Heuvel land Limburg

7 bezienswaardigheden in Zuid-Limburg die je niet mag missen.

Nederland heeft nog heel veel mooie plekjes om te ontdekken. Zo is Zuid-Limburg een van mijn favoriete plekken met genoeg bezienswaardigheden om je hier een tijdje te vermaken. Ik ben hier vroeger als kind vaak geweest en kom er nog steeds graag. Of het nou is om lekker te winkelen in Maastricht of heerlijk wandelen door het heuvelland Met deze zes bezienswaardigheden in Zuid-Limburg beleef jij een hele fijne vakantie.

Een vakantie in Zuid-Limburg is super goed idee. Een fijne bestemming in eigen land. Een bestemming die mij het gevoel geeft dat ik in het buitenland ben.

Deze 7 bezienswaardigheden in Zuid-Limburg wil je zien.

1. Valkenburg

Tussen de groene heuvels van Zuid-Limburg vind je de stad Valkenburg. Dit stadje is een echt toeristische trekpleister. Je kan hier van alles doen, wandel door een van de grotten met een ervaren gids, maak een ritje met het treintje, plof neer op een van de vele terrasjes in het centrum van Valkenburg of breng een bezoekje aan de kasteelruïnes.

–> Meer lezen: Wat te doen in Valkenburg

2. Wandelen/fietsen

Het heuvelland van Zuid-Limburg is perfect om dagen lang te wandelen. Wandelroutes staan overal aangegeven en variëren van makkelijk tot moeilijk, van lang tot kort. Soms loop je door de bossen, de andere keer weer door de uitgestrekte velden. Neem een kijkje op de website van visit Zuid-Limburg voor uitgebreide wandel routes. Niet alleen om te wandelen, er staan ook genoeg fiets en mountainbike routes op hun website. Of ga naar de plaatselijke VVV voor een wandelkaart.

Wil je meer leuke wandelingen in Limburg maken, Cindy van Backbackfever schreef een leuk artikel over wandelen in de Boshuizerbergen.

Zuid-Limburg

3. Vaalserberg

Breng een bezoekje aan het 3 landenpunt. Je kan het voor elkaar krijgen om tegelijkertijd in Nederland, Duitsland en België te zijn, moet je wel even de paal knuffelen ;-p. Een leuk feitje over het drie landen punt is dat het z’n honderd jaar geleden nog het vier landen punt was. Neutraal Moresnet bestond toen nog en had zijn grens ook boven op de Vaalserberg. Boven op de Vaalserberg vind je met 327,5 meter ook het hoogste punt van Nederland en een leuk labyrint om in te verdwalen.

4. Maastricht

Als je in Zuid-Limburg bent kan een dagje winkelen in Maastricht natuurlijk niet ontbreken. Voordat je het centrum in wandelt, is de kans groot dat je de vestigingswerken passeert. Met de bouw van deze stadsmuren zijn ze in de 13 eeuw na christus al begonnen. Het centrum van de stad is een mooie combinatie van oude gebouwen en nieuwe winkelcentra. Je vind er zelfs een gotische kerk die is omgebouwd tot de gigantische boekhandel Dominicanen, zeker een bezoekje waard. Buiten winkelen heeft de stad nog veel meer te bieden, verlaat het centrum en breng een bezoek aan het Bonnenfanten museum, verken Maastricht underground of ga chillen aan de Maas.

Maastricht

5. Amerikaanse begraafplaats

Op deze Amerikaanse begraafplaats liggen ruim 8000 militairen begraven, de meesten van hen zijn omgekomen tijdens de opmars door Duitsland en tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik vind dat een bezoek aan deze begraafplaats zeker niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Zuid-Limburg. Een stuk geschiedenis dat we niet mogen vergeten.

Margraten

6. Toverland Sevenum

Een super leuk pretpark in het zuiden van ons land is Toverland. Ben je met kinderen op vakantie in Zuid-Limburg, dan mag een bezoek aan Toverland zeker niet ontbreken.

7. Doorkijk kerk Borgloon

Misschien niet in Zuid-Limburg, maar net over de grens in België vind je de doorkijkkerk. Een heel bijzonder stukje architectuur. Meteen ook een mooi gebied waar je heerlijke wandelingen kunt maken.

8. Fietsen langs de Geul en Maas

Saskia heeft een leuke route gefietst langs de Geul en Maas. Genietend van het Limburgse landschap fiets je ruim 28 kilometer.

9. Bezoek Kasteel de Keverberg

Nog net niet in Zuid-Limburg vind je Kasteel de Keverberg. Dit kasteel behoort tot een van de oudste én nieuwste kastelen van Nederland. Een mooie tussenstop tijdens het ritje richting Zuid-Limburg dus.

Overnachten

In Zuid-Limburg vind je volop leuke bed&breakfast, leuke mini campings of bijvoorbeeld deze kerk waar je kunt overnachten.

Heb ik jou ervan overtuigd dat Zuid-Limburg een fijne bestemming is voor een heerlijke vakantie? Zijn er nog bezienswaardigheden in Zuid-Limburg die aan dit lijstje toegevoegd moeten worden? Laat het me dan zeker even weten.

AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten