Wandelen in Schotland, waar wil je naar toe? Charlotte de hightech hobbit zoals ze zichzelf noemt van Ecohobbit verteld je alles over haar groene wandelvakantie naar Schotland. Hoe reist ze zo zonder te vliegen naar Schotland, wat zijn de leukste wandelroutes en hoe bereid je je reis voor?
3 weken op trektocht. Vrienden en familie vroegen zich af wat ons bezielde. Nouja, met corona waren we niet echt lekker lang weggeweest, en als we dan tóch al aan de overkant van het water zijn voor Hadrian’s Wall Path, dan konden we toch net zo goed ook de Great Glen Way erbij pakken, die ook op onze wishlist stond. Vakantiedagen zijn er om opgemaakt te worden!
Ik ben altijd al verliefd geweest op Groot-Brittannië. De geologie is ontzettend divers en zorgt voor fantastische landschappen, en ze hebben een enorme rijkdom aan cultureel erfgoed. Ik geniet enorm van trektochten. Aan de ene kant uitdagend: de planning, iedere dag een eind lopen, elke avond ergens anders je tentje opzetten. Aan de andere kant heerlijk rustig: Je *moet* niks – alleen lopen, eten en slapen. Je hebt alle tijd om van het prachtige landschap te genieten. En natuurlijk gaat mijn vriend Paul mee.
Wandelen in Schotland
Een paar jaar geleden hebben we eind april de West Highland Way gewandeld (De Great Glen Way sluit daar mooi op aan trouwens). Dat beviel zo goed qua weer, dat we onze vakantie deze keer weer eind april / begin mei wilden doen.
In de wandelboekjes van Trailblazer staan namelijk van die fijne grafiekjes die laten zien dat de temperatuur overdag perfect is, ’s avonds fris maar prima te doen met een warme pyjama en slaapzak, er zijn voldoende daglichturen en het belangrijkste: relatief weinig neerslag vergeleken met de rest van het jaar. En je zit ook nog nét voor het hoogseizoen. Ofwel: De juiste periode voor een wandelvakantie in Engeland.
De planning
- Heenreis: Hengelo – IJmuiden – Newcastle (OV en nachtboot)
- Hadrian’s Wall Path: Newcastle – Bowness-on-Solway (8 dagen wandelen)
- Reisdag: Bowness-on-Solway – Fort William (snelbus en trein)
- Rustdag
- Great Glen Way: Fort William – Inverness (7 dagen wandelen)
- Rustdag
- Terugreis: Inverness – Newcastle – IJmuiden – Hengelo (snelbus, nachtboot, OV)
–> Leestip: Groen reizen hoeft niet duur te zijn.
De reis naar Schotland
Voor de heenreis hebben we verschillende opties overwogen: Met de Eurostar naar London en daarna met de trein of bus naar Newcastle, of met de boot via IJmuiden. Die laatste won het makkelijk qua kosten en tijd.
Boek sowieso de bustransfer van Amsterdam CS naar de DFDS terminal in IJmuiden en retour. Die is er niet voor niks, want de Ov-verbinding is echt super slecht.
Hadrian’s Wall Path
Hadrian’s Wall Path is een niet al te zware, toegankelijke trektocht van Segedunum Roman Fort & Museum in Newcastle naar Bowness-on-Solway aan de westkust. Het museum is een aanrader. Je leert hier een hoop over de geschiedenis van de muur, ook wat er na de Romeinse tijd is gebeurd. Er is een replica van een stuk van de muur gebouwd en je kunt hier je stempelpaspoort kopen. Hiermee draag je bij aan het onderhoud van het pad.
De eerste dag voert je door Newcastle, langs de rivier de Tyne. In Heddon-on-the-Wall kom je je eerste stuk echte muur tegen. Op dat moment heel indrukwekkend, maar het verbleekt bij wat je later nog tegen gaat komen. Vervolgens loop je al snel op het Engelse platteland tussen de schapen. Eind april is het lammerseizoen en ook al zijn de eerste etappes niet super spannend wordt ik wel enorm blij van al die kleine lammetjes.
