de big five van Nederland

De big five van Nederland, heb jij ze al gespot?

Je hoeft niet naar Afrika te vliegen om de big five te spotten. Ook in ons eigen kikkerlandje hebben we de big five. Ik hoor je al denken, maar Amy, die leeuw, olifant, luipaard, neushoorn en buffel vinden we in Nederland toch alleen maar in de dierentuin. Dat klopt. Als we het over de big five in Nederland hebben, hebben we het ook over hele andere dieren.

De big five van Nederland

Geen leeuwen, olifanten, luipaarden, neushoorns en buffels maar wel zeehonden, reeën, wilde zwijnen, edelherten en bevers. Die laatste vijf zijn de big five ook wel de grote vijf van Nederland. Sinds 2011 zijn wij pas officieel in het bezig van de Nederlandse big five. Aan de hand van een onderzoek wilde Nederlandse boswachters achterhalen wat de vijf grootste dieren in het wild in Nederland zijn.

Het doel? Meer bewustwording creëren en meer toeristen in eigen land houden.

Zeehond

In Nederland zijn naar verwachting ongeveer 11.000 zeehonden. Waarvan je de meeste in de Waddenzee vind. Daarnaast heb je ook altijd een grote kans om zeehonden te spotten in de Ooster- en Westerschelde.

Edelhert

Het edelhert staat bekend om zijn grote gewei, wil je een kans maken om dit statige dier te spotten kun je het beste vroeg uit de veren. Je vind ze dan op grote grasvlaktes waar ze op zoek zijn naar hun ontbijt. Er zijn ondertussen nog maar een paar honderd edelherten in te vinden in Nederland. Je vind ze op verschillende plaatsen in ons land.

Ree

Die leuke kleine zwarte oogjes die je vanuit het hoge gras of het bos aanstaren zijn van een ree. In de zomer zul je reeën vaker in hun eentje zien, ze gaan dan zelf op avontuur uit. In de winter zul je ze dan weer samen met hun familie vinden. Ook de ree vind je op veel plekken in Nederland.

de big five van Nederland

Bever

De bever is van de grote vijf toch wel het lastigste om te spotten. Ze leven in burchten en eigenlijk de enige manieren dat je weet dat er een bever zit is door hun glijsporen het water in en door de afgeknaagde bomen. Voor een zoektocht naar de bever zul je veel geduld moeten hebben.

Wilde zwijn

Kom je in het bos een grote modderpoel tegen? De kans is groot dat daar wilde zwijnen leven. De wilde om te voorkomen dat er een overpopulatie en overlast is van de wilde zwijnen zijn worden deze dieren sterk gereguleerd door staatsbosbeheer.

Waar in Nederland kun je het beste de big five spotten?

De grote vijf van Nederland kun je op verschillende plaatsten in het land vinden. De edelherten vind je in de Veluwe en bij de Oostvaardersplassen. Een ree is een stuk lastiger te spotten dan een edelhert omdat deze veel kleiner zijn. Omdat er veel meer reeën zijn zul je deze bijna overal wel kunnen spotten. Wil je een grote kans hebben om een ree te spotten? Breng dan een bezoek aan de Amsterdamse waterleiding duinen. Ook overdag zie je ze daar rondlopen.

Voor het wilde zwijn zal je naar de Veluwe of Nationaal Park De Meinweg in Limburg moeten. Omdat deze dieren sterk gereguleerd worden leven ze in aangewezen gebieden.

Ik zei het net al eventjes. De bever is lastig om te spotten. De beste kans heb je door met een kano de Biesbosch in te gaan. Daar ga je op zoek naar een beverburcht of om gebeten bomen.

Zeehonden vind je zowel in het Waddengebied en in Grevelingen. Die laatste ligt op de grens tussen Zuid-Holland en Zeeland. Over het algemeen hoef je niet heel veel moeite te doen om wilde zeehonden te spotten.

Ga met staatsbosbeheer op excursie

Naast zelfstandig naar één van de boven genoemde locaties te reizen kun je er ook voor kiezen om samen met staatsbosbeheer op excursie te gaan. Als je met een boswachter op pad gaat, is de kans veel groter dat je een deel van de grote vijf van Nederland gaat ontdekken. Zij weten precies waar ze op moeten letten.

Waar moet je op letten als je de big five gaat spotten

Niet alleen als je de big five van Nederland gaat spotten, maar bij alle dieren die je in de natuur tegenkomt. Onthoud, jij bent de gast in hun leefomgeving. Heb respect voor de dieren. Laat ze met rust, kijk vanaf een ruime afstand toe en voer de dieren niet. Wil je meer weten over wildlife toerisme lees dan dit artikel. Geen big five maar wel leuk om een keertje in Nederland te kunnen spotten. Lees hier meer over de terugkeer van de wolf in Nederland.

De Nederlandse big five fotograferen

Wil jij als de beste fotograaf op pad om de big five in Nederland te fotograferen, dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Hoe krijg je bijvoorbeeld een scherpe foto van een dier dat constant aan het bewegen is? In dit artikel verteld Linda alles over fotograferen in het wild. Zo kom jij na een dagje wild spotten terug met de mooiste foto’s.

Welke van de grote vijf wil jij spotten?

Nu weet je precies waar je de big five kunt spotten. Welke wil jij als eerste zien? Ik ben heel benieuwd of het gaat lukken. Laat je het even weten?

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten