Valbona pass

Wandelen van Valbona naar Theth: ontdek de Albanese Alpen

Een van de mooiste bergwandelingen die ik tot nu toe heb gemaakt is toch wel die in de Albanese alpen. De tocht neemt je mee van Valbona naar Theth. Een tocht door bossen, over de rivierbedding, langs steile bergweggetjes en glooiende velden. Alles kom je wel tegen tijdens deze wandeltocht door Albanië.

Ik was van plan een 4 daagse tocht naar de Albanese Alpen te maken. Mijn startpunt was de stad Shköder. Vanuit daar ben ik op de eerste dag met de boot over het Komani meer gereisd. Dit meer wat een plaatje zeg, het water is zo helder en heeft zoveel verschillende kleuren blauw. Eenmaal aangekomen bij het hostel heb ik daar in de omgeving gewandeld. Dag 2 was de dag van de hike, vroeg in de ochtend ben ik vertrokken om vervolgens heel de dag onder weg te zijn. Ik ben iemand die dan ook regelmatig stopt voor een pauze, gewoon even genieten van de uitzichten. Op dag 3 was ik van plan om vanuit Theth naar de waterval te lopen. Helaas gooide het weer roet in het eten en ben ik met een oude Volkswagen camper terug naar Shköder gereisd.

De route

De populairste wandelroute in de Albanese alpen brengt je van Valbona naar Theth of van Theth naar Valbona, maar net wat jij wilt. Vanaf het begin van de trailhead is de route 9,5 km. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat je vanaf je hostel naar het begin van de route nog een paar km moet lopen. De route staat goed aangegeven op bordjes met witte en rode strepen. Verwacht dat je ongeveer 6 tot 8 uur onderweg bent. Het hoogste punt van de route ligt op 1815 meter boven zeeniveau.

wandelen Valbona naar Theth

In welke richting je de route loopt is geheel afhankelijk van wat jij wilt. Als je van Valbona naar Theth loopt heb je een hele lange iets minder steile route en word je compleet verrast als je boven op de top komt. De weg naar beneden is een stuk korter maar ook veel steiler.

Loop je van Valbona naar Theth dan is de weg naar boven relatief kort, maar wel vrij stijl. Ik was dan ook erg blij met mijn wandelstokken. Onderweg naar boven krijg je al verschillende mogelijkheden om van het indrukwekkende uitzicht te genieten. De weg naar beneden, zeker het deel in het bos kan daardoor wat langdradig lijken. Maar omdat deze kant van de berg wel minder stijl is, is het wel een stuk fijner voor je benen. En ben je het bos doorgekomen dan word je nog eens verrast met adembenemende uitzichten.

Eten en drinken

Aan beide kanten van de top heb je een klein café, meer een houten hutje waar je wat kunt eten of drinken. Zowel in Valbona als Theth heb je verschillende restaurantjes, in Theth heb je een klein winkeltje en je kunt in je hostel/guesthouse altijd ontbijten, soms ook dineren en vraag eens of ze een lunch pakket voor je kunnen maken. In de meeste gevallen is dit ook geen probleem.

wandelen Valbona naar Theth

Beste reistijd?

De route is officieel van Juni t/m oktober geopend. Afhankelijk van het weer en de sneeuwval kun je geluk hebben dat de route in mei of november ook open is. Ik heb de tocht in mei gelopen, dit niet zonder risico. Richting de top van de berg lag er nog behoorlijk wat sneeuw en het werd me dan ook afgeraden om te gaan, ik wilde zo graag. Houd er rekening mee dat de temperaturen in juli en augustus zomaar tot 40 graden kan oplopen. Prima weer voor het strand maar voor een zware hike niet perse.

Een gids ja of nee?

Als je een beetje over het internet surft hoor je van de ene reiziger dat je geen gids nodig hebt en verteld de andere reiziger dat je absoluut een gids mee moet nemen. Ik ga je niet vertellen wat je moet doen, ik vertel je wel wat ik heb gedaan en waarom.

In eerste instantie was ik niet van plan om een gids mee te nemen. Ik las overal dat de route goed aangegeven stond, ik dacht dit kan ik wel. Eenmaal aangekomen in Albanië hoorde ik voornamelijk van de lokale bevolking dat ik gek was dat ik de toch nu al ging lopen, er lag nog zoveel sneeuw. Ik was er natuurlijk al in Mei en dan is de route officieel nog niet open. De twijfel sloeg toe. Omdat ik de tocht zo graag wilde lopen had ik besloten om toch te gaan en om dan maar een gids mee te nemen.

Dit was zeker geen verkeerde keuze. Het grootste deel van de route was prima te doen en de route stond inderdaad goed aangegeven. Het besneeuwde deel van de route wat tevens ook het steilste deel was vond ik vrij heftig. Door de sneeuwval hebben we een stuk van de route moeten afwijken en zelfs toen nog over hele smal besneeuwde paden gelopen met links een diepe afgrond en rechts een rotswand waar contant stenen vanaf vielen. Ik was dus uiteindelijk heel blij dat ik een gids bij me had.

Adenis is een gids die maar al te graag kletst. Ik heb tijdens de tocht dus ook veel over het land en de culturen geleerd. Onderweg ben ik ook genoeg mensen tegen gekomen die geen gids bij zich hadden en ook gewoon het eindpunt bereikt hebben. De gids die ik had koste €75,- aanzienlijk meer dan andere voor hun gids hebben betaald, alleen heb ik van hun ook wel verhalen gehoord dat hun gids ver voor ze uit liepen en weinig tegen ze praten. Dat kan ik van mijn gids niet zeggen die was echt heel goed. Wil je Adenis als gids, stuur me dan berichtje en geef ik zijn contactgegevens.

Valbona pass
dav

Hoe kom je er?

Je kunt het best de reis naar de Albanese Alpen starten vanuit Shköder. Vraag daar bij je hostel of hotel of ze vervoer voor je kunnen regelen. Je word dan in de ochtend opgehaald met een minibusje, die brengt je naar de ferry bij het Komani meer. Heb je het Komani meer overgevaren staat daar weer een busje voor je klaar. Als het hostel dit voor je heeft geregeld krijg je van hun ook alle tickets die je nodig hebt. Wil je vanuit Theth terug naar Shköder kun je dit doen met een minibusje, die rijden 1 of 2 keer per dag. Vraag ook dit even na bij je accommodatie. Je kan ook altijd proberen te liften met een van de auto’s of campers die je in het dal tegen komt.

Komani meer

Overnachten

Zowel in Valbona als Theth heb je verschillende guesthouses en hostels. In Theth heb je ook een camping. In Valbona sliep ik guesthouse Mehmeti in Theth sliep ik bij Bujtina Harusha, hier werd in ontvangen door een ouder echtpaar die de lekkerste maaltijd voor me kookte. Reis je in het laagseizoen dan is reserveren niet nodig. In het hoogseizoen kan het wel handig zijn om te reserveren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Mijn favorieten
vakantie huisjes
Ontdek
instagram