Berlijn bezienswaardigheden

Wat te doen in Berlijn? 15 originele bezienswaardigheden Berlijn

Bezienswaardigheden in Berlijn, de stad waar altijd iets te doen is. Deze veelzijdige stad omschrijf je het beste als modern en duurzaam met een rijke geschiedenis. Grote winkelcentra, museums en herdenkingsmonumenten voor de oorlogen en uitgestrekte parken met live muziek om te genieten van een fijn zonnetje. Zoals ik net al schreef, Berlijn is een veelzijdige stad voor een leuke stedentrip met de trein.

Berlijn bezienswaardigheden die je gezien wilt hebben

Welke bezienswaardigheden in Berlijn zijn er? Een stedentrip Berlijn, wat te doen? Hoe lang voor een stedentrip naar Berlijn? Berlijn is een fijne Duitse stad waar je, als je het mij vraagt vaker dan één keer naartoe moet en waar je aan een weekend niet genoeg hebt om alles te doen wat je graag wilt zien. Trek minimaal vijf dagen uit voor een stedentrip naar Berlijn, zo heb je de tijd om een heleboel bezienswaardigheden te bekijken maar ook om in één van de vele biergartens neer te ploffen.

In dit artikel vind je de activiteiten die ik tijdens mijn twee stedentrips naar Berlijn heb gedaan en waarvan ik denk dat je een leuke tijd gaat beleven.

Leer over de geschiedenis in het Holocaust Memorial

2711 betonnen blokken van verschillende hoogtes met daaronder een museum; dat is wat je tegenkomt als je het Holocaustmonument in Berlijn gaat bezoeken. Deze 2711 betonnen blokken herdenken de ruim zes miljoen Joden die door de nazi’s zijn vermoord. De betonnen blokken zijn ontworpen om de bezoekers een onaangenaam gevoel te geven. Voor iedereen zal er een ander gevoel opkomen, maar eenzaamheid en machteloosheid zullen een grote rol spelen.

Het Ort der Information vind je onder het Holocaustmonument. Je begint de rondleiding door dit museum met de tijdlijn, gevolgd door verschillende kamers waarin je een kijkje in het leven van de Joden in deze tijd krijgt. Je zal brieven tegenkomen van Joden die ze uit de trein onderweg naar een vernietigingskamp hebben gegooid. Een plek waar je veel kunt leren over de zwarte geschiedenis van het land.

Weetje: veel bezienswaardigheden in Berlijn spelen een grote rol bij het delen van de kennis over de geschiedenis van de stad. De Duitse overheid heeft besloten dat wat er in het verleden is gebeurd, herinnerd moet blijven zodat er geen herhaling van komt. Hierdoor zijn alle museums en activiteiten rondom de oorlogen in heel Duitsland gratis.

Stedentrip Berlijn

Breng een bezoek aan de imposante Berliner Dom

Eén van de belangrijkste kerken van Berlijn is de Berliner Dom. Deze Evangelische kerk werd oorspronkelijk opgericht in 1747. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd en werd hij tussen 1975 en 1992 in een eenvoudigere vorm gerestaureerd. Onder de kerk vind je de Hohenzollern crypte die een van de grootste familiegraven van de wereld omvat. Wegens constructiewerkzaamheden is de crypte gesloten. Verwacht wordt dat deze rond april 2024 weer open zal gaan.

Leer over het bestaan van de Joden in Duitsland in het Joods Museum

Dit unieke vormgegeven gebouw is ontworpen door de Joodse architect Daniel Libeskind. Ze zeggen dat het de vorm heeft van een bliksemschicht. In het museum leer je alles over de Joodse gemeenschap in Berlijn al van voor de oorlog. Omdat het lastig is in beeld en woorden te omschrijven wat de Joden hebben meegemaakt heeft Daniel Libeskind dit gevoel ook in de architectuur terug laten komen. Je maakt een wandeling door de lange, smalle en kille ruimtes van het museum. Op sommige punten is het zelfs de bedoeling dat je een akelig gevoel krijgt. De ruimte waar je over metalen kinderkopjes loopt, is er daar één van.

Joodsmuseum

Maak de oversteek van voormalige Oost-Berlijn naar West-Berlijn bij Checkpoint Charlie

In de tijd van verdeeld Berlijn was Checkpoint Charlie één van de negen oversteekplaatsten tussen het voormalige Oost- en West-Berlijn. Iedereen op de West-Berlijners en West-Duitsers na konden hier de oversteek maken. Nu kun je hier gewoon vrij rondlopen, maar krijg je nog wel een beeld van hoe het er toen aan toe ging.

Ga kunst spotten op straat ‘East Side Gallary’

Het grootste openlucht kunstwerk vind je op de East Side Gallery. Dit stuk van de Berlijnse Muur is beschilderd door vele kunstenaars van over de hele wereld. Waar in de tijd van verdeeld Berlijn de westkant van de Berlijnse muur al diende als canvas in de periode dat streetart over kwam uit USA was het aan de oostkant niet eens mogelijk om ook maar in de buurt van de muur te komen.

Ik vind het dan ook een mooi gebaar dat na de val van de Berlijnse muur 118 kunstenaars uit 21 landen bij elkaar zijn gekomen om op de oostkant van de muur verschillende kunstwerken te maken.

Bezoek een stuk van de Berlijnse muur

Op veel plekken in de stad kun je originele stukken van de Berlijnse muur zien. Na de val van de muur zijn er enkele stukken blijven staan of juist weer wederopgebouwd en dienen deze als monument. Op de Bernauerstraße vind je stukken van de Berlijnse muur met een herdenkingsplaats erbij, je vindt foto’s van personen die geprobeerd hebben om op dit punt de Berlijnse muur over te steken en daarbij om het leven zijn gekomen.

Schuin tegenover dit stuk van de muur staat het Documentatiecentrum van de Berlijnse Muur, een klein museum waar je meer kunt leren over de tijd van verdeeld Berlijn.

Bezienswaardigheden Berlijn

Maak een fietstocht langs de Berlijnse muur

Een andere leuke manier om de Berlijnse muur te zien is door het maken van een fietstocht langs de Berlijnse Muur. Samen met een gids fiets je de hele stad door op zoek naar overgebleven stukken van de muur. Het leuke aan het reizen met een gids is dat je onderweg veel meer zult leren.

Kom in de kerstsferen op de kerstmarkten

In november en december wordt Berlijn omgetoverd tot een waar kerstparadijs. Met meer dan dertig kerstmarkten kun jij al je kerstinkopen doen en genieten van de lekkerste glühweinen. Lees ook mijn ervaringen op de kerstmarkten van Berlijn.

Deze bezienswaardigheden in Berlijn liggen minder voor de hand

Ontdek het duurzame Berlijn

Ga mee met de Berlin Under The Swastika wandeltour

Ik ben groot fan van stadswandelingen. Tijdens deze stadswandelingen neemt een enthousiaste gids je mee op pad door zijn stad. Vaak loop je langs de highlights van een stad een leuke tocht als je nog nooit eerder in Berlijn bent geweest. Wij waren allebei al eens in Berlijn geweest, en ik moet ook eerlijk toegeven dat ik het niet heel spannend vind om iedere keer weer langs een stadhuis, kerk en tv-toren te wandelen (even heel kort door de bocht natuurlijk).

We waren dan ook meteen verkocht toen we lazen waar we met de Berlin Under The Swastika wandeltour allemaal langs zouden lopen. Een stadswandeling weg van alle toeristische attracties, één die je meeneemt naar de voormalige Joodse wijk. Tijdens de wandeling leer je over het Joodse leven van voor 1933 en hoe het snel daarna volledig mis ging voor de Joden. Niet alleen de Joden komen aan bod, ook andere groeperingen die onder het naziregime hebben geleden komen ter sprake. Ik kan je vertellen dat ik erg veel heb geleerd tijdens deze gratis stadswandeling.

-> Boek hier de stadswandeling.

Vintage spotten en live muziek luisteren in het Mauerpark

Het Mauerpark is een park tussen het voormalige Oost- en West-Berlijn, tegenwoordig is hier niks meer van te merken en is het altijd een gezellige boel. Mensen zijn aan het picknicken, je vindt er live muziek en iedere zondag is er tussen 9.00 en 18.00 uur een rommelmarkt waar je terecht kunt voor de leukste vintage aankopen.

Wat te doen in Berlijn?

Ga shoppen op de rommelmarkten

Naast het Mauerpark wordt Berlijn ieder weekend weer omgetoverd tot waar rommelmarkt walhalla. Voor de echte rommelmarkt fans onder ons; je kan je weekend prima vullen met struinen over de verschillende markten in de stad. 

Tweedehands winkelen in Bergmanstraße

In de wijk Bergmannkiez kun je volop winkelen in de vele tweedehands winkels. Voornamelijk rondom de Bergmanstraße vind je verschillende tweedehands winkels. Wat mij opviel in Berlijn is dat de kringloopwinkels minder goedkoop zijn dan in Nederland maar er heel veel retro kleren te vinden zijn.

Marheineke Markthalle

Vlak bij de Bergmanstraße vind je de Marheineke Markthalle, een markthal waar je terecht kunt voor lokale boodschappen maar ook voor de nodige streetfood of een ijskoud biertje.

Breng een bezoek aan het Joods steegje

Tijdens de stadswandeling die we hebben gedaan liepen we door dit steegje, helaas was er toen geen tijd om de musea daar te bezoeken. Al had ik dat wel graag gedaan. In het steegje vind je een museum over Anne Frank en een museum over een persoon die met gevaar voor eigen leven vele Joden heeft geholpen.

Stedentrip met de trein naar Berlijn

Geniet van de zon in het Monbijoupark

Het Monbijoupark is een leuk park dat aanzienlijk minder bekend is, maar zeker net zo gezellig als het Tiergarten park. Wandel hier rond of plof neer met een picknick of een drankje aan het eind van de dag. Een leuke plek om te ontspannen na het bekijken van alle bezienswaardigheden in Berlijn.

Hoe kom je in Berlijn?

Het is heel makkelijk om met de trein naar Berlijn te reizen. Vanaf Amersfoort reis je binnen vijf uur naar het Centrum van de Duitse hoofdstad. Door met de trein naar Berlijn te reizen kom je ontspannen aan.

-> Kijk hier voor de actuele prijzen en vertrektijden.


Vanaf 25 mei 2023 gaat de eerste nachttrein van Brussel naar Berlijn rijden, met tussenstops in Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam en Deventer. Je stapt ’s avonds laat in de trein om vervolgens om de volgende ochtend om 06:48 aan te komen in Berlijn.

Waar kun je eten in Berlijn?

Pizzakeller

Wie houdt er nou niet van pizza? Een heel klein restaurantje met twee biertafels en een rondzit, een plek die amper opvalt en waar we al twee keer langs waren gelopen op onze zoektocht naar pizza. Het is dat we heel veel zin hadden in pizza en geen pizzarestaurant in de buurt konden vinden dat we Google Maps raadpleegden. Wat bleek: we stonden 130 meter bij de Pizzakeller vandaan. Ik durf wel te zeggen dat het de beste pizza is die ik ooit heb gegeten. Zo goed zelfs dat de dagen erna als ik aan Jeroen vroeg wat hij wilde eten ik standaard het antwoord pizza bij de Pizzakeller kreeg. ;-p

Pizzakeller

Takumi NINE

Takumi, wat moet ik daar nog over zeggen? Wij zijn groot fan. Takumi is een Japans ramen restaurant dat voor het eerst is opgericht in Düsseldorf. Tijdens ons weekendje naar de Kerstmarkt in Düsseldorf ontdekten wij dit restaurant. Sindsdien, overal waar we komen en er een Takumi restaurant is, gaan we daar eten. De kans is groot dat er een rij voor de ingang van het restaurant staat, het is het wachten meer dan waard.

G wie Gulash

G wie Gulash heeft zoals de naam het verklapt, bijna alleen maar gerechten met goulash op de menukaart staan. Ondanks dat ik bijna geen vlees meer eet, kan ik het niet laten om iedere keer als ik in Duitsland ben ergens goulash te gaan eten.

Vervoer in Berlijn

Je kan op verschillende manieren Berlijn verkennen. Je kunt een Berlin Card kopen. Hiermee reis je onbeperkt met het openbaar vervoer en krijg je korting op veel locaties. Voor ons was deze pas niet voordelig omdat er niet echt bezienswaardigheden in Berlijn tussen zaten die wij graag wilden zien. Wij kochten daarom iedere keer een 24 uur A-B zone kaart.

Een fiets huren is ook een leuke manier om de stad te verkennen. De dag of dagen dat je een fiets huurt hoef je geen OV-kaart te kopen, scheelt toch weer een beetje.

Waar kun je overnachten in Berlijn

The Niu Dwarf

The Niu Dwarf hotel is een gezellig hotel in de populaire wijk Schöneberg.

-> Kijk hier voor de beschikbaarheid en prijzen.

Maritim proArte Hotel

Het Martim proArte Hotel is een super chique hotel gelegen aan Unter den Linden, de bekendste straat van Berlijn.

-> Kijk hier voor de beschikbaarheid en prijzen.

MEER STEDENTRIPS IN DUITSLAND VAN HOMEMADE ADVENTURES

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten