Mooiste fietsroute Zuid-Limburg

Krijt fietsroute: de mooiste fietsroute in Zuid-Limburg

Tijdens een vakantie in Zuid-Limburg heb ik al helemaal het gevoel dat ik ver van huis ben. De uitgestrekte heuvels, wijngaarden, mergelgrotten en gezellige dorpjes geven een echt vakantiegevoel. Niets is leuker dan deze omgeving op de fiets te verkennen. Als je het mij vraagt, is dit de mooiste fietsroute in Zuid-Limburg!

Mooie fietsroute Zuid-Limburg

Ik zou bijna zeggen dat iedere fietsroute in Zuid-Limburg de mooiste is. Overal waar je kijkt, zie je groene natuur, vriendelijke Limburgers en lekker Limburgse vlaai. Tijdens ons weekendje Maastricht wilden we niet alleen de stad ontdekken, maar ook de natuur verkennen. Dat deden we door de Krijt fietsroute te fietsen. Een fietsroute die je meeneemt langs een aantal historische plekken tussen Maastricht en Valkenburg. 

Krijt fietsroute

De Krijt fietsroute is onderdeel van de vier-daagse fietsroute ‘fietsen over de zeebodem’. Tijdens de ‘fietsen over de zeebodem’ fietsroute fiets je in totaal 117 kilometer verdeeld in vier etappes. De Krijt fietsroute van in totaal 19,7 kilometer is één van deze vier etappes. 

De Krijt fietsroute brengt je langs kalkrijke grotten, groene bossen en uitgestrekte heuvels van Maastricht naar Valkenburg.

De Krijt fietsroute is uitgezet aan de hand van knooppunten. De knooppunten worden aangegeven met nummers. Je kunt op deze manier heel makkelijk de route volgen zonder contant op je navigatie te moeten kijken. Je kunt op iedere locatie waar je maar wilt beginnen. Met de Fietsknoop app kun je makkelijk navigeren naar het dichtstbijzijnde knooppunt van de route. Kom je van verder, dan kun je de auto parkeren bij Brasserie Bie de Groeve. De route beschrijf ik vanuit de Brasserie. 

Wij fietsten de route trouwens per ongeluk in de verkeerde richting, iets met mijn onhandigheid en navigeren ;-p. Maar dat zorgde er onbewust voor dat we voor mijn gevoel minder hoefde te klimmen, en zeker bij Valkenburg een lange weg naar beneden hadden in plaats van naar boven. 

Fietsen Zuid-Limburg

De route

We begonnen onze fietsroute dus bij knooppunt 104, vandaaruit fietsten we richting knooppunt 09 onderweg kwamen we langs de kalkovens bij de Curfsgroeve om vervolgens via het bos richting de rand van Maastricht te fietsen. Vanuit 09 fietsen we langs knooppunten 07 en 06 verder langs de rand van Maastricht. Tussen knooppunten 06 en 65 begon het echte werk, we moesten flink in de pedalen staan voor de eerste klim van de dag. Je fiets hier door het dorpje Bemelen waar je op het terras van Gastro Bar die Twie over de afgravingen van de Bemelen berg. Ook is de Laurentius kerk in Bemelen een kort bezoekje waard. 

Na koffie met Limbugse vlaai bij Die Twie vervolg je je fietstocht richting knooppunt 65. Bij knooppunt 65 vind je een spirituele stilte tuin, deze is wel alleen te bezoeken op afspraak. 

Onderweg naar knooppunt 67 kom je door het Bemeler bos, je klim en daal je nog een aantal keren, kom je langs kalkoven de Valk. Om uiteindelijk bij Groeve ‘t Rooth uit te komen. Groeve ‘t Rooth is een voormalig mergel groeve die in stand wordt gehouden. Om bebossing te voorkomen laten ze hier paarden en geiten grazen, vanaf het fietspad heb je een mooi uitzicht over de Groeve. 

De mooiste fietsroute van Zuid-limburg vervolg je richting knooppunt 68 en 60, onderweg kom je langs de Tienhoven molen, maar het leukste deel vond ik hier de afdaling richting Valkenburg. Al dat klimmen wordt nu beloond. Wil je een van de mergelgrotten in Valkenburg bezoeken ga dan niet te snel in de afdaling, voor je het weet ben je de grotten voorbij en kun je terugfietsen.

Mergelland Limburg

Dit wil je doen in Valkenburg

Nu is het tijd om je fiets te parkeren. Valkenburg is een leuk stadje waar je rond kunt wandelen, je vindt er terrasjes, veel souvenir winkeltjes, verschillende grotten die je kunt bezoeken om over de geschiedenis van de omgeving te leren. Of bezoek juist het kasteel van Valkenburg. Valkenburg bezoeken is echt een aanrader tijdens deze fietstocht.

Nadat je helemaal bent opgeladen en je jezelf hebt ondergedompeld in de geschiedenis van Zuid-Limburg is het tijd om de Krijt fietsroute te vervolgen. Vanaf nu is de route redelijk vlak en een eitje om te fietsen. Je vervolgt de fietsroute door het Geulendal richting knooppunt 40, onderweg kom je langs verschillende groeve en een openlucht theater. 

Het laatste stuk fiets je door een natuurgebied langs knooppunten 61 en 102 om via knooppunt 64 langs rivier de Geul, de Geulhemer molen en een object uit de Tweede Wereldoorlog terug naar knooppunt 104 te fietsen. 

Ondanks dat de route maar 19,7 kilomer is, kan je met alles wat je onderweg kunt bezichtigen hier prima een dag voor uittrekken.

Krijtfietsroute

Normale fiets of elektrische fiets huren in Zuid-Limburg?

Fietsen in Zuid-Limburg is net even iets anders dan fietsen in de rest van Nederland. Kun je beter een normale fiets of een elektrische fiets huren in Zuid-Limburg? Ik denk dat zowel een normale als elektrische fiets een prima optie is tijdens deze fietstocht. Wij hadden normale fietsen gehuurd en alhoewel het soms erg zwaar was en ik een twee keer een stukje heb gelopen vond ik dit prima te doen. Het scheelde veel dat 20 kilometer niet heel ver is. Hadden we een langere fietsroute gevolgd dan had ik denk wel liever een elektrische fiets gehad. Ben je wat minder fit, of twijfel je? Het kan nooit kwaad om een elektrische fiets te huren.

Waar huur je een fiets in Zuid-Limburg?

Je kan op verschillende plaatsen in Zuid-Limburg fietsen huren. Zo heb je in Valkenburg Valkbikes zitten. Maar vaak kan je accommodatie je ook aan huurfietsen helpen. Dus vraag het daar zeker eens na. 

Mergelgrotten Zuid-Limburg

Waar overnachten tijdens fietstocht in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg vind je tal van leuke plekjes waar je kan overnachten. Zo sliepen wij al eens bij van Der Valk in Maastricht en bij dit leuke pension aan de Geul met de beste bedden waar ik ooit in heb geslapen.

Fiets jij binnenkort deze mooie fietsroute in Zuid-Limburg?

Heb ik jou overtuigd van deze mooie fietsroute in Zuid-Limburg? De Krijt fietsroute is echt een aanrader om een aantal mooie plekjes van ons land te ontdekken.

Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze handige fietskaart niet!

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten