Als echte Brabander en fanatieke wandelaar, je raad het al, is wandelen in Brabant een van mijn favoriete bezigheden. Heerlijk na een lange dag werken even het bos in of de heide op. Brabant is de provincie met de meeste nationale parken, daarnaast zijn er nog een heleboel andere natuurgebieden waar je maar al te goed kunt wandelen. De wandelgebieden die ik hier beschrijf staan in willekeurige volgorde.
1. Surae (boswachterij Dorst)
Vroeger toen ik nog een kind was, was Surae een natuurbad met glijbanen, duikplanken, trampolines en ga zo maar door. In 2006 hebben ze het natuurbad gesloten en is het terug gegeven aan de natuur. Met als positief gevolg dat je hier nu mooie wandelingen kunt maken.
Als je het natuurgebied betreed zul je borden zien staan ‘pas op’ voor Schotse hooglanders. De Schotse hooglanders hebben ze helaas weggehaald uit het gebied. Wel kun je nog hertjes en een hoop andere dieren tegenkomen. Iets minder voor de hand liggend om tegen te komen, maar wel zeker zo tof zijn de zandkastelen van de Italiaanse zandkunstenaar Leonardo Ugolini. De beste man heeft sinds het begin van de Corona pandemie hier al verschillende keren zandkastelen gebouwd.
Aan de rand van Surae vind je restaurant Beum, een restaurant met groot terras midden in het bos waar je kun genieten van een goeie kop koffie of een heerlijke lunch.
Het leuke aan Surae is dat het niet heel groot is, ik vind het zelf het leukste om geen wandelroutes te volgen, maar gewoon rond te struinen. Surae is het bos waar ik ben opgegroeid en nog steeds kom ik op paadjes waar ik nooit eerder heb gelopen.
Kom je met de auto, dan kun je parkeren bij restaurant Beum, natuurpoort café bos en co of bij restaurant de vijf eiken.
2. Mastbos Breda
Het leuke van het Mastbos in Breda is dat het vlak bij het centrum ligt. Een leuke mogelijkheid om een ochtendje wandelen te combineren met een middagje shoppen. Het Mastbos is ook weer een combinatie van open heide met dichte bossen. Over de heide vind je het vlonderpad, deze moet je zeker toevoegen aan je route. Wil je een uitgestippelde route langs het vlonderpad volg dan de gele paaltjes. Dit is een leuke route van 7 km.
Parkeren kun je bij de kogelvanger. Vanaf hier starten ook alle andere routes. Bij de kogelvanger raad ik je zeker aan om hun heerlijke appeltaart te eten!
3. Fort de Roovere
Fort de Roovere vlak bij Bergen op Zoom is onderdeel van de west Brabantse waterlinie. Nu kun je hier wandelen en genieten van een mooie groene omgeving. Dat was vroeger wel anders. In 1628 waren de Spanjaarden hard op weg om na Steenbergen ook de vestigingsstad Bergen op Zoom te veroveren. De Staten-Generaal van Zeeland en Holland was het hier niet mee eens en zette alles op alles om de stad te verdedigen. Het land werd onder water gezet en er werden forten gebouwd. Met een positief resultaat, na de Spanjaarden werden ook de Fransen en de Belgen tegen gehouden. Door dit alles ontstond dus de west Brabantse waterlinie, die nu ook onderdeel is van de Zuidwaterlinie.
Ik liep een knooppunten route die ik plande met de app van Route.nl De knooppunten die ik volgde waren 1, 69, 88, 97, 96, 95, 98, 99, 93, 94, 81, 80, 53, 52, 75, 68, 1 In totaal is het een route van 11 KM. Ongeveer 50 meter van knooppunt 96 ligt boerderij Den Hof, hier kun je koffie drinken en lokale producten kopen. Ik had een stukje oude kaas meegenomen. Een echte aanrader!
Parkeren kan aan de Ligneweg in Bergen op Zoom, hier is bovendien knooppunt 1 het begin van de route.
4. Huis ter Heide
Huis ter Heide is een natuurgebied vlak bij Tilburg. Het is een populair gebied en bij mooi weer kan het hier heel druk zijn. Als je al vroeg in de ochtend gaat is de kans groot dat je wel alleen loopt. Huis ter Heide zit vol met wilde dieren en Schotse hooglanders. De kans is heel groot dat je deze grote grazers tegen komt. Blijf wel altijd op een veilige afstand en houd in je achterhoofd dat jij te gast bent in hun omgeving.
Mocht je bij Huis ter Heide gaan wandelen ga dan eens koffie met een Moerse koek eten bij partycentrum ’t Maoske. Dit is een walnoten honing cake uit Tsjechië, ik ben echt verslaafd aan die dingen! Dit is geen gesponsord bericht, jaren geleden werkte ik hier en de Moerse koek was mijn favoriet van de menukaart .????
Kijk hier voor wandelroutes in Huis ter Heiden.
–> Leestip: Neem jij je herbruikbare waterfles al mee tijdens het werk?
5. Loonse en Drunense duinen
De Loonse en Drunense duinen is een van het grootste stuifzand gebied van West-Europa en word ook wel de Sahara van Europa genoemd. Je vind hier heides, bossen, maar vooral heel veel zand. Rond 1850 bestonden de Loonse en Drunense duinen uit 1400 hectare stuifzand. Daar is nu nog maar 270 hectare van over. Het zou zonde zijn als dit unieke landschap verloren gaat. Gelukkig zijn ze bij natuurmonumenten hard aan het werk om nog meer verkleining tegen te gaan. Dit doen ze onder andere door het laten grazen van schapen. Die eten de nieuwe jonge planten een boompjes waardoor het zand niet verder dicht groeit.
De Loonse en Drunense duinen is een populair wandel en fiets gebied. Op dagen met mooi weer kan het hier behoorlijk druk worden. Door al het losse zand en de soms toch wel flinke heuvels die je tegen komt kan een wandeling hier best pittig worden.
Na een flinke wandeling plof je op het terras bij Bosch en Duin of bij de Rustende jager. Bovendien kun je hier ook de auto parkeren.
Neem hier een kijkje voor leuke wandelroutes.
6. Nationaal park de Biesbosch
Nationaal park de Biesbosch is één van de vier nationale parken die Brabant rijk is. Een wandeling hier mag dan ook zeker niet ontbreken. De Biesbosch is het grootste zoetwatergetij gebied van Europa, dit zorgt ervoor dat je een grote variantie aan wilde dieren, planten en bomen. Het park is zo groot dat je hier prima een weekendje kunt vertoeven.
De Biesbosch is een ruig natuurgebied waar het zomaar zo kan zijn dat je met je voeten ineens door een ondergelopen pad of door een droge kreek moet wandelen. Dit maakt wat wandelen in de Biesbosch zo leuk is. Voor uitgebreide routebeschrijvingen neem een kijkje op de website van nationaal park de Biesbosch.
7. Nationaal park de grote Peel
Met nog net een deel van het park in Brabant vind ik dat Nationaal park de grote Peel ook thuis hoort in een blog over wandelen in Brabant. De grote peel is een waterrijk en hoogveengebied dat bekendstaat om zijn verschillende vogelsoorten. Je vind hier moerassen, open vlaktes met heide, dicht begroeide bossen en veel waterplassen. Kijk hier voor leuke wandelroutes.
Mijn wandelen in Brabant wishlist!
Ondanks dat ik al veel heb gewandeld in Brabant staat er één natuurgebied nog bovenaan mijn wishlist! De Oisterwijks bossen en vennen, daar zie ik altijd zulke mooie foto´s voorbij komen. Heb jij tips voor een mooie wandelroute in dit gebied, stuur me dan even een berichtje.
We genieten met z´n alle volop van de wandelingen door de natuur die ons land ons te bieden heeft. Dit willen we natuurlijk ook zo lang mogelijk kunnen doen. Wandel daarom met respect voor de natuur. Bovenstaand zijn volgens mij de leukste gebieden om te wandelen in Brabant. Ontbreekt er volgens jou iets, laat het dan zeker weten en heb ik weer een mooie rede om op onderzoek uit te gaan.