Northumberland National Park
Halverwege loopt Hadrian’s Wall Path door het zuidelijkste stukje van Northumberland National Park. Dit is waar je voor komt. De muur is bovenop de rand van de crags gebouwd, en hoewel het niet veel hoogtemeters zijn, werk je je wel flink in het zweet. Constant steil op en neer en op en neer. De muur is hier goed bewaard gebleven (waarom hier stenen vandaan scoren als er makkelijker bereikbare delen zijn) en je loopt eigenlijk constant langs de muur met geweldige uitzichten.
Wanneer je Northumberland NP uitloopt, wordt het landschap weer wat rustiger, van die typische rolling English Countryside. Met nog steeds heel veel schapen. Op één van de boerderijcampings waar we stonden had Paul de eer om lammetjes de fles te geven (moeder was helaas overleden tijdens de geboorte). Ook een leuke ervaring!
Eén van de dingen die ik deze trip heel spannend vond, was dat ik vegetariër ben geworden sinds mijn laatste keer in de UK. Zou ik daar wel genoeg vegetarische opties tegenkomen op menukaarten? Gelukkig was mijn spanning ongegrond. Ook in de UK heeft de tijd niet stilgestaan en was er in elke pub wel een vegetarische maaltijd te krijgen.
Cumbria
Ook al zijn de laatste etappes wat relaxter qua terrein, het feest is nog niet voorbij. Langs het westelijke deel van Hadrian’s Wall Path vind je een hoop snacks sheds: honesty boxes maar dan on steroids. Hier vind je snacks, drankjes, en in sommige gevallen zelfs noodles, pasta en havermout. Zorg dus dat je genoeg kleingeld bij je hebt, want het is té leuk om niet even te stoppen voor thee en een flapjack.
De laatste kilometers naar Bowness-on-Solway zijn bijna vlak je loopt langs de rivier Eden, die vervolgens in de Esk uitmondt. De sterke getijden van de Atlantische Oceaan zijn ook hier al heel goed te zien. We sliepen in Shore Gate House B&B die bij aankomst aan een uitgestrekt strand lag en een paar uur later opeens aan het water. Ze serveren daar trouwens vegetarisch Engels ontbijt. Heel blij mee!
Van Bowness-on-Solway naar Fort William
De volgende dag vertrokken we met het boemelbusje van Bowness-on-Solway naar Carlisle, vervolgens met de snelbus naar Glasgow, en van daaruit met de trein naar Fort William. De aansluitingen waren niet heel geweldig, dus in Carlisle hebben we nog ergens thee met scones gescoord en in Glasgow fish & chips (of “battered vegan sausage” en chips voor mij). Alles liep wel mooi op tijd, behalve de trein. Die liep onderweg een uur vertraging op, maar via Scotrail konden we ons geld daarvoor terugvragen. Supermakkelijk en supersnel!
Fort William is dé outdoor-hoofdstad van Schotland. Om de 100 meter zit wel een outdoorwinkel, dus we hebben de nodige boodschapjes gedaan, nog even een geocache opgepikt en verder vooral rustig aan gedaan.
–> Tip: Vergeet je herbruikbare waterfles niet!
Great Glen Way
En toen was het alweer tijd voor de Great Glen Way! We hadden hier niks geboekt qua campings, in tegenstelling tot Hadrian’s Wall. Daar hadden we voor de zekerheid voor tijdens de paasdagen een paar reserveringen gedaan. Voor de Great Glen Way hadden we alleen een globale planning – we zien wel hoe het loopt, we hebben een reservedag op het eind. Uiteindelijk liepen we hem in 6 dagen in plaats van 7.
De Great Glen Way loopt recht door de Great Glen (wat een verrassing), die is ontstaan door een flinke breuklijn in de aardkorst. Hierdoor zijn een aantal lochs (meren) op een rechte lijn ontstaan: Loch Linnhe, Loch Lochy, Loch Oich en Loch Ness. In de 19e eeuw vond Thomas Telford het een goed idee om die lochs met stukjes kanaal te verbinden, zodat je van de Noordzee dwars door Schotland naar de Atlantische Oceaan kon varen. Goed voor de handel.
De eerste 60 kilometer liepen we er in twee dagen. Gewoon vlak langs het kanaal. En na Hadrian’s Wall en twee rustige dagen voelden we ons topfit! Het is ontzettend rustgevend om continu langs het water te lopen. Maar saai was het niet: Het kanaal bevat een hoop sluizen, met de beroemde Neptune’s Staircase: 9 sluizen achter elkaar die een 20 meter hoogteverschil overbruggen. Verder kom je langs D-Day trainingslocaties en door sprookjesachtig rijk bemoste bossen.
Na Fort Augustus konden we kiezen tussen een high route en een low route. Drie keer raden wat wij hebben gedaan? High route natuurlijk! En we werden niet teleurgesteld. We werden beloond met prachtige uitzichten over Loch Ness.
Abriachan Eco Café & Campsite
De laatste nacht van de tocht sliepen we op Abriachan Eco Café & Campsite. Dit is de “highest inhabited croft” in de UK. Een croft kun je vergelijken met een homestead: zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven. Sandra en Howie hebben een oude forestry site opgekocht, daar zelf een huis gebouwd en proberen hun stukje grond weer te verwilderen en de natuur te regenereren. De camping is dus ook geen lap gras, maar meer vergelijkbaar met een wilde kampeerplaats: kleine vlakke stukjes grond tussen de heide en de jonge boompjes, waar net een tentje past. Naar de wc doe je op hun zelfgebouwde composttoilet.
Sandra’s taart heeft een cultstatus bij Great Glen Way hikers, dus ook als je niet blijft slapen, is deze laatste horeca gelegenheid op de route een geweldige plek om even pauze te houden.
Inverness
We hadden uiteindelijk dus 2 reservedagen over bij aankomst in Inverness. De eerste dag hebben we cadeautjes gekocht voor het thuisfront (iets met een jarig zusje en een housewarming) en de tweede dag zijn we naar Tomatin Distillery geweest (wij kunnen niet naar Schotland zonder naar een whiskystokerij te gaan).
We vierden toevallig ook ons 9-jarige relatiejubileum in Inverness. Dit deden we bij Black Isle Bar: de duurzaamste pub van Inverness. Ze hebben hier hun zelfgebrouwde biologische bier van tap, biologische wijn en voor hun pizza’s werken ze zoveel mogelijk samen met biologische en lokale leveranciers. Bovenop dit feest zijn ze óók nog eens een Climate Neutral Company – ofwel: ze compenseren hun CO2-footprint. Fun fact: Triodos heeft geïnvesteerd in hun brouwerij, en gezien die erg strenge voorwaarden stellen voor hun investeringen, kun je er van op aan dat zit wel snor zit qua duurzame bedrijfsvoering!
De reis terug naar Nederland
At last brak de tijd weer aan om naar huis te gaan. De laatste nacht sliepen we niet op een camping, maar in een hotel. We moesten namelijk op onze reisdag vroeg uit bed voor de bus naar Edinburgh. Deze sloot mooi aan op de bus naar Newcastle. Vanuit het centrum namen we de metro richting de havens (helemaal kom je er niet) en zo konden we mooi op tijd inchecken op de boot terug naar IJmuiden.
Ben jij al klaar voor een groene vakantie naar Schotland? Wandelen in Schotland is de groenste manier om het land te ontdekken. Vergeet je wandelschoenen niet! Wil je meer te weten komen over de wandelvakantie naar Schotland van de Ecohobbit? Lees dan snel het volledige reisverslag.
Dit artikel bevat een samenwerking of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.
Eén reactie
Yesss dankjewel voor deze leuke samenwerking! <3