Free_walking_tour

Free walking tour: De 5 leukste gratis stadswandelingen in de Wereld

Al vaker zag ik ze voorbij komen, maar iedere keer was ik op de verkeerde dag in een stad, of waren ze helemaal volgeboekt. Tot ik in Leeuwarden was en eindelijk een keer wel op tijd was. Ik heb het over de free walking tour. De free walking tour is een leuke manier om een nieuwe stad te ontdekken.

Wat is een free walking tour?

Een free walking tour is een tour waarbij je samen met een gids en andere reizigers de stad waar je verblijft, gaat ontdekken. In veel grote steden maar ook in de kleinere steden vind je steeds vaker deze gratis stadstours. De gidsen doen super hard hun best om jou een goede tijd te geven. Een gratis stadstour is namelijk niet helemaal gratis maar aan het eind van de tour geef je de gids een fooi. Hoe hoog is die fooi? Dat bepaal je zelf!

Naast een nieuwe stad leren kennen is het ook een mooie kans om andere reizigers en de lokale bevolking te ontmoeten. Met deze tours kom je vaak ook nog eens op plekken waar je zelf anders niet zou komen.

Stedentrip Leeuwarden

Hoe werkt een gratis stadstour?

Je kunt je aanmelden om mee te gaan op een free walking tour, meestal doe je dit via internet of via het lokale vvv kantoor. Op de dag van de tour verzamel je op de afgesproken tijdstip op de afgesproken locatie. Dan kan de tour beginnen. De meeste stadstours duren ergens tussen 1 en 2 uur.

Bij een gratis stadstour kun je er eigenlijk altijd van uit gaan dat een gids zijn uiterste best doet om je een heerlijke tijd te geven. De gids word namelijk niet per uur betaald maar zijn salaris bestaat uit de fooien die gegeven worden. Hoe beter een tour is hoe hoger de fooi waarschijnlijk zal zijn. Vaak zorgen ze ook voor iets extra’s zoals een plattegrond van de stad of foto’s met extra informatie erop.

Er bestaan eigenlijk twee soorten tours, het verschil tussen deze twee zul je zelf niet merken maar de gids wel. Je hebt zelfstandige gidsen, in dat geval mogen ze de fooi zelf houden, soms staan ze hier een deel vanaf aan het goede doel, maar dit is niet altijd het geval. In het andere geval werkt de gids voor een bedrijf, dan moet hij ongeacht de fooi die hij krijgt een vast bedrag per persoon die de tour volgt afstaan.

Het kan ook nog zo zijn de gids samenwerkt met een bedrijf. Door bijvoorbeeld iets over dat bedrijf te vertellen en er langs te lopen krijgt de gids hier ook een vergoeding voor.

Hoe dit allemaal zit kun je meestal wel op de website van het bedrijf of in de folder lezen.

Hoeveel geef je voor een Free walking tour?

Nu is natuurlijk de grote vraag, hoeveel geef je de gids waarmee je net een stadswandeling hebt gemaakt? Hoeveel fooi je een gids geeft is afhankelijk van een aantal factoren. De twee belangrijkste zijn denk ik, hoeveel kun je missen en hoe goed heeft de gids zijn best gedaan. Denk daarna eens aan de kosten van levensonderhoud in de stad waar je bent, zo is het leven in New York veel duurder dan het leven in Maleisië, er word daarom ook verwacht dat je in New York een hogere fooi geeft. Maar heb je in Maleisië een geweldige tour gedaan dan mag je daar ook gerust € 20,- voor geven.

Weet je echt niet hoeveel fooi je de gids moet geven? Laat dan een aantal mensen uit je groep voorgaan en kijk wat zij geven. Toen ik in Leeuwarden met een tour meeliep was ik in eerste instantie de enige, ik vond het toen wel meteen super spannend, ik vond dat ik het niet kon maken om maar € 5,- te geven, maar € 30,- vond ik ook meteen wel veel te veel. Gelukkig voor mij sloten er iets later nog 4 andere dames aan. Uiteindelijk heb ik € 10,- aan de gids gegeven.

Een richtlijn is ongeveer € 5,- tot € 20,- euro per persoon. Hopelijk heb je hier iets aan.

Backpack kopen

Waar vind je de gratis stads tours?

Waar vind je dan die stadswandelingen met een gids? Vraag het eens na bij je hostel of hotel, ze kunnen jou vast een goed advies geven. Anders zoek je op google free walking tour (city). Op TripAdvisor vind je ook veel free walking tours met meteen goede reviews erbij, en struin anders eens de leukste reisblogs af.

De leukste gratis stad tours over de wereld

Samen met een aantal fanatieke reizigers zette ik de leukste Free walking tours voor je op een rijtje, benieuwd? Lees snel verder.

Gratis stadswandeling Leeuwarden

Zoals ik eerder al vertelde, ging ik zelf mee met a Guide to Leeuwarden Zenon was daar mijn gids en die heeft de rijke geschiedenis van de stad op een leuke manier verteld. Hij nam ons mee langs een aantal belangrijke historische plekken, we liepen langs super moderne plekken vol met streetart, we kwamen in een prachtig steegje en langs een pleintje met de donkere kant van de geschiedenis. Niet te vergeten dat we trouwens ook langs de miniatuur kunst van de stad liepen. Wil je alles weten over een stedentrip naar Leeuwarden, lees dan snel verder.

Grutterswinkel Stedentrip Leeuwarden

Free walking tour Utrecht

Tijdens een weekendje Utrecht besloten Leen en Dieter mee te lopen met een lokale gids van Free Walking Tour Utrecht. Een absolute aanrader zoals ze dat zelf zeggen!

De geschiedenis van de stad, leuke weetjes, sagen en legenden, het komt allemaal aan bod. Saai wordt het niet, want alles wordt verteld met de nodige dosis humor. 

Bij het meetingpoint aan het Domplein gaan we op zoek naar iemand met een witte paraplu. Vrij snel ontmoeten we onze gids die ons de domstad van Nederland gaat leren kennen.
We staan al op het plekje waar de geschiedenis van Utrecht zo’n 2.000 jaar geleden begon. Oorspronkelijk stond hier een fort. De originele afmetingen zijn aangegeven door gekleurde stenen.

We wandelen verder naar de Pandhof van de Dom. Een prachtige binnentuin in het midden van de stad. Er zijn nog tal van andere pandhofjes te vinden in Utrecht. 

Wist je dat er in Utrecht ooit een kasteel heeft gestaan? Dit bewijst een tegelschilderij dat we tegenkomen in één van de winkelstraten. Doordat er te veel gekibbel en gevechten ontstonden tussen de Nederlanders en de Spanjaarden over het eigendomsrecht, werd het uiteindelijk afgebroken. Vandaag de dag is er niets meer van te zien.

We maken ook kennis met Nijntje. Een standbeeld van dit wereldberoemd konijn staat voor het gelijknamige museum. Er wordt hier ode gebracht aan auteur Dick Bruna, geboren en getogen in Utrecht. Het museum is vooral geschikt om te bezoeken met kinderen.

De werfkelders aan de Oudegracht die zo typisch zijn voor Utrecht, kunnen we uiteraard niet overslaan.
Oorspronkelijk werd er vanuit deze werfkelders een tunnel gegraven tot in de kelders van de huizen ernaast. Dit was veel eenvoudiger voor het laden en lossen van goederen die per boot werden aangeleverd. Nu is er geen directe verbinding meer tussen deze werfkelders en de huizen. Ze worden vaak gebruikt door restaurants en cafés.

We ontdekken het lelijkste gebouw van de stad, een café waar een mirakel is gebeurd, het verhaal van Zuster Bertken die zich vrijwillig liet inmetselen in een kerk en nog zoveel meer.
Kortom, te veel om op te noemen. Kom het zelf beleven en boek je Free Walking Tour Utrecht online.

Dagelijks zijn er om half 2 in de middag rondleidingen. Op zaterdag wordt er om half 11 een extra tour georganiseerd. Neem een kijkje bij Free Walking Tour Utrecht voor de juiste dagen en tijden.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in Utrecht? Leen en Dieter schreven een blog: Wat te doen tijdens een weekendje Utrecht?

Gratis stadswandeling Utrecht

Free walking tour Mostar, Bosnië en Herzegovina

Yvonne reist samen 6 weken lang samen met haar gezin door Kroatië en Bosnië en Herzegovina. In Bosnië en Herzegovina gaat ze mee op een gratis stadswandeling, benieuwd? Lees dan snel verder.

De Free Walking Tour van Mostar neemt je mee de geschiedenis van de stad in. Tijdens deze Free Walking Tour kun je op een relaxte manier de beste bezienswaardigheden van Mostar lokaliseren en er een stukje geschiedenis bij horen zonder dat dat saai wordt. 

Er zijn in Mostar enkele aanbieders van Free Walking Tours, maar die van Sheva krijgen de beste reviews. Dat is niet voor niks. Deze ervaren gids is geboren en getogen in Mostar en was een jaar of 17 toen de oorlog op de Balkan in volle hevigheid losbarstte. Hij heeft de oorlog in zijn stad meegemaakt en kan er veel over vertellen. Maar de tour begint al in de tijd dat Bosnië en Herzegovina nog deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk. 

Op een leuke, begrijpelijke manier neemt Sheva je stap voor stap mee in de geschiedenis van Mostar. Hij laat je onderweg, behalve de bezienswaardigheden waarover hij vertelt, ook interessante foto’s en andere afbeeldingen zien die zijn verhaal compleet maken. Het toffe aan deze tour is dat je onderweg ook minder voor de hand liggende bezienswaardigheden bezoekt. Zo is er een stop op de begraafplaats, waar alle graven uit 1992 dateren en een stop bij het mausoleum van een bekend Ottomaans schrijver.

De bruggen van Mostar komen uitgebreid aan bod in de Free Walking Tour van Sheva. De bekendste brug is natuurlijk de Stari Most, die in 1993 vernietigd werd en na de oorlog in ere is hersteld. In de zomermaanden kun je er met een beetje geluk, stoere mannen een duik vanaf zien maken. In de tijd dat gids Sheva jong was, moest elke jongen uit Mostar dit eens in zijn leven doen. Tijden veranderen gelukkig, en tegenwoordig kiest iedereen zelf of ze de sprong ooit willen wagen. Tegenwoordig zijn er ook enkele meiden onder de springers. Wat ik voor de tour niet wist, is dat er jaren aan training aan elke sprong vooraf gaat!

Sheva geeft je tijdens de tour veel achtergrondinformatie over de bekende bezienswaardigheden van Mostar,  je bezoekt plekken waar je anders niet snel zou komen en je leert ook nog even hoe je de authentieke koperbewerkers herkent. Er is namelijk in Mostar, net als overal tegenwoordig, veel Chinese namaak op de markt. Met de Free Walking Tour bezoeken we één van de weinige authentieke werkplaatsen die ook winkeltjes zijn. Dat laatste overigens zonder verdere verplichting en er wordt duidelijk verteld hoe je de andere authentieke plekken zelf herkent. Al met al een dikke aanrader, deze tour!

Wil je meer te weten komen over Mostar, lees dan snel het artikel van Yvonne over de leukste bezienswaardigheden van Mostar.

Free walking tour Mostar

Free walking tour Ljubjana

Frank en Tessa twee fanatieke reizigers waren afgelopen zomer in Slovenië te vinden. In de hoofdstad Ljubjana liepen ze mee met een gratis wandeltour.

De free walking ‘classic city tour’ in Ljubljana brengt je in twee uur tijd slechts 1 of 2 kilometer verderop. Op zich niet gek, want Ljubljana is een stad met maar 285.000 inwoners en een heel overzichtelijk centrum. Voordeel is wel dat alle hoogtepunten dus ook dicht bij elkaar liggen en een stadstour dus prima te voet te doen is!

Door Ljubljana stroomt een rivier, de Ljubljanica. In 1895 is bij een aardbeving alles aan de westkant van deze rivier ingestort, terwijl aan de oostkant alles is blijven staan. Dat zorgt voor een heel grappig en duidelijk verschil in bouwstijl en architectuur na de wederopbouw! De tour start bij een beeld van een belangrijke man voor Slovenië: Jože Plečnik. Hij heeft veel van de gebouwen in Ljubljana ontworpen en zijn naam zal dus ook vaak terugkomen tijdens de tour.

Naast architectuur is er natuurlijk ook aandacht voor geschiedenis. De gids vertelt bijvoorbeeld over het vroegere Joegoslavië, en hoe Slovenië al na 10 dagen uit de oorlog gered werd door de VN en de onafhankelijkheid verklaarde. Dit is met name de reden dat het zo’n welvarend land is, vergeleken met de buurlanden in Oost-Europa. Ljubljana is verder een hoofdstad met een heel grote universiteit, wat ook in het straatbeeld terug te zien is. Overal groepjes studenten in het park, leuke cafeetjes en universiteitsgebouwen.

Na het volgen van deze tour heb je een goed beeld van het centrum, heel wat achtergrondinfo over Slovenië én de beste plekken in Ljubljana voor een diner of drankje!

Free walking tour Ljubljana

Free walking tour Jeruzalem

Aniek van de reisblog avontuur op reis bracht een week in Jeruzalem door. Op de eerste dag ging ze mee met een gratis stadswandeling. Lees je mee met haar ervaringen.

Jeruzalem is een ontzettend complexe maar hierdoor ook interessante stad. De Oude Stad zelf is niet eens zo heel groot, maar bestaat uit een Islamitische, een Christelijke, een Joodse en een Armeense wijk. En elke wijk heeft weer zijn eigen sfeer, karakter, geschiedenis en bezienswaardigheden. Zoveel indrukken kunnen best overweldigend zijn, zeker als je de stad voor de eerste keer bezoekt. Hierdoor vond ik het erg fijn om rondgeleid te worden door een enthousiaste gids die me onderweg van alles vertelde over de stad.

In Jeruzalem deed ik dit met een free walking tour. Vanaf het startpunt bij Jaffa Gate doorkruisten we in een uur of 3 het hele centrum. We bezochten de Westelijke muur en de Heilig Grafkerk, liepen een stuk van de Via Dolorosa, ontdekten de Rotskoepel en de Al Aqsa-moskee, en keken uit over de Olijfberg. Tussendoor dwaalden we door de smalle en drukke steegjes van de Oude Stad en ontdekten we de fijnste winkeltjes van de Souk van Jeruzalem.

Uiteindelijk beland je met je groep in een restaurantje dat écht door de gids wordt aangeraden, ongetwijfeld omdat hij er een commissie voor ontvangen. En na afloop wordt wel verwacht dat je de gids een fooi geeft (een euro of 15 wordt aangeraden), dus gratis is de tour niet. Maar wel ontzettend interessant. Ik maakte die week nog verschillende ontdekkingstochten door de stad, maar het was fijn om de eerste dag de belangrijke bezienswaardigheden van Jeruzalem te hebben gezien. Zo kon ik voor mezelf een beetje een beeld vormen van Jeruzalem om hierna dieper de stad in te duiken. Na een week had ik nog steeds het idee maar een klein stukje van de mysteries ontrafeld te hebben. Wat een interessante bestemming! 

Wil je na de gratis stadswandeling zelf Jeruzalem verder ontdekken? Aniek schreef een blogartikel over een stadswandeling in Jeruzalem.

Free walking tour Jeruzalem

Wat is de leukste gratis stadswandeling met een gids die jij ooit hebt gemaakt? Of heb had je juist een hele rare of grappige gids? Laat dan zeker even een berichtje achter.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten