Tolmin kloof, Slovenië

De Tolmin kloof: Een bijzondere plek in Slovenië

Wil je binnen Europa op vakantie, houd je van spectaculaire natuur, wandel je graag en ben je een echte outdoor liefhebber? Dan is Slovenië jouw ideale vakantie bestemming. Ondanks dat Slovenië een klein land is, heb je behoorlijk wat tijd nodig om alle leuke plekken te ontdekken. Vandaag de Tolmin kloof in Triglav nationaal park. De Tolmin kloof was een van de highlights van onze vakantie.

Tolmin kloof

De Tolmin kloof is het laagste punt van het Triglav nationaal park. Het is niet één maar zijn eigenlijk twee kloven die samenkomen. Het gaat hier om de Tolminka kloof en de Zadlascica kloof. Hierdoor ontstaat er een nog mooier stuk om te wandelen.

Wandelen door de Tolmin kloof

De wandeling door de kloof is slechts 2 kilometer lang. Ondanks deze korte afstand ben je makkelijk 1,5 uur onderweg. Niet omdat de wandeling zo zwaar is maar omdat het er zo mooi is en je constant zal stoppen om te genieten van de uitzichten en om foto’s te maken. Onderweg loop je door grotten, beklim je trappen en wandel je over leuke bruggetjes. De route staat goed aangegeven en samen met de kaart die je bij de entree krijgt is het onmogelijk om te verdwalen. De route is een rondwandeling dus je komt bovendien weer terug bij de auto. De wandeling door deze kloof in Slovenië is ook zeker een leuke wandeling om met de hele familie te lopen.

Houd bij het wandelen door de Tolmin kloof ook rekening met de natuur, wandel met respect voor de natuur.

Tolmin kloof, Slovenië

Hoe kom je bij de Tolmin kloof?

De Tolmin kloof ligt in het noord-westen van Slovenië en ligt aan de rand van het Triglav nationale park. Je kunt er prima auto komen, ondanks de korte afstanden kan het wel zo zijn dat je een tijdje onderweg bent, dit omdat er in Slovenië vrij weinig snelwegen zijn en heel veel bergweggetjes. Je word wel beloond door de mooiste uitzichten tijdens een ritje door Slovenië. Ook worden er tours vanuit Ljubljana naar de Tolmin kloof georganiseerd.

Er is niet een specifieke periode waarin je naar de kloof wilt gaan. Wel kan het in de zomer erg druk worden, terwijl je de kloof juist voor jezelf wilt hebben. Ik raad je daarom aan om altijd vroeg in de ochtend te gaan. Dan zal het er ook in het hoogseizoen nog erg rustig zijn.

Op foto’s zie je vaak helder blauw water stromen. Meestal is dit ook het geval, maar na een hevige regenbui veranderd het helderblauwe water in een bruine modderstroom. Laat je hier niet door weerhouden het is er dan nog steeds erg mooi om te wandelen.

Wandelen in de Tolmin kloof, Slovenië

Overnachten in de buurt van de Tolmin kloof

In het dorpje Tolmin vlak bij de kloof heb je een aantal leuke hotelletjes en guesthouses. Ga je liever kamperen dan is camp-Gabrje een leuke camping aan het water.

Wat is er in de omgeving van de Tolmin kloof te doen?

In de omgeving van de kloof kun je nog veel andere leuke dingen doen. Ga bijvoorbeeld kanoën of raften op de Soca rivier. Dit zou je kunnen regelen via het Maya team. Ze hebben ook een restaurant waar je heel lekker kunt eten.

Breng een bezoekje aan de Napoleon brug, de Kozajak waterval in Kobarid en bezoek de ruïnes van het Kozlov rob kasteel.

Wandelen in de Tolminkloof, Slovenië

Tickets & openingstijden

De Tolmin kloof is van april t/m oktober te bezoeken. Voor de actuele openingstijden kun je hier kijken. Je kunt betaald parkeren op P1 bij de ingang van de kloof of parkeer de auto gratis op P2 en wandel binnen 20 minuten naar de ingang van de Kloof.

Het adres van de Tolmin kloof: Zatolmin 66a, 5220 Tolmin

In maart, april, oktober en november betaal je € 6,00. In mei, juni en september betaal je € 8,00 en in juli en augustus betaal je € 10,00 als je voor 16.00 uur naar binnen gaat en € 8,00 als je na 16.00 de kloof bezoekt. Een ticket voor kinderen kost de helft van een volwassen ticket.

Meer stops maken in Slovenië? Breng dan ook een bezoek aan het meer van Bohinj.

AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten