stedentrip winter

Weekendje Haarlem, deze 7 dingen moet je gezien hebben

Een weekendje weg in eigen land? Kies dan voor een weekendje Haarlem. Een super gezellige stad met interessante geschiedenis die nog niet wordt overspoeld door toeristen en vlak bij de natuur.

Weekendje Haarlem

Ik heb ondertussen al twee tripjes naar Haarlem mogen maken. Een Valentijns uitje tijdens de lockdown waarbij we een romantisch nachtje weg wilden en een perstrip met het eerlijke boekingsplatform Moonback. Alles bezienswaardigheden in Haarlem deel ik hieronder met je.

Fietstocht door Haarlem

Haarlem is een kleine en compacte stad, wij maakten een fietstour vanuit de VVV die ons langs de leukste plekjes van de stad bracht. We hadden de fiets voor 24 uur waardoor we in de avond en de volgende ochtend nog een keer lekker op pad konden.

Weekendje Haarlem

Adriaan molen

De eerste molen is in 1778 door de Amsterdamse ondernemer Adriaan de Boois gebouwd. De molen werd op een oude verdedigingstoren gebouwd zodat hij hoog boven de Spaarne uitsteekt en ieder zuchtje wind kan vangen. De molen wordt dan gebruikt om turfsteen tot tras te malen.

In de vele jaren daarna krijgt de molen nog een aantal andere functies totdat hij in 1932 volledig afgebrand. Ondanks het snelle optreden van de Haarlemse brandweer hebben zij de molen niet meer kunnen redden. De Haarlemmers beginnen een dag na de brand al met een inzamelingsactie om hun Adriaan weer te kunnen herbouwen. Maar helaas, ze krijgen niet genoeg bij elkaar verzameld en het duurt dus ook ruim 70 jaar voordat de molen weer helemaal in zijn oude glorie hersteld is.

Wil je graag een rondleiding door de molen? Dat kan! Ieder half uur start er een nieuwe rondleiding.

Openingstijden:
1 maart tot 1 november: op weekdagen van 13.00-17.00 en in het weekend van
10.30 – 17.00
1 november tot 1 maart: maandag & vrijdag 13.00 – 17.00 en in het weekend van 10.30 – 17.00
Entreetickets: € 5,00 voor volwassenen, € 2,00 voor kinderen.
Entreekaartjes reserveren doe je hier

–> Leestip: Weekendje weg naar Leeuwarden en een weekendje Groningen.

Stedentrip naar Haarlem tijdens de lockdown, Adriaan molen

Haarlemse hofjes

Al sinds 1395 zijn de typisch Hollandse verschijningen van hofjes ook terug te vinden in Haarlem. De hofjes waren vrij eenvoudig en diende als woonruimte voor oudere weduwe of ongehuwde. Deze mensen woonden in een eigen huisje op een gezamenlijk terrein waardoor ze niet zouden vereenzamen. In deze tijd bestond er nog geen staats steun en voelde de rijken zich verplicht om voor de weduwe te zorgen.

De bewoonsters konden hier voor een klein bedrag wonen. Daarbij kregen ze een maandelijkse bijdrage van 5 cent, boter, medische zorg en brandstof voor de kachel. Als de bewoners kwamen te overlijden werd er ook gezorgd voor een begrafenis,

De oprichters waren stuk voor stuk mensen met veel geld die zowel de stad als hun familie een dienst wilde doen. De hofjes hebben over het algemeen de familienaam gekregen. Enkele hofjes zijn pas opgericht na het overlijden van de weldoener, de hofjes hebben de naam van de weldoener meegekregen. Van de 44 hofjes die er vroeger waren zijn er nu nog 22 over. Ze zijn allemaal gerenoveerd en van 2 woningen hebben ze 1 woning gemaakt. Veel van deze hofjes zijn door de weeks of op zaterdag open om te bezoeken. De openingstijden verschillen per hofje. Voor de exacte tijden kijk hier. Omdat de hofjes zich in en rond het centrum bevinden kun je dit combineren met een mooie stadswandeling.

Jopenkerk

Haarlem is van oorsprong een brouwers-stad. Tijdens het 750-jarige bestaan van de stad werden er speciaal voor dit jubileum 2 vergeten biertjes geherintroduceerd. Dit viel erg in de smaak bij de bewoners en de vraag naar meer van deze biertjes van vroeger ontstond. De bewoners wilde niet weer 750 jaar moeten wachten tot het volgende jubileum. Zo ontstond dus in 1994 de Jopen brouwerij. Bij de Jopen brouwerij kun je genieten van de lekkerste biertjes. Ze houden hier van experimenteren en je vindt er dan ook interessante smaken. Heb jij eerder al eens een Karamel seasalt brownie stout op? Ik niet.

De brouwerij vind je in de Jopenkerk waar je kunt genieten van de heerlijke biertjes die ze hebben. Ook kun je er terecht om een heerlijk hapje te eten. Wil je thuis nog nagenieten van jouw weekendje Haarlem bestel dan de thuisproeverij of de weekly fresh deal en jij krijgt een box met de lekkerste biertjes thuis gestuurd.

–> Leestip: Weekendje weg Valkenburg.

Jopenkerk Haarlem
@MaxKneefel

Winkelen in Haarlem

De winkelstraten van Haarlem zijn super gezellig en een bezoekje hieraan mag dus ook niet ontbreken tijdens een weekendje Haarlem. In het kader van duurzaam reizen laat de souvenirs winkeltjes en de kleding winkels eens een keertje links liggen en ga langs de kaaswinkel om daar een lekker stukje kaas voor in de avond te halen, neem wat lekkere nootjes mee en ga op zoek naar een nieuwe shampoo bar die je nog nooit hebt gebruikt.

Onderweg kwamen wij the art of tea tegen. Dit winkeltje is perfect! Ik heb mezelf hier even goed uitgeleefd! Losse thee, losse koffie, losse kruiden en duurzaam, beter kan het niet! Nu een paar maanden later geniet ik nog steeds van de thee die ik in Haarlem heb gekocht.

–> Leestip: de leukste duurzame winkels en vegan restaurants in Haarlem.

the art of tea
Stedentrip naar Haarlem tijdens de lockdown, the art of tea

Corrie ten Boom huis

Corrie ten Boom is een van de overlevende van de concentratie kampen uit de tweede wereld oorlog. Tijdens de oorlog hielp ze tot het moment dat ze verraden werd mensen met onderduiken. Ze werden opgepakt en naar kampen gedeporteerd. Na de bevrijding trekt Corrie ten Boom de wereld over om het woord van God te verspreiden. Enkele jaren na haar dood wordt het Corrie ten Boom huis opengesteld voor bezoekers. Hier kun je zien hoe zij en de onderduikers tijdens de 2e wereld oorlog geleefd hebben.

Rondleidingen worden op dinsdag t/m zaterdag gegeven. De toegang is gratis, maar het maken van een donatie voor de vrijwilligers en het onderhoud van het huis wordt gewaardeerd.

Sint Bravo kerk

Tijdens een bezoek aan Haarlem kun je niet om de Bravo kerk heen. Wij kregen een exclusieve rondleiding door de kerk en mochten de toren beklimmen. Helaas kun je niet altijd naar boven. Al is de kerk op zich al een bezoekje waard. Wil jij ook een rondleiding door de Bravo kerk? Houd de website dan goed in de gaten, zo af en toe wordt hier wel een rondleiding gegeven.

Stedentrip Haarlem

Koepelgevangenis

In Haarlem vind je één van de drie koepelgevangenissen van Nederland. De andere twee vind je in Breda en Arnhem. In de koepelgevangenis in Haarlem kun je flexwerken, een film kijken en lunchen, er liggen ook plannen voor een hotel, maar dat heeft nog tijd nodig.

Koepelgevangenis Haarlem
Foto: @MaxKneefel

Mooie boules

Mooie boules is een super gezellige plek om jouw dag in Haarlem af te sluiten. Speel een potje Jeu de boules, speel een gezelschapsspel of ga jij helemaal los tijdens de karaoke?

-> Leestip: Alle duurzame bezienswaardigheden van Utrecht op een rij.

Amsterdamse waterleiding duinen

Net buiten Haarlem vind je de Amsterdamse waterleiding duinen, dit is een natuurreservaat in de duinen, je vindt hier volop damherten, vossen en nog vele andere dieren. In de Amsterdamse waterleiding duinen wordt 66% van de voorzuivering van het Amsterdamse waterleiding net gedaan.

Dit is de perfecte plek om vanuit Haarlem ook nog de natuur te bezoeken. Je kan hier uren wandelen. Volg een van de vele wandelroutes of ga zelf op pad. Het park is geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. De entree kost € 1,50 en parkeren kost € 2,00.

Heb je wat langer de tijd of breng je graag wat meer tijd door in de natuur? Maaike van Reisgelukjes ging je voor met een wandelroute uitstippelen in Castricum. Een leuke wandeling door de Kennemerduinen waarbij je onderweg verschillende horeca gelegenheden tegen komt.

Amsterdamse waterleiding duinen,

Bezoek de Bollenstreek

Van eind maart tot half mei vind je rondom Haarlem veel tulpenvelden. Een leuk uitstapje vanuit Haarlem is dan ook fietsen in de bollenstreek.

Eten en drinken in de stad

Plof tijdens je stadswandeling neer op een van de vele terrasjes die Haarlem rijk is. Geniet van een heerlijke lunch of een lekkere borrel.

ML in Haarlem

Wij hebben mij restaurant ML in Haarlem heerlijk geluncht. Ik at Spicy Tuna met rijst en nori en als hoofdgerecht at ik kalfsoester met gekonfijte aardappel, prei en salie. Wist je dat ML in Haarlem in 2022 een Michelin-ster heeft ontvangen.

Roast Bistro en Bar

Bij Roast Bistro en Bar kom je terecht in een voormalige autogarage, een superhippe plek waar je naast een oude Renault 4 zit te eten.

Locael Centraal

Naast het centraal station van Haarlem vind je Locael Centraal bij dit gezellige restaurant kun je terecht voor een heerlijke lunch.

-> 5 leuke hotspots in Haarlem.

Overnachten in Haarlem

Overnacht tijdens je stedentrip in Haarlem doe je bij boetiek Hotel Staats. Hotel Staats is een hotel waar oud en nieuw samenkomen. Je vindt het hotel in een voormalig schoolgebouw waar niet een kamer hetzelfde is.

Overnachten in haarlem
Hotel Staats

Ga jij binnenkort een weekendje naar Haarlem?

Heb jij al zin in een weekendje Haarlem?

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten