Fransen kerk

Bijzonder overnachten in Zuid-Limburg: slapen in een Franse kerk

Wil je op een unieke locatie omgeven door natuur slapen? Bijzonder overnachten op een locatie waar geschiedenis, architectuur, duurzaamheid en landsgrenzen samenkomen, dan is de Franse kerk in Vaals de juiste bestemming.

Geschiedenis

Rond 1649 was er een grote protestante gemeenschap in Vaals die behoefte hadden aan een plaats om samen te komen. Er waren tal van Rooms katholieke kerken in de omgeving van Vaals maar geen kerk voor de Protestanten. Voor jaren hielden ze bijeenkomsten in de schuur van de Rooms katholieke kerk van Vaals. Tot dat in 1663 de schuur in slechte staat verkeerde, men noemde het ook wel ‘’een seecekeren schuijr van eenige plancken… ende met riet ofte stroo gedekt.’’ In de jaren daarna is men geld in gaan zamelen om uiteindelijk in 1669 de deuren van de nieuw gebouwde kerk in de Akenerstraat te openen.

franse kerk

Ik 1795 twee jaar naar de Franse verovering verliet de laatste predikant de kerk en in 1837 werd de kerk verkocht aan bakker Jan Pieter Braun. Hij liet 3 verdiepingsvloeren aanbrengen in de kerk, op de begane grond begon hij een bakkerij en de verdiepingen daarboven diende als woonruimte. In 1909 werd de kerk weer verkocht en heeft het verschillende functies gediend. In 1920 werd de kerk weer verkocht en opnieuw in gebruik genomen als bakkerij. Tot midden jaren 80 woonde er per verdieping 2 families, daarna kwamen er steeds meer studenten wonen. Tot op de dag van vandaag is de kerk nog steeds in handen van dezelfde familie. Nadat de studenten zijn vertrokken zijn de huidige eigenaren begonnen met het verbouwen van de kerk. Ondertussen zijn ze al ruim 10 jaar bezig en hebben ze onder anderen een mooi appartement voor toeristen gecreëerd, deze verhuren ze via AIRBNB

Omdat de kerk gebouwd is in 1669 en het voor diverse doeleindes is ingezet kent de kerk ook vele verhalen. Zo ook tijdens de tweede wereldoorlog. Toen Vaals was veroverd door de Duitsers, verplichte zij alle Nederlandse mannen deel te nemen aan de Arbeitseinsats (ze moesten werken in Duitsland). Mannen die hier eigenlijk aan deel moesten nemen werkte in de bakkerij. Als er dan controle kwam zorgde de vrouwen die in de winkel stonden ervoor dat de mannen werden ingelicht en snel konden ontsnappen door een klein deurtje achter de oven zodat ze niet ontdekt zouden worden.

–> Deze activiteiten wil je doen tijdens je vakantie in Zuid-Limburg.

fansekerk

Duurzaam bouwen

Er word tot de dag van vandaag nog veel verbouwd aan de kerk, de huidige eigenaars verbouwen de kerk op een duurzame manier. Hergebruik van materialen en kiezen van duurzame materialen zijn erg belangrijk bij de bouw.

Terwijl we buiten genieten van een heerlijke cappuccino vertelt Patrick trots dat ze alle materialen die uit de kerk komen ook weer proberen te hergebruiken. Zo is de overkapping waar we onder zitten gebouwd met de vloerbalken van de kerk die in de periode van de verbouwing in 1837 door Jan Pieter Braun zijn geplaatst. Doordat de kerk tegenwoordig een rijksmonument is mogen de materialen uit de originele kerk niet meer verplaatst worden.

De muren in de kerk zijn bewerkt met leemstuc, dit is een duurzaam en gezond materiaal. Om leemstuc te maken worden alleen natuurlijke materialen gebruikt die niet schadelijk zijn voor mens, dier en natuur. Leemstuc heeft ook nog eens gezonde eigenschappen, zo is het vochtregulerend en warmte regulerend waardoor het een gezondere leefklimaat creëert. 

Ook de spullen die in het appartement te vinden zijn worden zoveel mogelijk hergebruikt. Zo ook het koffiezetapparaat, deze komt van een vriend af die hem weg wilde doen omdat hij aangaf dat het apparaat ’afgeschreven was’. Patrick heeft er een blik op geworpen en het bleek dat hij alleen een keertje grondig schoongemaakt hoefde te worden. Nu werkt hij prima en hebben wij heel het weekend kunnen genieten van de lekkerste koffie. 

Ik heb ook nog nooit eerder de keukenkastjes van een Airbnb zo vol zien staan als hier. Een gourmetstel, fondue, poffertjes pan, alles is er te vinden. Al deze spulletjes komen ook weer van familie leden of de kringloop af en worden dus netjes herbruikt.

–> Lees ook: De leukste bezienswaardigheden in Valkenburg.

fransen kerk
Woonkamer Fransenkerk

Onze ervaring

Wij hebben 3 heerlijke nachten in de Franse kerk geslapen. We zijn warm ontvangen door Patrick en zijn vrouw. Twee hele lieve mensen die maar al te graag vertellen over hun kerk en hun Vaals. We hebben onder het genot van een heerlijke koffie veel geleerd over de geschiedenis en de bouw van de kerk. Maar ook veel geleerd over de omgeving en de geschiedenis daarvan. Wist je bijvoorbeeld dat het ooit het 4 landenpunt was en niet het drie landenpunt zoals wij dat nu kennen.

Het appartement is van alle gemakken voorzien, er is een houtkachel om bij te genieten. Er is een boekenkast vol met verschillende boeken. En er staat zelfs een pooltafel. Wie wil dat nou niet? Even lekker poolen in de woonkamer. Nog een leuk en duurzaam detail van ons verblijf hier. Buiten is er een kleine kruidentuin waar je je kruiden kunt plukken en er lagen heerlijke appeltjes van een van de lokale boeren.

kruiden tuin
appeltjes uit Mechelen

Omdat het een oude kerk is met houten vloeren is het wel wat gehorig. Zeker als het hele gezin thuis is kun je hier wat van horen. Wij hebben dit nooit als storend ervaren en het was ook altijd op tijd stil.

Vanuit de kerk is het 5 minuten wandelen en ben je omgeven door schitterende natuur. Voor natuur liefhebbers is dit echt de place to be

Ik heb hierboven maar een heel klein deel van de verhalen over de Franse kerk verteld. Wil je achter meer verhalen komen en bijzonder overnachten? Boek een paar overnachtingen en ga op onderzoek uit zou ik zeggen. Kijk hier dan snel voor beschikbaarheid en prijzen.

–> Eerder schreef ik al over slapen in een boshut op de Veluwe.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten