Valbona pass

Wandelen van Valbona naar Theth: ontdek de Albanese Alpen

Een van de mooiste bergwandelingen die ik tot nu toe heb gemaakt is toch wel die in de Albanese alpen. De tocht neemt je mee van Valbona naar Theth. Een tocht door bossen, over de rivierbedding, langs steile bergweggetjes en glooiende velden. Alles kom je wel tegen tijdens deze wandeltocht door Albanië.

Ik was van plan een 4-daagse tocht naar de Albanese Alpen te maken. Mijn startpunt was de stad Shköder. Vanuit daar ben ik op de eerste dag met de boot over het Komani meer gereisd. Wat een plaatje zeg, het water is zo helder en heeft zoveel verschillende kleuren blauw. Eenmaal aangekomen bij het hostel heb ik daar in de omgeving gewandeld. Dag 2 was de dag van de hike, vroeg in de ochtend ben ik vertrokken om vervolgens heel de dag onder weg te zijn. Ik ben iemand die dan ook regelmatig stopt voor een pauze, gewoon even genieten van de uitzichten. Op dag 3 was ik van plan om vanuit Theth naar de waterval te lopen. Helaas gooide het weer roet in het eten en ben ik met een oude Volkswagen camper terug naar Shköder gereisd.

De route van Valbona naar Theth

De populairste wandelroute in de Albanese Alpen brengt je van Valbona naar Theth of van Theth naar Valbona, maar net wat jij wilt. De route is 9,5 km. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat je vanaf je hostel naar het begin van de route nog een paar km moet lopen. De route staat goed aangegeven op bordjes met witte en rode strepen. Verwacht dat je ongeveer 6 tot 8 uur onderweg bent. Het hoogste punt van de route ligt op 1815 meter boven zeeniveau.

wandelen Valbona naar Theth

Wandel je van Valbone naar Theth of van Theth naar Valbone?

In welke richting je de route loopt is geheel afhankelijk van wat jij wilt. Als je van Theth naar Valbone loopt heb je een hele lange iets minder steile route en word je compleet verrast als je boven op de top komt. De weg naar beneden is een stuk korter maar ook veel steiler.

Loop je van Valbona naar Theth dan is de weg naar boven relatief kort, maar wel vrij stijl. Ik was dan ook erg blij met mijn wandelstokken. Onderweg naar boven krijg je al verschillende mogelijkheden om van het indrukwekkende uitzicht te genieten.

De weg naar beneden, zeker het deel in het bos kan daardoor wat langdradig lijken. Maar omdat deze kant van de berg wel minder stijl is, is het wel een stuk fijner voor je benen. Zelf liep ik van Valbone naar Theth en was erg blij met deze volgorde.

Albanië reizen

Plan een extra dag voor Theth

Heb je je wandeling van Valbona naar Theth erop zitten, ga dan niet meteen weer verder. Blijf een extra dag in Theth om nog wat meer van de omgeving te verkennen. Zo kun je een wandeling door het dorp maken. Wandel langs de rivier af. Breng een bezoek aan de bloedwraak toren en aan de Instafamous kerk van Theth. Maak een wandeling naar de watervallen rondom Theth en naar the blue hole. Genoeg te doen om nog minimaal een dag langer in Theth te blijven.

Moet je eigen eten meenemen tijdens de hike?

Aan beide kanten van de top heb je een klein café, meer een houten hutje waar je wat kunt eten of drinken. Zowel in Valbona als Theth heb je verschillende restaurantjes, in Theth heb je een klein winkeltje en je kunt in je hostel/guesthouse altijd ontbijten, soms ook dineren en vraag eens of ze een lunch pakket voor je kunnen maken. In de meeste gevallen is dit ook geen probleem. Ik zou voedzame snacks meenemen, verder kun je in Valbona en Theth prima eten dus daar hoef je geen eten voor mee te nemen.

–> Leestip: Vergeet niet om je herbruikbare waterfles mee te nemen.

wandelen Valbona naar Theth

Wat is de beste reistijd voor de Albanese Alpen?

De route is officieel van juni t/m oktober geopend. Afhankelijk van het weer en de sneeuwval kun je geluk hebben dat de route in mei of november ook open is.

Ik heb de tocht in mei gelopen, dit is niet zonder risico. Richting de top van de berg lag er nog behoorlijk wat sneeuw en het werd mij dan ook afgeraden om te gaan, maar ik wilde zo graag. In eerste instantie wilde ik alleen gaan lopen, op advies van de lokale bevolking heb ik er toch voor gekozen om samen met een gids de wandeling te maken.

Houd er rekening mee dat de temperaturen in juli en augustus zomaar tot 40 graden kan oplopen. Prima weer voor het strand maar voor een zware hike niet per se.

-> Dit zijn alle reistips voor Albanië die je voor vertrek wilt weten.

Wil je een gids op tijdens de hike naar Theth?

Als je een beetje over het internet surft hoor je van de ene reiziger dat je geen gids nodig hebt en vertelt de andere reiziger dat je absoluut een gids mee moet nemen. Ik ga je niet vertellen wat je moet doen, ik vertel je wel wat ik heb gedaan en waarom.

Ik noemde het daarnet al eventjes. In eerste instantie was ik niet van plan om een gids mee te nemen. Ik las overal dat de route goed aangegeven stond, ik dacht dit kan ik wel.

Eenmaal aangekomen in Albanië hoorde ik voornamelijk van de lokale bevolking dat ik gek was dat ik de toch nu al ging lopen, er lag nog zoveel sneeuw. Ik was er natuurlijk al in mei en dan is de route officieel nog niet open.

De twijfel sloeg toe. Omdat ik de tocht zo graag wilde lopen had ik besloten om toch te gaan en om dan maar een gids mee te nemen.

Dit was zeker geen verkeerde keuze. Het grootste deel van de route was prima te doen en de route stond inderdaad goed aangegeven.

Het besneeuwde deel van de route, wat bovendien ook het steilste deel was, vond ik vrij heftig. Door de sneeuwval hebben we een stuk van de route moeten afwijken en zelfs toen nog over hele smal besneeuwde paden gelopen met links een diepe afgrond en rechts een rotswand waar contant stenen vanaf vielen. Ik was dus uiteindelijk heel blij dat ik een gids bij me had.

Adenis is een gids die maar al te graag kletst. Ik heb tijdens de tocht dus ook veel over Albanië en hun culturen geleerd. Onderweg ben ik ook genoeg mensen tegengekomen die geen gids bij zich hadden en ook gewoon het eindpunt bereikt hebben. De gids die ik had, kostte € 75,- aanzienlijk meer dan andere voor hun gids hebben betaald, alleen heb ik van hun ook wel verhalen gehoord dat hun gids ver voor ze uit liepen en weinig tegen ze praten. Dat kan ik van mijn gids niet zeggen, die was echt heel goed. Wil je Adenis als gids, stuur me dan berichtje en geef ik zijn contactgegevens.

Valbona pass

Hoe kom je in Valbona?

Je kunt het best de reis naar de Albanese Alpen starten vanuit Shköder. Vraag daar bij je hostel of hotel of ze vervoer voor je kunnen regelen.

Je wordt dan in de ochtend opgehaald met een minibusje, die brengt je naar de ferry bij het Komani meer. Heb je het Komani meer overgevaren staat daar weer een busje voor je klaar. Als het hostel dit voor je heeft geregeld krijg je van hun ook alle tickets die je nodig hebt. Alleen al de boottocht over het Komani meer is een reis naar de Albanese Alpen meer dan waard.

Albanië reizen

Hoe reis je vanuit Theth naar Shköder?

Wil je vanuit Theth terug naar Shköder kun je dit doen met een minibusje, die rijden 1 of 2 keer per dag. Vraag ook dit even na bij je accommodatie. Je kan ook altijd proberen te liften met een van de auto’s of campers die je in het dal tegenkomt.

Update: het is alweer een paar jaar geleden dat ik deze reis heb gemaakt. Ik heb gehoord dat er tegenwoordig een asfalt weg is gemaakt en dat het vervoer een stuk makkelijker is geworden. Of dit daadwerkelijk zo is, durf ik niet te zeggen. Weet je hier meer van, wil je dat even laten weten?

Komani meer

Overnachten in Valbona en Theth

Zowel in Valbona als Theth heb je verschillende guesthouses en hostels. In Theth heb je ook een camping. In Valbona sliep ik guesthouse Mehmeti in Theth sliep ik bij Bujtina Harusha, hier werd in ontvangen door een ouder echtpaar die de lekkerste maaltijd voor me kookte. Reis je in het laagseizoen dan is reserveren niet nodig. In het hoogseizoen kan het wel handig zijn om te reserveren. Kijk ook eens hier voor de leukste hotels in Albanië.

Mag ik kamperen in de Albanese Alpen?

Voor zover ik weet mag je tijdens je wandeling door Albanië gewoon kamperen. Neem je kleine trekkerstentje mee, een warme slaapzak en geniet van een nacht in de prachtige natuur van de Albanese Alpen. In Theth vind je ook een kleine camping met toiletgebouw.

Praktische informatie voor de hike van Valbona naar Theth

 • Draag goede stevige schoenen. De wandeling van door de Albanese Alpen neemt je mee over ruig terrein, van rivierbeddingen tot steile hellingen en besneeuwde paden met diepe afgronden, je komt het onderweg allemaal tegen.
 • Draag de juiste kleding. Onderweg kun je verschillende weersinvloeden tegenkomen en op de top van de Valbona pass kan het behoorlijk fris zijn. Werk dus met het laagjes systeem. Zorg ook voor kleding die makkelijk vochtafvoeren en snel drogend zijn.
 • Kan ik onderweg pinnen? Nee, in Shköder is de laatste mogelijkheid om contant geld te pinnen. Zorg er dus voor dat je genoeg contanten bij je hebt.
 • Kan ik onderweg water bijvullen? Ja onderweg kom je twee punten tegen waar je je waterfles kunt bijvullen. Zorg er wel voor dat je sowieso genoeg water bij je hebt mochten deze punten niet toegankelijk zijn.
 • Vergeet je duurzame zonnebrand niet, je zult veel in de open lucht lopen.

Liever niet alles zelf uitzoeken?

Vind je alles toch wat te overweldigend? Dan kun je met behulp van bouwstenen jouw Albanië reis helemaal zelf samenstellen en vervolgens wordt de reis voor je geboekt. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees snel verder.

Nu ben jij klaar om te wandelen van Valbona naar Theth

Heb ik jou overtuigd voor een wandeling door de Albanese Alpen? De Valbona naar Theth hike is een absolute aanrader. Wil je wandelen door de Albanese alpen combineren met een bezoek aan de rest van Albanië? Lees dan roadtrip door Albanië in twee weken eens.

Goed voorbereid op reis? Bestel deze reisgids met alles wat je wil weten over Albanië

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

4 reacties

 1. Ha Amy, volgende week hoop ik in Albanië te zijn en de wandeling van Valbona naar Theth te maken. Heb jij voor mij de contactgegevens van gids Adenis? Alvast dank!

 2. Goedemorgen,
  In juni wil ik de wandeltocht van Valbona naar Theth in Albanië maken. Wat zijn de contactgegevens van de gids Adenis?

  Alvast dank voor het antwoord
  S.J. Beukema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten