Nijmeegse Vierdaagse

11 handige tips voor een duurzame Nijmeegse Vierdaagse

Jaarlijks staan er zo’n 47.000 wandelaars aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse, twee jaar ben ik één van die wandelaars geweest. Het eerste jaar verliep wat moeizaam omdat mijn lichaam nog niet volledig was hersteld van een ongeluk eerder dat jaar. Het jaar daarna liep ik de Nijmeegse Vierdaagse fluitend! Maar wat is eigenlijk de impact van al deze wandelaars samen? Hoe zorgen we voor een duurzame Nijmeegse Vierdaagse?

Na maanden van training is het nu tijd voor het echte werk: veel wandelen, veel genieten en een heleboel gezelligheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zo duurzaam mogelijk bezig bent?

Minder afval tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse, ook wel bekend als ‘the walk of the world’ is een grote happening, en dat heeft ook één groot nadeel. Al die honderdduizenden mensen bij elkaar zorgen voor veel afval en een grote CO₂-uitstoot. Wat kun jij als wandelaar, toeschouwer of feestvierder zelf doen om jouw impact tijdens de Vierdaagse te verkleinen?

Om je een idee te geven, ik kwam een artikel van de NOS tegen waarin stond dat dat er in 2016 vierhonderd ton afval is opgeruimd aan het eind van de Vierdaagse. Vierhonderd ton afval staat gelijk aan honderd olifanten, echt heel veel dus! Tijd om met z’n alle bij te dragen aan een Duurzame Nijmeegse Vierdaagse!

Duurzame bekersysteem

Sinds 2022 heeft de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse het duurzame bekersysteem in het leven geroepen. Alle ondernemers, 46 podia en 124 terrassen hebben hun handen ineengeslagen en hebben gebruik gemaakt van een recyclingsysteem. Hoe dat precies werkt? Je betaalt 50 cent extra voor je eerste drankje, als je vervolgens een tweede drankje haalt, lever je de eerste beker weer in. Zo hoef je niet weer 50 cent extra te betalen en scheelt het een heleboel bekers die anders in de natuur zouden belanden.

Omdat de wandelaars vaak maar één drankje doen bij binnenkomst werkt het voor hun net iets anders. Als je daar je gebruikte bekertje inlevert, krijg je een muntje. Ga je met dat muntje de volgende dag weer drinken halen, dan hoef je niet weer 50 cent te betalen. Goed bewaren dus! Vorig jaar zorgde dit bekersysteem ervoor dat 58% van de bekers werd ingeleverd, dit is 21.760 kilo, oftewel zeven vrachtwagens vol gebruikte bekers die werden ingeleverd en vervolgens gebruikt werden als grondstof voor granulaatkorrels. 

Circulaire bekersysteem

Hapjes onderweg

Tijdens de keren dat ik meedeed aan de Nijmeegse Vierdaagse werd ik helemaal vrolijk van al die lieve mensen onderweg die met komkommertjes, tomaatjes, snoepjes of een zoutje staan. Een welkome snack tijdens het wandelen. Dit hoort voor mij echt bij het Vierdaagse gevoel. Als toeschouwer kun je hierin ook een paar duurzame keuzes maken. Zo kun je beter kiezen voor biologisch of in Nederland geteeld groenten en fruit en snoepjes koop je het beste in voordeelverpakkingen en het liefst geen snoepjes die los van elkaar verpakt zitten. 

Ruim je eigen afval op

Een tip die voor mij volledig vanzelfsprekend is: als toeschouwer langs de kant van de weg of als wandelaar tijdens een pauze, neem altijd je eigen afval mee naar huis of gooi het in de dichtstbijzijnde afvalbak. Zie je afval op de grond liggen, raap het ook even op en gooi het in de vuilnisbak. Als alle ruim 45.000 wandelaars en alle duizenden omstanders dagelijks één extra stuk afval opruimen, blijft de natuur veel ellende bespaard. 

Leestip: trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse? Wandel met respect voor de natuur.

Zero waste tijdens de Vierdaagse

Wandel je mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, dan wandel je vier dagen lang tientallen kilometers per dag. Tijdens al deze gezellige wandelkilometers is het belangrijk dat je goed voor je innerlijke mens zorgt. Dit doe je door voldoende water te drinken en genoeg te eten. Water neem je het beste mee in deze handige herbruikbare waterfles. Je hoeft tijdens de Vierdaagse geen liters water mee te nemen, onderweg zijn er talloze plekken waar jij jouw drinkfles kunt bijvullen. Je lunch en snacks kun je heel handig meenemen in deze herbruikbare boterhammenzak of in deze siliconen zakjes

Leestip: alle tips voor een duurzame vakantie.

Wedren Nijmeegse Vierdaagse
duurzame Nijmeegse Vierdaagse

Help de wandelaars

Als toeschouwer kun je de wandelaars helpen om de Vierdaagse duurzamer te maken. Zorg bijvoorbeeld voor een afvalzak waar ze hun rommel in kunnen doen. Het is een kleine moeite voor jou als toeschouwer, maar wel een groot gebaar voor de wandelaars. Ik weet nog hoe vervelend ik het vond tijdens mijn Vierdaagse toen ik lang met mijn afval in mijn handen moest lopen, of aan het eind van de dag, naar 40 kilometer lopen mijn rugzak nog vol afval had zitten. 

Leuk, al die oranje groene versieringen

Heel Nijmegen kleurt oranje en groen tijdens de Vierdaagse. Winkels en kraampjes vol met souvenirs en aandenken aan de vierdaagse. Ik begrijp heel goed dat je graag iets wilt hebben als herinnering, maar is het echt nodig om ieder jaar iets nieuws te kopen? Denk voor je iets koopt goed na of je echt gelukkig wordt of belandt het toch weer achter in de kast bij al je andere souvenirs? Ik vind het leuk om de leukste foto uit te printen en ergens in huis weg te zetten. 

Roken tijdens de Vierdaagse?

De rokers onder ons zullen tijdens de Vierdaagse en vast en zeker ook tijdens de Vierdaagse feesten maar al te graag een peuk op steken. Ik ben hier niet om je te vertellen dat je moet stoppen, al zou dat wel de gezondste keuze zijn. Zorg er alsjeblieft wel voor dat je je peuk in een asbak of vuilnisbak gooit en niet in de natuur achterlaat. 

Walk of the world

Zorg voor je wandelschoenen

In aanloop naar de Nijmeegse Vierdaagse heb je waarschijnlijk nieuwe wandelschoenen gekocht, deze schoenen zullen al vele kilometers hebben afgelegd. We willen natuurlijk allemaal dat onze schoenen zo lang mogelijk meegaan. Dit is beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Het is daarom van groot belang dat je je schoenen goed onderhoud. In het kort betekent dit dat je ze schoon maakt met water en een borstel, door zand en modder drogen je schoenen uit. Je wil het materiaal voeden, zeker als je leren schoenen hebt, moet je ze op tijd waxen. Zijn je schoenen dan echt versleten? Kijk of je kunt laten repareren. Bij veel schoenen kunnen ze de zolen vervangen, gescheurde naden kunnen gestikt worden en gaatjes gerepareerd. Wil jij jouw wandelschoenen laten repareren? Ga dan langs bij Bever, zij hebben een reparatieservice voor wandelschoenen en outdoorkleding

Pleisters en blaren

Je gaat er vast niet aan ontkomen, een blaar en een paar pleisters plakken. Tegenwoordig heb je pleisters die zijn gemaakt van bamboe, deze 100% biologische pleisters zorgen voor een extra stapje richting een duurzame vierdaagse.

Reis met de trein

Voordat je aan de Vierdaagse kunt beginnen moet je natuurlijk nog naar Nijmegen rijden, dit kun je het beste met de trein doen. Naast dat het beter is voor het milieu scheelt het ook een heleboel file en drukte in de stad. De stad puilt uit zijn voegen en parkeren is er vaak lastig. Ga je met de trein, dan heb je daar allemaal geen last van. Als je met meerdere wandelaars naar Nijmegen reist kun je het beste dit groepsticket kopen. Zo reis je heel voordelig in de daluren. 

Via gladiola

Duurzame zonnebrand

Je bent heel de dag buiten, je zult moeten smeren, smeren en nog meer smeren. Dit doe je het beste met een reef safe zonnebrand op natuurlijke basis, deze is beter voor het milieu maar ook voor jezelf. Lees dit artikel als je precies wilt weten waar je op moet letten bij het kopen van een duurzame zonnebrand.

Nu ben jij helemaal klaar voor de Nijmeegse Vierdaagse

Nu weet jij precies wat je moet doen voor een duurzame Nijmeegse Vierdaagse. Ben jij er klaar voor?

Goed voorbereid aan de Vierdaagse beginnen? Dat doe je met deze fijne wandelsokken.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten