workation tips

9 workation tips, dit heb ik geleerd tijdens mijn eerste keer remote werken

Na mijn studie in België, een uitwisseling in China, een stage in Maleisië en weer terug naar China om een half jaar de Chinese taal te studeren leek het mij al jaren super tof om remote te werken vanuit het Buitenland. Afgelopen maand was het dan zover. Bepakt met mijn laptop en wandelspullen stapte ik in de trein voor een workation in Slowakije. Wat een ervaring! Naast het avontuur zou ik de volgende keer ook echt wel wat dingen anders doen, benieuw wat dit is? Lees dan snel mijn workation tips!

Workation tips

Vallen en opstaan, zo leer ik het beste. Tijdens mijn eerste workation gingen er een paar dingen niet helemaal zoals verwacht. Zo had mijn laptop er de eerste dagen helemaal geen zin in. Dit ging ten kostte van de uren die ik aan mijn bedrijf kon besteden. Gelukkig kreeg ik mijn laptop uiteindelijk weer werkend en heb ik nog lekker kunnen knallen. Benieuwd naar bij workation tips?

Wat is een workation?

Voordat ik je mijn workation tips ga geven zal ik je eerst even vertellen wat een workation is. Een workation is een combinatie van werk en vakantie. Vaak werk je net wat minder uren dan je gewend bent, hierdoor houd je tijd over voor leuke dingen. Tijdens mijn workation merkte ik dat ik productiever werkte, ik zat vol inspiratie en ik had veel meer energie door alle frisse berglucht.

1.    Zorg voor goed internet

Bij remote werken is een van de belangrijkste benodigdheden een goede internetverbinding. Tijdens onze zoektocht naar accommodaties zijn we regelmatig leuke plekjes tegengekomen waar geen internet bleek te zijn. Lees daarom altijd goed de reviews en vraag het desnoods even na bij de host van de accommodatie. Op de website van Nomad List leg je contact met andere digital nomads en vind je leuke accommodaties voor een workation.

2.    Huur een appartement met veel daglicht

Tijdens ons laatste verblijf in Slowakije huurde we een leuk appartement in het Lage Tatra gebergte. De omgeving was super, midden in de bossen en in de bergen. Ik had me geen betere omgeving kunnen wensen. Alleen was het appartement heel donker. We hadden heel de dag de lampen aan, maar zelfs dan had ik het gevoel dat het avond was.

Een hele dag is deze donkere ruimte zitten kosten mij best veel energie. Ik heb daardoor wel een paar keer met drie dikke truien aan buiten zitten werken. Maar buiten was geen internet, dus ontkwam ik er niet aan om soms toch binnen bij de wifi te werken.

3.    Een workation is geen reizen of vakantie

Als reisblogger doe ik niets liever dan nieuwe plekken ontdekken. Tijdens mijn eerste workation was ik twee weken weg en heb ik op vijf verschillende locaties geslapen, met steeds een paar uur reizen tussendoor. Achteraf was dit toch net te veel, waardoor ik kostbare uren werken heb verloren. Als ik de volgende keer weer twee weken op workation ga, zou ik op één plek blijven of maximaal drie plekken bezoeken. Ik plan dan zes dagen op de eerste locatie, dan een weekend op locatie twee en daarna nog zes dagen op locatie drie om weer te werken.

4.    Zorg voor een goede routine

Net als thuis is het ook tijdens het remote werken erg belangrijk dat je voor een goed ritme zorgt. Een goede routine zorgt ervoor dat je productiever bent, maar het is ook belangrijk op de juiste momenten te ontspannen. Ik merkte aan mezelf dat ik te vaak laat in de avond nog achter mijn laptop zat.

5.    Een balkon is heilig voor mij

Thuis heb ik een stadtuin waar ik te vinden ben zodra de eerste zonnestralen zich laten zien. Dat wil ik op reis ook. Daarom vind ik het superbelangrijk dat mijn accommodatie een balkon of een tuin heeft, zodat ik lekker buiten kan werken zodra de zon schijnt.

-> Wist je trouwens dat je ook heel makkelijk met de trein naar jouw workation bestemming kunt reizen?

remote werken
locatie onafhankelijk werken

6.    Neem een laptopstandaard mee

Een goede ergonomische werkplek is superbelangrijk voor je gezondheid. Thuis heb ik naast een verhoogd bureau en een fijne stoel ook een laptopstandaard van de Ikea. Deze is super handig, maar niet praktisch om mee te nemen tijdens het remote werken. Vrij snel merkte ik dat mijn laptop toch te laag stond tijdens het werken.

Nu ging ik iedere keer in onze accommodatie op zoek naar manieren om mijn laptop hoger te zetten. Een stapel boeken, een doos van de haardroger, ik heb het allemaal gebruikt. Dit zorgde er dan wel voor dat mijn schermhoogte goed was, maar mijn toetsenbord stond daardoor ook hoog, waardoor typen weer niet zo fijn was.

Volgende keer neem ik dus een opvouwbare laptopstandaard mee. Ergonomische werken en klein om mee te nemen.

-> Kijk hier voor de handige laptopstandaard.

7.    Houd het weerbericht in de gaten

Je gaat niet alleen locatie-onafhankelijk werken om vervolgens fulltime in je appartement te zijn. Tijdens jouw workation wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit je dag halen. Wij hielden het weerbericht altijd goed in de gaten. Wordt er in de middag regen voorspelt? Ga dan in de ochtend op ontdekkingstocht en werk in de middag en avond. Slecht weer op zaterdag? Neem dan vrijdag een vrije dag en werk op zaterdag.

8.    Drinken en werken gaan niet altijd samen

Deze laatste workation tips spreekt eigenlijk voor zich. Tijdens mijn eerste workation is het een paar keer voorgekomen dat ik lekker in de tuin in het zonnetje zat te werken met een wijntje of een Tatratea (een Slowaakse kruidenlikeur) erbij. Ik merk toch wel dat ik minder productief werd van een drankje tijdens het werk.

9.    Geniet

Je bent in het buitenland aan het werk, en zal ook echt een boel werk moeten verzetten, maar geniet ook van de omgeving, het weer en het lokale eten. Kijk eens of je wat minder uren dan normaal kunt werken of wellicht een extra dagje vrij kan nemen.

Workation tips voor jou volgende avontuur

Heb jij wat gehad aan deze workation tips? Tijdens jouw volgende workation maak jij niet dezelfde fouten als ik deed.

Goed voorbereid op Workation? Lees dit inspirerende boek Work hard, travel Harder

AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten