Hoge Venen België

3 tips voor een bezoek aan de Hoge Venen België

Een leuke verrassing dicht bij huis zijn de Hoge Venen in België. Met 5000 hectare open veengebied zijn de Hoge Venen in Wallonië een feest voor natuurliefhebbers. Deze drie plekken mag je niet missen tijdens een bezoek aan natuurpark de Hoge Venen.

De Hoge Venen, waar op de kaart ligt dat?

Kijkend op de kaart vind je de Hoge Venen in het oosten van België. De Hoge Venen zijn onderdeel van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Bijzonder aan de Hoge Venen is dat de vegetatie voor een groot deel uit hoogveen bestaat. Levend en groeiend hoogveen is tegenwoordig nog maar op weinig plekken ter wereld te vinden. Het Natuurpark Hoge Venen-Eifel ligt op een hoogvlakte. Deze hoogvlakte heeft toppen tot net onder de zevenhonderd meter, en is hiermee het hoogstgelegen gebied van België.

Deutsch sprechen bitte 

De Hoge Venen bevinden zich in het Duitstalige gedeelte van België. De Belgische en Duitse specialiteiten komen hier gastronomisch gezien samen. Je kunt hier dus prima een Belgische friet met Duits biertje bestellen.

Drie bijzondere plekken om te bezoeken

In en rondom Natuurpark Hoge Venen-Eifel is genoeg te doen. Zowel voor outdoor-liefhebbers als voor geïnteresseerden in cultuur en geschiedenis.

Wandelroute over houten vlonderpaden bij Ternell

Om het hoogveen eens van dichtbij te bekijken en over de karakteristieke houten vlonderpaden te wandelen, is het natuurcentrum bij Ternell een goed vertrek- en eindpunt met voldoende parkeergelegenheid. Ik koos voor een wandelroute die via het Brackvenn en het uitzichtpunt Entenpfuhl gaat. De route is goed aangegeven via een knooppuntennetwerk. Na de wandeling is de brasserie naast het natuurcentrum een heerlijke plek om even bij te komen. 

Wandelen in de Belgische Ardennen
Nationaal park de Hoge Venen

Berg Botrange is niet te missen

De omgeving rondom Botrange is ook zeer interessant om te verkennen. Ook hier bevindt zich een natuurcentrum, wat weer een fijn vertrekpunt is. Er zijn talloze wandelpaden in dit gebied en er is een café op de top van de berg. Het ‘Signaal van Botrange’ is het hoogste punt van België. Ik vind dit plekje niet heel boeiend om te bezoeken. De ijsjes bij het café in de buurt maken alles weer goed. 

Daarnaast is deze omgeving de plek voor talloze andere outdoor activiteiten. De Botrange berg is goed te beklimmen en in de zomer is het heerlijk zwemmen in het meer. Ik zie meerdere mensen zwemmen en baal dat ik dit weekend geen bikini in mijn tas heb gestopt. In de winter is dit overigens dé plek om te gaan langlaufen. 

Kasteel Reinhardstein, het veertiende-eeuws kasteel in Malmedy

Een leuke bezienswaardigheid is het kasteel Reinhardstein in Malmedy. Het kasteel is gebouwd in de veertiende eeuw en heeft een rijke historie die teruggaat tot de Middeleeuwen. Het was een belangrijk fort tijdens vele oorlogen en conflicten in de geschiedenis van België. Het kasteel van Malmedy is een mix van verschillende architectonische stijlen, met een combinatie van middeleeuwse en Renaissance-elementen. Het kasteel heeft een robuuste uitstraling en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Tegenwoordig is het kasteel een museum en worden er rondleidingen gegeven. 

Wat is er in de buurt van de Hoge Venen nog meer te doen?

Natuurgebied de Hoge Venen ligt dus net op de rand tussen de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel en is daarom een mooi vertrekpunt voor een fijne vakantie of bijvoorbeeld een roadtrip door de natuur. Vanuit de Hoge Venen bezoek je makkelijk de leukste plekken van de Ardennen of het kleine stadje Durbuy. Heb je iets meer tijd? Combineer de Hoge Venen, Durbuy met deze plekken in Duitsland. Rijd langs Cochem voor een middagje in een typische wijn stadje, overwin je hoogtevrees op de Geierlay hangbrug en ga wandelen in de Teufelschlucht bij de watervallen van Irrel.

Overnachten in de Hoge Venen

Samen met mijn vriend overnacht ik op de Camping Wesertal, net buiten Eupen. Ze noemen zichzelf ‘het wilde oosten van België’. Het leuke aan deze camping is dat ze ook een gedeelte hebben in het bos en aan een riviertje. Hier mag ik zelf bepalen waar ik de tent op wil zetten en de hangmat uit wil hangen. Wanneer ik een rondje over de camping maak, zie ik dat verscholen in het bos ook diverse pipowagens en een trekkershut te vinden zijn. Voor iedereen die liever een (basic) vakantiehuisje heeft, wordt dus ook gezorgd. Deze bosomgeving geeft mij direct een gevoel of ik midden in de natuur ben. Echt een aangename plek om een paar dagen te verblijven! 

Slaap je liever in een natuurhuisje? Hier vind je leuke natuurhuisjes in de regio, of kijk hier voor selectie van leuke natuurhuisjes in de Belgische Ardennen.

Hoge Venen

Wat is het beste moment om naar de Hoge Venen te gaan?

Nu? Om te beginnen is er wat betreft weer geen verkeerde periode om dit gebied te bezoeken. In de winter kan er veel sneeuw vallen. Dit geeft prachtige beelden tijdens de lange wandelingen die je er kan maken. Het risico is wel dat de binnenwegen wat slecht bereikbaar zijn, dat je niet overal kunt komen of ter plaatse ingesneeuwd raakt. Tussen april en oktober is dit een prachtige omgeving om te bezoeken en te genieten van al het groen om je heen.

Zijn de Hoge Venen België een beetje bereikbaar met het openbaar vervoer?

Om jezelf te verplaatsen in de omgeving is een auto de snelste en meest flexibele manier. Echter is het ook goed mogelijk om via Maastricht en Luik met de trein naar Eupen en andere verschillende steden in de regio te reizen. Vanaf Maastricht ben je in minder dan twee uur in Eupen. Daarnaast zijn er goede busverbindingen naar bijvoorbeeld Ternell en Botrange vanuit Eupen. Naar Malmedy kun je beter eerst de trein naar Verviers te nemen en daarna de bus naar Malmedy.

Heb je al een datum in gedachten om te gaan?

Mocht je eerst nog verder willen lezen, dan kan dat ook. Wist je dat de Hoge Venen onderdeel zijn van de Ardennen en de Eifel? Eerder stond Amy al uitgebreid stil bij de acht leukste plekjes in de Ardennen om te overnachten. Net over de Belgische grens ligt de Eifel. Hier heeft Amy meerdere artikelen over geschreven. Zoals een bezoek aan Cochem of overnachten bij Strotzbüscher Mühle. Een hele toffe camping, waar ook ik na vijf eerdere bezoeken nog steeds graag terugkom.

Goed voorbereid op reis? Vergeet je herbruikbare waterfles niet!

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

MARA GOORTS

MARA GOORTS

Mara plaatst slow travel en het lokale leven leren kennen boven het afstrepen van zoveel mogelijk bestemmingen. Ze heeft ondertussen al in Spanje, Australië, Verenigd Koninkrijk en Argentinië gewoond. Je hoeft niet ver te reizen voor een avontuurlijk leven. Volgens Mara is avontuurlijk leven is een mindset. Om jou deze mindset te laten ervaren organiseert ze groepsreizen via www.sustainableadventurer.com
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten