Weekendje weg Leeuwarden, de leukste hotspots

Weekendje weg Leeuwarden: De 10 leukste hotspots

Een vergeten stad in het Noorden van ons land. Leeuwarden word door veel mensen over het hoofd gezien als het aankomt op een stedentrip in eigen land. En dat is geheel onterecht. Ik bracht er twee dagen door en wat een gezellige stad is het. Leeuwarden heeft een rijke en hele interessante geschiedenis. Ik vertel over alle hotspots voor een heerlijk weekendje weg in Leeuwarden.

Weekendje weg Leeuwarden

Wist je dat Leeuwarden een stad met een rijke geschiedenis is? Zo lag de stad honderden jaren geleden bijvoorbeeld aan de kust. De middenzee liep recht voor de stad langs. Door de jaren heen is deze zee dicht geslipt. Ook vind je er de verre voorouders van onze koning en die van vele andere vorsten in Europa. Helemaal leuk is het natuurlijk om heel dit verhaal zelf uit te pluizen tijdens een weekendje weg in Leeuwarden.

Stedentrip Leeuwarden

1. Stadstour met a guide to Leeuwarden

De leukste manier om de stad te verkennen vond ik met iemand die alles van de stad weet. Ik ging mee op een van de vele stadstours van a guide to Leeuwarden. Zenon onze gids vertelde vol enthousiasme alles wat je maar wil weten over de stad en hij bracht ons naar de leukste plekjes die ik zonder hem nooit had ontdekt. A guide to Leeuwarden bied verschillende tours aan.

Free tour

De free tour word van dinsdag t/m zondag gegeven, samen met een van de gidsen ga je op ontdekkingstocht door de stad. Je komt op de leukste plekjes en leert er super veel. De free tour is een begrip die je al in vele landen tegen komt. Er is geen vaste prijs voor de tour, je betaald de gids wat je de tour waard vond.

-> Free walking tours zijn helemaal hip: lees hier over 5 toffe free walking tours.

Street art tour

Door een groot deel van Leeuwarden vind je street art, daarom worden is er iedere zondag om 14.00 een gratis street art tour.

Weekendje weg Leeuwarden

DIYtours om zelf te lopen

Tijdens een van de eerdere lockdowns mochten er natuurlijk geen tours gegeven worden. Daarom stippelde de gidsen van a Guide to Leeuwarden verschillende tours uit die je zelf kunt lopen. Van een miniaturen, de kleinste inwoners van Leeuwarden tour tot een streetart tour en nog veel meer. Komt dat even mooi uit als je de komende lockdown een trip naar Leeuwarden op de planning hebt staan.

Wil je meer informatie over de tours van A guide to Leeuwarden, neem dan snel hier een kijkje.

2. De Oldehove

De Oldehove is het kenmerk van Leeuwarden. De scheve en kromme toren zou de hoogste toren van Europa moeten worden zou onderdeel uitmaken van een kerk. Als je er nu komt, zie je een lage toren op een leeg plein. Niet helemaal zoals gepland dus. Tijdens de bouw van de eerste 10 meter van de toren was al snel duidelijk dat de toren aan het verzakken was, dit hebben ze tot 2 keer toe proberen de herstellen, helaas zonder resultaat. Dit lijdt er wel toe dat de toren niet alleen scheef maar ook krom is.

Veel mensen zeggen dat de Oldehove schever is dan de toren van Pisa, dit is niet het geval. De toren van Pisa hebben ze moeten redden van nog verder verzakken, dat is bij de Oldehove niet het geval.

Je kunt de Oldehove beklimmen om zo een uitzicht over de stad te hebben. Vanwege onderhoud is de toren tot april 2022 gesloten. Daarna kun je weer naar de top klimmen. Entree kaartjes variëren van € 1,50 voor kinderen tot € 3,50 voor volwassenen. Adres: Oldehoofsterkerkhof

–> Leestip: Wandel rond het eiland Texel.

3. Grutterswinkel

De Grutterswinkel in Leeuwarden is nog een kruidenier zoals je deze in de jaren 70 was. Toen de zussen Feenstra die de winkel runde met pensioen gingen was hun enige droom dat de winkel zou blijven voortbestaan. Dit is nog steeds het geval. Het winkeltje is tegenwoordig een museum de oude woonkamer van de dames is een koffie tentje. Een leuke plek om een stap terug in de tijd te doen.

Grutterswinkel, Weekendje weg Leeuwarden

4. Winkelen in Leeuwarden

Leeuwarden heeft een supergezellige binnenstad. Je vindt er superveel kleine boetiek winkeltjes en leuke concept stores. Daarnaast heb je veel winkeltjes waar je lekkere kazen en hapjes kunt kopen.

-> Leestip: Breng een bezoek aan Hanzestad Elburg.

5. Verken Leeuwarden vanaf het water

In de lente en de zomer kun je op verschillende manieren Leeuwarden vanaf het water verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld sups of elektrische bootjes huren. Erg leuk om te doen omdat je in Friesland heel veel waterwegen hebt.

-> Leestip: Leeuwarden met kinderen, dit wil je doen.

Weekendje weg Leeuwarden

6. Blokhuis poort

Het Blokhuis poort is een gebouw dat tot 2007 dienst deed als huis van bewaring en gevangenis. Tegenwoordig vind je er een café met groot terras, een hostel en veel kleine winkeltjes waar je lokale ondernemers vind

–> Leestip: Stedentrip naar Haarlem en een weekendje Groningen.

7. Eten in Leeuwarden

Bowl en Rolls

Een leuke hippe plek waar je heerlijke poke bowls kunt eten. Het restaurant heeft een uitgebreide keuze uit vega en vegan gerechten

Brasserie de spiegelaar

Een super gezellig bruin café om aan het eind van de middag neer te ploffen op het terras. Kom jij hun kat Bobby tegen?

Barrefoots

Een leuke lunchroom met veel vegetarische gerechten

8. Overnachten in Leeuwarden

Notiz hotel

Wij overnachten bij Notiz Hotel, een hotel dat wordt gerund door de studenten van Hotel Management school NHL Stenden onder begeleiding van hospitality professionals. Je kunt goed merken dat service en duurzaamheid voorop staan. Het personeel is super vriendelijk en zorgt ervoor dat je niks te kort komt. Ook nu tijdens de lockdown controleren ze regelmatig, maar niet overdreven veel of je niks te kort komt. Als ze aankloppen krijg je nog eens een chocolaatje ook 🙂 Beter kan het toch niet!

Je kan ook aan veel dingen merken dat het hotel duurzaamheid voorop heeft staan. Zo vind je bijvoorbeeld allemaal verschillende zeep bars, bij het ontbijt krijg je geen mini’s maar vullen ze kleine glazen potjes met verschillende smeersels en ze hebben een groen dak. Dat Notiz Hotel duurzaam bezig is, kun je ook zien aan het Green Key keurmerk. Wil je meer weten over het Green Key keurmerk? Ik schreef er al eens een artikel over.

Over het ontbijt gesproken probeer hun wentelteefjes eens! Jeroen heeft al vaker bij Notiz Hotel geslapen en had me al verteld dat hij er helemaal fan van was. Daar heeft hij niks over gelogen! Ze zijn echt heerlijk!

Hier vind je alles wat je wilt weten over Notiz Hotel.

Notiz Hotel Leeuwarden

Alibi hostel

Wil je op een bijzondere locatie overnachten? Ga dan slapen in een oude gevangenis. Bij het Alibi hostel vind je zowel de gedeelde kamers als de privékamers in oude cellen. Hier lees je meer over het Alibi hostel

Hotel Via Via

Overnacht in dit stijlvolle familiehotel in het centrum van Leeuwarden. In dit spiksplinter nieuwe hotel wil je een keertje geslapen hebben. Renske van de blog altijdwat ging je voor. Op haar blog lees je haar ervaringen bij het ViaVia hotel.

Weekendje naar Leeuwarden

Heb ik jou overtuigd om een weekendje naar Leeuwarden te gaan? Deze stad is echt een aanrader voor een paar nachtjes weg in eigen land.

Dit artikel bevat een samenwerking of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten