Walvissen spotten IJsland

Duurzaam walvissen spotten IJsland: dit is alles wat je moet weten

Walvissen spotten in IJsland, naast wandelen door de ruige natuur een van de meeste gewilde activiteit van IJsland. Maar is het wel zo duurzaam om walvissen te spotten? Hoe zit dit precies en lijden de walvissen hier niet onder?

Húsavík

In het noorden van IJsland ligt het dorpje Húsavík, dit dorpje met slechts 2000 inwoners ziet er op het eerste gezicht vrij normaal uit, dit is echter niet het geval. Húsavík is bij uitstek de plek om walvissen te spotten tijdens jouw reis in IJsland. In de zee rondom Húsavík vind je meer dan 20 verschillende soorten walvissen, de bultrug, bruinvis, potvis en dwergvinvis zijn de meest gespotte walvissen in IJsland. Naast walvissen heb je ook de kans om dolfijnen en orka’s te spotten tijdens je reis door IJsland. Geen wonder dat veel toeristen, inclusief mijzelf daar naar toe trekken.

Duurzaam walvissen spotten in IJsland

Walvissen spotten

Veel toeristen gaan zodra ze de mogelijkheid krijgen meteen mee met een tour om walvissen te spotten. Niet gek, het zijn geweldige en imposante beesten om te zien. Wereldwijd zwemmen er meer dan 90 verschillende walvissen in onze oceanen, de ene is wat makkelijker te spotten dan de andere.

Niet gek dat er daarom jaarlijks miljoenen mensen de zee opgaan om walvissen te spotten. Wetenschappers maken zich hier ook enorm veel zorgen over. Door dit over toerisme worden de walvissen uit hun natuurlijke habitat gehouden, ze zullen van koers afraken en er zullen voedsel tekorten ontstaan. Naast dit hebben walvissen ook nog eens een super gevoelig gehoor waardoor ze enorm veel stress kunnen ervaren van het geluid van de motoren van al deze toeristische boten. Al met al zijn de meeste walvistours dus super slecht voor de walvissen en hun kleintjes.

Walvissen spotten IJsland

Walvissen spotten IJsland

Dit over toerisme met walvissen spotten gebeurt dus ook in Húsavík. In 2016 toen ik zelf in Húsavík was, was ik totaal nog niet bezig met duurzamer reizen en had ik ook nog niet in de gate wat voor impact een boottocht als dit op de walvissen had. Ik ging mee met een van de tours die ik daar ter plaatsen gevonden kreeg. Ik durf echt niet meer te zeggen met welke partij ik mee ben geweest. Als ik zo mijn foto’s terug zit te kijken zie ik veel boten van North Sailing voorbij komen. De kans is groot dat ik dus per ongeluk al met een goede partij ben meegevaren. Later meer over North Sailing.

Naast het feit dat het walvissen spotten niet per se goed is voor de walvissen waren er ook nog kleinere en snellere boten die zodra er een walvis werd gespot daar met volle snelheid naartoe voer. Op dat moment was ik wellicht een beetje jaloers op deze mensen omdat ze de walvissen van zo dicht bij konden zien. Nu weet ik wel beter en walg ik er ook gewoon van. Voor ons eigen plezier walvissen achter na zitten met een snelle boot. Waar zijn we mee bezig!

Walvissen spotten IJsland

North sailing

Gelukkig voor ons zijn er tegenwoordig ook organisaties die niet voor het grote geld gaan maar zich bekommeren om de walvissen. North Sailing is een van deze organisaties. Zij zijn er gecertificeerd bedrijf en met hun kun je op een duurzame manier mee om walvissen te spotten. Ze organiseren verschillende tours, het beste is om mee te gaan op een stille tour. Hierbij ga je met een stille elektrische boot op zoek naar de walvissen. Voor een tour met een elektrische boot ben je 11.990 IJslandse kronen kwijt. Van mei t/m september varen ze 1 á 2 keer per dag.

Al met al, laat je dus niet tegen houden in een zoektocht naar deze geweldige dieren, maar denk wel even na met welke organisatie je mee walvissen gaat spoten. Walvissen spotten in IJsland is dus nog wel mogelijk maar gebruik wel je gezonde verstand.

Walvissen spotten IJsland

Praktische informatie walvissen spotten IJsland

Het hele jaar door zwemmen er walvissen rondom de zeeën van IJsland. De beste kans heb je tussen mei en oktober omdat dan walvissen hun jong voeren in de IJslandse baaien. Húsavík is dus een van de plekken waar je de meeste kans hebt op het spotten van walvissen. Daarnaast kun je ook vanuit Reykjavik en Akureyri walvissen spotten.

De kosten voor het spotten van walvissen in IJsland liggen tussen de € 75,- en € 85 euro.

Wil je nog meer leren van mijn slechte ervaringen met het spotten van wildlife? Lees dan ook dit artikel over snorkelen met walvishaaien in Oslob de Filipijnen eens.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten