Roadtrip plannen

Roadtrip plannen: dit moet je weten

Het is zover, tijd om je vakantie te plannen. Je gaat een roadtrip maken omdat dit een van de leukste manieren van reizen is, want? Je hebt alle vrijheid. Maar nu? Waar ga je naar toe? Hoeveel kilometers wil je rijden? Mag ik gewoon autorijden in het buitenland? Ik vertel je alles wat je moet weten, zodat jij de perfecte roadtrip kunt plannen.

Voorbereiding voor het plannen van een roadtrip

Bij het plannen van een roadtrip zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zodat jij jouw ultieme roadtrip kunt plannen.

Waar wil ik slapen?

Het is natuurlijk handig om vooraf te weten wat voor soort overnachtingen je graag wilt doen. Ga je graag kamperen, slaap je het liefst in een appartement, ga je voor extreem low budget en voor het ontmoeten van de lokale bevolking dan kun je beter gaan couchsurfen of slaap je in leuke hotelletjes en B&B’s? Het is natuurlijk niet handig als je uiteindelijk een leuke camping tegen komt maar je hebt geen tentje bij.

Ik raad je aan om voor je reis al een beetje rond te kijken naar leuke accommodaties, maar plan zeker nog niet alles vooruit. Dan raak je die vrijheid die je hebt door met de auto op pad te gaan juist weer kwijt.

Hoeveel nachten wil je gemiddeld op 1 plek blijven?

Natuurlijk is het handig om van tevoren een beetje te bedenken, hoe lang je ergens wilt blijven, dit hoeft natuurlijk niet, je kan ook als je op een leuke locatie bent besluiten om langer te blijven en valt de bestemming een beetje tegen, dan stap je weer in de auto en rijd je veer verder.

Hoe lang wil ik maximaal je de auto zitten per reisdag?

Dingen waar je over na kunt denken bij het maken van deze keuze, ben je de enige bestuurder of kun je afwisselen tijdens het rijden? Zit je graag lang in de auto en zie je graag de omgeving snel veranderen? Of vind je het net zo leuk om in de buurt van je vorige stop te blijven. Vind je het belangrijk om duurzamer te reizen? Dan kies je wellicht voor kortere afstanden. Lees ook dit artikel over langzaam reizen eens.

Hoeveel wil je ongeveer uitgeven aan je vakantie?

Dit heeft invloed op de afstand die je aflegt, ga je 5000 km rijden dan ben je veel meer geld kwijt aan tol, benzine, vignetten etc. Wil je minder geld uitgeven dan kies je wellicht voor een goedkoper land, er rijd je richting het oosten.

Autovakantie

Hoe bepaal ik waar ik naar toe ga?

Zelf lees ik veel reisblogs, ik kijk naar 3 op reis, ik lees het Lonely planet magazine en ik ben vaak op Pinterest te vinden. Hier doe ik het hele jaar door reisinspiratie op. Als ik dingen tegenkom waar ik echt een keertje naar toe wil sla ik deze op in Google Maps. Zodra ik dan mijn vakantie ga plannen heb ik meteen een heel lijstje van dingen die ik graag wil bezoeken. Dan is het alleen nog puzzelen en kijken hoe ik er een logische route van kan maken.

Nog een voordeel van deze manier was bijvoorbeeld vorig jaar tijdens de Corona pandemie. Wij hadden een roadtrip naar Slowakije en Polen op de planning staan, 2 dagen voor vertrek sloot Slowakije de grenzen weer. Doordat we al een hele lijst andere bezienswaardigheden en activiteiten klaar hadden liggen was de keuze snel gemaakt en gingen we uiteindelijk naar Zuid-Duitsland en Oostenrijk.

Roadtrip plannen

Belangrijk, ga na welke documenten je nodig hebt.

Belangrijk is om voor vertrek te kijken welke documenten of spullen je nodig hebt voor jouw bestemming. Heb je voor landen als Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië een vignet nodig. Deze kun je hier online bestellen. Voor andere landen betaal je juist weer Toll. Ga je roadtrippen buiten Europa dan kan het zijn dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Deze haal je bij de ANWB-winkel. Ga je roadtrippen buiten Europa dan moet je natuurlijk ook een auto huren, ik huur altijd mijn auto bij Sunny Cars, dit vind ik een fijn en betrouwbaar bedrijf. Als je een auto huurt let er dan op dat je ook de juiste verzekeringen afsluit. Ga van tevoren na of je een extra bestuurder wilt, vaak moet je hier voor bijbetalen. En let er ook op hoeveel kilometers je ongelimiteerd mag rijden. Vaak is het zo dat je na een bepaald aantal kilometers een extra bedrag per kilometer moet gaan betalen. Een zuinige auto huren zorgt er ook nog eens voor dat je duurzaam voor de natuur en voor je portemonnee bent.

Kijk ook eens naar de regeltjes voor het autorijden, dit verschilt per land. Ook de spullen die je in je auto bij moet hebben kan per land schelen. Je kunt dit het beste bij de ANWB op de website eventjes controleren.

Vermaak

Tijdens een roadtrip zit je natuurlijk lang in de auto, zorg voor een goed gevulde playlist met jou favoriete nummers op Spotify, of luister naar de leukste podcasts. Ik schreef eerder al een artikel over de leukste reispodcasts.

Roadtrip plannen

Snacks

Uren in de auto zitten gaat bij ons altijd samen met veel eten, lekkere broodjes, zakken snoep, koekjes een bak druiven. Als ik aankom op de plaats van bestemming heb ik eigenlijk nooit meer trek. Je eigen eten meenemen voor onderweg is ook nog eens veel goedkoper dan iedere stop bij een wegrestaurant eten moeten kopen.

Roadtrip inspiratie

Heb jij al eens gedacht aan een roadtrip dicht bij huis? Doe dan een roadtrip door Luxemburg. Of bezoek je liever een bestemming die nog niet overspoeld wordt door toeristen doe dan een roadtrip door Albanië.

Heb je veel langer de tijd voor een toffe roadtrip of wil je een stuk verder weg op reis. Dan is bijvoorbeeld een roadtrip door Australië een goed idee. Linda van Travellers of the world schreef hier een leuk artikel over.

Dit artikel bevat een samenwerking of affiliate links: Als je via een van de links iets besteld krijg ik daar een kleine commissie over zonder dat het jou iets extra’s kost. Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de disclaimer

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten