Duurzame wintersport spullen

Zo ga je met duurzame wintersport spullen op reis

Voor jouw groene wintersport vakantie zul je waarschijnlijk veel spullen nodig hebben. Het liefst wil je alleen maar duurzame wintersport spullen meenemen. Maar wat zijn nou precies duurzame wintersport spullen en hoe kom je eraan?

Duurzame wintersport spullen

Dat je voor een wintersport vakantie veel spullen nodig hebt, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Thermokleding, skisokken, ski-jas en helm zijn zomaar een paar items die je nodig hebt voor een groene wintersport vakantie. Maar hoe zorg je ervoor dat je alleen maar duurzame wintersport spullen meeneemt?

De impact van skispullen

Alle spullen die je nodig hebt voor jouw wintersport vakantie hebben een grote impact op onze planeet. Babette Porcelijn geeft in haar boek de Verborgen impact een duidelijk beeld van de impact van spullen op onze planeet. In het boek spreekt ze over spullen in het algemeen. Wintersport spullen zijn daarom nog impactvoller, omdat deze geproduceerd worden en slechts één á twee keer per jaar gebruikt worden.

Wist je dat de categorie spullen vervuilender is dat bijvoorbeeld jouw vervoer?

De grootste impact van spullen is de productie en het vervoer ervan. 85% van de totale impact van spullen op onze planeet komt van de productie en het vervoer. Laat het nou vrij makkelijk zijn om deze impact te verlagen. Om de impact van jouw wintersport spullen te verlagen geef in je hieronder een aantal tips.

Skispullen huren

Ga je voor de eerste keer op wintersport vakantie. Dan kun je het beste je spullen huren. Je kunt het beste eerst uitzoeken of je een wintersport vakantie leuk vind of dat het toch niet zo jouw ding is. Het zou zonde zijn als je net allemaal nieuwe wintersport spullen hebt gekocht en er dan achter komt dat skiën of snowboarden toch niet zo jouw ding blijkt te zijn.

Blijkt een wintersport vakantie helemaal jouw ding te zijn, dan kun je daarna altijd jouw eigen wintersport spullen kopen.

Ben je al wel bekend met wintersport, ook dan kun je prima jouw wintersport spullen huren. Deze spullen worden door het jaar heen vaker gebruikt en belanden niet binnen één week alweer in de kast.

In de meeste wintersport gebieden heb je voldoende locaties om wintersport spullen te huren.

Leen wintersport spullen

Heb je vrienden of familie die ook aan wintersport doen maar niet op hetzelfde moment op groene wintersport vakantie gaan, vraag dan eens of je hun spullen mag lenen. Misschien sluit niet alles aan bij jou eisen en wensen, ieder klein beetje wat je kunt lenen scheelt weer dat je nieuwe wintersport spullen moet kopen.

Tweedehands wintersport spullen

Wil je liever meteen een set wintersport spullen voor jezelf of ben je een keer gaan wintersporten en vind je het helemaal geweldig. Kies dan voor tweedehands wintersport spullen. Omdat jouw wintersport spullen een tweede kans krijgen kun je met een gerust hart zeggen dat je gebruik maakt van duurzame wintersport spullen.

Tweedehands wintersport kleding koop je via Marktplaats, Vinted en in de lokale kringloopwinkel. Je hardware kun je prima via Marktplaats kopen. Vaak doen mensen hun ski en/of snowboard-spullen weg omdat ze liever het nieuwste van het nieuwste hebben omdat alles steeds lichter wordt. Dit houd dan in dat de oude spullen nog prima te gebruiken zijn.

Ga je voor tweedehands wintersport spullen dan zijn er een aantal dingen waar je op wilt letten:

  • Zorg ervoor dat je snowboard of ski’s er nog netjes uitzien. Zitten er breuken in een board of in de ski’s dan kun je beter nog even verder zoeken.
  • De persoon waar je ski’s of een snowboard van koopt moet ongeveer dezelfde lengte en gewicht als jou hebben.
  • Veiligheidsspullen zoals een schep zijn nog prima te gebruiken zolang ze er maar netjes uitzien.
  • Piepers worden steeds nauwkeuriger, voordat je de natuur ingaat moet deze altijd getest worden. Als jouw verouderde pieper dan gewoon werkt, is het goed voor gebruik.
  • Helmen kun je beter niet tweedehands kopen. Je weet niet hoe vaak iemand er al mee gevallen is. Een helm mag sowieso nooit ouder zijn dan vijf jaar omdat de padding dan zachter word.
Duurzame wintersport spullen

Wat heb je nodig, en wat heb je al?

Kijk eerst eens wat je in je kast hebt liggen? Wellicht heb je van je bergwandelingen al een set thermo ondergoed liggen, deze kun je ook prima gebruiken voor de wintersport vakantie. Voor een tussenlaag geld hetzelfde. Besluit je om in de sneeuw te gaan wandelen, dat kan ook prima met (half) hoge waterdichte wandelschoenen en een paar dikke sokken. Zorg er wel voor dat de sneeuw dan niet via de bovenkant je schoenen in kan lopen.

Onderhoud

Het onderhoud van je wintersport spullen is erg belangrijk. Laat dit door vakmensen doen. Zij volgen zware trainingen voordat ze ski en snowboard-spullen mogen onderhouden. Laat jouw bindingen door hun afstellen, ze kunnen je helpen met bootfitten en ze kunnen zelfs kleine breukjes en kapotte lak repareren.

Duurzame merken

Als je het mij vraagt niet de beste keuze, maar als je dan toch het liefst nieuwe ski en/of snowboard-spullen wilt hebben, kies dan voor merken die op een duurzamere manier produceren.

  • Picture Organic Clothing: Picture Organic Clothing is een merk dat sinds 2008 bestaat. De kleding wordt geproduceert van 100% gerecyclede of biologische materialen die altijd op een verantwoorde manier zijn verkregen. De waterdichte kleding van Picture Organic Clothing is gemaakt van een 100% PFC-vrij materiaal, namelijk Teflon EcoElite.
  • Patagonia: Patagonia is een van mijn favoriete outdoor kledingmerken. Ze zetten zich al lange tijd in voor duurzame kleding. Al jaar en dag maken ze gebruik van biologisch katoen en tegenwoordig nemen ze ook oude kleding in om daar nieuwe kleding van te maken. Patagonia geeft 1% van de winst terug aan de natuur.

Duurzame wintersport spullen

Na alle boven genoemde tips weet jij waar je op moet letten als je duurzame wintersport spullen wilt aanschaffen.

MEER DUURZAME WINTERSPORT TIPS VAN HOMEMADE ADVENTURES

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten