Heuvel land Limburg

14 leukste bezienswaardigheden in Zuid-Limburg die je echt niet mag missen

Nederland heeft nog heel veel mooie plekjes om te ontdekken. Zo is Zuid-Limburg een van mijn favoriete plekken met genoeg bezienswaardigheden om je hier een tijdje te vermaken. Ik ben hier vroeger als kind vaak geweest en kom er nog steeds graag. Of het nu is om lekker te winkelen in Maastricht of heerlijk wandelen door het heuvelland Met deze zes bezienswaardigheden in Zuid-Limburg beleef jij een hele fijne vakantie.

Een vakantie in Zuid-Limburg is supergoed idee. Een fijne bestemming in eigen land. Een bestemming die mij echt het gevoel geeft dat ik in het buitenland ben. Maar wat is er te doen in Zuid-Limburg?

Deze 14 bezienswaardigheden in Zuid-Limburg wil je zien.

1. Valkenburg

Tussen de groene heuvels van Zuid-Limburg vind je de stad Valkenburg. Dit stadje is een echt toeristische trekpleister. Je kan hier van alles doen, wandel door een van de grotten met een ervaren gids, maak een ritje met het treintje, plof neer op een van de vele terrasjes in het centrum van Valkenburg of breng een bezoekje aan de kasteelruïnes.

–> Meer lezen: Wat te doen in Valkenburg

2. Wandelen door het heuvellandschap

Het heuvellandschap van Zuid-Limburg is perfect om dagen lang te wandelen. Wandelroutes staan overal aangegeven en variëren van makkelijk tot moeilijk, van lang tot kort. Soms loop je door de bossen, de andere keer weer door de uitgestrekte velden. Neem een kijkje op de website van visit Zuid-Limburg voor uitgebreide wandel routes. Niet alleen om te wandelen of ga naar de plaatselijke VVV voor een wandelkaart.

Wil je meer leuke wandelingen in Limburg maken, Cindy van Backbackfever schreef een leuk artikel over wandelen in de Boshuizerbergen.

Zuid-Limburg

3. Vaalserberg

Breng een bezoekje aan het 3 landenpunt. Je kan het voor elkaar krijgen om tegelijkertijd in Nederland, Duitsland en België te zijn, moet je wel even de paal knuffelen ;-p. Een leuk feitje over het drie landen punt is dat het z’n honderd jaar geleden nog het vier landen punt was. Neutraal Moresnet bestond toen nog en had zijn grens ook boven op de Vaalserberg. Boven op de Vaalserberg vind je met 327,5 meter ook het hoogste punt van Nederland en een leuk labyrint om in te verdwalen.

4. Maastricht

Als je in Zuid-Limburg bent kan een dagje winkelen in Maastricht natuurlijk niet ontbreken. Voordat je het centrum in wandelt, is de kans groot dat je de vestigingswerken passeert. Met de bouw van deze stadsmuren zijn ze in de 13 eeuw na christus al begonnen. Het centrum van de stad is een mooie combinatie van oude gebouwen en nieuwe winkelcentra. Je vindt er zelfs een gotische kerk die is omgebouwd tot de gigantische boekhandel Dominicanen, zeker een bezoekje waard. Buiten winkelen heeft de stad nog veel meer te bieden, verlaat het centrum en breng een bezoek aan het Bonnenfanten museum, verken Maastricht underground of ga chillen aan de Maas. Aan het eind van het jaar wordt Maastricht omgetoverd en vind je er een gezellige kerstmarkt.

Maastricht, bezienswaardigheden Zuid-Limburg

5. Amerikaanse begraafplaats

Op deze Amerikaanse begraafplaats in Margraten liggen ruim 8000 militairen begraven, de meesten van hen zijn omgekomen tijdens de opmars door Duitsland en tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik vind dat een bezoek aan deze begraafplaats zeker niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Zuid-Limburg. Een stuk geschiedenis dat we niet mogen vergeten.

Margraten, bezienswaardigheden Zuid-Limburg

6. Toverland Sevenum

Een superleuk pretpark in het zuiden van ons land is Toverland. Ben je met kinderen op vakantie in Zuid-Limburg, dan mag een bezoek aan Toverland zeker niet ontbreken.

7. Doorkijk kerk Borgloon

Misschien niet in Zuid-Limburg, maar net over de grens in België vind je de doorkijkkerk. Een heel bijzonder stukje architectuur. Meteen ook een mooi gebied waar je heerlijke wandelingen kunt maken.

8. Fietsen langs de Geul en Maas

Saskia heeft een leuke route gefietst langs de Geul en Maas. Genietend van het Limburgse landschap fiets je ruim 28 kilometer of fiets de mooiste fietsroute van Zuid-Limburg tussen Maastricht en Valkenburg.

9. Bezoek Kasteel de Keverberg

Nog net niet in Zuid-Limburg vind je Kasteel de Keverberg. Dit kasteel behoort tot de oudste én nieuwste kastelen van Nederland. Een mooie tussenstop tijdens het ritje richting Zuid-Limburg dus.

Kasteel de Keverberg

10. Maak een fietstocht door het Limburgse heuvellandschap

Net als wandelroutes heb je in Zuid-Limburg meer dan genoeg fietsroutes. Fiets hele dagen door de bossen en het uitgestrekte heuvellandschap. Wist je dat er in Limburg ook lange afstandsfietstochten zijn?

11. Bezoek de ENCI-groeve

De ENCI-groeve is een steengroeve tussen de Maas en de Sint-Pietersberg vlak bij Maastricht. In 1926 zijn de hier begonnen met het winnen van kalksteen en is de eerste cementfabriek ontstaan. Tegenwoordig zijn er verschillende uitkijkpunten rondom de ENCI-groeve en kun je een wandeling langs en door de steengroeve maken.

12. Ga wijn proeven

Voor een goede wijn hoef je niet naar Italië of het zuiden van Frankrijk. Ook in het zuiden van ons eigen land kun je terecht bij een wijngaarden voor de lekkerste wijnen. Wist je dat alleen in Zuid-Limburg je al veertien verschillende wijngaarden hebt. De echte wijnliefhebbers kunnen zelfs een langeafstandswandeling van wijngaard naar wijngaard maken. Liever een wijngaard bezoeken, dat kan natuurlijk ook. Op deze websites vind je een overzicht van de wijngaarden in Zuid-Limburg.

13. Overnachten in een kerk

Wil jij bijzonder overnachten in het zuidelijkste puntje van ons land? Zo zuidelijk dat als je naar de supermarkt loopt je via Duitsland wandelt? Slaap dan eens in deze volledig gerenoveerde kerk.

14. Duurzaam overnachten

In Zuid-Limburg zijn de mogelijkheden om duurzaam te overnachten eindeloos. Slaap jij graag in een B&B, in een leuk hotel of liever in een natuurhuisje midden in de natuur? Het kan allemaal in deze prachtige provincie. Kijk hier voor de leukste natuurhuisjes in Zuid-Limburg en hier voor de gezelligste hotels van de provincie.

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Zuid-Limburg

Nu jij precies weet wat er te doen is in Zuid-Limburg. Heb jij jouw vakantie al geboekt?

Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze handige reisgids niet.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten