Steeds vaker hoor ik dat mensen duurzamer op reis willen. Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Ik zag dat Tessa & Frank van Happy tenting op fietsvakantie door België zijn geweest en was super nieuwsgierig naar hun ervaringen. Tessa vertelt. Lees je mee?
Onze originele vakantieplannen waren nog even geen optie, we waren te jong om op tijd gevaccineerd te zijn, dus we moesten op zoek naar iets anders. Het werd iets wat we al lang wilden, maar waar we nog nooit serieus over nagedacht hadden: een fietsvakantie door België op de racefiets!
Een fietsvakantie plannen hoe doe je dat?
Een fietsvakantie plannen vergt wat voorbereidingen. Wij hebben carbonfietsen en die zijn nou eenmaal niet gemaakt om veel spullen op mee te nemen. Tassen aan je stuur, aan je zadelpen en tussen je frame zijn goede opties. Dit is echter lang niet genoeg om kampeerspullen mee te nemen.
Even dachten we dat het wel zou lukken om een tentje, slaapzakken en luchtbedjes kwijt te kunnen. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat je nodig hebt om drie weken te kamperen… want waar gaan we die afwasborstel, mokken, extra kleren en schoenen dan laten?
Wat nu? Een ‘vakantiefiets’ kopen (best duur, zo’n goede trekkingfiets!) of zoeken naar een andere oplossing?
Na al vaker fietsers tegen te zijn gekomen met een fietskarretje voor kind of hond, besloten we dat dit ook best handig zou zijn voor spullen. En inderdaad, er blijken ook echt fietskarretjes gemaakt te worden voor deze toepassing.
We kochten een Burley Nomad en daar bleek genoeg ruimte in te zitten om al onze spullen in mee te nemen: van tent en slaapzakken tot een boxje voor muziek en een spelletje. De tent die we gebruiken is een MSR Elixir 2: lichtgewicht en zonder haringen op te zetten, waardoor hij ideaal is om in de rugzak óf op fietsvakantie mee te nemen.
Tijd voor de fietsvakantie door België
Alles ingepakt en klaar om te gaan: op naar België! We hadden geen plan en datdat was super fijn voor onze fietsvakantie door België: je kunt er net zo lang mee doorgaan tot je geen zin meer hebt. Of tot je na drie weken weer moet werken, natuurlijk.
De eerste kilometers met de Burley zijn even wennen, het fietsen voelt alsof je continu wind tegen hebt. We gaan dus niet zo hard als normaal, maar dat maakt niet uit. Het is ook even oppassen bij paaltjes en tegenliggers, omdat de fiets nu iets breder is. Verder rijdt asfalt een heel stuk beter dan straatstenen, maar dat is met de racefiets ook altijd zo.
Onze fietsroute door België
Het eerste stuk vanaf huis fietsen we over het Bels Lijntje. Dit fietspad is een oude spoorlijn van Tilburg naar Turnhout, die nu mooi geasfalteerd is. Eenmaal aangekomen bij de exclaves van het dorp Baarle kan het grenshoppen beginnen: van Nederland naar België, een paar honderd meter zijn we weer terug in Nederland en een paar meter later weer terug naar België. In totaal passeren we zeven keer de grens… binnen een kwartier!
De eerste dagen slapen we op een heel leuke minicamping bij een fietserscafé in Arendonk en op een grote camping waar we uiteindelijk toch nog een klein stukje grasveld mogen gebruiken voor ons tentje.
De Kempenroute: één van de negen icoonroutes door Vlaanderen
We fietsen het eerste stuk over de Kempenroute: één van de negen icoonroutes door Vlaanderen die we nog vaak gaan tegenkomen deze vakantie. Aan het eind van de Kempenroute ligt de citycamping van Antwerpen: perfect voor een korte citytrip! De camping ligt op Linkeroever, maar met het pontje of via de fietstunnel sta je al snel midden in de stad.
De Schelderoute één dag fietsen naar Gent
Vanaf Antwerpen is het slechts één fietsdagje voor je in Gent bent, dit keer volgen we de Schelderoute langs – je raadt het al – de Schelde.
In Gent kampeerden we voor het eerst volgens het concept ‘Welcome To My Garden’. Deze website is een Belgisch idee dat ontstaan is tijdens de pandemie, en zorgt ervoor dat je als ‘slow traveller’ bij mensen in de tuin je tentje op kunt zetten. Een superleuke manier om locals te leren kennen, gemakkelijk in een grote stad te kunnen kamperen en vooral heel goedkoop (gratis!) te overnachten.
Wij logeerden in een grote stadstuin midden in Gent en konden zo gemakkelijk de stad in lopen. Ideaal!
Aangezien we dus niets vooruit planden en ook geen vooraf bedachte route hadden, besloten we op basis van de weersomstandigheden Brugge nog even te laten voor wat het was en eerst naar het zuiden te rijden.
De Vlaamse Ardennen
Vanuit Gent vervolgden wij de Schelderoute dus richting de Vlaamse Ardennen. Via Oudenaarde volgen we de Heuvelroute naar Geraardsbergen, waar we een aantal dagen op de camping bleven om de beroemde klimmetjes uit de Ronde van Vlaanderen zonder bagage en fietskar te kunnen rijden.
Via de snelfietsweg F45 en de Kunststedenroute
Na deze zonnige dagen fietsten we terug naar het noorden: eerst via de snelfietsweg F45 een stuk richting Gent, daarna pakken we nog een stuk van de Kunststedenroute mee. Het belooft wat te gaan onweren dit weekend, dus we besluiten in Brugge een hotel te nemen. Ook wel eens lekker na een week in ons kleine tentje.
Van het toeristische Brugge fietsen we door de lege polder het laatste stuk van de Kunststedenroute naar de kust. We arriveren in Oostende waar het water inmiddels met bakken uit de lucht komt. Snel even schuilen bij een cafeetje op de boulevard, niet veel later wordt het gelukkig weer droog.
Aan het einde van de Kunststedenroute vinden we de blauwe bordjes van de Kustroute, een fietspad dat heel de kustlijn van België volgt. We dalen af naar het zuiden en komen uiteindelijk op een camping in Westende terecht.
De volgende dag rijden we nog een klein stukje Kustroute naar Nieuwpoort, waar een bijzondere icoonroute begint: de Frontroute 14-18. Deze route leidt langs allerlei plekken die belangrijk zijn geweest in de Eerste Wereldoorlog, toen er een flinke veldslag plaatsvond in dit gebied. Het meest indrukwekkend vonden wij de Vredestoren van het Museum aan de IJzer die al van grote afstand te zien was.
Ieper de verrassing van onze fietsvakantie door België
De Frontroute eindigt op de Franse grens, maar we stoppen iets eerder: in Ieper. Ook in dit stadje ligt er, net buiten de vesting, een mooi kampeerterrein waar je heel goedkoop kunt kamperen. Ieper vonden we toch wel de verrassing van deze vakantie: wat een bijzondere stad! Na de vele Slagen om Ieper is de stad bijna geheel verwoest. Na de Eerste Wereldoorlog is de stad echter helemaal wederopgebouwd in dezelfde stijl als dat het vroeger gebouwd is. Het heeft dus relatief nieuwe gebouwen maar een prachtig oud sfeertje.
De laatste dagen fietsen we richting Kortrijk, waar we verblijven op een camping in Zwevegem. Dit is een terrein van een oude elektriciteitscentrale die helemaal omgebouwd is tot hippe locatie met een duiktoren, klimpark, kajakverhuur en brouwerij. De camping is ook hier bedoeld voor ‘slow travel’ en daarom staan we vooral naast andere fietskampeerders. Super leuk!
Gaan we ook op fietsvakantie door Frankrijk?
Na twee weken fietsen vinden we Noord-Frankrijk geen optie (geen fietspaden en campings), is de Ardennen nog weggespoeld (veel campings dicht) en besluiten we dus maar dat het mooi is geweest zo. De volgende dag pakken we in Kortrijk de trein terug naar Turnhout. Het einde van onze Ronde van Vlaanderen!
Een fietsvakantie door België is een absolute aanrader
De voordelen van een fietsvakantie door België en kamperen met de fiets? Het is goedkoop, gezond én duurzaam! Lekker heel de dag buiten en één groot avontuur omdat we van tevoren niet wisten waar we zouden belanden en hoe lang we weg zouden zijn. Dat gaan we zeker vaker doen.
–> Leestip: Wandelvakantie op Texel.
CO2-uitstoot van deze fietsvakantie door België
Fietsen is natuurlijk een super duurzame manier van reizen. Kamperen is een goede manier van duurzaam overnachten. De meeste CO2-uitstoot tijdens deze vakantie zijn de treinreis van Kortrijk naar Turnhout en de paar nachten in een hotel in Brugge.
De totale CO2-uitstoot van deze vakantie is 81 kilo CO2. Een heel mooi getal.
Wil je zelf de CO2-uitstoot van je vakantie berekenen, dat doe je hier! Kun je daarna meteen even kijken of je je CO2-uitstoot gaat compenseren.
Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.