Eisriesenwelt, IJsgrot Oostenrijk

Eisriesenwelt Oostenrijk: de langste ijsgrot ter wereld

Wil je iets spectaculairs zien tijdens jouw vakantie naar Oostenrijk? Ga dan naar de langste ijsgrot ter wereld. De Eisriesenwelt Oostenrijk ligt in Werfen en is de mooiste ijsgrot van Oostenrijk. Eerst een pittige wandeling voor je bij de grot komt, daarna ga je naar binnen om je ogen uit te kijken.

Om je meteen even teleur te stellen, of juist extra nieuwsgierig te maken. Het is verboden om in de grot foto’s te maken. Ik heb daarom ook geen foto’s van binnen in de grot die ik je kan laten zien. Ik zou zeggen, ben niet teleurgesteld maar grijp juist de kans aan om de grot zelf te gaan bezoeken.

Eisriesenwelt Oostenrijk

Omdat de Eisriesenwelt Oostenrijk erg afgelegen ligt, is deze indrukwekkende ijsgrot pas vrij laat ontdekt. Het heeft zeker tot het einde van de 19e eeuw geduurd voordat natuur ontdekker Anton von Posselt-Chorich uit Salzburg zichzelf 200 meter in een donkere grot liet zaken. Hij schreef hier een uitgebreid verslag over maar daar werd op dat moment weinig aandacht aan besteed. Pas toen Alexander von Morck in 1913 dit verslag zag, werd er actief onderzoek gedaan. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste berghut werd gebouwd en de eerste toeristen richting de Eisriesenwelt trokken. Tot 1955 moest je wel in goede conditie zijn om bij de grot te komen. Na die tijd zijn er pas paden aangelegd en werd de grot toegankelijker.

De ijsgrot is een groot doolhof met een totale lengte van meer dan 40 km aan gangen. De grot is ruim 100 miljoen jaar geleden ontstaan en door verschillende weersinvloeden veranderd hij nog dagelijks. Overal in de grot komen je ijssculpturen tegen, in de zomer smelten deze steeds weer een beetje omdat er warme lucht van buiten de grot in stroomt. Je voelt deze luchtstroom erg goed zodra de grote stalen deur naar de grot geopend word. In de winter is dit juist andersom, omdat de temperatuur in de grot dan hoger is dan buiten zorgt de koude buiten lucht ervoor dat het water wat door de rotsen naar beneden druipt weer bevriest. Die grote stalen deur waar je in de zomer door naar binnen loopt staat dan ook heel de winter open, zodat het afkoelen van de grot word gestimuleerd. Door deze verschillende weersinvloeden krijgen de ijslagen ook steeds weer een andere vorm.

Eisriesenwelt

Hoe kom je er?

Vanuit het dorpje Werfen aan de voet van de berg rijd je via een 5 km lange geasfalteerde weg naar de parkeerplaats van het bezoekerscentrum van de ijsgrot. Rijd je liever niet zelf op deze steile weg vol met bochten? Neem dan vanuit Werfen de bus naar het bezoekerscentrum. Iedere twee uur vertrekt er een bus vanaf het treinstation in Werfen. Of neem de speciale shuttlebus die iedere 25 minuten vanaf de toegangsweg naar Eisriesenwelt vertrekt.

Aangekomen op de parkeerplaats begint de tocht naar de grot pas. Je loopt door het bezoekerscentrum om daar je kaartje te laten controleren. Na het bezoekerscentrum klim je binnen 20 minuten naar het begin van de kabelbaan. Je zit slechts 3 minuten in de kabelbaan en daarna loop je nog eens 20 minuten omhoog naar de ingang van de grot. Houd er zeker in het hoogseizoen rekening mee dat het druk kan zijn bij de kabelbaan en trek minimaal één uur uit voor je tocht naar boven vanaf het bezoekerscentrum. Onderweg word je beloond met adembenemende uitzichten.

Eisriesenwelt

Tickets & Openingstijden

Het is aan te raden om je tickets ruim van tevoren te kopen. Tickets voor volwassenen zijn € 33,-, voor jongeren € 23,- en voor kinderen € 18,- deze tickets zijn inclusief de kabelbaan. Dit is een absolute aanrader. Om vanuit het dal te voet naar boven te lopen moet je een ervaren bergbeklimmer zijn. Tickets voor de Eisenriesenwelt koop je hier. Als je de tickets online koopt krijg je meteen ook een paar euro korting.

De ijsgrotten zijn dagelijks geopend van 08.30 – 15.00 uur.

Let op! Zoals eerder gezegd is de temperatuur in de grot aanzienlijk lager dan dat het buiten is, zorg voor warme kleren, als je een echte koukleum bent zijn zelfs handschoenen geen overbodige luxe.

De ijsgrot kun je bezoeken als je onderweg bent richting Oostenrijk, Slovenië of Kroatië, je komt hier dan letterlijk langs gereden.

-> Leuk overnachten doe je op een glamping in Oostenrijk.

-> Lees ook Salzburgerland met Kinderen voor meer inspiratie in de omgeving.

AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten