Watervallen van Irrel

Teufelsschlucht en de watervallen van Irrel: Wandelen in de Duitse Eifel

Wandelen bij de Teufelsschlucht en de watervallen van Irrel is een wandeling die ik vroeger al vaak maakte tijdens de zomervakanties met mijn ouders. Als ik nu in de buurt ben ga ik daar ook altijd graag weer even naar toe. Een mooie wandeling op ongeveer 3 uur rijden van huis.

Watervallen van Irrel zijn ontstaan in de laatste ijstijd toen grote rotsblokken naar beneden rolden. Nu stroomt de rivier de Prüm hier nog steeds doorheen. Wel grappig is dat ik vroeger z’n 20 km stroomopwaarts altijd langs de Prüm kampeerde. Daar is het een rustig stromend riviertje waar ik altijd met mijn luchtbedje de rivier af. Iets wat ik in Irrel niet aanraad, daar is het allesbehalve een rustig stromende rivier.

De naam Teufelsschlucht is ontstaan omdat men vroeger niet kon geloven dat de natuur deze rotskloven heeft gemaakt. Toch is dit zo ongeveer 20 miljoen jaar geleden gebeurd. De Teufelsschlucht licht in de Duitse Eifel in natuurpark Süd Eifel. Vlak aan de grens van Luxemburg.

Waterval

Parkeren

Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats langs de L4 tussen Irrel en Prümzulay. Parkeren is hier gratis. Als het mooi weer is kan het handig zijn om op tijd te vertrekken. Het kan hier nogal druk worden.

Update: Door de overstromingen in 2021 is de brug vernield en kun je beter boven aan de berg bij het dino park parkeren. Je loopt dan door de Teufelsschlucht naar de watervallen. De parkeerplaats langs de L4 kun je nog steeds gebruiken, alleen dan kom je niet zo ver.

De watervallen van Irrel

Update: Helaas hebben de watervallen van Irrel een zware tijd achter de rug met de overstromingen in 2021. De brug is volledig weg gevaagd en de rivier oversteken wordt nu een grote uitdaging. Voor de echte durfal zou je nog over de rotsen kunnen klimmen, maar voor de meeste mensen raad ik dit sterk af.

Vanuit de parkeerplaats steek je de weg over en loop je over een redelijk vlak verhard pad binnen 10 minuten naar de watervallen van Irrel. Onderweg zul je al een glimp opvangen van de rivier. Het pad leid je links de brug op, het is leuk om hier nog even mee te wachten en langs de brug af de stenen op te lopen.

Bij de watervallen heb je genoeg stenen waar je even kunt chillen en kunt genieten van het uitzicht, lekker pootje baden en een stukje verder door zou je zelfs even kunnen zwemmen. Bij een waterval denk je al snel aan een hoge rotswand waar water naar beneden klettert. Dat ga je bij de watervallen van Irrel niet vinden. Het is meer een hele grote stroomversnelling die tussen hele grote rotsblokken doorstroomt. Eigenlijk altijd als ik hier kom ligt er wel een omgevallen boom over het water, voor de echte durfallen probeer de rivier hier eens over te steken. ????

Liever niet over een omgevallen boomstam naar de overkant, neem dan braaf de brug. Vanaf daar heb je ook een mooi uitzicht over de watervallen.

Watervallen Irrel

De Teufelsschlucht

Eenmaal de brug overgestoken begint meteen de pittige klim met een lange steile trap. Na de trap wandel je nog een stukje voordat de steile rotsformaties inzicht komen. De Teufelsschucht, je hebt hem gevonden! Vanaf hier is het een indrukwekkende maar zeer steile wandeling naar boven. Je loopt dwars door, onder en over de rotsformaties heen.

Eenmaal boven gekomen vind je hier het bezoekerscentrum met een restaurant en een Dino park. Geniet hier van een echte Duitse lunch en vervolg daarna je weg weer terug naar beneden.

De Teufelsschlucht en de watervallen van Irrel zijn zowel vanuit Duitsland en Luxemburg prima te bereiken en zijn leuk om een middagje actief bezig te zijn. Ik schrijf dat je onder aan begint en dan naar boven wandelt. Je kan er ook voor kiezen om boven bij het dinopark te beginnen en dan de route andersom te lopen. Vanuit beide kanten staat de route goed aangegeven met bordjes.

Ondanks dat ik best veel loop heb ik na deze wandeling de volgende dag altijd weer spierpijn, maar dat is het dubbel en dwars waard!

Teufelsschlucht
Wandelen in de Eifel

Overnachten in Irrel

Wil jij hier ook gaan wandelen? Dan is het leuk om in de Eifel te overnachten. Dat kan bijvoorbeeld in dit leuke natuurhuisje in Bollendorf. Bollendorf ligt op de grens met Luxemburg en kun je dus prima gebruiken als uitvalsbasis om te gaan wandelen bij de Teufelsschluft maar ook een wandeling in het Mullerthal is vanuit hier prima te doen. Of slaap in deze schattige cabins op slechts een paar kilometer van de watervallen van Irrel.

Ben jij klaar voor een wandeling door de Teufelsschlucht en de watervallen van Irrel?

Ben je in de buurt dan mag je een bezoekje aan de watervallen en Teufelsschlucht zeker niet overslaan.

Goed voorbereid op reis? Dat doe je met deze handige reisgids!

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

4 reacties

  1. Hoi Amy ik ga over een paar weken ook naar de eifel en wil daar ook zeker even een dagje naar toe.
    Kan de hond ook mee voor zon wandeling?

    1. Hoi Herman,

      De hond kan zeker mee. Onze hond ging ook altijd mee. Let er wel even op dat de watervallen momenteel niet bereikbaar zijn door het wateroverlast. Maar hopelijk kan dat over een paar weken gewoon weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten