Kasteel Vianden

Bezoek Kasteel Vianden, het mooiste kasteel van Luxemburg

Kasteel Vianden is voor mij ondertussen een beetje thuiskomen, niet letterlijk dan. Ik zou willen dat ik een kasteel als huis heb ;-p. Maar het is een kasteel waar ik ondertussen al wel een keer of 5 ben geweest. Voornamelijk toen ik nog een kleine avonturier was. Maar ook twee jaar geleden toen er een vriendinnetje vanuit China over was zijn we hier naar toe geweest.

Voor dit artikel heb ik wat foto’s uit de oude doos gebruikt. Herkennen jullie mij nog?

De geschiedenis van kasteel Vianden

Het kasteel van Vianden werd tussen de 11e en 14e eeuw gebouwd op de fundamenten van een Romeins kasteel. Kasteel Vianden wordt gezien als een van de mooiste kastelen uit de Romaanse en Gotische periodes van Europa. Het kasteel is lange tijd in handen geweest van verschillende graven.

Door het overlijden van een van deze graven werd het kasteel nagelaten aan de Nassau-familie. Hierdoor kwam het kasteel in de 19e eeuw zelfs in handen van de toenmalige Nederlandse koning, Willem I van Oranje-Nassau, die bovendien ook groothertog van Luxemburg en graaf van Vianden was. Hij is degene geweest die het kasteel uiteindelijk heeft verkocht, door deze verkoop is het kasteel vervallen geraakt omdat er delen van het kasteel gesloopt werd om de materialen ergens anders weer te gebruiken voor de bouw van huizen. Het kasteel was zo erg vervallen dat er van sommige delen van het kasteel alleen nog maar ruïnes over waren. Uiteindelijk is in 1977 het kasteel in handen gekomen van de Luxemburgse staat en hebben ze het kasteel zoveel mogelijk naar de oude stijl gerenoveerd. En kunnen wij nu genieten van een mooi stukje geschiedenis.

Voor de uitgebreide geschiedenis van het kasteel neem hier een kijkje.

Kasteel Vianden

Centrum van Vianden

Vianden is een klein dorpje waar je zeker in de zomer bijna alleen maar Nederlanders tegen zult komen. Het dorpje is door rivier de our in tweeën gedeeld. Aan beide zijde vind je leuke terrasjes en kun je door de smalle straatjes slenteren. Wij hebben lekker aan het water geluncht bij Café du pont. Ik ben niet een hele grote schnitzel fan, maar omdat ik gehoord had dat de schnitzels hier heel goed waren heb ik er toch eentje geprobeerd, daar heb ik zeker geen spijt van gehad. ????

Voor een mooi uitzicht over de stad moet je op de stadmuur zijn, deze zul je bij aankomst in het stadje meteen spotten.

Vanuit het centrum is het een vrij pittige klim naar het kasteel. Je kan er ook voor kiezen om naar boven te rijden en daar te parkeren. De parkeerplekken zijn hier wel beperkt dus zorg dat je op tijd gaat als je een plekje wilt vinden. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje lopen.

Eenmaal aangekomen bij het kasteel raad ik je aan om een audioguide te nemen. Ik vind dit de beste manier om meer te leren over het kasteel.

Luxemburg
Kasteel Vianden

Informatiecentrum

Naast het kasteel is een paar jaar geleden een groot informatie centrum gebouwd. Hier vind je verschillende tentoonstellingen over het kasteel, de geschiedenis en de bouw daarvan.

Eetzaal kasteel

Middeleeuws festival bij kasteel Vianden

Ieder jaar in de zomervakantie vind er een middeleeuws festival plaats. Het kasteel word terug gebracht naar de tijden van toen en er lopen echte ridders en prinsessen rond. Het is net of je een reis terug in de tijd hebt gemaakt. Als kind ben ik hier een paar keer geweest en heb het toen erg naar mijn zin gehad. Ik heb een paar foto’s uit de oude doos opgezocht om hierbij te plaatsen.

Middeleeuws festival
Middeleeuws festival
Middeleeuws festival Vianden

Kabelbaan

Net buiten het centrum van Vianden is er een stoeltjes lift. Als je met de stoeltjes lift naar boven gaat heb je een schitterend uitzicht over de berg en het kasteel. Eenmaal boven loop je door het bos binnen ongeveer 20 minuten naar het kasteel. Een rondtrip voor volwassenen kost € 5,80 voor kinderen onder de 14 jaar ben je € 3,30 kwijt.

Kabelbaan Vianden

Openingstijden

1 november t/m 28 februari: 10.00 – 16.00
1 maart t/m 30 maart en 1 oktober t/m 30 oktober: 10.00 – 17.00
1 april t/m 30 september: 10.00 – 18.00
*Op 1 januari en 25 december is het kasteel gesloten

Entreeprijzen

Volwassenen € 10,00
Studenten (13 t/m 25 jaar) € 5,00
Kinderen (6 t/m 12 jaar) € 2,50
Audiogids € 2,00 ik raad een audiogids aan.

De omgeving van Kasteel Vianden

Een bezoek aan kasteel Vianden is leuk om te combineren met Luxemburg stad of ga juist de andere kant in richting de Duitse grens. Hier heb je het dorpje Echternacht, kun je het Mullertal trail en de Teufelschluft lopen.

Al met al een leuke bestemming voor een weekje weg op ongeveer 4 uurtjes rijden vanuit huis.

Omgeving van Vianden
AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Search
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten