Wandelen in het Tatra gebergte brengt avontuur, grillige natuur, en prachtige plaatjes met zich mee. Wandel over smalle bospaden, langs diepe afgronden, en ploeter door de sneeuw naar de top van de berg. Dit zijn de leukste wandelroutes in het Tatra gebergte.
Wandelen in het Hoge Tatra gebergte in april
Wij reizen vaak buiten het hoogseizoen, ook nu weer. In april stapten we in de trein naar Slowakije. Als ik aan Slowakije denk, dan denk ik aan reusachtige en dramatische bergen. Maar ik weet ook dat er in de bergen vaak tot net voor de zomer sneeuw ligt. Kunnen we wel wandelen in het Tatra gebergte in april en welke wandelroutes zijn er goed begaanbaar?
Zonder enige voorkennis zijn wij na een korte stop in Bratislava doorgereisd naar de Hoge Tatras. En ja hoor, er waren nog meer dan genoeg wandelingen mogelijk. Ondanks dat er nog veel wandelroutes gesloten zijn, konden we nog genoeg leuke wandelingen maken. In 2024 zijn na 16 juni de meeste wandelroutes weer open.
Leestip: Wandelen in Slowakije, je kunt op veel meer plaatsen dan de Hoge Tatra wandelen.
Het Hoge Tatra gebergte in Slowakije
Het Tatra gebergte is een gebergte op de grens met Polen en Slowakije en maakt onderdeel uit van de Karpaten, een hooggebergte in Europa die door verschillende landen loopt. Het Tatra gebergte bestaat uit vier delen, De Hoge Tatra, Lage Tatra, Westelijke Tatra en Belianske Tatra. Deze laatste is bijna niet toegankelijk voor bezoekers, zo kan de natuur hier lekker zijn gang gaan.
Ondanks dat vaak gezegd wordt dat de Lage Tatra bij het Tatra gebergte hoort, is dit officieel niet het geval. Lekker duidelijk allemaal ;-p.
Wandelen in het Hoge Tatra gebergte
In de Hoge Tatra is er voor iedereen wel een geschikte wandelroute te vinden. Ervaren klimmers kunnen hun plezier op in de hoge pieken en minder ervaren wandelaars kunnen lager op de berg de mooiste wandelingen maken of met de kabelbaan naar boven om vervolgens op de top een wandeling te maken.
In de Hoge Tatra heb je een paar skigebieden van waaruit ook tal van wandelingen starten. Deze skigebieden zijn makkelijk te bereiken met het bergtreintje, later hier meer over. Deze trein zorgt ervoor dat je niet constant in hetzelfde dorpje aan je wandeling hoeft te beginnen maar ook prima vanaf een ander punt aan je wandeling kan beginnen.
Wandelroutes in de Hoge Tatra
Alle wandelroutes staan prima aangegeven door kleurmarkeringen. Je hebt blauwe, groene, gele en rode routes met daarin een cijfer. Op de borden en wandelkaarten staat per route aangegeven hoelang je over de route zal wandelen.
Wandelen van Strbské Pleso naar Popradské Pleso
Vanuit het bergstation Strbské Pleso hadden we het idee om via de rode route naar Popradské Pleso, een groot berg meer, te wandelen en om daarna via de groene en rode route weer terug te lopen. Hier zul je zonder sneeuw ongeveer vijf uur over doen. Helaas was vanwege de sneeuw een deel van de rode route nog gesloten. We kozen er daarom voor om de rode route te volgen tot het punt waar deze gesloten is, daar was tevens de splitsing met de groene route en we vervolgden onze weg naar Popradské Pleso via de groene route.
Het begin van de route nam ons mee in een lichte klim door het bos met uitzicht op de skipistes, al snel veranderde het landschap in een winter wonderland met een dik pak sneeuw. Ondanks de sneeuw was de route prima begaanbaar.
Net na het punt waar we van de rode route naar de groene route gingen, begonnen we aan een spannende afdaling. Voor mij spannend dan, ik heb best wel wat hoogtevrees maar de meeste mensen liepen hier gewoon zonder problemen door. Je loopt op een smal pad met rechts de afgrond, op het pad lag nog een dik pak sneeuw/ijs waardoor het best glad was. Goede schoenen, wandelstokken en het liefst crampons zijn hier echt wel aan te raden.
Na de afdaling kom je bij een klein bruggetje over een snelstromend riviertje waar ik nog meer het gevoel kreeg in een winter wonderland te zijn. Na het bruggetje is er nog een korte klim naar het Popradské Pleso meer. Hier vind je twee berghutten waar je kan uitrusten met een adembenemend uitzicht over een bevroren meer en de hoge grillige bergtoppen. Probeer hier de typisch Slowaakse koolsoep en een Tatratea (en nee dat is geen kop warme thee ;-p).
Na een rondje om het Popradské Pleso meer kozen we ervoor om via de blauwe route naar het volgende treinstation Popradské Pleso (al die namen hier zijn super verwarrend) te lopen. We wilden niet via dezelfde route teruglopen. De blauwe route is een kinderwagenvriendelijke route en gaat over het asfalt, niet waar we op gehoopt hadden, maar het is wat het is. Wandelen over het asfalt was trouwens het enige minpuntje aan deze route, de omgeving was met open vlaktes, stroompjes, smeltwater en dikke begroeiing nog steeds prachtig. Binnen drie kwartier wandel je de berg af om vervolgens bij het station aan te komen. En de trein terug naar het beginpunt te nemen.
Van Strba naar restaurant Bivac
De blauwe route start helemaal onderaan de berg bij het treinstation Strba en is in totaal ruim drie uur klimmen naar Restaurant Bivac. De eerste anderhalf uur wandel je naar Strbské Pleso, deze route gaat helemaal langs de spoorlijn van het bergtreintje, met een niet al te bijzonder uitzicht. Persoonlijk zou ik er dus voor kiezen om het eerste deel met de bergtrein te doen en in Strbské Pleso aan te haken op de blauwe route. Vanaf hier is het nog anderhalf uur naar boven lopen. Je loopt eerst langs een bergmeer, daarna een stukje door het bos en vervolgens loop je langs de skipiste naar Restaurant Bivac.
Van restaurant Bivac naar Predné Solisko
Vanaf Restaurant Bivac kun je een flinke klim maken naar de top Predné Solisko op 2117 meter hoogte. Vanaf het restaurant kun je de top al zien, de klim naar de top duurt ongeveer drie kwartier. De top geeft je een prachtig uitzicht over de omgeving. Zelfs met een dik pak sneeuw is deze route gewoon open. Zelf had ik goede bergschoenen aan en wandelstokken met sneeuwkappen maar toch had ik graag crampons aangehad. Daar liep eigenlijk heel de lokale bevolking ook wel mee.
Ik moet er wel bij bekennen dat ik niet naar de top ben geweest. Mijn wandelmaatje had niet de juiste schoenen aan en bleef bij het restaurant achter. De klim naar de top had ik prima alleen kunnen maken, sterker nog, het deel wat ik heb gelopen vond ik 100% meevallen. Maar door mijn hoogtevrees vind ik dalen vet spannend en doe ik dat liever niet alleen. Na een stuk klimmen besloot ik dus toch maar om naar mijn verstand te luisteren en naar beneden te gaan.
Je kunt op twee manieren bij Restaurant Bivac komen. Je kunt vanaf Strbské Pleso de stoeltjeslift naar boven nemen of je kunt vanaf de blauwe route zoals ik hem hierboven heb omschreven naar de top gaan.
Rondje Strbské Pleso
Een korte en makkelijke wandeling van een klein uurtje is die rond het meer Strbské Pleso. De route begint bij het treinstation in het dorpje en is vijf kilometer lang. Je volgt de blauwe route. De route is leuk om met kinderen te doen, zelf vond ik hem niet heel spannend. Het was vooral een lekkere korte wandeling om even mijn benen te strekken na een dag werken achter mijn laptop.
Van Tatranská Lomnica naar Lomnický štít
Nog een populaire route is die van Tatranská Lomnica naar Lomnický štít op 2634 meter hoogte. Dit is de op een na hoogste top van het Tatra gebergte en is daarom erg populair bij toeristen. Zowel in de zomer als in de winter kun je hier niet helemaal naar boven lopen. Je kunt wel naar het op een na hoogste kabelbaanstation lopen, hiervoor volg je de groene route waar je ongeveer drie uur over wandelt. Vervolgens neem je voor het laatste stuk de kabelbaan naar de top voor een spectaculair uitzicht over de top. Althans, dat heb ik me laten vertellen. Tijdens ons bezoek aan de Hoge Tatra waren zowel de wandelroute als de kabelbaan gesloten. Normaal gesproken is de kabelbaan ook in de winter gewoon geopend. Waarom hij de week dat wij er waren gesloten was, kon niemand ons vertellen.
Fietsen in het Tatra gebergte
Naast wandelen heb je ook een heleboel mountainbike routes in de Hoge Tatra. Voor iedere outdoor liefhebber is hier een leuke sport of een leuke route te vinden.
Wintersport in Tatra gebergte Slowakije
De Hoge Tatra is het bekendste wintersport gebied in de omgeving. Je vindt er verschillende wintersportdorpjes en verschillende skipistes en toerski routes. Voor zowel de ervaren als de minder ervaren wintersporter zijn hier voldoende mogelijkheden. Wist je dat toerskiën of sneeuwschoenwandelen duurzame alternatieve zijn voor een skivakantie? Benieuwd naar meer duurzame wintersport activiteiten?
Wilde dieren in het Tatra gebergte
In de ongerepte natuur van het Tatra gebergte maak je nog kans om de Big Five van Europa te spotten. Je kunt hier zomaar oog in oog komen te staan met een bruine beer, lynx, wolf, gems of bizon. Ondanks alle wilde dieren die er in dit gebied wonen is de kans klein dat je er daadwerkelijk eentje tegen komt. De dieren zijn nogal schuw en zullen zich niet snel laten zien op plekken waar vaak mensen komen. Belangrijk is dus wel dat je te allen tijde met respect voor de natuur gaat wandelen, als je dieren tegenkomt, bedenk je dan dat je te gast bent in hun leefgebied, blijf op de paden en laat geen afval achter.
Hoe kom je in het Tatra gebergte?
Je kunt heel makkelijk met de trein in het Tatra gebergte komen. Vanuit Nederland reis je via Wenen of Praag naar het Slowakije. De trein vanuit Wenen gaat zelfs rechtstreeks naar het Tatra gebergte. Vervolgens kun je vanuit Strba of Poprad-Tatry het bergtreintje naar een van de bergdorpjes nemen. Treinreizen in Slowakije is supergoedkoop. Voor een ritje van Bratislava naar Strba betaalden we slechts vijftien euro, deze rit duurde vier uur. Voor het bergtreintje betaal je slechts één of twee euro, afhankelijk van de rit.
Belangrijk om te weten is dat je niet op alle stations in de bergen je treinticket kunt kopen. Als je van tevoren weet welke trein je neemt, kun je deze bij een loket op de grotere stations kopen. Of je kunt je tickets online kopen. Dan heb je natuurlijk wel internet en een creditcard nodig, en dat is in de bergen nogal eens een uitdaging.
- Kijk hier voor treintickets vanuit Nederland naar Slowakije.
- Hier koop je je treintickets in Slowakije.
Overnachten in het Tatra gebergte
In de verschillende skigebieden zijn tal van opties om dicht bij de natuur te overnachten. Wil je liever iets goedkoper slapen dan kun je ervoor kiezen om net als wij in Tatranká Strba te overnachten. Wij sliepen in een fijn appartement op drie minuten lopen vanaf het bergstation Tatranský Lieskovec. Van daaruit zaten we binnen acht minuten in Strbské Pleso. Deze rit kost één euro per persoon.
-> kijk hier voor de actuele prijzen en beschikbaarheid.
Praktische informatie voor het Tatra gebergte
- Ga je van november t/m half juni wandelen in het Tatra gebergte, vergeet dan je wandelstokken en crampons niet. Dit heb je tijdens een wandeling in de sneeuw echt wel nodig.
- Neem veel laagjes mee. Waar je in de bergdorpjes al het gevoel van lente kunt hebben, kan het hoger in de bergen nog rond het vriespunt zitten.
- Veel informatie over wandelroutes in de Hoge Tatra vind je op deze website.
- Drink een Tatratea bij een van de berghutten, dit is een typisch Slowaakse kruidenlikeur. Je hebt verschillende varianten, die met 52% alcohol vind ik het lekkerste.
Wandelen in het Hoge Tatra gebergte in Slowakije
Ga jij een wandelvakantie maken door het Hoge Tatra gebergte?
Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze wandelkaart niet mee te nemen.
Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.