijker.

En terug naar huis? Kan dat ook met de trein?

Terug naar huis kun je ook de trein pakken. Je doet er dan wel een stuk langer over dan de heenweg. Om vanuit Santiago de Compostela terug naar Nederland te reizen per trein doe je er namelijk ongeveer dertig uur over. Je legt dan het volgende traject af: Santiago de Compostela – Madrid – Irún – Hendaye – Bordeaux – Parijs – Nederland.

Heb je nog andere tips die je graag wilt delen?

Niet twijfelen, maar gewoon doen 😉

Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze handige Pelgrims gids niet!

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Search
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten