Ken je dat gevoel? Je wilt een nieuwe cultuur ontdekken, maar hebt voorlopig geen vakantie, geen geld om ver weg te gaan of stapt liever niet meer in het vliegtuig? Ontdek dan een lokale cultuur maar dan dichter bij huis. Dat is precies wat ik deed. Ik ontdekte de Indonesische en Indische keuken, maar dan gewoon in ons eigen Den Haag. Ik ging namelijk mee met een Indofoodtour.
Indofoodtour, waar het allemaal begon
Helena, een enthousiaste Indofood-promoter zoals ze zichzelf noemt, is een Rotterdamse Indo die na de eerste lockdown graag met een vriendin wilde afspreken. Omdat ze in die tijd nergens binnen mochten zitten, besloten ze er een tour van te maken, saté hier, Lemper daar, je kent het wel. Dit deelde ze op Instagram en al snel volgde de vraag van kijkers of ze deze route mee mochten lopen. Waarom ook niet?
Dit avontuur is ondertussen uitgebreid met verschillende Indo food tours te voet en met de fiets en heeft Helena ondertussen een team van enthousiaste gidsen bij elkaar gebracht. En kun je bijna wekelijks mee op avontuur om de Indische en Indonesische keuken te ervaren.
En spoiler alert! Binnenkort kun je ook mee met een Indofoodtour in Rotterdam. Houd vooral de website www.indofoodtour.nl in de gaten.
De Lekkernijen van de Indofoodtour in Den Haag
Na een korte introductie door gids Edwin, waarin hij ons vertelde over de oorsprong van de Indo keuken, zijn connectie met Indonesië en een glaasje Djamu, een typisch Indonesisch kruidendrankje, begonnen we aan onze culinaire reis door Den Haag. Hieronder deel ik mijn ervaringen bij elk restaurant dat we bezochten en de gerechten die we proefden.
Saté Kambing bij Bumbu Jawa
Onze eerste stop was Bumbu Jawa, een klein en sfeervol restaurant dat bekend staat om zijn authentieke Saté Kambing. Saté Kambing is saté gemaakt van geitenvlees met ketjapsaus in plaats van pinda saus.
Het speciale aan Bumbu Jawa is dat hier echt geitenvlees wordt geserveerd. Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat Saté Kambing niet meer van geitenvlees gemaakt wordt zoals het eigenlijk wel hoort.
De saté werd geserveerd met Lontong, dit zijn blokjes kleefrijst die de goed passen bij de smaak van het geitenvlees.
Een goed begin is het halve werk, zeggen ze toch? De start had voor mij niet beter kunnen zijn!
Klappertaart van Julia’s Indo Sweets
Na een fietstocht dwars door het centrum van de stad bezochten we Julia’s Indo Sweets. Daar werden we opgewacht met verschillende soorten klappertaart. Ik kan je nu alle smaken gaan vertellen, maar veel beter ga je die zelf ontdekken. Een echt feest kon ik je wel vertellen. Net als de Indische kroket en Mibasa noedelsoep, twee echte aanraders.
Bij Julia’s heb ik nog even wat boodschappen ingeslagen zodat we de volgende dag thuis ook nog iets lekkers hadden. Ik heb kippenpasteitjes en een rum chocolade taartje meegenomen. Ik heb oprecht spijt dat ik van alles maar één mee had genomen. Het was zo lekker!
Een feestelijke maaltijd bij Praboemoelih
Bij Praboemoelih, een restaurant dat gespecialiseerd is in gerechten uit Zuid-Sumatra, genoten we van Celimpungan, een vissoep die normaal gesproken alleen tijdens feestdagen wordt bereid, maar speciaal voor de Indofoodtour ook op een normale weekenddag bereid wordt. De tempe mendoan, dunne plakjes tempeh die licht gefrituurd waren in een knapperig jasje, was knapperig aan de buitenkant en heerlijk zacht van binnen.
Op naar Okidokiku voor het toetje
Onze laatste stop was Okidokiku, waar we werden net voor een flinke regenbui binnenstapte. We werden getrakteerd op groot bord met heerlijk gebakken kip en kruimels van bouillon.
Hier kregen we voor mij ook de verrassing van de dag: Martabak Manis, een dikke gevulde pannenkoek met hagelslag, pindakaas en kaas. Allemaal ingrediënten die ik heerlijk vind, maar nooit zelf zou combineren. Ik moet toegeven, de pannenkoek was verrassend lekker.
Nog veel meer leren van de indo cultuur
Naast alles wat de gids en restaurant eigenaren verteld hebben, heb ik ook de Indo cultuur leren kennen door mijn mede tour genoten. Veel van de mensen die mee waren tijdens de Indofoodtour hebben op de een of andere manier verbinding met Indonesië, of dit nu is omdat ze volledig Indo, een deel Indo zijn of er gewoon graag op vakantie komen. Tijdens het eten én het fietsen zijn er veel lokale verhalen rond gegaan. Intens genieten kan ik wel zeggen.
Ontdek de Indo cultuur tijdens de Indofoodtour in Den Haag
De Indofoodtour door Den Haag was een onvergetelijke ervaring. Tijdens iedere stop leerde we weer wat meer over de lokale keuken, met gevulde magen en als een verzopen katje fietste ik moe maar voldaan terug naar het station in Den Haag.
Wil jij ook mee met de Indofoodtour? Kijk hier voor de beschikbare data.
Selamat makan! (Eet smakelijk!)
Dit artikel bevat een samenwerking of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacyverklaring.