Oesters rapen

De beste plek om zelf oesters te rapen in Zeeland

Enkele keren per jaar reis ik af naar het mooie Zeeland om daar zelf oesters te rapen. Daar liggen de oesters namelijk voor het oprapen. Je houdt van oesters of je houdt er niet van. Er is geen tussenweg. Een oester die je zelf plukt, is lokaal, vers en biologisch. Ik eet bijna volledig vegetarisch, maar voor een oester maak ik wel uitzondering. Dus voor iedereen die oesters lekker vindt: hierbij voor mij de beste plek om zelf oesters te rapen in Zeeland.

Waarom kun je in Nederland zelf oesters rapen?

Je kunt in Nederland zelf oesters plukken, omdat we te maken hebben met een exoot genaamd de Japanse oester. In de jaren zestig was de oester met uitsterven bedreigd. Om toch oesters te kunnen telen, werden oesters uit onder meer Japan geïmporteerd. Deze oester heeft in Nederland nauwelijks natuurlijke vijanden en groeit dan ook goed door.

Oesters plukken met gids

De eerste keer dat ik oesters ben gaan plukken was met een gids. Dus ik begrijp heel goed als je die behoefte ook voelt! Persoonlijk heb ik ervaring met Oestour, en ik heb dit als een enorm leuke en leerzame excursie ervaren. Echter is oesters plukken geen hogere wiskunde, dus je kunt het ook heel goed zelf!

In welk seizoen kun je oesters rapen?

In Nederland houden we niet zo van melkachtige oesters. Om deze reden houden we in Nederland aan dat je het beste oesters kunt eten wanneer de ‘R’ in de maand zit: van september tot en met april. Wanneer het water in de zomermaanden iets warmer is, dan gaan oesters zich voortplanten en verandert de smaak. Echter zijn Fransen juist meer van deze melkachtige smaak, en eten zij volop oesters in de zomer. In restaurants kun je overigens tegenwoordig het hele jaar door oesters eten, dat is dan waarschijnlijk gekweekte variant: een hermafrodiet die zich niet kan voortplanten. Weet dus wat je eet…

Oesters verzamelen
Mara oester open

Waar kun je gratis oesters plukken?

Niet overal kun je zomaar oesters plukken. Als de oesters netjes op een rij liggen en er komt iemand met een riek achter je aan, dan ben je waarschijnlijk bij een kwekerij. Laat de verhuurde percelen voor schelpdieren dus maar even links liggen. De Wildplukwijzer geeft goede tips voor veel leuke plekken om oesters te rapen in Zeeland zoals rondom de Oosterschelde, Oesterdam en Yerseke. Maar ook over het noorden van Nederland: op Texel, Vlieland, en bij Lauwersoog en Friesland.

De beste plek om zelf oesters te rapen in Zeeland

Persoonlijk ga ik graag richting Wilhelminadorp, en dan specifiek naar de Goese Sas. Net voorbij café-restaurant Het Loze Vissertje parkeer ik dan de auto. Dit is ook een populaire duikstek voor scuba-duikers, het kan soms dus druk zijn met parkeren. Vanaf hier loop ik altijd een stukje verder over de dijk, en zorg ik dat ik voorbij de bocht ga waar het water van de Oosterschelde overgaat naar het Veerse Meer. Je wilt namelijk het liefst oesters plukken op een schone en mooie plek, omdat oesters levende wezens zijn en het water door de oester spoelt. Het Veerse Meer heeft minder industrie en vaarverkeer dan de Oosterschelde. Na het verzamelen van de oesters is het Loze Vissertje een fijne plek om nog even een drankje te doen. 

Wat neem ik mee als ik oesters ga rapen?

  • Omdat het op de dijk en aan het water best kan waaien, adviseer ik om warm aangekleed te zijn. Een sjaal en een muts liggen dan ook standaard klaar.
  • Daarnaast wil ik waterdichte hoge laarzen aanhebben, ik weet immers niet of ik het water in ga.
  • Een emmer om je oesters in te verzamelen. Zelf kies ik altijd een wat kleinere formaat emmer, zodat ik niet met veel te veel oesters thuis kom.
  • Werkhandschoenen om mijn handen te beschermen bij het verzamelen van de oesters.
  • Eventueel een platte schroevendraaier als ik een oester los wil wrikken (niet noodzakelijk).
  • Een oestermes, om direct een paar oesters te kunnen openen. 
  • Een oude theedoek, deze heb ik nodig om mijn handen te beschermen bij het openen van een oester en om het vuil van het oestermes te vegen.
  • Een klein flesje gin, puur voor de smaak: om naast een rauwe oester ook eentje met een leuke twist te proeven. 😉

Oesters plukken als een expert

Om te beginnen let ik goed op de getijden, en ga ik met laagwater oesters plukken. Ik wil immers wel gemakkelijk de oesters kunnen vinden. Bij Wilhelminadorp zijn de oesterbanken goed te bereiken. Een paar tips voor het selecteren van de oesters:

  • Laat de oesters die in de modder liggen en kies schone, gesloten oesters. De oesters die het dichtst bij het lage water liggen zijn het meest vers.
  • Kies kleinere exemplaren (<tien cm) als je oesters rauw wilt eten, en grotere (>twintig cm) voor op de barbecue of onder de grill. Hoe groter de oester, hoe moeilijker te openen vanwege de sterke sluitspier van de oester.
  • Raap alleen wat je denkt op te eten. In Nederland mag je tien kilo per persoon rapen. Dit is echt veel. Ik raap voor twee personen eerder zeven kilo en kan dan vaak ook vrienden trakteren. Raap alleen voor eigen gebruik, doorverkopen is verboden.
  • Respecteer de natuur en laat de andere dieren en planten met rust tijdens het oesters plukken, zoals krabbetjes.

Meestal open ik ook direct al een paar oesters nog voordat ze in de emmer belanden. Niets is lekkerder dan in deze prachtige omgeving de smaak van de oesters in de mond te hebben.

Mara volle emmer oesters

Waar let ik op bij een oester die ik zelf heb geopend?

Ik gebruik mijn zintuigen om te bepalen of ik na het openen een goede oester te pakken heb of niet:

  • Een goede oester ruikt niet. Wanneer er een enorme zwavellucht op je af komt bij het openen van de schelp, dan is deze niet meer goed. Dit heb ik een keer gehad, je weet het echt direct!
  • Een oester is een levend wezen. Wanneer ik het vuil met het vocht eruit laat druppelen, maakt de oester zelf nieuw vocht aan. Een oester die geen nieuw vocht aanmaakt, is niet goed.
  • Een oester die er niet gezond uit ziet, bijvoorbeeld vanwege zwarte vlekken, kun je ook beter laten liggen.
  • Tot slot, het is een beetje oefenen met openen maar oester waar geen gruis in zit is lekkerder dan eentje met gruis ;-). Ook hier spreek ik uit ervaring!

Welke wijn drink je bij oesters?

Afhankelijk van de getijden, stop ik voorafgaand of na afloop van het oesters plukken graag bij wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor. Voor een geslaagde avond wil je natuurlijk een wijn die van dezelfde zilte bodem komt als jouw oesters.

Maak er een weekendje weg van

Heb jij helemaal zin gekregen om oesters te gaan rapen? Maar er een gezellig weekendje weg van. Wist je dat je in Zeeland heel veel leuke natuurhuisjes hebt? Kun je lekker op het terras of bij de open haard genieten van je eigen geraapte oesters met een heerlijke Zeeuws wijntje. Hier vind je de leukste natuurhuisjes. Ga tijdens jouw weekendje weg in Zeeland ook langs een van de thee- en pluktuinen in Zeeland en een middagje naar Middelbrug voor de volledige Zeeland ervaring.

Oesters plukken

Oesters plukken: ben jij al enthousiast?

Zie jij het ook al voor je, een uitgebreid diner thuis met je zelf geraapte oesters en een bijpassend wijntje? Ik begrijp het helemaal! Inmiddels heb ik al meerdere vrienden die hebben aangegeven de volgende keer met me mee te willen.

Ben je meer voor andere uitjes dan rapen plukken in Nederland?

Oesters plukken is één van de uitjes om te doen in Nederland. Daarnaast heeft Amy nog vijftien andere leuke uitjes in Nederland op een rijtje gezet. Weet jij al wat je gaat kiezen?

Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze handige oester pluk set niet.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Headerfoto: Van Pexels

Foto van MARA GOORTS

MARA GOORTS

Mara plaatst slow travel en het lokale leven leren kennen boven het afstrepen van zoveel mogelijk bestemmingen. Ze heeft ondertussen al in Spanje, Australië, Verenigd Koninkrijk en Argentinië gewoond. Je hoeft niet ver te reizen voor een avontuurlijk leven. Volgens Mara is avontuurlijk leven is een mindset. Om jou deze mindset te laten ervaren organiseert ze groepsreizen via www.sustainableadventurer.com
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Koop jouw producten voor op reis
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten