Weekendje Groningen

Weekendje Groningen, dit wil je zien

Als voormalige Hanzestad is Groningen een prachtige stad om te bezoeken vol met bezienswaardigheden. Tijdens mijn studententijd heb ik drie jaar in Groningen gewoond, en ik deel dan ook graag een wandelroute die ik al vaak heb gelopen om familie en vrienden de stad te tonen! In dit artikel heb ik de leukste bezienswaardigheden voor een weekendje Groningen op een rijtje gezet.

Dit wil je doen tijdens jouw weekendje Groningen

Ben je de eerste keer in de stad en ben je benieuwd naar de bezienswaardigheden voor jouw weekendje Groningen? Overal in de binnenstad zie je de dat Groningen al sinds de veertiende eeuw een handelscentrum is geweest. Dit handelscentrum reikte tot ver buiten de provincie Groningen. Groningen was een rijke stad, en deze weelde is ook terug te zien in de mooie gebouwen. Om een goede indruk te krijgen van alle bezienswaardigheden, vertel ik je graag de wandeling die ik al vaak aan mijn familie en vrienden heb gegeven. Een wandeling die overigens ook goed in de winter te doen is.

1.     Start bij het Centraal Station en het Groninger Museum

Het centraal station bestaat al ruim 125 jaar. Een mooie start van de wandelroute is een kijkje in en om het centraal station, de stationshal heeft een prachtig plafond. Tegenover het centraal station bevindt zich het Groninger Museum. In 1994 is de huidige vestiging geopend, en het gebouw is neergezet in een postmodernistische architectuur. Iedereen heeft een mening over dit gebouw, is het jouw smaak? Eerlijk gezegd is het is niet mijn smaak. Wel is dit museum zeer interessant om de tentoonstellingen in de gaten te houden.

2.     Ervaar de sfeer in de Folkingestraat

Een klein stukje verderop bevindt zich de Folkingestraat. Wat bijzonder is aan deze straat is allereerst omdat het in de Joodse buurt ligt, met een synagoge aan het begin de straat en daar dicht bij een bronzen deur zonder klink. Dit is een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog, waarbij bijna alle joden uit de stad Groningen zijn vermoord. Er is een bronzen maancyclus verspreid tussen de klinkers in de hele straat, deze samen vormen een oog ‘dat gezien heeft wat er is gebeurd.’ Tegenwoordig staat de Folkingestraat bekend als de leukste winkelstraat van Groningen. Iedere winkel en restaurant is eigenzinnig. Zo stop ik altijd even bij Le Souk voor verse Noord-Afrikaanse lekkernijen en kruiden zoals Ras-el-Hanout.

3.     Bezoekje aan de Vismarkt en de Korenbeurs

Dat Hanzestad Groningen een echt handelscentrum was, is terug te zien aan de namen van verschillende pleinen en gebouwen: Grote Markt, Vismarkt, Korenbeurs, Goudkantoor en de Ossenmarkt om een paar te noemen. Op de Vismarkt staan in het weekend nog steeds vele viskramen, maar daarnaast zijn er vele andere marktkramen. De Albert Heijn zit in de voormalig Korenbeurs, een groot gebouw waar vroeger de koren werd verhandeld. Ook al heb je niets nodig, het is toch leuk om even de Albert Heijn in te lopen en het gebouw van binnen te bewonderen.

Korenbeurs

4.     De geschiedenis rondom de Akerk

Achter de Korenbeurs bevindt zich de Akerk. Dit is na de Martinikerk het belangrijkste overgebleven middeleeuwse gebouw van Groningen. De naam is afgeleid van de rivier (de ‘A’) die dichtbij stroomt. Deze rivier loopt over in de singel rondom de binnenstad (in het Gronings wordt een kanaal aangeduid met ‘diep’). De omgeving van de kerk, is mogelijk het oudste deel van de Groninger nederzetting. Sinds de Reformatie is dit een protestantse kerk. De Akerk ligt op het Akerkhof. Voor je het weet kun je alle straten uit het spel Monopoly zo afkruisen.

5.     De oude pakhuizen aan Hoge der A

Vanaf de A-Brug is het goed voor stellen hoe de schepen hier de stad binnen kwamen en hoe de voorraad in de oude pakhuizen werd opgeslagen. Lopend over Hoge der A zie je een fotogeniek stukje Groningen met schepen omgebouwd tot woonboten en pakhuizen tot woonhuizen. Wat mij betreft een bezienswaardigheid waar ik voor omfiets!

6.     Het prachtige Academiegebouw

Via de Oude Kijk in het Jatstraat beland je voor je het weet in het hart van studerend Groningen. In de Broerstraat bevindt zich het Academiegebouw. Een gebouw uit de neorenaissancestijl. Het gebouw is niet alleen prachtig van buiten, maar ook vanbinnen. Er is een monumentaal trappenhuis met gebrandschilderde ramen. Op de eerste verdieping bevindt zich boven de hoofdingang de aula, een ruimte die bij universitaire plechtigheden in gebruik is. Het voordeel van een universiteitsgebouw? De deur is bijna altijd open.

7.     Het markante Goudkantoor

Een volgend bijzonder gebouw wat een echte bezienswaardigheid is, staat achter het Stadhuis op het Waagplein. Hier staat het voormalig Goudkantoor, een heel markant gebouw van de buitenkant om te zien. Het is gebouwd in de Hollandse renaissancestijl, een bouwstijl uit de vroeg 17eeeuwse Groninger architectuur. Het gebouw heeft in eerste plaats dienstgedaan als belastingkantoor, later werd het een keurhuis voor goud en zilverwerk. Tegenwoordig is het een restaurant, maar zie jij hier niet toevallig ook de KLM-souvenir van het Delfts miniatuurhuisje (nummer 81) in terug?

8.     De Martinitoren en de Grote Markt

Aan de voorkant van het Stadhuis is de Grote Markt. Omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog de bezetter zich op de Grote Markt bevond, zijn vele gebouwen hier gebombardeerd. Gelukkig zijn de Martinikerk en de Martinitoren bespaard gebleven. Mocht je nog energie overhebben, kun je natuurlijk ook even naar boven om de Martinitoren te beklimmen. Het zijn ‘slechts’ 251 treden omhoog! De beste view van de Grote Markt krijg je vanaf het dakterras op het Forum. Het Forum heeft vele voorzieningen, zoals een bibliotheek, theater, expositieruimtes en ook een VVV. Een ander plekje om de Grote Markt goed te aanschouwen, is vanaf de Kosterij. Dit is een terras onder de Martinitoren waar je in de zon en uit de wind kunt zitten. Want wat is er beter dan deze fijne wandeling te eindigen op het terras?

-> Leestip: Maak ook eens een Zero waste stedentrip naar Utrecht.

Bezienswaardigheden Groningen
Grote markt

Ben je een weekend in Groningen? Dan wil je dit ook nog doen!

Deze bezienswaardigheden in Groningen wil je ook niet missen! Dan kan ik je ook helpen met plekken waar studenten en stadjers (bewoners van de stad) graag verblijven. Vlak bij het Boterdiep ligt DOT een stadsstrand met een hele fijne chill-plek.

Noorderplantsoen

Net buiten de singel aan de noordwestkant bevindt zich het Noorderplantsoen, een plek waar je lekker in het gras kunt liggen. In het midden van park ligt eetcafé Zondag, mocht je wel in het park willen genieten maar geen kleedje bij je hebben.

Vergeet ook vooral niet een keer tijdens festival Noorderzon in augustus te komen, dan zijn er in het Noorderplantsoen vele (gratis) optredens om van te genieten. Of juist in januari, wanneer het festival Eurosonic/Noorderslag gedurende vier dagen lang de hele binnenstad van Groningen overneemt en de beste Europese opkomende artiesten een podium biedt.

Hoornse Meer

Ongeveer 15 minuten fietsen aan de zuidkant van Groningen, bevindt zich het Hoornse Meer. Op de kaart zie je dat je dan al bijna in de provincie Drenthe bent. Aan de noordoostkant van het meer liggen een tiental steigertjes, dé beste plek om een zomerse dag te vertoeven. Voor iets meer reuring dan een steigertje zit je goed bij Kaap Hoorn, de strandbar met loungemuziek aan het water. Het grotere stadsstrand iets meer in de natuur bevindt zich ook hier, en heeft de naam Hoornseplas.

Hoornseplas Groningen

Waar wil je eten in Groningen?

Tijdens je weekendje in Groningen wil je natuurlijk ook lekker eten. Dit zijn enkele aanraders waar ik altijd graag kom. Zelf ga ik nog altijd graag een broodje halen bij het Opstapje, een lunchzaak met meer dan vijftig soorten broodjes. Borrelen na een dagje in Groningen kun je lekker doen bij Chaplin’s pub of café Der Witz.

Je avond in Groningen sluit je af met een heerlijk diner bij Voilà, hier koken ze een wisselend vijfgangenmenu op basis van wat lokaal wordt ingekocht. Je moet van tevoren wel even reserveren. Bij Achterwerk kun je terecht voor een volledig veganistisch verrassingsmenu.

Ben je benieuwd naar andere tips voor lekker eten in Groningen?

Hotels in het centrum van Groningen

Kijk voor betaalbare hostels en hotels in het centrum, vooral in de buurt van het Gedempte Zuiderdiep. Dit ligt binnen de singel waardoor veel op loopafstand blijft. Daarnaast zijn er meerdere opties te vinden om te overnachten. Hier ligt bijvoorbeeld het The Market hotel of hotel Schimmelpenninck. Een andere tip is te kijken in de buurt van het Boterdiep, hier bevinden zich The Social Hub. Voor overnachtingen in de stad loont het om hotelaanbiedingen in de gaten te houden. Natuurlijk zijn er ook genoeg huisjes te krijgen via AirBnB.

Met de trein en pak de OV-fiets

De meest ontspannen manier om in Groningen te arriveren is per trein. Mocht je van plan zijn om je ook buiten de singel te gaan begeven, is het meest ideaal om direct een OV-fiets mee te nemen. De stad is volledig ingericht op reizen per fiets, dus waan je als een inwoner van de stad en doe alles per fiets.

-> Met een NS-groepsticket reis je al voor €17,- per persoon naar Groningen. Een groepsticket is geldig vanaf twee personen, hoe meer mensen er mee reizen hoe goedkoper het ticket wordt. Kijk hier voor de actuele ticketprijzen.

Stedentrip Groningen

Parkeren in Groningen

Het centrum van Groningen zelf is autoluw ingericht. Mocht je dus met de auto willen komen, dan is een P&R Euroborg P3 vlak bij het stadion van FC Groningen een goede optie om de auto te parkeren. Vanaf daar kom je gemakkelijk met de bus hartje centrum. Wel is het een goed idee om in de gaten te houden op welke dag en hoe laat je huiswaarts wil keren, gezien dat er op zondag geen bus rijdt.

Weekendje Groningen, ben je al overtuigd?

De stad Groningen is goed te combineren met een bezoek aan een ander plekjes in de Noordelijke provincies, zoals een dagje wadlopen in de buurt van Pieterburen. Voor mij is het een stad die ik een warm hart toedraag.

Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze inspirerende reisgids niet.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of MARA GOORTS

MARA GOORTS

Mara plaatst slow travel en het lokale leven leren kennen boven het afstrepen van zoveel mogelijk bestemmingen. Ze heeft ondertussen al in Spanje, Australië, Verenigd Koninkrijk en Argentinië gewoond. Je hoeft niet ver te reizen voor een avontuurlijk leven. Volgens Mara is avontuurlijk leven is een mindset. Om jou deze mindset te laten ervaren organiseert ze groepsreizen via www.sustainableadventurer.com
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten