Uitjes in Nederland

15x leuke groene uitjes in Nederland

Ben je op zoek naar leuke groene uitjes in Nederland voor jouw vakantie of vrije dag? Ik heb mijn favoriete uitjes voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn nou eigenlijk leuke groene uitjes om in Nederland te doen? Ik ging op onderzoek uit en zette mijn favoriete uitjes voor jou op een rij!

1. Workshop wildplukken

In het bos kom je altijd veel groen tegen, maar wat voor struik, plant of bessen ik allemaal tegenkom ik durf het vaak niet te zeggen. Laat staan wat je wel en niet kunt eten. Op verschillende plaatsen kun je tegenwoordig leuke workshops wildplukken doen. Tijdens deze workshops leer je alles over eetbare planten, ga je op zoek naar deze eetbare planten en kun je er zelfs mee leren koken.

2. Met de boswachter op stap

Staatsbosbeheer organiseren het hele jaar door uitjes in de natuur. Tijdens deze uitjes krijg je de kans om met een boswachter op pad te gaan en hem of haar het hemd van het lijf te vragen. Je gaat veel leren over de natuur en de dieren van het gebied dat je bezoekt. Misschien kom je zelfs nog wel wilde dieren tegen. Kijk hier voor een uitje bij jou in de buurt.

3. Kano varen in de Biesbosch

De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het is dan ook een rustgevende plek om te genieten van de natuur. De Biesbosch kun je het beste verkennen vanaf het water. Verken de Biesbosch daarom per kano en vergeet niet om een picknick mee te nemen. Misschien kom je onderweg nog wel een bever tegen.

Uitjes in Nederland

4. Wandelen en picknick

Maak een leuke wandeling in de buurt. Neem een kleedje mee en maak je eigen picknick. Picknicken staat garant voor een lekker ontspannen middag.

5. Bezoek een voedselbos

Voedselbossen zijn steeds meer in opkomst. Een voedselbos is een onderhoudsarm systeem bedacht voor duurzame voedselproductie. Veel verschillende bomen, planten en struiken groeien door elkaar heen met daaraan allemaal eetbare vruchten en groenten. Door deze manier van voedselproductie raakt de bodem veel minder snel uitgeput. Veel voedselbossen kun je bezoeken en je kunt er je eigen groentes en fruit plukken. Een duurzamere manier van boodschappen doen bestaat er niet.

6. Wadlopen in Groningen

Een uniek uitje in de wereld kunnen we in ons eigen kikkerlandje doen. Leer alles over de zee door te gaan wadlopen. Tijdens het wadlopen maak je een wandeltocht over het wad, de bodem van de zee waar door het getijde het water volledig is weggestroomd. Helemaal leuk is de gids die mee gaat en je alles over het wad kan vertellen. Lees hier alles over mijn ervaringen met wadlopen in Groningen.

Wadlopen Groningen Pieterburen

7. Ga treinen

Dit heb ik zelf nog nooit gedaan, maar ik wil dit zeker nog een keertje doen. Neem twee dobbelstenen mee. Koop en dagkaart voor de trein door heel Nederland en ga dobbelen. Steeds dobbel je twee keer. De eerste keer is voor het perron waar je opstapt, de tweede keer voor de halte waar je uitstapt. Je gooit bijvoorbeeld 4 en 11. Dan stap je op perron 4 op de trein en reis je 11 haltes mee voor je uitstapt. Ik ben benieuwd waar je uitkomt. Vervolgens ga je de plaats van bestemming ontdekken en dobbel je weer twee keer voordat je weer op de trein stapt.

-> Leestip: staycation kerstvakantie, voor een leuke kerstvakantie in en om het huis.

8. Wandel een blokje om

Doe het eens rustig aan, blijf in de buurt van huis en wandel een blokje om, ga een keer straatjes in waar je anders nooit komt of laat je kinderen de route eens bepalen.

9. Pluk een wildboeket in een pluktuin

Wat is er nou leuker dan je eigen wildboeket plukken? Bezoek één van de vele pluktuinen in Nederland om je eigen kleurrijke wildboeket samen te stellen.

10. Wandel een klompenpad

We hebben er veel van, weilanden. Wat is er nou leuker dan door de weilanden wandelen. Om dat te kunnen doen moeten de boeren wel hun land openstellen, gelukkig zijn er veel die dat doen.

11. Bezoek een kasteel

Nederland is rijk aan kastelen. Er zijn er een aantal die je echt eens bezocht moet hebben. Vergeet het Muiderslot, kasteel de Haar en slot Loevestein niet.

12. Zwemmen in natuurwater

Volgens mij kun je vanuit ieder dorp of stad binnen 45 minuten wel een leuk meertje vinden. Neem je eigen picknick mee, je handdoek en een paar leuke strandspellen voor een leuke middag. Vergeet je niet te smeren! Lees je ook even duurzaam zonnebrand smeren doe je zo.

Uitjes in Nederland

13. Wandelen in Tiengemeten

Tiengemeten is een eiland in Zuid-Holland en is bij velen nog onbekend. Op het eiland wonen slechts veertien mensen, verder is het eiland één groot natuurgebied en kun je er heerlijk wandelen of fietsen. Je komt met het pondje dat ieder uur gaat heel makkelijk op het eiland. Tiengemeten staat nog hoog op mijn verlang lijstje.

14. Ga suppen

Een warme dag, ga het water op. Kies een lokaal meer of ga voor een groter natuurgebied om af te koelen en te suppen.

15. Dieren spotten in het wild

Wist je dat je op verschillende plaatsen in Nederland makkelijk wild kunt spotten? Ga eens naar de Amsterdamse waterleiding duinen, de Veluwe of de Biesbosch.

Zijn er nog leuke uitjes in Nederland die niet in deze lijst staan? Ze ze dan hieronder in de comments, ik ga ze uitproberen en toevoegen.

16. Speelbos

Een leuk en duurzaam uitje met kinderen is een speelbos. Spelen en leren in het bos, wat wil je nog meer? In Nederland vind je op verschillende plaatsen leuke speelbossen. Een daarvan is het speelbos in Gilze.

17. Fietsen door de Bollenstreek

Een leuk uitje dat je volledig op eigen kracht doet, is fietsen door de Bollenstreek. Plan een leuke fietsroute via de knooppunten app en huur een fiets of tandem om een dag lang Nederlands trots te verkennen.

Heb jij jouw volgende uitjes in Nederland al gepland?

Ik heb altijd zoveel uitjes in mijn hoofd zitten dat ik eigenlijk altijd tijd te kort kom om leuke uitjes te doen. Weet jij al wat jouw volgende duurzame uitje wordt?

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacyverklaring.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten