Wandelen in het Mullerthal

Wandelen in het Mullerthal, de leukste wandelroutes op een rijtje

Hoge rotswanden, groene bossen, kloven en glooiende heuvels zorgen ervoor dat het Mullerthal een leuke plek voor een wandelvakantie dicht bij huis is. De natuur roept je al zodra je aankomt en je kan prima wandelen in het Mullerthal.

Wandelen in het Mullerthal

Het Mullerthal is een regio in het oosten van Luxemburg gelegen in de buurt van de Duitse grens. Het Mullerthal word ook wel het Luxemburgs klein Zwitserland genoemd. Door de golvende heuvels en de grote rotsformaties heeft de regio een typisch Zwitsers landschap, daarom de bijnaam klein Zwitserland.

Je kunt ervoor kiezen om de Mullerthal trail te lopen, dit is een lange afstandswandeling van ongeveer 112 km. In drie met elkaar verbonden lussen loop je door het Mullerthal waarbij iedere route je langs een ander natuurschoon brengt. Je kunt ook prima losse routes lopen tijdens je vakantie in het Mullerthal.

–> Tip: Vergeet je hervulbare waterfles niet mee te nemen.

Toeristen informatie centrum

Door heel de regio heen vind je 10 verschillende informatiecentra van waaruit je allemaal verschillende wandelroutes en de Mullerthal trail kunt volgen. Deze wandelroutes staan overal duidelijk aangegeven met een letter en een cijfer. Vanuit het informatiecentrum in Berdorf kun je bijvoorbeeld starten met de route B2 etc. Hierdoor is wandelen in het Mullerthal super makkelijk. Onder aan dit artikel zal ik een overzichtje plaatsen van alle informatiecentrums met de openingstijden. 

Ik wandelde een aantal van de routes in de omgeving, deze zal ik dan uiteraard ook met jullie delen.

Lokale wandelroute B2

Wandelroute B2 is een route die begint bij het informatiecentrum in Berdorf, deze avontuurlijke route is 4,2 km lang en neemt je mee langs vele hoogtepunten in het Mullerthal. Zo wandel je in het begin van de route over een stalen brug die tussen de rotswanden van een kloof is gehangen. Daarna bereik je met wat kruipwerk een hoge stalen ladder in het rovershol waarmee je naar boven kunt klimmen. Een zaklamp is hier geen overbodige luxe. Ben je iets minder avontuurlijk dan kun je ook makkelijk langs het rovershol aflopen.

De route neemt je verder nog langs vele rotspartijen en door een klimgebied. Tegen het eind van de route kom je bij de Siweschlieff uit. Hier lopen de wandelpaden dwars tussen hoge rotswanden door met het smalste punt zelfs minder dan 30 cm. Op het smalste punt waren mijn billen toch echt te dik ;-p gelukkig kun je ook hier prima omlopen.

Wandelen in Luxemburg
Wandelroute B2 Mullerthal

Lokale wandelroute B8

Wandelroute B8 is de langste route die vertrekt in Berdorf, deze route is 11,7 km lang en brengt je opnieuw langs mooie hoogtepunten van het Mullerthal. De route loopt vooral langs de rand van de berg, aan je rechterhand zul je indrukwekkende rotspartijen tegen komen maar aan de linkerkant zie je diepe afgronden. Deze route brengt je ook langs verschillende uitzichtpunten en langs de Mandrack passage, deze doorgang is slechts 40 cm breed. Ook hier geld, ben je niet zo lenig of gaat het echt niet passen, dan kun je prima omlopen.

Wandelen Mullerthal

Lokale wandelroute W7

Wandelroute W7 start bij het toeristencentrum Mullerthal en is 10,2 km lang. De route begint meteen met het meest zware stuk een steile klim naar boven. Na deze klim word het landschap wat glooiender en de paden wat breder. De route neemt je mee langs rotsformaties en beekjes. Tijdens het 2e deel van de route kom je langs een aantal hoogtepunten, zo loop je over een houten brug naar de kalktuff bron en eindig je de route bij de beroemde Schiessentümpel, een waterval met een stenen brug die al in 1879 gebouwd is. Door de overstromingen van de afgelopen tijd zijn er veel wegen van deze route onbegaanbaar geworden. Je zult momenteel niet langs alle highlights komen. Alle omleidingen staan wel heel duidelijk aangegeven en het is nog steeds een hele mooie route. 

–> Leestip: Combineer wandelen in het Mullerthal met een roadtrip door Luxemburg.

Mullerthal


Ben je op zoek naar meer wandelroutes in deze omgeving, neem dan snel hier een kijkje. Je kan ook de grens naar Duitsland oversteken voor een leuke wandeling bij de watervallen van Irrel.

Overnachten in het Mullerthal

Wij sliepen op Camping Martbusch, deze camping gelegen in het dorpje Berdorf. Dit ligt midden in het Mullerthal en je staat dan ook op slechts 10 minuten lopen vanaf je tent midden tussen de rotswanden. Een leuke camping voor je tent, camper of caravan. Beschik je niet over je eigen kampeermiddel dan kun je er ook een pod huren.

–> Leestip: Breng een bezoek aan kasteel Vianden.

Rovershol

Toeristen informatie centrums

  1. Toeristen informatie centrum Beaufort: openingstijden: juli en augustus dagelijks van 09.00-19.00 de andere maanden dagelijks van 09.00 – 16.00
  2. Toeristen informatie centrum Berdorf: openingstijden, dagelijks van 09.00 – 17.00
  3. Toeristen informatie centrum Born-Moerdorf: openingstijden, dinsdag t/m zondag van 09.00 – 18.00 en van 12.00-13.00 gesloten.
  4. Toeristen informatie centrum Consdorf: openingstijden, maart t/m november, maandag t/m vrijdag van 08.00 – 22.00 en zaterdag en zondag van 08.00 – 22.00
  5. Toeristen informatie centrum Echternacht: openingstijden, juli en augustus dagelijks geopend van 09.00 – 17.00, voor de openingstijden in de andere maanden kun je het beste even op de website van het informatiecentrum kijken.
  6. Toeristen informatie centrum Larochette: openingstijden, maandag t/m vrijdag van 09.30 – 12.00 en van 13.00 – 17.00.
  7. Toeristen informatie centrum Reisdorf: Dit informatie centrum is maar beperkt open, voor de openingstijden neem een kijkje op de website. 
  8. Toeristen informatie centrum Rosport: de openingstijden in het hoogseizoen zijn dagelijks van 09.00 – 19.00 en in het laagseizoen maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00.
  9. Toeristen informatie centrum Aerenzdallgemeng: openingstijden van maart t/m november dagelijks van 08.00 – 22.00.
  10. Toeristen informatie centrum Mullerthal: openingstijden van juni t/m september dagelijks van 09.30 – 17.30, voor openinstijden buiten deze maanden kun je het beste even een kijkje op de website nemen.

Heb jij al zin om te gaan wandelen in het Mullerthal?

Dit artikel bevat affiliate links: Als je via een van de links een bestelling/reservering plaatst krijg ik daar een kleine commissie over zonder dat het jou iets extra’s kost. Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de disclaimer.

Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *