Wat te doen in Valkenburg

Wat te doen in Valkenburg? De leukste tips!

Valkenburg is een leuke, kleine en oude stad in het Zuiden van Limburg. Iedere keer als ik hier kom heb ik het gevoel dat ik weer even terug in de tijd stap. Maar wat te doen tijdens een dagje Valkenburg? Geschiedenis, natuur en lekker eten kunnen allemaal aan bod komen tijdens een dagje in Valkenburg.

Valkenburg aan de Geul, ook wel gewoon Valkenburg genoemd is een vestigingsstad die om de enige hoogteburcht van Nederland is gebouwd. Deze burcht is nog steeds te bezoeken alleen is het tegenwoordig een ruïne. Onder de stad bevindt zich een heel gangenstelsel die verschillende functies hadden. De groten van Valkenburg kun je tegenwoordig nog steeds bezoeken.  

Wat te doen in Valkenburg

Mergelgrotten van Valkenburg

De mergel grotten werden zoals de naam al verklapt gebruikt om mergel te winnen. Mergel is een gesteente dat bestaat uit klei en kalk dat werd gebruikt als bouwmateriaal. Onder Valkenburg en de omgeving vind je ongeveer 200 km aan gangenstelsels waar vroeger mergel werd gewonnen. Tot de vorige eeuw werd er nog mergel gewonnen. Tegenwoordig zijn delen van de grotten open voor bezoekers.

De fluweelgrot werd vroeger gebruikt om bouwstenen voor kasteel Valkenburg te verkrijgen. Tegenwoordig kun je hier rondleidingen krijgen. Tickets kosten € 14,00 en zijn ook meteen je toegangsticket voor het kasteel.

De gemeentegrot
Tijdens een rondleiding door de gemeente grot kom je langs muurschilderingen, beeldhouwkunsten en schuilkelders uit de koude oorlog. Je kan hier een rondleiding te voet of per treintje krijgen. Kaartjes kosten € 9,25 voor volwassenen en € 7,25 voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar.

In de grotten van Valkenburg is de temperatuur altijd rond de 12 graden, zorg er dus voor dat je iets warms aantrekt.

Steenkolenmijn

In de stad vind je ook een steenkolenmijn, je kan met een gids een tour door de steenkolen mijn maken. De gidsen hebben vroeger zelf allemaal in de mijnen gewerkt en kunnen je daarom de beste informatie geven. Wij hadden Charlie als onze gids. Het was een leuke gids die alles op een leuke manier vertelde. Ook de minder leuke dingen aan het werken in de mijnen werden duidelijk. Die zijn helaas in sommige gevallen nog steeds te merken. Werken in de mijnen was een ongezonde aangelegenheid. De entree kost € 11,00 voor volwassenen en € 8,00 voor kinderen tussen de 5 en 17 jaar.

Steenkolenmijn in Valkenburg

Kasteel Valkenburg

Kasteel Valkenburg is een kasteel wat ooit voor de heren van Valkenburg werd gebouwd, dit zal ongeveer rond het jaar 1075 zijn geweest. Het kasteel was de enige hoogteburcht van Nederland er daarmee er bijzonder. In 1672 is het kasteel deels verwoest en gelukkig voor ons nooit helemaal afgebroken geweest. Tegenwoordig kun het de ruïnes ook bezoeken en is het een beschermd rijksmonument.

Wandelen in de omgeving

Valkenburg ligt in een heuvelachtig gebied je kan er daarom ook heerlijk wandelen. Voor de mooiste wandelroutes kijk je hier.

Oude centrum

Het oude centrum zit vol met terrassen, hier moet je natuurlijk even gaan zitten en genieten van minimaal een stuk Limburgse vlaai. Een bezoekje aan Limburg zonder een vlaai kan natuurlijk niet.

Valkenburg aan de geul

Een weekendje naar Zuid-Limburg? Ik schreef geef je daar leuke tips voor!

AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten