Flötten

Ga Flotten: uniek overnachten op een vlot in Nederland

Vlot varen in Nederland is een unieke manier om Waterland te ontdekken. Met een vlot van Flötten vaar je door waterland, overnachten doe je in een tent op het vlot. Lees onze ervaring en boek vervolgens met de kortingscode onder aan het artikel jouw flötten ervaringen.

Wildkamperen in Nederland? Mag dat? Eigenlijk niet, maar een uitzondering daargelaten. Ik heb op een bijzondere manier ervaren hoe het is om te gaan wildkamperen in Nederland. Deze dagtrip en overnachting behoren zeker tot de meest unieke overnachting die ik in Nederland heb meegemaakt. Ik ben namelijk gaan Flötten. 

Waterland

Wat is Flötten?

Het vlotkamperen komt oorspronkelijk uit Zweden en is eigenlijk door de Coronapandemie naar Nederland gekomen. Tijdens het Flötten vaar je met een houten vlot door een natuurgebied. Op dit vlot kun je een tent opzetten en op deze manier mag je wildkamperen in Nederland. 

Apostolis, de oprichter van Flötten, was binnen een paar dagen na het begin van de pandemie zijn bedrijf al kwijt. Daarom besloot hij zijn vlot te gaan verhuren. Dit bleek een succes en de volgende zomer hebben ze meerdere vlotten gebouwd. Na een mooi eerste seizoen hebben ze twee officiële verhuurlocaties gevonden in Waterland en Sneek en hebben zo nog een aantal vlotten bijgebouwd. 

Onze ervaring op het vlot

Vanuit de haven vaar je kort het meer op voordat je de kleine wateren op gaat, ik moet toegeven dat ik echt slecht ben in navigeren en ik ben supertrots op Jeroen hoe hij het vlot bestuurde. Bij vertrek werd ons verteld dat we voor het grote witte schip naar rechts moesten varen. Eenmaal bij de sluis aangekomen, zou er een rode knop zijn die de sluis zou openen. 

Wij zijn klaar voor vertrek, zo gezegd, zo gedaan! Voor het witte schip varen we naar rechts, gaan onder de brug door en belanden in de oude haven van Monnickendam. Zowel links als rechts aan de kade liggen grote, oude, dure houten schepen. Ik vind het best spannend dat we hier met het vlot door moeten, het past allemaal maar net. En ja hoor, daar zijn de sluisdeuren. Maar geen rode knop… en nu? Op een bordje staat dat de sluis tot half drie open is, ik kijk op mijn telefoon en zie dat het al drie uur is. Moeten we nu echt in dit smalle stukje tussen die dure schepen keren?

Maak tot eind augustus 2023 gebruik van de kortingscode: ‘’homemadeadventures’’ en ontvang je vijf euro korting op jouw volgende boeking. Boeken doe je heel eenvoudig via www.flotten.nl.

Monnickendam

Jeroen, de held die hij is, keert het vlot alsof hij dit al honderd keer eerder heeft gedaan, terwijl ik met samengeknepen billen zit. Heelhuids, en zonder deuken varen we het haventje weer uit. ‘’Rechtsaf’’ zeg ik terwijl ik op de kaart kijk. Nog geen drie minuten later komen we erachter dat deze weg doodlopend is. Nog maar een keertje keren, nu valt ook meteen het kwartje. 

Na het witte schip moesten we rechts en nog een keertje rechts, die laatste rechts was ik even vergeten in alle opwinding op het vlot op te gaan. Daar was inderdaad de sluis met de rode knop. Met een vlot door een sluis is al een avontuur op zich.

Eenmaal de sluis door kan ik ook ontspannen. (ik wil jullie niet afschrikken, er is helemaal niks spannends aan het Flötten, ik ben gewoon een paniekzaaier). 

Vlot in Sluis

De rest van de middag varen we op ons gemak tussen de weilanden van Waterland door. Waterland is een gebied boven Amsterdam, waar bijna de helft van het landschap uit water bestaat. In Waterland vind je er knusse dorpjes, kanalen, meertjes, rivieren en sloten. De perfecte plek om met een vlot het water op te gaan dus. 

Aan het eind van de middag wordt de lucht steeds donkerde. Eigenlijk net te laat meren we aan bij een steiger met picknickplaats. In de regen zetten we de tent met het houten frame op. Het is even zoeken naar het midden van het tentdoek, maar het systeem om de tent op te zetten is supereenvoudig en de tent staat dan ook binnen vijf minuten. We hadden hem wat strakker kunnen zetten, maar we gingen voor snelheid zodat we droog zaten. 

Gelukkig klaart het na een uurtje weer op en kunnen we de rest van de avond buiten doorbrengen. We koken onze maaltijd op het gasstel dat bij het vlot zit, we spellen wat spelletjes en genieten van de zonsondergang.

De nacht verloopt rustig; het slapen op een vlot is best comfortabel. Wij slapen op de stretchers die meekomen. Het enige nadeel van slapen op een stretcher is dat de kou van onder komt. Volgende keer neem ik dan ook liever mijn eigen matje mee. (Jeroen had hier trouwens geen last van.)

Na een rustige nacht en heerlijk ontbijt varen we nog een paar uurtjes langs kleine dorpjes met kleurrijke huizen en door de stille natuurgebieden voordat we het vlot weer terugbrengen. 

Vlot varen

Bijzonder overnachten op een kampeervlot in Nederland

Dit leuke kampeervlot kun je huren op www.flotten.nl. Op het gemotoriseerde vlot ligt een houten frame waar je ’s avonds de tent van kunt maken. Overdag heb je dus genoeg bewegingsruimte op het vlot. De dag breng je door op het meer, vaar je naar strand vier? Of ga je meteen de sluis door naar de kleinere wateren? Leg aan voor een lekkere picknick; onderweg kom je verschillende terrasjes tegen. Je kunt ook een verkoelende duik nemen voordat je weer verder vaart. 

Voor vertrek krijgen we wat uitleg over de omgeving en het vlot. We krijgen een vaarkaart mee, die je ook voor vertrek al kunt bekijken op de website van Flötten. Wij hadden slechts één nachtje geboekt, dus hebben niet extreem ver gevaren. Ik had het leuk gevonden als we wat meer van de omgeving hadden kunnen zien. Daarom raad ik je aan om minimaal twee nachten op het vlot te slapen. 

Wildkamperen Waterland

Overnachten op een kampeervlot, wat neem je mee?

Op het kampeervlot van Apostolis vind je een basisuitrusting. Een tent, kan met kraanwater, een gastoestel, pannen en stretchers om op te slapen. De stretchers lagen prima, al had ik achteraf liever mijn eigen matje meegenomen. Die ligt toch net iets lekkerder. Naast dit heb je ook nog een wc-emmer op het vlot voor noodgevallen.

Wij hadden zelf veel te veel spullen bij ons, maar ik had zin in een romantisch avondje, dus ik had lekker een drankje, hapje en wat spelletjes bij ons. 

Wat moet je zelf nog meenemen?

  • Het is handig om bestek, borden en een beker mee te nemen.
  • Neem je eigen eten en drinken mee. Onderweg kom je langs een aantal verschillende restaurants, maar het is natuurlijk ook superleuk om op het vlot te koken. 
  • Neem je eigen slaapzak, lakenzak en kussen mee. Ik ben zo iemand die mijn kopkussen overal mee naar toe sleept, maar een reiskussen om je trui gebruiken om op te slapen is natuurlijk veel compacter. Zelf heb ik vorig jaar deze slaapzak gekocht, dit is echt de beste aankoop ooit. 
  • Neem leuke reisspellen mee voor een gezellig avondje op het vlot. Keer op Keer 2 is echt mijn favoriete reisspel. 
  • Er is geen stroom op het vlot, het is dus erg handig om een powerbank mee te nemen zodat je je telefoon kunt opladen. Deze powerbank laadt bij op zonne-energie, zo gaat die nog langer mee. 
  • Toiletpapier, tijdens je Flötten avontuur zul je veel wildplassen. Zorg wel dat je altijd je papier achter je opruimt. 
Vlotvaren Nederland

Wil jij ook gaan Flötten?

Ben jij een avonturier? Houd jij van bijzonder overnachten? Ga je graag kamperen? En ben je graag op het water te vinden? Dan is Flötten echt iets voor jou. Tot eind augustus 2023 kun je gebruik maken van de kortingscode: ‘’homemadeadventures’’ en ontvang je vijf euro korting op jouw volgende boeking. Boeken doe je heel makkelijk via www.flotten.nl.

Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze powerbank niet mee te nemen.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten