uitjes herfstvakantie

14 leukste uitjes in de herfstvakantie

Voor je het weet is het weer herfstvakantie, ik heb altijd het gevoel dat de zomervakantie nog maar net voorbij is en dan staat de volgende vakantie alweer voor de deur. Klinkt dit herkenbaar? Ben jij nog op zoek naar de leuke uitjes in de herfstvakantie met een groen tintje? Van een middagje oesters rapen tot vintage shoppen in Berlijn. In dit artikel vind je de leukste herfstvakantie tips.

Oesters rapen

Het is herfstvakantie dus zit de R in de maand. Zodra de R in de maand zit kun je oesters rapen in Zeeland. Oesters hebben in Nederland geen natuurlijke vijand, ze groeien hier dus extreem goed. Omdat oesters dus zo goed groeien mag je per persoon tien kilo oesters rapen. Dit is wel echt heel veel. Pluk nooit meer oesters dan je op kunt, vaak komt dit neer op ongeveer zeven kilo voor twee personen. Koop op een boerderij in de buurt een heerlijke Zeeuwse wijn en je hebt je eigen duurzame maaltijd samengesteld. 

Combineer oesters rapen met een overnachting in een van deze leuk natuurhuisje om ook nog te genieten van alle andere Zeeuwse activiteiten.  

Oesters verzamelen
Mara oester open

Ga eens wildplukken

Oesters rapen is eigenlijk ook al wildplukken, niet alleen in de zee, ook in het bos, op de heide en zelfs in de stad kun je wildplukken. De herfst is de tijd om te gaan wildplukken, je vindt namelijk veel meer dan alleen maar eetbaren planten. Ik zei het net al, in de herfst kun je oesters rapen, maar je vindt ook paddenstoelen, noten, vruchten en zaden zoals appels, peren, hazelnoten, walnoten, Duindoorn, berenklauw, Brandnetels, veldkers, mierik, Judasoor en nog veel meer. 

Let er wel even op dat je niet zomaar alles wat je onderweg tegenkomt kan eten. Het is dan ook leuk om samen met een gids op pad te gaan of een dit handige boek over wildplukken eens. 

Het is nog wel belangrijk om te weten dat wildplukken officieel bij wet verboden is, toch mag je een beperkt aantal producten uit de natuur plukken. Je mag namelijk een champignon bakje van 250 gram vullen voor eigen gebruik. Als je gaat wildplukken is het belangrijk dat je respect hebt voor de natuur.

Slaap in een natuurhuisje

De natuur in is altijd een van mijn favoriete uitjes in de herfstvakantie geweest. Ik vind het dan ook heerlijk om mezelf even helemaal terug te trekken, genieten van de natuur, fluitende vogels, al het rust, herten spotten en veel wandelen. Het is dan ook heerlijk om jezelf even helemaal terug te trekken en een paar nachten te overnachten in een Natuurhuisje. De leukste Natuurhuisjes in België heb ik voor je op een rij gezet. Voor de actuele beschikbaarheid en prijzen kijk je het beste hier

Rommelmarkten

Wat is er nu fijner dan rondstruinen over een rommelmarkt opzoek naar dat ene leuke jurkje of dat bijzondere item dat je interieur helemaal compleet maakt? De meeste rommelmarkten vinden plaats in het weekend, een bezoek aan een rommelmarkt is zeker een duurzaam uitje voor de herfstvakantie.

Weekendje Berlijn

Wil je er even tussenuit in de herfstvakantie? Dan is Berlijn een superleuke stad voor een paar dagen weg. Wandel langs de imposante Berliner Dom, ga mee met Berlin Under The Swastika wandeltour en ga struinen over één van de vele rommelmarkten. Eerder schreef ik al een artikel over de leukste bezienswaardigheden in Berlijn en winkelen in Berlijn. Je reist heel gemakkelijk met de trein binnen zes uur naar Berlijn, kijk hier voor de actuele vertrektijden

Stedentrip met de trein naar Berlijn

Ga wadlopen

Een leuk uitje tijdens de herfstvakantie is wadlopen. Wist je dat het Nederlands Waddenzee op de UNESCO-wereld erfgoedlijst staat? De Waddenzee is namelijk het grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb in de wereld. Tijdens eb kun jij dus over de bodem van de zee wandelen. Onderweg vertelt een gids je vol enthousiasme alles wat je maar kunt weten. Je gaat op zoek naar planten en dieren die in het Waddengebied leven. Wie weet kom je wel een zeehond tegen. Eerder ging ik wadlopen in Groningen, hier lees je mijn ervaringen.

Wadlopen Groningen Pieterburen

Bezoek Groningen

Breng jij tijdens de herfstvakantie een bezoekje aan voormalig Hanzestad Groningen? In deze studentenstad is het altijd gezellig. Er is altijd wat te doen. Je kunt je prima vermaken tijdens een weekendje in Groningen. Op de grote markt vind je de gezellige terrasjes, wandelen doe jij bij het Noorderplantsoen en beklim de Martinitoren voor een uitzicht over de stad. We verzamelden trouwens ook de leukste restaurants in Groningen voor je. Een bezoek aan Groningen is goed te combineren met een middagje wadlopen. 

Kasteel de Keverberg

Van het ene uiterste van het land door naar het andere uiterste. Kasteel de Keverberg vind je namelijk in Limburg, vlak bij Roermond. Kasteel de Keverberg is het oudste én het nieuwste kasteel van Nederland. Hoe dat kan? Dan zul je zelf even op ontdekking moeten gaan. Een bezoek aan kasteel de Keverberg is leuk te combineren met een bezoek aan Valkenburg

Kasteel de Keverberg

Maak een herfstwandeling

In de herfst kleuren de bladeren van de bomen geel, bruin en oranje, het bos voelt voor mij aan als een waar sprookje. In de herfst wandel ik veel meer dan in iedere andere periode van het jaar. Ik ga op zoek naar paddenstoelen en geniet van alle kleuren om mij heen. Als Brabander maak ik daar natuurlijk de meeste wandelingen. Bij boswachterij Surea heb ik al heel wat kilometers afgelegd. Mijn favoriete wandelroutes in Brabant heb ik hier voor je verzameld. Je kunt ook heerlijk wandelen op de Utrechtse Heuvelrug of in de ‘Oerbossen’ van Drenthe zoals ik het zelf noem. 

-> Regenachtig weer? Dan zijn is dit een leuke overdekt uitje in Brabant.

Dieren spotten in het wild

Wist je dat we in Nederland onze eigen big five hebben? De hele big five in één dag spotten is nogal optimistisch, maar ga zeker eens op zoek naar ons eigen wildlife. Bij de Nederlandse big five horen de zeehond, het edelhert, de ree, het wild zwijn en de bever. De grootste kans om de big five van Nederland te spotten heb je bij de Oostvaardersplassen, in de Biesbosch, op de Veluwe en in het waddengebied. Het is helemaal leuk als je samen met een boswachter van Staatsbosbeheer op zoek gaat naar wilde dieren in Nederland. 

de big five van Nederland

Spelletjes middag

Gewoon even lekker thuis aan de eetkamer tafel. Zorg voor lekkere hapjes en een stapel leuke gezelschapsspellen. Dit is bij far mijn favoriete spel! Andere leuke spellen vind ik Clever, Cluedo en Ticket to ride. Ik schreef eerder al dit blog artikel met mijn favoriete reisspellen. De meeste spelletjes die ik thuis heb komen van de kringloop af. Bevalt een spelletje niet zo goed, dan breng ik deze weer terug naar de kringloop en kan een ander daar weer van genieten.  

Kook maaltijden uit jouw favoriete vakantieland

Nog een leuke activiteit voor een fijne dag thuis is om de keuken in te duiken en de maaltijden van jouw favoriete vakantieland te bereiden. Ga bij de kringloopwinkel op zoek naar een kookboek van jouw favoriete vakantie land of doe net als mij, tijdens je vakantie een kookworkshop volgen, zodat je thuis precies weet wat je moet doen. Zo kook ik een paar keer per maand een heerlijke Thaise maaltijd sinds we daar in februari zijn geweest.  

-> Tip: Dit zijn de leukste vakantiebestemmingen voor het najaar.

Kom en dagje naar Rotterdam

Rotterdam, de stad waar ik nu ruim twee jaar woon en de stad waar ik stiekem verliefd op ben geworden. Net als veel anderen heb ik lange tijd een vooroordeel over de stad gehad. Maar sinds ik voor de liefde hiernaar toe ben verhuisd ben ik niet alleen verliefder op Jeroen geworden maar ook op Rotterdam. Buiten het centrum van de stad zijn zoveel fijne plekjes te ontdekken. Zo ben ik helemaal weg van de Fenixloods en wandel ik graag in park Zestienhoven of in het Kralingse Bos. Dit zijn de leukste uitjes in Rotterdam en dit zijn de lekkerste restaurants van Rotterdam.

Leuke restaurants in Rotterdam, uitjes herfstvakantie

Wandelen in de Hoge Venen in België

Nog een laatste uitje voor de Herfstvakantie is net over de grens bij onze zuiderburen. Daar vind je namelijk het nationale park de hoge Venen waar je heel fijn kunt wandelen, van vlonderpaden tot veengebieden je vindt het er allemaal. 

Leuke uitjes herfstvakantie

Zitten er leuke uitjes voor de herfstvakantie tussen? Ik hoop dat je ook dit jaar weer een hele fijne herfstvakantie hebt. Ben je op zoek naar nog meer uitjes voor de herfstvakantie? Kijk dan eens in dit artikel met groene uitjes in Nederland. Ontbreekt er nog een leuk uitje in dit artikel? Heb jij nog een tip voor de herfstvakantie? Laat het dan zeker even weten.

Goed voorbereid aan de vakantie beginnen? Dit boek heeft leuke uitjes in de natuur.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten