Wandelen Julische Alpen

8x leuk wandelen in Julische Alpen

Hoge bergtoppen, uitgestrekte Alpen weiden met grazende koeien en hun bekende koeienbel. Houten huisjes die samen kleine bergdorpjes vormen en kristalheldere bergmeren. Dat en nog veel meer ga je tegenkomen tijdens het wandelen in de Julische Alpen. De Julische Alpen in Slovenië is een echte bestemming voor iedere outdoor liefhebber, trek die wandelschoenen maar aan!

Julische Alpen

Vernoemd naar keizer Julius Caesar, met 150 bergtoppen boven de tweeduizend meter, vind je in Slovenië en Italië de Julische Alpen. De Julische Alpen zijn gelegen in het zuidelijke deel van de bekende Alpen. Triglav is met 2.864 meter de hoogste bergtop uit de omgeving en ligt in het gelijknamige nationale park Triglav. In de omgeving vind je rijke natuur, veel bergtoppen, watervallen, helderblauwe meren en ruim zevenduizend dieren en plantensoorten. De Julische Alpen zijn dus echt geschikt voor iedere outdoor liefhebber. Wintersport in de winter, wandelen en mountainbiken zodra de sneeuw verdwijnt. 

Waar wil je wandelen in de Julische Alpen?

De Julische Alpen zijn groot en één ding is zeker, dit hele gebied zien tijdens jouw vakantie, dat gaat je niet lukken. Gelukkig is het er zo mooi dat je jezelf prima tijdens meerdere vakanties kunt vermaken. Of je nu kiest voor een meerdaagse huttentocht of een dagwandeling vanaf de camping? Het kan er allemaal.

Het meer van Bohinj

Het grootste meer van Slovenië vind je midden in de Julische Alpen. Langs het meer van Bohinj loopt een wandelroute van ongeveer 12 kilometer, verwacht dat je ongeveer 2,5 uur over deze wandelroute doet. Omdat het meer in een dal ligt zul je niet zoveel hoogtemeters maken. Je wandelt langs smalle paden tegen de berghelling aan, door de weides van het lage land en komt uiteindelijk door een leuk klein dorpje. 

Naast een wandeling rond het meer van Bohinj kun je deze plek ook prima als uitvalsbasis voor jouw vakantie naar Slovenië gebruiken. Zo vind je er een leuke camping en verschillende hotels. Vanuit het dal beginnen vervolgens ook veel wandelroutes de bergen in. 

Meer van Bohinj

De 7 meren vallei

Een van de mooiste en meest bekendste wandeling in de Julische Alpen is die door de 7 meren vallei. Ik ga meteen toegeven, in de tijd dat ik hier was, was ik niet fit en had ik wat lichamelijke klachten. Daarom hebben wij slechts een deel van deze tocht gelopen. Maar zelfs dat was een geweldige ervaring.

De hele wandeling is bijna 30 kilometer en kan in een dag gelopen worden, maar dan moet je flink aan de bak en echt wel zo vroeg mogelijk starten met de wandeling. Onderweg kom je verschillende hutten tegen waar je kan overnachten. Ik zou de tocht dan ook opsplitsen in minimaal twee dagen, drie zou zelfs nog beter zijn. Op die manier kun je de tijd nemen, overal genieten van de prachtige uitzichten en de Julische Alpen echt ontdekken. 

Onderweg kom je langs verschillende meren, je verwacht natuurlijk zeven meren te zien zoals de naam verklapt. Maar er zijn er veel meer, tenzij het erg warm weer is geweest en de kleine meertjes zijn uitgedroogd. Maar zolang dat niet het geval is verwacht meer dan zeven meren tegen te komen. 

Omdat er in dit deel van het Triglav National Park enorm veel wandelroutes zijn is het niet altijd duidelijk welke bordjes je moet volgen. Het is daarom aan te raden deze goede wandelkaart mee te nemen en ook GPX-bestanden en een offline wandelapp zoals maps.me kunnen heel behulpzaam zijn. 

Julische Alpen
7 lake wandeling

Het meer van Bled

Het meer van Bled is by far het meest toeristische gebied van Slovenië, je hebt vast al eens foto’s voorbij zien komen van een eilandje in het midden van het meer met een kerkje op het eiland? Dat is Bled. Je kunt er waterfietsen huren, zwemmen, eten en drinken op een van de vele terrasjes en natuurlijk wandelen. Net als bij het meer van Bohinj kun je ook helemaal rond het meer van Bled wandelen. De route is ongeveer acht kilometer lang en verwacht dat je er ongeveer twee en een half uur over doet. Verwacht zeker als je vanuit het dorpje vertrekt dat je niet de enige bent. Naarmate je verder loopt, en het bos in gaat, zal het iets rustiger worden, maar wil je echt alleen lopen, dan zul je toch echt in alle vroegte moeten vertrekken 

Meer van Bled

Top van de Triglav

Klim jij deze vakantie naar de hoogste top Slovenië? Een tocht die niet gemaakt is voor watjes, die de nodige klimervaring en de juiste klimmaterialen vereist. Een wandelroute naar de top van de Triglav loop je het beste in drie dagen en alleen als je geen hoogtevrees hebt. 

Vintgar kloof

Net iets noordelijker dan het meer van Bled vind je de 1,6 kilometer lange Vintgar Kloof. Een leuke wandeling die je het best vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag kunt doen om de grote groepen toeristen op het midden van de dag te ontlopen. Het schijnt dat het nogal druk kan worden zijn in de Vintgar kloof. Als we het over de Vintgar kloof hebben, denk dan aan steile rotswandel, snel stromend helder blauw water en houten wandelpaden door de kloof. 

Tolmin Kloof

Net buiten het Triglav National Park vind je de Tolmin Kloof, een bezoek aan de Tolmin Kloof mag ook zeker niet ontbreken tijdens een vakantie in Slovenië. In de Tolmin Kloof komen twee rivieren samen, wandel je langs en over het meestal kristal heldere water, tenzij het net geregend heeft. Dan kan het zomaar zijn dat er een modderpoel door de kloof stroomt. Maar ook dan mag je deze 2,5 kilometer lange wandeling niet overslaan. Lees hier alles over wandelen in de Tolmin kloof.

Tolmin Kloof

Soča Trail

Nog een wandeling waarbij je je ogen uitkijkt. De Soča trail is een wandeling langs de Soča rivier. De wandeling start bij de bron in het Triglav National Park en is 25 kilometer lang. Omdat je tijdens de wandeling amper klimt en in totaal net geen 500 meter daalt, is de route in ongeveer 9 uur te lopen. Goed te doen in één dag, maar dus ook prima om op te splitsen in twee dagen of om slechts een deel van de route te wandelen. De route eindigt in het dorpje Bovec. 

Liever niet alleen op pad? Ga dan mee met deze georganiseerde reis. 

Soča rivier

Savica waterval

Na al dat helder blauwe water vind je in de Julische Alpen ook nog eens een superbijzondere waterval. De Savica waterval is zo bijzonder omdat dit de uitmonding van een ondergrondse rivier is. Verwacht hier wel veel toeristen en een entree van een paar euro om te betalen. 

Savica waterval

Plan jouw reis naar de Julische Alpen

Wist je dat Slovenië zich prima leent om met de trein naartoe te reizen? Je reist namelijk heel makkelijk met de nachttrein naar München om daar vervolgens op de trein naar Slovenië te stappen. Kijk hier voor de actuele route en vertrektijden. Ook in Slovenië is het openbaar-vervoer prima geregeld. Er zijn een aantal treinroutes en daarnaast rijden er ook volop bussen. 

Daarnaast leent Slovenië zich prima om je eigen wandelingen te organiseren, overal kun je leuke campings boeken, slapen in berghutten en de leukste hotelletjes vind je er. 

Ga je liever niet alleen op reis? Met Alpenreizen, SNP-natuurreizen en Sawadee maak je geweldige reis door het Triglav nationaal park en zelfs de rest van Slovenië.

Wandelkaar Julische Alpen

Wat is de beste reistijd voor de Julische Alpen?

Van juni tot en met augustus heb je de kans op het beste weer. De wandelpaden zijn weer open en de meeste sneeuw is verdwenen. Ook eerder in het jaar kun je prima naar de Julische Alpen, houd er dan wel rekening mee dat door de sneeuwval wandelroutes nog gesloten kunnen zijn. 

Wandelen Triglav national park


Wat neem je mee tijdens een wandeling in de Julische Alpen?

Zorg voor een wandeling door de Julische Alpen er altijd voor dat je de juiste spullen bij hebt. Trek goede stevige schoenen aan, bijvoorkeur en categorie B schoen. De wandelpaden in dit gebied kunnen soms nogal ruig zijn. Vergeet je EHBO set nooit, neem voldoende water en eten mee. Extra laagjes zijn geen overbodige luxe, naarmate je hoger in de bergen komt zal de temperatuur steeds verder dalen. Zelf ben ik ook groot fan van wandelstokken. Deze zorgen voor extra steun en stabiliteit tijdens het wandelen.

Ben jij klaar voor een wandeling in de Julische Alpen?

Heb jij al zin om je wandelschoenen aan te trekken? Welke wandeling door de Julische Alpen ga jij als eerst maken?

Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze handige wandelkaart niet.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten