Weetjes Luxemburg

12 Weetjes over Luxemburg die jij nog niet wist

Luxemburg is een klein land vol groene natuur, kronkelende rivieren, dichtbegroeide bossen, middeleeuwse kastelen en schattige dorpjes op slechts een paar uurtjes van huis vandaan. Voor jouw vakantie naar Luxemburg wil ik eerst deze weetjes over Luxemburg met je delen. Zo ga jij goed voorbereid op reis.

1. Luxemburg is een hertogdom

Luxemburg is het enige groothertogdom ter wereld. Dat houdt in dat het hoofd van het land geen koning of president is maar een groothertog. 

2. Net niet het kleinste land

Luxemburg is net niet het kleinste land van Europese Unie. Malta is dat namelijk wel. Luxemburg komt op een tweede plaats van kleinste landen in de Europese Unie, al is Luxemburg met 2595 km² wel ruim 10 keer zo groot als Malta die maar 246km² groot is.  

3. Al het ov is gratis

In heel Luxemburg reist iedereen gratis met het openbaar vervoer. Sinds 2020 hoef je in de trein, tram en bus geen kaartje meer te kopen. De overheid van Luxemburg probeert hiermee de milieu- en file problemen op te lossen. En handig voor ons natuurlijk, scheelt weer in de portemonnee. Lees hier meer over de trein naar Luxemburg.

4. Welke taal spreken ze in Luxemburg?

Heb je even? In Luxemburg kennen ze drie officiële talen, Duits, Frans en Luxemburgs. Hoewel Frans de taal is, die ze het langs spreken in Luxemburg, geeft het grootste deel van de bevolking toch liever de voorkeur aan Luxemburgs, een taal die pas sinds 1984 als aparte taal is erkend. In het dagelijks leven houdt het spreken van drie talen in dat je antwoord geeft in de taal waarin je aangesproken wordt. 

Van toeristen wordt het erg gewaardeerd als je één van de drie talen spreekt. De inwoners van Luxemburg vinden het fijn om te zien dat je jezelf aanpast aan hun cultuur. 

5. Klein Zwitserland ligt in Luxemburg

Een natuurgebied dat ze ook wel klein Zwitserland noemen, maar waarvoor je helemaal niet zover hoeft te reizen is het Mullerthal in Luxemburg. Ik snap wel waarom het Mullerthal deze bijnaam heeft gekregen. De natuur is er ruig en altijd groen. Een mooie omgeving voor wandelingen, klimmen, fietsen en kamperen. Dit zijn de mooiste wandelroutes in het Mullerthal

Klein Zwitserland

6. Derde land van de Benelux

De kans is groot dat je dit weetje over Luxemburg als wist, toch deel ik hem graag nog even met je. De Benelux bestaat namelijk uit België, Nederland en je raadt het al Luxemburg. 

7. Luxemburg behoorde ooit tot Nederland

In de periode van 1815 tot 1830 behoorde Luxemburg tot het Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem III was naast koning van Nederland ook Hertog van Luxemburg. Na zijn overlijden kwam dit te vervallen, omdat hij geen mannelijke opvolger naliet. 

8. Het land van de kastelen

Dat Luxemburg het land van de kastelen is, blijkt wel als je gewoon een rondje door het land rijdt. In Luxemburg vind je ruim 50 kastelen die goed zijn onderhouden. Een van de mooiste kastelen in Luxemburg vind ik toch wel kasteel Vianden

Kastelen in Luxemburg

9. Luxemburgse vlag lijkt wel heel erg op die van Nederland

De Luxemburgse vlag lijkt met zijn rood, wit en blauwe strepen wel heel erg op de Nederlandse vlag. Het enige verschil is dat de blauwe baan een lichtere blauw is. Je zou bijna zeggen dat dat komt, omdat Luxemburg een tijdje onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden is geweest. Maar dat is dus niet zo. De kleuren van de banen zijn namelijk afgeleid van het wapen van het land. 

10. Wijn uit Luxemburg

Wist je dat Luxemburg ook wel het wijnland genoemd wordt? Door de ligging van de wijnbergen langs de overs van de Moezel is het hier altijd twee graden warmer dan in de rest van het land. Dit zorgt ervoor dat druiven hier goed groeien en vol van smaak geplukt kunnen worden.

In Luxemburg groeien ze maar liefst negen verschillende druivensoorten. Dat zijn de riesling, chardonnay, pinot noir, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, gewürztraminer, auxerrois, rivaner, elbling en.

Wandelen in Luxemburg

11. De hoofdstad van Luxemburg is…

Makkelijker dan dit kan het haast niet. De hoofdstad van Luxemburg is namelijk Luxemburg. Soms ook wel Luxemburg Stad genoemd om aan te geven dat het over de hoofdstad gaat. Luxemburg Stad vind je in het zuiden van het land en is zeker aan te raden voor een middagje gezelligheid. 

12. Dit is typisch Luxemburgs eten

Het bekendste Luxemburgse eten wat je een keer geprobeerd moet hebben is de Ardennerham. 

Weetjes Luxemburg die jij nog niet wist

Na het lezen van al deze Luxemburg weetjes ga jij goed voorbereid op reis. Dit is de leukste roadtrip door Luxemburg.

Goed voorbereid op reis? Boek hier je accommodatie in Luxemburg

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten