Hallstatt Oostenrijk

Hallstatt, dingen je niet mag missen!

Tijdens onze roadtrip door Duitsland, Oostenrijk en Italië mocht een bezoek aan Hallstatt het mooiste dorpje van Oostenrijk natuurlijk niet ontbreken. En wat was het mooi zeg! Lekker ronddwalen door de kleine straatjes van Hallstatt en genieten van een heerlijke cappuccino aan het marktplatz. Puur genieten!

Ik ben iemand die vaak uitzoekt wat er allemaal te doen is op de plaats van bestemming. Dat was deze vakantie een keertje anders. We kozen leuke plekjes uit om naar toe te gaan en ter plekke maakten we een keus wat we gingen doen. Dit geld ook voor ons bezoek aan Hallstatt. Daardoor hebben we zeker niet alles gedaan wat er te zien is maar juist extra genoten van de dingen die we wel gedaan hebben.

Hallstatt is beroemd geworden door zijn vele zoutmijnen in de regio, de oudste van Europa zelfs. Hallstatt is een bergdorpje met ongeveer 800 inwoners dat op de wereld UNESCO erfgoed lijst staat. Het is gelegen tussen de Halstättersee en het Dachsteingebergte en was tot de jaren 60 alleen per boot bereikbaar. Sinds de aanleg van een weg naar het dorpje hebben ook de toeristen vanuit heel de wereld hun weg naar Hallstatt gevonden. Hallstatt is tegenwoordig zo populair dat er in een Chinees pretpark een replica van gebouwd is en dat het als inspiratie dient voor het dorp uit de film Frozen.

Extreme drukte

Hallstatt is zo populair geworden dat er gemiddeld z’n 10.000 bezoekers per dag langskomen. Dit tot ergernis van de lokale bevolking en van de burgemeester. Ze willen het toerisme aanzienlijk terug dringen en dat begrijp ik heel goed. Het is een klein dorpje, met zo veel toeristen moet het echt overvol zijn. Tijdens ons bezoek zaten we midden in de pandemie en was het eerder een uitgestorven dorp dan een mega toeristisch dorp. Ik zal ook eerlijk zijn, hierdoor heb ik volop kunnen genieten van alles wat we hebben gezien. Het is een heel leuk dorpje maar ik denk niet dat ik het waard zou vinden om Hallstatt te bezoeken met 10.000 andere mensen. Daar is het gewoonweg te klein voor.

Wat is er te doen?

Dwaal rond door het oude centrum van de stad, wandel door de kleine straatjes, overal waar je komt staan weer leuke huisjes of heb je een mooi uitzicht. Plof neer op een van de vele terrasjes voor een heerlijk kopje koffie of geniet van een typisch Oostenrijkse lunch. De meeste terrassen vind je aan de marktplatz.

Als je Hallstatt op internet opzoekt krijg je bijna overal wel een foto vanuit dezelfde hoek te zien. Natuurlijk moest ik hier ook even langs. Even die beroemde foto namaken ;-p Dit uitzicht punt is vrij makkelijk te vinden en staat gewoon op de kaarten aangegeven die in de stad staan.

Vergeet niet om een paar van de vele souvenirwinkeltjes te bezoeken en stuur bijvoorbeeld eens een leuk kaartje naar huis.

Bezoek Hallstatt

Bezoek de kerken van Hallstatt

In Hallstatt vind je twee bekendere kerken, tijdens je wandeling door de stad mag je deze zeker niet overslaan. Je hebt de evangelische kerk, dit is de kerk die je vanaf het uitzichtpunt goed ziet en die dus op bijna iedere Hallstatt Instagram foto staat.

Een stukje boven deze kerk heb je de rooms-katholieke kerk. Rondom de kerk ligt een kleine begraafplaats, vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad.

Michaelskapel

Naast de rooms-katholieke kerk bevind zich de Michaelskapel, dit is een beenderenhuis dat in de 12e eeuw is gebouwd. Omdat de begraafplaats zo klein is en omdat er door de bergen er geen ruimte is voor uitbereidingen was er steeds te weinig plaats om de bewoners van Hallstatt te begraven. Daarom worden de graven na 10 tot 20 jaar geopend en worden de schedels en lange beenderen uit de graven gehaald. Deze schedels werden gereinigd en in de zon gelegd om te bleken. Omdat het traditie is om graven te versieren met bloemen zijn ze vanaf 1720 de schedels gaan beschilderen met bloemen en de overlijdens datum. In de kapel liggen 1200 schedels waarvan er 610 beschildert zijn. De schedels van de families liggen allemaal bij elkaar. Tegenwoordig word deze manier van begraven minder toegepast en worden steeds meer mensen gecremeerd. Heel indrukwekkend om te zien. Entree voor de kapel kost €1,50.

Wat te doen in Hallstatt

Bekijk Hallstatt eens vanaf het water.

Huur een elektrisch bootje of een waterfiets en bekijk Hallstatt eens vanaf het water. Langs het water kun je deze bootjes huren. Je huurt een boot voor een half uur of een uur. Een waterfiets heb je voor €15,- voor een half uur en een de snelste elektrische boot heb je voor €18,- voor een half uur. Met deze bootjes kun je best ver varen zolang je je maar aan de regels houd. Je krijgt een portofoon mee voor het geval er iets gebeurt. Op een warme dag mag deze activiteit zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Hallstatt.

Hoe kom je er?

Met de auto: Vanuit Salzburg ben je binnen 75 minuten in Hallstatt. Er zijn verschillende parkeerplaatsen in Hallstatt. Als je vroeg bent of als je geluk hebt kun je op P1 of P2 parkeren, vanuit daar ben je binnen 2 minuten in Hallstatt. Heb je de pech dat deze vol staan dan rijd je verder door naar een van de volgende parkeerplaatsen. Vanaf P3 en P4 is het nog 20 minuten lopen naar het centrum. (P3 is voor bussen en campers. P4 voor auto’s) Er rijden vanaf deze parkeerplaatsen ook shuttlebussen, deze kosten €2,- per persoon. Parkeren kost €4,- voor een uur en loopt op tot €15,- voor 24 uur. Voor een dagtripje zul je ongeveer €9,- kwijt zijn.

Tour: Vanaf Salzburg en Wenen kun je ook met een georganiseerde tour een dagtrip naar Hallstatt boeken. Vervoer zit hier bij inbegrepen. Een lekker ontspannen manier van reizen waarbij alles voor je word geregeld. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je op tijd bij het verzamelpunt bent.

Met het openbaar vervoer: Je kan zowel met de bus als de trein naar Hallstatt reizen, omdat het treinstation van Hallstatt aan de ‘’verkeerde’’ kant van het meer ligt moet je nog 6 minuten met de ferry om in het stadje zelf te komen.

–> Ook leuk om te bezoeken tijdens je vakantie in Oostenrijk is de grootste ijsgrot ter wereld: Eisriesenwelt.

Beste tijd

De beste tijd om Hallstatt te bezoeken is s ’morgens vroeg voor de grootste drukte er is of na 3 uur als de meeste touringcars vol toeristen weer gaan vertrekken.

Overnachten

Wij verbleven op Seecamping-primus in Gschwand. Deze camping ligt aan een schitterend meer vanaf hier hebben we verschillende dagtripjes gemaakt onder andere naar Hallstatt, Bad-Ischl en Salzburg.

Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten