Over twee weken ga ik met moeder een weekendje naar Londen. Vanmorgen belde ik haar eventjes. Toen kwam de vraag, hoe doen we dat eigenlijk? Engeland behoort niet meer tot Europa dus mijn internet werkt daar niet meer. Mijn antwoord, gewoon net als vroeger, toen er nog geen internet was. Maar hoe reizen we eigenlijk als we geen internet hebben?
Even Google Maps erbij pakken als je niet meer weet waar je bent. Happy Cow openen om een vegan restaurant te vinden, de lokale treinwebsite erbij pakken om te zien hoe laat de eerstvolgende trein rijdt of even Homemade Adventures erbij pakken voor de laatste reistips ;-p. Tegenwoordig weten we niet beter en is onze mobiele telefoon niet meer weg te denken tijdens het reizen. Kunnen we eigenlijk nog wel reizen zonder internet?
Mobiel internet in het buitenland
Om even mijn moeder te ontzorgen, ook na de Brexit heb je met veel Nederlandse providers gewoon een werkend netwerk. Dus tijdens onze reis naar Londen kunnen we gewoon ons mobiel raadplegen. In veel landen buiten de Europese Unie is dit niet het geval. Per provider kan dit nogal eens verschillen. Zo had ik tijdens onze reis naar Zwitserland wel een werkende mobiel, maar Jeroen niet. Dit kun je zelf heel makkelijk even nakijken op de website van je provider.
Maar hoe doe je dat nou, reizen zonder internet?
Als je voor vertrek al weet dat je geen internet op reis hebt? Dan kun jij jezelf prima voorbereiden op een offline vakantie. Een heleboel handige reisapps hebben ook een offline functie waardoor je de app prima kunt gebruiken zonder internet. Maar ook zonder offline apps kun jij je prima redden. Voor veel dingen heb je niet eens je telefoon nodig. Ga erop uit en leg contacten met de lokale bevolking. Die willen je vaak maar al te graag helpen.
Vertalen zonder internet
Ga je naar een vakantiebestemming waar je de lokale taal niet spreekt en waar ze bijna geen Engels spreken. Dan is het handig om de offline functie van Google Translate te downloaden. Met deze app kun je communiceren met de lokale bevolking, maar ook een foto maken en teksten laten vertalen. Superhandig! Lees hier hoe je de offline functie van Google Translate kunt gebruiken. Daarnaast zorg ik er altijd voor dat ik een paar woordjes van de lokale taal leer. Hallo, dankjewel en fijne dag wil ik altijd in de lokale taal kunnen zeggen.
Entertainment zonder internet
Als je tijdens het reizen lange busreizen of treinreizen voor de boeg hebt, dan wil je jezelf natuurlijk niet vervelen. Zelf kan ik uren door het raam naar buiten staren zonder mezelf te vervelen. Maar van tijd tot tijd even lezen, muziek luisteren of een film kijken kan ook heel fijn zijn. Om te beginnen kun je natuurlijk dit inspirerende ebook over duurzaam reizen downloaden. 🙂 Op Spotify kun je voor voor vertrek jouw favoriete muziek en podcast downloaden. Heb jij deze reispodcasts al eens geluisterd? Zo kun je ook zonder internet op reis naar muziek luisteren. Op Netflix kun je ook nog eens de leukste films en series downloaden voor meer offline entertainment.
Offline navigeren
Om onderweg niet te verdwalen kun je gebruik maken van de offline plattegronden van Google Maps, deze moet je van tevoren even downloaden. Zorg ervoor dat je de hele regio download en een stukje extra. Je zal niet de eerste zijn waarbij net een stukje van de kaart ontbreekt.
Als ik veel ga wandelen tijdens mijn offline vakantie download ik ook altijd de offline kaarten van Maps.me. Op deze manier heb ik altijd een tweede navigatieapp. En Maps.me vind ik net wat fijner voor wandelen in de natuur.
Maak gebruik van wifi
Tegenwoordig vind je in heel veel cafeetjes en restaurants wel wifi. Ben je echt even hopeloos op zoek naar internet tijdens jouw vakantie. Plof neer in een café voor een lokale lunch en maak meteen even gebruik van de wifi. Win-win!
Dwaal rond
Laat je eens niet lijden door je telefoon. Begin gewoon met lopen en laat je lijden door al het moois wat je op straat tegen komt. Vaak kom ik op deze manier bij de leukste plekken uit. Zo dwaalde we in Bangkok door extreem smalle straatjes die wel supergezellig waren en kwamen we bij een foodcourt uit waar we een van de beste maaltijden in Thailand hebben gegeten.
Durf te vragen
Durf te vragen is voor mij nog steeds de beste manier van rondreizen. Vraag de weg naar dat ene museum waar je graag naartoe wilt. Of vraag in het restaurant waar je eet eens naar leuke bezienswaardigheden of activiteiten in de buurt. Leer de lokale bevolking kennen en vraag wat zij graag doen in hun vrije tijd. Dit kan tot leuke momenten en leuke herinneringen lijden.
Neem een papieren reisgids mee
Niets is toch beter dan een papieren reisgids? Voor stedentrips ben ik groot fan van deze handige reisgidsen van Time to Momo. Ga ik verder op reis of juist buiten de stad dan ben ik nog steeds groot fan van deze reisgidsen van Lonely Planet. Leuke overnachtingen, plaatsen om te eten en leuke activiteiten, je vindt het allemaal in een handige reisgids. Een duurzame tip, kijk eens op Marktplaats of bij de kringloopwinkel voor tweedehands reisgidsen.
Wil je dan toch internet op vakantie?
Wil je toch graag internet op vakantie? Verdiep je eens in een lokale simkaart. Heel handig als je langer op één bestemming blijft. Op de grotere vliegvelden of treinstations kun je vaak al een simkaart kopen. Lukt dit niet, dan kun je in Azië bij bijna iedere 7/11 winkel wel een simkaart kopen. Anders moet je even langs een telefoonwinkel. Om een simkaart te kunnen kopen heb je vaak een simkaart nodig.
Wil je voor vertrek al een goed werkende lokale simkaart hebben? Hier kun je online een e-sim voor veel verschillende bestemmingen bestellen.
Reizen zonder internet kan nog prima
Kortom, reizen zonder internet is nog prima te doen. Het voelt misschien als een uitdaging, maar ik zie een offline vakantie juist als een groot avontuur.
Goed voorbereid op reis? Koop dan hier een handige reisgids
Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.