Snorkelen met walvishaaien in Oslob

Snorkelen met walvishaaien in Oslob Filipijnen, doen of niet?

Snorkelen met walvishaaien in Oslob is ondertussen alweer een paar jaar geleden. Tijdens mijn backpack reis door Azië heb ik in de Filipijnen gesnorkeld met walvishaaien. Maar was dit nu leuk of niet? In die tijd was ik helemaal nog niet zoveel bezig met duurzaam reizen en deed ik daar voorafgaand al helemaal geen onderzoek naar als ik een activiteit plande. Het enige waar ik naar keek was de prijs, soms leer je on the go. Dit was z’n moment.

Ik had super veel zin in mijn trip naar Oslob om daar met walvishaaien te gaan snorkelen. De reden dat ik Oslob had uitgekozen was omdat het daar aanzienlijk goedkoper was dan op andere locaties. Dat het druk was, ja dat had ik wel gelezen, maar ik las ook dat je er zo goed als altijd walvishaaien ziet.

Eenmaal met de bus in Oslob aangekomen was het was mega druk. Massa’s toeristen die stonden te wachten tot ze op een van de bootjes mochten. Een straat vol met souvenir winkeltjes en genoeg restaurantjes om je helemaal vol te kunnen eten. Niet helemaal wat ik er van verwacht had. Eenmaal in het water had je niet eens de ruimte om veel te zwemmen, je moest in de buurt van de boot blijven.

Walvishaaien

Je kunt een walvishaai herkennen aan zijn grote brede platte kop, het dier heeft een grijze rug met witte stippen en de walvishaai is de grootste vis ter wereld, ze zijn gemiddeld 12 meter lang. Ik was ook zeer onder de indruk en ook wel een beetje geschrokken toen er eentje op me af kwam zwemmen. Dit is echter helemaal niet nodig, walvishaaien eten voornamelijk plankton en ze trekken zich niks aan van mensen in hun omgeving. Ze zien jou gewoon als een ander dier in de zee. Om aan voedsel te komen migreren ze door het jaar heen. Ze zwemmen grote stukken naar plaatsen waar nog plankton te vinden is.

Waarom zie je in Oslob altijd walvishaaien?

Snorkelen met walvishaaien in Oslob is erg populair, waarom? Je ziet hier altijd walvishaaien. Hoe kan dat dan? Dat is heel simpel ze worden hier dagelijks gevoerd. Tussen de boten vol met toeristen varen ook nog kleine boten van waaruit ze de dieren voeren en waarmee ze de walvissen naar de boot toe lokken. Door dit te doen wordt het hele ecologische systeem van een walvishaai verpest. Mij werd voordat we het water indoken verteld dat we de dieren niet mochten aanraken. Maar omdat de dieren op het voedsel afkomen is het vaak lastig om afstand te houden, soms zwem je onbewust tegen ze aan. Of eigenlijk zij tegen jou. Ik lag helemaal vlak tegen het wateroppervlak en was echt mijn best aan het doen om ze niet aan te raken. Toch is dit verschillende keren gebeurt. De dieren krijgen heel eenzijdig voedsel gevoerd, door het voeren migreren ze niet meer en planten ze zichzelf ook niet meer voort.

Snorkelen met walvishaaien in Oslob

Al met al; als ik dit dus eerder had geweten was ik hier dus absoluut nooit naar toe gegaan. Ten eerste worden de dieren dus helemaal uit hun eco systeem gehaald. Ten tweede ook nog eens de hordes toeristen die er voor zorgde dat het niet eens een leuke gezellige middag was. Zwemmen met walvishaaien in Oslob is voor mij dus een dikke vette NEE!

Kun je dan helemaal niet met walvishaaien snorkelen?

Dat kan zeker wel! Zelf heb ik na deze ervaring niet meer met walvishaaien gesnorkeld. Wie weet ga ik dit tijdens een volgende reis weer een keertje doen. Wel heb ik wat onderzoek gedaan om jullie op weg te helpen naar een leuke locatie waar je wel op een gezonde en leuke manier kunt gaan snorkelen. De volgende locaties heb ik dus niet zelf bezocht, ben je hier wel geweest laat dan onder het artikel in een bericht weten wat je er van vond. Wellicht hebben andere lezeres hier iets aan. 🙂

Donsol

Donsel is een locatie waar je op een vriendelijkere manier met walvishaaien kunt zwemmen. De dieren worden hier niet gevoerd en de organisatie moeten zich aan strenge regels houden. Ik heb gelezen dat ze dit echter niet altijd doen, wat hier van waar is durf ik niet te zeggen. Heb je hier ervaring mee laat het me dan weten. In Donsol ga je met meerdere boten tegelijk opzoek naar de walvishaaien, een locatie waar het qua toeristen dus nog steeds aan de drukke kant is. Tussen november en juni zullen de walvishaaien zich in dit gebied vertonen.

Pintuyan

Pintuyan is een plek waar je op een vriendelijke manier met walvishaaien kunt zwemmen. De dieren zijn hier tijdens hun migratie in de periode van november tot en met juni. De walvishaaien worden hier niet gevoerd en je zult dus flink door moeten zwemmen om ze bij te kunnen houden. Er is steeds maar een boot in het water te vinden die niet langer dan 3 uur in de baai mag blijven. De baai is beschermt er zijn dus strenge regels waar ze zich aan moet houden.

Nogmaals, de bovengenoemde locaties heb ik zelf niet bezocht. De informatie die ik heb vermeld heb ik via verschillende bronnen verkregen. Heb je hier aan of opmerkingen over laat het me dan zeker weten.

Snorkelen met walvishaaien in Oslob

Nog twee laatste tips voor snorkelen met walvishaaien in Oslob

  1. Zorg dat je geen standaard zonnebrand gebruikt als je gaat snorkelen. Door de chemicaliën die hierin zitten word het koraal aangetast. Zoek eens naar milieu vriendelijke zonnebrand. Tegenwoordig heb je keuze genoeg. Het is wel aan te raden om deze vanuit Nederland mee te nemen. In Azië is dit nog niet zo makkelijk te verkrijgen. Ik schreef een artikel over duurzame zonnebrand zodat je precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf hiervan.
  2. Vergeet je onderwater-camera niet. Dit mooie moment wil je natuurlijk vastleggen. Zorg wel dat je geen flits gebruikt.
  3. Ben je nog op zoek naar een leuke reisroute door de Filipijnen? Sandra is al vaker in de Filipijnen geweest en stelde een leuke reisroute door de Filipijnen samen.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

12 reacties

    1. Dankjewel! Ik vind het belangrijk dat andere leren van mijn fouten zodat ze zelf een leukere ervaring voor hun zelf en de natuur creëren.

  1. Dit is een zo ontzettend belangrijk onderwerp waar echt nog te weinig aandacht aan besteed wordt. Dus dankjewel voor het delen van je ervaring en ik kan me hier echt alleen maar bij aansluiten.

  2. Het is zo jammer dat zulke dingen vaak gebeuren, ten koste van de natuur, alleen maar om zo veel mogelijk toeristen aan te trekken. Hetzelfde geld voor de olifanten in Thailand. Wij lezen ons nu altijd goed in voordat we zo’n activiteit doen. 🙂

  3. Mooi hoe je zo je verhaal deelt! Zo jammer dat dit soort toerisme nog steeds plaats vindt…. Keep up the good work om dit zo veel mogelijk te delen. Wij zelf lezen ons nu ook altijd in van te voren voordat we een activiteit als dit doen. Thanks voor het sharen

  4. Wat leuk dat je ze ondanks de slechte omstandigheden toch een keer gezien hebt. Ik probeer me inderdaad ook eerst goed in te lezen voordat ik een activiteit plan waar dieren/natuur bij komen kijken.

  5. Wat goed om te lezen dat er blogs zoals deze zijn, zodat je je vooraf goed kunt inlezen en kunt leren over alternatieven die beter zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten