Laats ben ik weer op ontdekkingstocht in eigen land geweest wadlopen in Groningen, dit keer ging ik op pad met Jeroen, Anne en Nico. De trip bracht ons dus naar een van de noordelijkste stukjes vaste land. We gingen wadlopen in Pieterburen. Deze trip stond in het teken van wadlopen en zeehonden kijken. Helaas kon een bezoekje aan zeehonden centrum Pieterburen niet door gaan, ze waren gesloten i.v.m. Corona besmettingen onder het personeel.
Wadlopen Pieterburen
Wadlopen in Groningen is een leuke manier om een bijzonder stukje van ons eigen land te ontdekken. Tijdens laagtij maak je een wandeling over het wad, hierbij loop over kwelders, sta je soms tot je knieën in de modder, kun je uitrusten op een zandbank of ben je jezelf door een geul aan het worstelen. Omdat op het wad de natuur de baas is zal er geen dag dezelfde route gelopen worden. Wadlopen is dan ook iets wat je niet alleen moet gaan doen.
Waar ga je wadlopen?
Wij zijn met wadlopers mee geweest. Het grootste voordeel van wadlopers is dat zij in kleine groepjes gaan. Onze groep bestond uit 11 man, toen we nog op de dijk stonden zag we in de verte rijen met auto’s staan. Dat was een punt waar ze soms wel met 100 mensen tegelijk het wad op gaan. Voor mij veel te druk als ik van de natuur wil genieten.
De tocht die wij deden was dan ook wadlopen net buiten Pieterburen. Als die auto’s de we op de dijk zagen staan stonden echt in Pieterburen.
Onze gids Piet, beter bekend als Wad Piet is een zeer ervaren gids. Wad Piet werkt ondertussen al 30 jaar als wadloop gids en zegt dat geen één dag hetzelfde is, hij zegt dat hij de natuur iedere keer weer ziet veranderen. Hij vertelt ook honderduit over alles wat er in en op het wad gebeurd. Piet is de echte kenner op het gebied van wadlopen in Groningen.
Is wadlopen zwaar?
Er zijn verschillende tochten waar je aan kunt deelnemen. Je kan bijvoorbeeld voor de zware route gaan, dan maak je een overtocht naar Schiermonnikoog. Je kan ook verschillende kortere routes lopen. Wij kozen voor de zwerftocht een relatief makkelijke tocht van ongeveer 10 km die we in 3 uur via de mosselbanken, lang zuidoost Lauwers en via het Robbegat weer terug naar de dijk liepen.
Hoewel het een makkelijke toch was en Wad Piet al op leeftijd is, had hij het tempo er flink in zitten. Op sommige stukken had ik moeite om hem bij te houden en ik was zeker niet de enige. ;-p Af en toe zak je flink weg in het slik en is het een kwestie van blijven bewegen om niet vast te komen zitten. In de geulen is de stroming soms zo stevig dat het flink ploeteren is, of soms zelfs omlopen om de overkant te bereiken. Bereid je voor om vol met modder te zitten en tot je middel in het water te lopen.
Proef de Waddenzee
Gelukkig waren er momenten genoeg om even op adem te komen en te luisteren naar een van de verhalen van Wad Piet, we kregen tijd om te proeven wat de natuur ons te bieden heeft. Een stukje zeekraal plukken, of een schelpje openmaken en kijken hoe dat smaakt. Niet bepaald mijn ding kan ik je vertellen.
Onderweg zijn we heel wat dieren tegengekomen, zeemeeuwen vlogen er in overvloed. We hebben verschillende schelpdiertjes gezien, boze krabben en de kleinste zeesterren. Helaas zaten er ook hier geen zeehonden. Dat is de natuur, soms heb je geluk en soms heb je pech.
Omdat wij vroeg in de avond vertrokken begon ze zon onder te gaan tegen de tijd dat we terug liepen, dit op het stille wad, met de weerspiegeling van het water gaf dat adembenemende uitzichten. Ik kan zo ontzettend genieten van een zonsondergang.
Bij terugkomst had ik verwacht de volgende dag niet meer te kunnen lopen van de spierpijn, dat viel gelukkig wel mee.
–> Zo ga je respectvol om met de natuur.
Overnachten in Pieterburen
Wij verbleven op camping Boet’n toen, Een fijne simpele camping met uitzicht over de weilanden. Zij werken samen met wadlopers. Wad Piet kwam ons dan ook op de camping ophalen. Het is vanuit daar nog wel een minuut of 5 met je eigen auto naar het startpunt rijden. Een prima startplek voor je wadloop ervaringen in Groningen.
Hier nog wat praktische tips.
Wadlopen in Groningen is een super leuke activiteit. Met deze praktische tips word het nog een stukje leuker!
- Zorg dat je een setje droge kleren in de auto hebt liggen.
- Hoge surfschoenen of hoge canvas schoenen zijn het beste om in te lopen. De hoge canvas schoenen heb je voor een paar euro bij Scapino of Bristol of kijk eens bij de kringloopwinkel. Ga niet in de beste schoenen, je schoenen worden vies.
- Doe hoge sokken aan, kleine enkelsokjes eindigen zo onder in je schoenen.
- Een vest of een windjack is zeker een aanrader. Het kan ineens afkoelen.
- Neem genoeg water mee, er is genoeg water om je heen dat drinken lijkt mij alleen niet z’n goed idee ;-p
- De zwerftocht kost € 11,- per persoon.
Wil je meer leuke wandeltochten lopen in Nederland? Lees dan dit artikel over mijn favoriete wandelroutes in Brabant eens. Combineer wadlopen met een weekendje Groningen voor de leukste vakantie.
4 reacties
Super leuk artikel!! Ik ben één keer gaan wadlopen toen ik nog op de middelbare school zat, toen vond ik er nog niet veel aan haha, maar zou het zo graag nog een keertje doen 🙂
Jaa het is echt een aanrader! Ik moet toegeven 3 uur was voor mij ook meer dan genoeg.
Prachtig gebied en een unieke ervaring!
Dat was het zeker! En dat gewoon in ons eigen Nederland.