Duurzaam hotel

De 4 mooiste duurzame hotels in Nederland

Wil jij lekker in Nederland op vakantie? Doe dat dan in een van de duurzame hotels in Nederland. Zo heb jij een leuke tijd en draag je bij aan een groenere wereld. Meer en meer hotels slaan een groene richting in. En dat is maar goed ook. Maar waar kun je nou precies terecht voor een groene overnachting in Nederland?

Wat is een duurzaam hotel?

Om te beginnen, wat is een duurzaam hotel en waar moet je op letten bij het boeken van een duurzame overnachting? Sommige duurzame hotels zijn makkelijk te herkennen, anderen iets minder makkelijk. Om te beginnen kun je letten op een keurmerk; het Green Key en het Green Globe keurmerk zijn twee bekende keurmerken in Nederland. Als een hotel één van deze keurmerken heeft weet je dat het goed zit. 

Daarnaast vind ik het belangrijk dat een hotel zich inzet om minder plastic te gebruiken. Dit kan zijn door zeepdispensers neer te zetten in plaats van mini-toiletartikelen en het feit dat je geen flesjes water meer in de hotelkamer vindt. Koken ze met biologisch en lokaal fruit en groente in de keuken van het restaurant? Is het hotel kleinschalig en maken ze gebruik van groene stroom? Ik ben alvast voor je op onderzoek gegaan en heb een selectie gemaakt van leuke duurzame hotels in Nederland. 

-> Leestip: Waar let je op bij duurzaam reizen?

Hotel Jakarta

Hotel Jakarta is een van de duurzaamste hotels in Nederland. Ze maken gebruik van verschillende manieren om energie op te wekken en op te slaan. Zo zitten er zonnepanelen in de ramen, hebben ze een heel groot reservoir om regenwater op te slaan die ze vervolgens gebruiken om de enorme binnentuin water te geven. Het duurzame hotel dient ook als huiskamer voor de wijk waar het staat en is het simpelweg een hele fijne plek om te verblijven. 

Hotel Jakarta is een combinatie van Nederland en Indonesië. Dit vind je terug in de keuken, maar ook in het stijlvolle interieur. Na een drukke dag in onze hoofdstad kun je hier vervolgens ontspannen in de sauna of de skybar met een prachtig uitzicht over het IJ. 

-> Kijk hier voor de beschikbaarheid

Duurzame hotels Nederland

Hotel Pincoffs

Het Rotterdamse hotel Pincoffs heeft een Green Key-certificaat en won vorig jaar zelfs de nationale Gaia Green Award voor duurzame hotels. Met hun motto: ‘Groen met een Glimlach’ zetten ze steeds meer stappen naar een duurzaam hotel. Het hotel heeft een eigen moestuin waar ze een deel van het groenten en fruit verbouwen die in het restaurant worden gebruikt. Je billen veeg je af met een Goodroll, dit is 100% gerecycled wc-papier en je zal geen plastic fles meer tegenkomen bij Hotel Pincoffs.

In het hotel kom je antieke meubels tegen die een tweede kans hebben gekregen. Voor iedere gast die tijdens een meerdaagse overnachting een schoonmaakbeurt overslaat planten ze een boom via Trees for All. Door dit te doen hebben ze ondertussen al tweeduizend bomen geplant in het Pincoff bos in Panama. 

-> Kijk hier voor de beschikbaarheid

BUNK Hotels

Ben jij op zoek naar een uniek hotel in Utrecht? Dan is Bunk Hotels de place to be. Naast de groene stappen als lakens van 100% biologische materialen, lokale en biologische gerechten en een samenwerking met INSTOCK om voedselverspilling tegen te gaan zijn ze bij BUNK Hotels ook maatschappelijk duurzaam bezig. BUNK heeft namelijk de missie om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te ondersteunen. Ze kijken naar wat mensen wel kunnen in plaats van wat men (nog) niet kan. 

-> Kijk hier voor prijzen en beschikbaarheid

Landgoed Zonheuvel

Landgoed Zonheuvel ligt midden in de Utrechtse Heuvelrug, wat wil je als natuurliefhebber nog meer? Het hotel beschikt over net ingerichte kamers en mens, dier en milieu staan centraal in de gehele bedrijfsvoering. Op hun website omschrijven ze de tien duurzaamheidsstappen waar ze mee bezig zijn. Zo vangen ze regenwater op om het toilet mee door te spoelen en verbouwen ze de groente voor jouw maaltijd in hun eigen moestuin. Heb jij al zin in een duurzame vakantie op de Utrechtse Heuvelrug?

-> kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid

Duurzame hotels in Nederland

Ga jij in een duurzaam hotel in Nederland overnachten? Of ontbreekt er nog een hotel in dit lijstje? Stuur mij dan even een berichtje.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten