Wandelen in de Jungfrau regio

Wandelen in de Jungfrau regio, de leukste hikes op een rijtje

De Jungfrau regio is een geweldige regio in Zwitserland. Met de besneeuwde toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau op de achtergrond is dit een geweldig gebied voor de echte outdoor liefhebber. Wandelen in de Jungfrau regio is een leuke activiteit voor iedereen. Uitdagende langeafstandswandelingen of een heerlijke korte wandeling met een mooi uitzicht. Het kan allemaal in de Jungfrau regio.

Wij overnachten op camping Jungfrau Lauterbrunnen, van daaruit starten wij al onze wandelingen. Meestal hield dit in dat we eerst 15 minuten naar het treinstation van Lauterbrunnen wandelden om daar een trein/kabelbaan de bergen in te pakken. Ook de terugweg ging vaak weer via dit station.

Wandel in de Jungfrau regio

In de regio zijn er veel verschillende wandelroutes van verschillende niveaus. Voor iedereen is er de juiste wandelroute te vinden. Er zijn verschillende duidelijke wandelkaarten te verkrijgen. Deze komen allemaal goed overeen met de borden die er staan.

Op de wandelkaarten vind je drie route niveaus. De gele, rode en rood-wit-rood. De gele routes zij  de wandelpaden en zijn vrij eenvoudig, vaak ook nog begaanbaar met een kinderwagen. Rood zijn de bergwegen, deze variëren al iets meer in hoogte maar zij  over het algemeen nog steeds prima te doen. De rood-wit-rood paden zijn de mountain trails en zij  een stuk uitdagender maar ook een stuk leuker en een stuk rustiger als je het mij vraagt.

Wandelen in Zwitserland

Mountainview trail

De mountain view trail start Grütschap en eindigt net voor Mürren. Vanaf Lauterbrunnen neem je de kabelbaan naar boven waar de route meteen met bordjes wordt aangegeven. 

De mountain view trail wordt omschreven als makkelijke route, de eerste 20 minuten heb ik me wel afgevraagd of dit klopt. Vanaf het station staat de route meteen goed aangegeven, na slechts een paar honderd meter ga je van het grote pad af en Begin je met een steile klim naar boven. Het is even bikkelen maar de uitzichten meer dan waard. Dit is ook meteen het zwaarste deel van de route, als je eenmaal boven bent wandel je over een eenvoudig pad met constante uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau aan de andere kant van het dal. Onderweg loop je door alpenweiden, kom je veel koeien tegen en wandel je door een paar riviertjes.

Je kunt op verschillende manieren weer naar beneden. 

  • Aan het eind van de route heb je de kabelbaan Allmendhubel waarmee je via Mürren naar Stechelberg kunt reizen, daarna is het nog ongeveer 45 minuten door het dal wandelen naar de camping en één uur naar het treinstation van Lauterbrunnen. (Let op, de kabelbaan vanaf Allmendhubel gaat niet altijd).
  • Wandel vanaf het eind van de mountain view trail naar Mürren, dit is ongeveer een half uurtje afdalen en staat goed aangegeven. Hier kun je de kabelbaan naar Stechelberg pakken en dan wandel je binnen 45 minuten naar camping Jungfrau of binnen een uur naar het treinstation van Lauterbrunnen. 
  • Wandel vanaf het eind van de trail in een half uur bergafwaarts naar Mürren,daar stap je op de bergtrein terug naar Grütschalp. Je komt aan tegenover het treinstation, vanaf hier loop je binnen 15 minuten terug naar de camping. (Heb je nog energie over? Wandel dan van Mürren naar Grütschalp dit gaat over een kinderwagen vriendelijk pad en duurt ongeveer 75 minuten.)

Afstand: 5,1 kilometer
Wandeltijd: 2,5 uur 
Stijging: 492 meter
Dalen: 68 meter

Wandelen in Zwitserland

Schynig platte panorama route

Op de Schynig platte zijn 3 panorama routes te wandelen. Ze starten allemaal bij het treinstation, waar ze ook weer eindigen. Het grootste verschil is de duur van de wandeling. Route 1 duurt 50 minuten, route 2 1,5 uur en route 3 duurt 2,5 uur. De routes staan ook op deze manier aangegeven. Verdwalen is dus geen optie! 

De routes beginnen opnieuw met een klim maar zijn daarna relatief vlak. Vlak voor Zwitserse begrippen dan, je blijft heel de weg licht stijgen en dalen, maar dit is echt minimaal.

Tijdens het eerste deel van de route heb je uitzicht over Ingeslapen, de Brienzersee en Thunersee. Aan de andere kant van de route heb je weer een geweldig uitzicht over de Eiger, Mönch en Jungfrau.

De Schynig platte panorama route is een leuke wandeling die je over rotsen en door weides brengt. Om er te komen neem je vanaf Wilderswil de tandradtrein naar de Schynig platte

Tandradtrein. Alleen al deze treinreis is het waard om naar boven te reizen. De rit duurt ongeveer een uur. En kost retour 64 euro per persoon. Deze trein zit ook bij je Jungfrau pass of top of Europe pass inbegrepen.

Afstand: 5,6 km langste route
Tijd: 2,5 uur langste route, de andere twee routers duren 50 minuten of 1,5 uur.
Stijging: 340 meter
Dalen: 340 meter

Bachalp see

Twee mooie helder blauwe meren met de reflectie van besneeuwde bergtoppen. Dat wil je niet missen. Je vind de Bachalp see bij First. Kom je vanuit Interlaken of Lauterbrunnen dan neem je de trein naar Zweiluftung daar stap je over op de trein naar Grinderwald waar je de kabelbaan naar First neemt. Vanuit de kabelbaan in First heb je verschillende wandelroutes naar de Bachalp see. De meest bewandelde maar voor mij ook de saaiste was de gele route, deze gaat over een grevelpad samen met heel veel andere toeristen. Binnen 50 minuten ben je bij het meer. Geniet hier van een heerlijke picknick. 

Terug liepen wij de rood – wit – rode route. We liepen eerst 50 minuten over een leuke bergpad naar beneden naar het dorpje Bachläger van daaruit hadden we een steile klim van 20 minuten terug naar First. De route terug is een echte aanrader en een stuk rustiger dan de standaard route.

Wist je dat je bij First ook een cliffwalk hebt? Deze gratis cliffwalk neemt je mee langs de rotswand en je hebt een geweldig uitzicht over Grindelwald.

–> Leestip: Wat te doen in Interlaken?

Wandelen in de Jungfrau regio

Royal walk

De royal walk is een korte wandeling waarbij je hetzelfde pad terug loopt als dat je hem heen loopt. Vanuit het kabelbaanstation in Männlichen  wandel je binnen een half uurtje naar dit uitkijk punt. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over de vallei. Je komt in Männlichen door de kabelbaan in Grindewald terminal te nemen of met de trein naar Wennen te nemen en vanaf daar de gondels naar boven te nemen.

Panorama trail

Ook vanaf Männlichen kun je de panoramaroute wandelen. Hierbij wandel je bergafwaarts van Männlichen naar Kleine Scheidegg. Deze route neemt je mee langs de rand van de berg met opnieuw een constant uitzicht over de besneeuwde bergtoppen. De route staat aangegeven als 1,5 uur wandelen. Wij deden er 50 minuten over en hebben echt niet overdreven snel over gedaan.

Vanaf Kleine Scheidegg heb je verschillende opties om verder te gaan. Je kunt de Eigerwalk doen, de trein naar Grindewald of Lauterbrunnen nemen of met de Eiger express naar de top of Europa verder reizen. Als je nog veel energie over hebt, kun je natuurlijk ook altijd nog naar beneden wandelen. Of naar een van de volgende stations naar beneden wandelen.

Trummelbachfälle

In het dal van Lauterbrunnen kun je een leuke volledig vlakke route wandelen. Deze route brengt je langs verschillende watervallen waar je een kijkje kunt nemen. Als eerst kom je langs de Staubachfälle. Hier kun je via een kort pad omhoog klimmen en kom je achter de waterval. Via hetzelfde pad loop je terug en je vervolgt de weg door het dal. Voor deze route staan er geen specifieke bordjes, maar navigeren is vrij eenvoudig. Als je een wandelkaart hebt, volg je de roze lijn door het dal. Heb je deze niet dan volg je vanuit Lauterbrunnen de bordjes naar de Trummelbachfälle. Een bezoek aan de Trummelbachfälle is een echte aanrader. De Trummelbachfälle loopt grotendeels door een kloof waardoor je hem vanaf de buitenkant niet ziet. Met een lift door de rotsen ga je naar boven om vervolgens langs 10 platformen met uitzicht op de waterval te lopen. Entree kost 15 Frank.

Na je avontuur bij de grot kun je er voor kiezen om nog een stuk richting Stechelberg te lopen, of terug te keren naar Lauterbrunnen. Doe dit aan de andere kant van de rivier als vanwaaruit je gekomen bent. Naast deze wandeling zijn er nog veel meer leuke bezienswaardigheden in Lauterbrunnen.

De route duurt ongeveer 2 uur.

Wandelen in de Jungfrau regio Zwitserland

Praktische informatie

  • Let goed op de eindtijden van de kabelbanen treinen, bij de meeste is de laatste afvaart om 17.00 uur.
  • De actuele vertrektijden nu je vinden op de website van de Zwitserse trein maatschappij SBB
  • Er zijn hele fijne en duidelijke wandelkaarten. Vraag hiernaar bij je hotel of camping.
  • Ben je van plan om veel met de treinen en kabelbaan te reizen, dan is het wellicht aantrekkelijk om een Jungfrau pass of Top of Europa pass te kopen.

Wandelen in de Jungfrau regio is de perfecte bezigheid en een mooie manier om het gebied te ontdekken. Ben jij al eens in de Jungfrau regio geweest?

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten