Rondje Texel wandelen

Rondje wandelen Texel: dit is de leukste route

Omdat de Nijmeegse vierdaagse afgelopen jaar weer niet door ging hebben we onze eigen vierdaagse georganiseerd. Deze ging niet door en rondom Nijmegen. We wandelden onze eigen vierdaagse op Texel. Geen 4 dagen 40 kilometer lopen maar in totaal 94 kilometer. Een rondje Texel wandelen voelde voor mij net zo zwaar als de 160 kilometer van de vierdaagse, maar dat is waarschijnlijk omdat er veel kilometers over het strand en door de duinen gaan.

Dit artikel is net even anders dan wat je gewend bent. Ik neem je mee in een dag tot dag planning. Ook heb ik de route aangepast omdat ik de etappe van dag 2 te lang vond om ook nog van het strand en de dorpjes onderweg te kunnen genieten.

Hoe kom je op Texel?

Om Texel rond te wandelen kun je daar het beste met het OV naar toe reizen, geen gedoe met auto parkeren en parkeergeld betalen. Je reist dus met de trein naar Den Helder, daar wandel je binnen een kwartiertje naar de boot. De boot vertrekt ieder half uur en neemt je binnen 20 minuten mee van het vaste land naar Texel. Kaartjes voor de boot kosten € 2,50 en is bovendien een retour ticket. Je kunt ze in de haven en online kopen. Voor alle informatie over de boot kijk je hier.

–> Leestip: Zo koop je de juiste backpack.

Texel

Dag 1

Na aankomst op Texel liepen we vanuit de boot helemaal over het strand naar Den Hoorn. We wandelden via de Mokbai met uitzicht op de mariniers kazerne over de Horspolder zo naar het strand. We wilden langs de rand van het water lopen, omdat het eb was hadden we een flinke wandeling te gaan voordat we überhaupt bij het water kwamen.

We liepen kilometers over het strand tot we bij paal 9 aankwamen. Wist je dat er op Texel ook wilde zeehonden te spotten zijn? Wij kwamen er eentje tegen.

De eerste dag sliepen we in deze leuke trekkershut. De eerste dag liepen we 21 kilometer.

Rondje Texel wandelen

Dag 2

Zelf liepen wij op dag 2 vanuit Den Hoorn naar de vuurtoren en terug naar Cocksdorp, in totaal is dit 35 kilometer. Als je meer tijd wilt om de rest van Texel te ontdekken zou ik deze etappe zeker in 2 splitsen. Dat is dan ook hoe ik hem verder ga omschrijven.

Op dag 2 wil je dus vanuit Den Hoorn via de bollen kamer door het enige bos van Texel naar de Koog wandelen. Onderweg kom je langs Ecomare hier vangen ze gewonden zeehonden op. Het is leuk om hier even te stoppen. De Koog is een leuke plek om voor de middag winkeltjes te kijken op het terras te zitten en op het strand te chillen!

Ik de Koog kun je weer in een trekkershut slapen, de etappe is ongeveer 15 kilometer.

–> Leestip: Vergeet je eigen waterfles niet!

Rondje Texel wandelen
Dit is de route van dag 2 & 3

Dag 3

Op de derde dag wandel je van de Koog door de duinen en via de vuurtoren naar Cocksdorp. In de buurt van de vuurtoren heb je weer veel kans om wilde zeehonden te spotten.

In Cocksdorp slaap je in de laatste trekkershut van de trip. Vandaag was met 10 kilometer de kortste wandeling van de 5. Dit geeft je mooi de tijd om eventjes bij te komen op het strand.

Wat te doen op Texel

Dag 4

Op dag vier lieten we het strand en de duinen achter ons. We hebben een groot deel van de route over een dijk gelopen, na het verlaten van de dijk zijn we door de weilanden en een paar kleine dorpjes gewandeld om te eindigen in Den burg.

Omdat er aan deze kant van Texel geen trekkershutten zijn sliepen we bij Stayokay hostel een leuk hostel dat zich inzet voor duurzaamheid. Deze etappe was 23 kilometer.

Wist je trouwens dat je op Texel wilde flamingo’s kunt spotten? Ik geloofde het ook niet tot ik het zelf zag. Helaas heb ik hier geen foto’s van.

Ronde Texel

Dag 5

De laatste dag van ons rondje Texel liepen we van Den burg door de weilanden terug naar de boot. Onderweg kwamen we naast een heleboel schapen niet heel veel meer tegen. Deze laatste etappe was 15 kilometer. Een fijne korte etappe omdat we daarna nog 3 uur in de trein terug naar huis moesten.

Leestip: Wil je ook graag naar een van de andere eilanden van Nederland?

Ronde Texel

Het hele eiland Texel rondwandelen is een super leuke manier om het eiland te verkennen. Als je het rustig aan doet zoals de route hierboven omschreven heb je voldoende tijd om nog wat andere dingen op het eiland te doen.

Boot op Texel

Op deze manier reizen heb je en avontuurlijke en een super duurzame trip.

Voor meer leuke wandelgebieden in Nederland lees dan dit artikel over de leukste wandelroutes in Brabant.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten