Met de Trein naar Slowakije

Met de trein naar Slowakije: ontdek dit verborgen juweeltje

Slowakije is een vakantie land waar nog te weinig reizigers vanuit Nederland naartoe reizen. Zo jammer! Je reist namelijk supermakkelijk met de trein naar Slowakije. Binnen ongeveer vijftien uur vanuit Nederland sta je aan de voet van het Tatra gebergte. Waar jouw outdoor avontuur kan beginnen.

Met de trein naar Slowakije

Met de trein naar Slowakije. Urenlang staar je door het raam van de trein naar uitgestrekte weilanden, die vervolgens langzaam veranderen in steeds hogere bergen, tot je net voor aankomst de ruige besneeuwde bergtoppen ziet verschijnen. Je stapt uit de intercity en in de bergtrein. Na slechts enkele minuten in deze trein stap je uit op de berg. Jouw avontuur in Slowakije kan beginnen. 

Hoe reis je met de trein naar Slowakije?

Vanuit Nederland kun je op verschillende manieren met de trein naar Slowakije reizen. Helaas gaat er op dit moment geen rechtstreekse trein, maar met slechts twee keer overstappen kom je er wel. Om een treinreis naar Slowakije te maken, reis je eigenlijk altijd via Wenen of Praag. Naar beide steden kun je overdag met de trein reizen, via Wenen kun je ook met de nachttrein reizen.

Met de trein via Wenen naar Slowakije

Wil je de goedkoopste optie om met de trein naar Slowakije te reizen, dan reis je met de internationale trein naar Frankfurt. Deze vertrekt in Amsterdam, Utrecht en Den Bosch. Daar stap je over op de trein naar Wenen om in Wenen vervolgens de internationale trein naar Košice te nemen. De internationale trein van Wenen naar Košice stopt op veel leuke plekken in Slowakije, waaronder Bratislava, Žilina, Štrba en Poprad. De laatste twee zijn treinstations aan de voet van het Hoge Tatra gebergte. 

Reisduur: 12 uur tot Wenen, 1 tot 5 uur naar Slowakije, afhankelijk van je eindbestemming.
Ticketprijs: Vanaf € 50,-
Overstappen: twee keer


-> Kijk hier voor de ticketprijzen en actuele vertrektijden voor treinkaarten naar Wenen/Bratislava
-> Kijk hier voor ticketprijzen en actuele vertrektijden voor treinen in Slowakije.

Trein naar Slowakije

Met de trein via Praag naar Slowakije

Vanuit Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn en nog een paar andere steden in Nederland reis je naar Berlijn, hier stap je over op de trein naar Praag om vervolgens over te stappen op de trein naar Bratislava. Deze route is extra leuk als je hem combineert met een stedentrip Berlijn en Praag. 

Reisduur: 12 uur tot Praag en 4 uur tot Bratislava
Ticketprijs: vanaf € 60,-
Overstappen: twee keer

-> Kijk hier voor de ticketprijzen en actuele vertrektijden naar Bratislava.
-> Hier vind je de ticketprijzen en actuele vertrektijden voor treinen in Slowakije

Met de nachttrein via Wenen naar Slowakije

Reis je liever in de nacht om zo meer tijd over te houden aan activiteiten in Slowakije, dan kun je er ook voor kiezen om met de nachttrein naar Wenen te reizen. Het voordeel van de nachttrein naar Wenen is dat je lekker uitgerust aankomt op je plaats van bestemming. Vanaf Wenen is het slechts een uurtje met de trein naar Bratislava. De nachttrein naar Wenen vertrekt in Amsterdam en rijdt via Utrecht en Arnhem naar Wenen.

Reisduur: 15 uur
Ticketprijs: vanaf € 70,-
Overstappen: één keer

-> Hier vind je de ticketprijzen en actuele vertrektijden naar Bratislava.
-> Kijk hier voor de ticketprijzen en actuele vertrektijden voor treinen in Slowakije

Met de nachttrein via Praag naar Slowakije

Deze reis in wegens werkzaamheden aan het spoor momenteel niet mogelijk, maar vanaf 2024 kun je met European sleaper met de nachttrein vanuit Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Deventer via Berlijn en Dresden naar Praag reizen. Vanuit Praag reis je vervolgens binnen vier uur naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Je kunt op dit moment al wel met deze nachttrein naar Berlijn reizen.

-> Kijk hier voor updates rondom de nachttrein naar Praag

Hoe is het openbaar vervoer in Slowakije?

Het openbaar vervoer in Slowakije is redelijk goed geregeld. Het is superbetaalbaar en je kunt bijna overal met de trein en de bus komen. De trein stopt zelfs op hele kleine stations. Het grote nadeel van het openbaar vervoer in Slowakije is dat veel treinen en bussen maar een keer per uur of zelfs minder rijden. Als je een overstap hebt is de kans dus groot dat je lang moet wachten. Wij hebben verschillende keren veertig minuten en zelfs anderhalf uur moeten wachten voor onze aansluiting waar we vervolgens nog maar een paar minuten inzaten. 

Slowaakse spoorwegen

Rondreis door Slowakije met de Trein

Omdat je met het openbaar vervoer bijna overal kunt komen, leent Slowakije zich uitstekend voor een rondreis per trein. Vanuit Bratislava reis je binnen enkele uren naar verschillende steden en bergketen. De trein van Bratislava naar Košice en alle tussengelegen stops is een populaire route. Het leukste is dat je bijna altijd Slowakije binnen reist via Bratislava. Je wilt deze stad zeker niet overslaan bij een bezoek aan Slowakije. Dit zijn de leukste Bratislava bezienswaardigheden, naast Bratislava kun je ook heerlijk wandelen in Slowakije.

Reis met de elektrische trein het Hoge Tatra gebergte in

Slowakije is een geweldig land om per trein doorheen te reizen. Met name de Hoge en Lage Tatra zijn echte aanraders om te bezoeken. Wil je met de trein naar de Hoge Tatra, dan reis je naar Štrba of Poprad-Tatry, waar je vervolgens met de elektrische trein de bergen in kunt. Dit elektrische treintje stopt in verschillende bergdorpjes. De gebieden waar deze elektrische bergtrein rijdt, zijn wel erg populair bij toeristen. Zowel in de winter als in de zomer kan het hier dus relatief druk zijn. Vanaf deze bergdorpjes vertrekken verschillende wandel-, ski- en fietsroutes en kun je ook in de kabelbaan stappen om hoger de bergen in te komen. Dit zijn de leukste wandelroutes in de Hoge Tatra.

Waar koop je treintickets in voor de trein in Slowakije?

Treintickets voor treinreizen in Slowakije kun je op de stations bij een loket kopen. Als je daar niet anders vermeld krijg je een ticket voor de intercity (IC), deze zijn duurder dan de tickets voor de stoptrein, maar zijn ook een stuk sneller. En met ‘’duurder’’ bedoel ik duurder dan in Slowakije. Vergeleken met treinkaartjes in Nederland zijn alle treintickets in Slowakije spotgoedkoop. 

Je kunt je treintickets voor treinreizen in Slowakije ook heel makkelijk online kopen. Dit doe je op de website www.zssk.sk. Let er wel op dat je voor deze website een creditcard nodig hebt. 

Treinkaarten van en naar Slowakije koop je het beste via de website van NS International.

Openbaarvervoer in Slowakije

Reserveren voor een trein in Slowakije

Het reserveren van een stoel is in veel treinen verplicht. Als het niet verplicht is, doe je er goed aan om alsnog een stoel te reserveren. In het weekend en op feestdagen kan het erg druk zijn in de trein. Veel Slowaken gaan dan hun familie bezoeken of plannen een weekendje weg naar de bergen. 

Bij de IC en de EC (de internationale trein) is het verplicht om te reserveren. Deze treinen staan aangegeven met een ‘’R’’ op de dienstregeling.

Bagage mee in de trein

Naast het reserveren van een stoel is het ook verplicht om te reserveren voor je bagage. Handbagage en een klein huisdier in een kooitje zijn gratis. Alles daarnaast moet je vooraf reserveren en bijbetalen. Bijbetalen voor bagage in een trein klinkt vrij heftig, maar het valt allemaal wel mee. Je betaalt namelijk één euro per stuk bagage en € 3,50 voor een fiets. Wij hadden twee stuks handbagage per persoon en reserveerde dus één stuk bagage, omdat we met twee stuks net buiten de maximale afmetingen vielen. 

Een treinreis door Slowakije

Met deze tips weet je precies waar je op moet letten tijdens jouw treinreis door Slowakije. Plan jij binnenkort een reis met de trein naar Slowakije?

Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze inspirerende reisgids niet.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten