Watervallen van Irrel

Teufelsschlucht en de watervallen van Irrel: Wandelen in de Duitse Eifel

Wandelen bij de Teufelsschlucht en de watervallen van Irrel is een wandeling die ik vroeger al vaak maakte tijdens de zomervakanties met mijn ouders. Als ik nu in de buurt ben ga ik daar ook altijd graag weer even naar toe. Een mooie wandeling op ongeveer 3 uur rijden van huis.

Watervallen van Irrel zijn ontstaan in de laatste ijstijd toen grote rotsblokken naar beneden rolden. Nu stroomt de rivier de Prüm hier nog steeds doorheen. Wel grappig is dat ik vroeger z’n 20 km stroomopwaards altijd langs de Prüm kampeerde. Daar is het een rustig stromend riviertje waar ik altijd met mijn luchtbedje de rivier af. Iets wat ik in Irrel niet aanraad, daar is het alles behalve een rustig stromende rivier.

De naam Teufelsschlucht is ontstaan omdat men vroeger niet kon geloven dat de natuur deze rotskloven heeft gemaakt. Toch is dit zo ongeveer 20 miljoen jaar geleden gebeurd. De Teufelsschlucht licht in de Duitse Eifel in natuurpark Süd Eifel. Vlak aan de grens van Luxemburg.

Waterval

Parkeren

Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats langs de L4 tussen Irrel en Prümzulay. Parkeren is hier gratis. Als het mooi weer is kan het handig zijn om op tijd te vertrekken. Het kan hier nogal druk worden.

De watervallen van Irrel

Vanuit de parkeerplaats steek je de weg over en loop je over een redelijk vlak verhard pad binnen 10 minuten naar de watervallen van Irrel. Onderweg zul je al een glimp opvangen van de rivier. Het pad leid je links de brug op, het is leuk om hier nog even mee te wachten en langs de brug af de stenen op te lopen.

Bij de watervallen heb je genoeg stenen waar je even kunt chillen en kunt genieten van het uitzicht, lekker pootje baden en een stukje verder door zou je zelfs even kunnen zwemmen. Bij een waterval denk je al snel aan een hoge rotswand waar water naar beneden klettert. Dat ga je bij de watervallen van Irrel niet vinden. Het is meer een hele grote stroomversnelling die tussen hele grote rotsblokken doorstroomt. Eigenlijk altijd als ik hier kom ligt er wel een omgevallen boom over het water, voor de echte durfallen probeer de rivier hier eens over te steken. 😉

Liever niet over een omgevallen boomstam naar de overkant, neem dan braaf de brug. Vanaf daar heb je ook een mooi uitzicht over de watervallen.

Watervallen Irrel

De Teufelsschlucht

Eenmaal de brug overgestoken begint meteen de pittige klim met een lange steile trap. Na de trap wandel je nog een stukje voordat de steile rotsformaties inzicht komen. De Teufelsschucht, je hebt hem gevonden! Vanaf hier is het een indrukwekkende maar zeer steile wandeling naar boven. Je loopt dwars door, onder en over de rotsformaties heen.

Eenmaal boven gekomen vind je hier het bezoekerscentrum met een restaurant en een Dino park. Geniet hier van een echte Duitse lunch en vervolg daarna je weg weer terug naar beneden.

De Teufelsschlucht en de watervallen van Irrel zijn zowel vanuit Duitsland en Luxemburg prima te bereiken en zijn leuk om een middagje actief bezig te zijn. Ik schrijf dat je onder aan begint en dan naar boven wandelt. Je kan er ook voor kiezen om boven bij het dinopark te beginnen en dan de route andersom te lopen. Vanuit beide kanten staat de route goed aangegeven met bordjes.

Ondanks dat ik best veel loop heb ik na deze wandeling de volgende dag altijd weer spierpijn, maar dat is het dubbel en dwars waard!

Teufelsschlucht
Wandelen in de Eifel

Persoonlijk reisadvies

Lijkt deze reis jou geweldig? Wil je een soortgelijke reis maken en wil je hulp bij het plannen?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk

4 reacties

  1. Hoi Amy ik ga over een paar weken ook naar de eifel en wil daar ook zeker even een dagje naar toe.
    Kan de hond ook mee voor zon wandeling?

    1. Hoi Herman,

      De hond kan zeker mee. Onze hond ging ook altijd mee. Let er wel even op dat de watervallen momenteel niet bereikbaar zijn door het wateroverlast. Maar hopelijk kan dat over een paar weken gewoon weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Mijn favorieten
vakantie huisjes
Ontdek
instagram