Fietsen in de bollenstreek

Fietsen in de bollenstreek, de leukste route

Het is weer de tijd van het jaar waarin de Nederlandse landschappen een kleurrijke uitstraling krijgen. Gele, oranje, paarse, rode, witte en nog veel meer tulpen sieren de velden in sommige delen van ons land. Niet gek dat zowel Nederlandse als Buitenlandse toeristen hun weg naar de bollen velden maken. Een manier om de bollen velden te ontdekken is fietsen in de bollenstreek. Benieuwd naar de route? Lees dan snel verder.

Fietsen in de bollenstreek

De bollenstreek ontdek je, als je het mij vraagt het beste op de fiets, of zoals wij hebben gedaan, op een tandem. Op de fiets ben je flexibel, kun je makkelijk stoppen wanneer je de mooiste bollenvelden ziet om even dat ene kiekje te maken. En kun je gaan en staan waar je zelf wilt. Een handige manier om te navigeren door de bollenvelden is door te fietsen op knooppunten. Zo stippel je van tevoren heel makkelijk jouw fietsroute uit en hoef je onderweg alleen nog maar bordjes te volgen. 

Waar kan je bollenvelden zien?

Helaas vind je niet overal in Nederland bollenvelden. Stel je eens voor hoe kleurrijk dat eruit had gezien. Grofweg tussen Den Haag en Amsterdam én in Flevoland, delen van Zeeland, Groningen en Drenthe kun je bollenvelden bezoeken. Wij gebruikte Voorhout als uitvalsbasis omdat dat voor mij vanuit Rotterdam en voor vrienden vanuit Amsterdam makkelijk te bereiken is met de trein.

Tulpen en witte kerk noordwijkerhout

Dit is een leuke fietsroute in de bollenstreek

Als je Voorhout of Leiden als uitvalsbasis gebruikt om te fietsen in de bollenstreek, dan is het logisch om door Noordwijkerhout, Lisse en langs Keukenhof te fietsen. Wij huurden onze tandems bij Have fun events, Vlak bij knooppunt 60. Daar krijg je een leuke fietsroute voor de Bollenstreek mee die je langs verschillende highlights in de omgeving brengt.

Zo kwamen we als eerst langs de witte kerk in het centrum van Noordwijkerhout bij knooppunt 80. De kerk is omgeven door kleurrijke tulpen in allerlei vormen en maten. Sommige tulpensoorten had ik nog nooit eerder gezien.

Na de witte kerk fietsten we langs verschillende knooppunten, rond een meer waar je tijdens lekker weer kunt zwemmen richting knooppunt 26 waar je voor het eerst dicht bij de tulpen velden komt. Tot hier toe heb je al genoeg tulpenvelden gezien, maar allemaal net wat verder van het fietspad vandaan. 

Sla de duinen niet over

De oorspronkelijke route gaat via knooppunt 6 door de rand van het duingebied naar het Tulip Experience Amsterdam. 

Omdat knooppunt 6 zo dicht bij de kust ligt, konden wij het niet laten om ook nog even een bezoekje aan zee te brengen. Dus vanuit knooppunt 6 fietsten we door de duinen naar 86 en 31 om daar vervolgens bij de strandtent te genieten van een kop koffie. 

Vandaaruit fietsten we terug naar knooppunt 6 om de route naar Tulip Experience Amsterdam  (net voorbij knooppunt 78) te vervolgen. In het museum leer je alles over de tulpen, is er een showtuin waar je tussen de tulpen mag staan om foto’s te maken. Iets wat je op de tulpenvelden absoluut niet kunt doen. Daarnaast mag je met je entreeticket zelf nog een bosje tulpen plukken. 

Daarna rijd je door naar The Tulip Barn, waar je nog eens 175 verschillende tulpen en grote houten klompen vindt om die perfecte Insta foto’s te kunnen maken. 

Vanuit The Tulip Barn zijn we via knooppunten 40, 49 en 07 langs het Keukenhof kasteel en langs Keukenhof gefietst. Keukenhof ligt aan het eind van de route; de tijd die je over hebt, kun je gebruiken om de tulpen hier te ontdekken voordat je terugfietst naar het inleverpunt. 

bollenstreek route

Je eigen fiets of een huur fiets?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je eigen fiets mee te nemen. Kom je met de trein, vergeet dat niet om hier een kaartje voor je fiets te kopen. En vergeet ook niet dat je alleen in de daluren mag reizen. Maar leuker is het natuurlijk om een tandem bij Have Fun Events te huren. Wij betaalde hier 25 euro per tandem voor en mochten deze heel de dag gebruiken. 

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je eigen fiets mee te nemen. Kom je met de trein, vergeet dan niet om hier een kaartje voor je fiets te kopen. En vergeet ook niet dat je alleen in de daluren mag reizen. Maar leuker is het natuurlijk om een tandem bij Have Fun Events te huren. Wij betaalden hier 25 euro per tandem voor en mochten deze heel de dag gebruiken.

Hoe werkt een fietsroute met knooppunten

Als je op fietsknooppunten fietst dan volg je borden met nummers erop van knooppunt tot knooppunt. De route kun je van tevoren uitstippelen met deze handige fietsknooppunten kaart of via bijvoorbeeld de Fietsknoop app. Door te fietsen op knooppunten kun je heel makkelijk zelf je route uitstippelen en de tijd en afstand bepalen. Fietsen via knooppunten houdt in dat je voornamelijk op fietspaden en autoluwe wegen fietst.

fietsroutes in de bollestreek

Welke periode bollenvelden bezoeken?

De beste tijd om bollenvelden te bezoeken is tussen eind maart en half mei. Meestal zijn half april de tulpen op zijn mooist. Narcissen en Hyacinten bloeien al iets eerder en kun je van februari tot april zien op de bollenvelden. 

Maak er een weekendje Bollenstreek van

Wil jij nog meer genieten van de Bollenstreek of ben je ook benieuwd wat er in de buurt van de Bollenstreek nog meer te doen is? Ga dan een weekendje richting de Bollenvelden. Overnachten doe je heel leuk bij Stayokay Noordhout of bij deze schattige Bed & Breakfast. Naast de bollen velden, mag een bezoek aan Haarlem, de Amsterdamse waterleidingduinen en het strand niet ontbreken.

Ga jij fietsen in de Bollenstreek?

Waar zijn jouwe favoriete tulpenvelden? Laat het in de reacties weten.

Goed voorbereid op reis? Plan jouw fietsroute met deze handige kaart.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten