Ben je op zoek naar een unieke vakantie bestemming? Kies dan voor een Roadtrip door Albanië. Albanië is een unieke bestemming in de Balkan. Het land begint nu pas een beetje bekender te worden onder de toeristen. Toen ik daar in mei 2019 was, had ik veel hostels nog voor mijzelf. Albanië is absoluut mijn favoriete land in Europa, hoe kan dat ook anders met witte stranden, indrukwekkende bergpartijen, heerlijk eten en super vriendelijke bevolking.
Roadtrip naar Albanië plannen?
Een roadtrip naar Albanië plannen kan een uitdaging zijn. Er is zoveel te zien dat je helemaal niet genoeg hebt aan twee weken. Je zult dus keuzes moeten gaan maken. Ik heb mijn best gedaan om een mooie reisroute door Albanië samen te stellen waarbij de Albanese natuur, schattige dorpjes en relaxen op het strand allemaal voorbij is gekomen. Ik heb met volle teugen genoten van deze roadtrip door Albanië. Ik ga ervan uit dat jij ook maximaal gaat genieten.
De geschiedenis van Albanië
Voordat ik ga vertellen over mijn reisroute door Albanië, wil ik eerst nog even kort de geschiedenis beschrijven. Albanië is lange tijd een communistisch land geweest. Er heerste weinig vrijheid en veel armoede. Dit is tot op de dag van vandaag nog terug te zien in het land. Zo vind je er weinig tot geen grote westerse keten en kom je nog steeds behoorlijk wat armoede tegen. Gelukkig zijn ze in Albanië hard bezig met het ontwikkelen van het land.
Wat ik zo jammer vind: door de heftige geschiedenis van het land heeft voor veel mensen Albanië nog steeds een slechte naam. Dit is echt onterecht. Albanië is een super fijn land met vriendelijke inwoners om doorheen te reizen.
Reisroute door Albanië
Hier is hij dan, de route die ik door Albanië heb gereisd. Om zo min mogelijk tijd in de auto door te brengen en om ze veel mogelijk dingen te zien ben ik naar Tirana gevlogen en via Corfu in Griekenland weer naar huis gevlogen. Op deze manier hoefde ik niet ook nog eens terug naar Tirana te rijden.
Shkodër 2 nachten
Begin je reis in Shkodër, vanuit het vliegveld in Tirana rijd je binnen 2 uur naar Shkodër. Shkodër is een van de oudere steden van het land en ligt in het noorden. Shkodër is een stad die steeds moderner aan het worden is. Er komt steeds meer jeugd naar toe, er worden meer activiteiten voor jongeren georganiseerd en de gezellige barretjes zijn ook in opkomst.
Shkodër is de perfecte uitvalsbasis voor een reis naar de Albanese Alpen.
Kasteel van Rozafa
Aan de rand van Shkodër vind je een berg met daarboven op het kasteel van Rozafa, tegenwoordig vindt je hier alleen nog maar de ruïnes van het kasteel. Er heerst een legende over het kasteel.
3 broers waren een kasteel aan het bouwen dat ’s nachts instorten. Ze kwamen een oude wijze man tegen die de oplossing voor dit probleem leek te weten.
‘De vrouw die morgen jullie eten komt brengen moeten jullie levend in de muur begraven. Overleg dit niet met jullie vrouwen’ zei hij.
De oudste twee broers luisterde hier niet naar en vertelde dit verhaal aan hun vrouwen. De volgende ochtend kwam dus de vrouw van de jongste broer het eten brengen. De jongste broer legde rustig het verhaal uit.
Rozafa ging hier mee akkoord onder een voorwaarde: ‘laat mijn rechterarm, rechter borst en rechtervoet uit de muur steken. Dan kan ik onze zoon voeden als hij honger heeft, troosten als hij verdrietig is en wiegen als hij moe is.’
Zo werd het kasteel uiteindelijk gebouwd. Vanaf het kasteel heb je ook een mooi uitzicht over de rest van de omgeving.
Verken de stad per fiets
Omdat Shkodër een vrij gemoedelijke stad is, kun je deze perfect met de fiets verkennen. In andere steden in het land is het verkeer een gekkenhuis en zou ik dat dan ook niet aanraden. Shkodër noemt zichzelf dan ook de fietshoofdstad van het land. Je kan dan ook overal in de stad terecht om een fiets te huren. Er staan zelfs verschillende fietsroutes uitgezet.
Kerkjes en moskee
Breng een bezoekje aan de vele kerkjes of moskeeën die je in de stad kunt vinden. Waar ik van sta te kijken is dat je verschillende kerken en een moskee op een en hetzelfde plein kunt vinden en dit in goede harmonie samen gaat. Dat zijn dingen waar ik blij van wordt.
Omdat Shkodër een relatief kleine stad is, heb je hier aan 2 dagen wel genoeg. Ik sliep in het Shkodra backpackers hostel. Voor de trouwe kijkers van 3 op reis is dit een bekend hostel. 🙂
-> Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid van Shkodra backpackers hostel.
Wandelen van Valbona naar Theth
In Shkodër laat je je auto achter op een van de beveiligde parkeerplaatsen in de stad. Je reist nu met een taxi, de boot en een busje verder naar Valbona. Geef in je hostel aan dat je deze trip wilt maken en zij zorgen ervoor dat je tickets en taxi klaar staan.
Via het super blauwe water vaar je over het Komani meer richting Valbona, een klein dorpje midden in de Albanese alpen. Je komt aan in het begin van de middag. Ga hier op zoek naar een lokale lunch en maak nog een kleine wandeling door de omgeving. De volgende dag is het tijd voor de grote wandeling.
Na een nachtje slapen bij guesthouse Mehmeti is het tijd voor de pittige maar adembenemende wandeling naar Theth een klein dorpje in aan de andere kant van de Albanese Alpen. De wandeling is ongeveer twaalf kilometer en je zal er ongeveer acht uur over lopen. Neem er de tijd voor, je komt onderweg zoveel mooie dingen tegen.
Vanuit Theth is het leuk om nog een dagtocht naar de waterval te maken en dan een dag later met de taxi weer terug naar Shkodër te reizen.
Voor uitgebreide informatie over deze wandeling zie het artikel wandelen van Valbona naar Theth. Omdat dit vooral een langzame manier van reizen is, zou ik hier zeker 3 of 4 dagen voor uittrekken.
In Valbona sliep ik in guesthouse Mehmeti en in Theth sliep ik bij guesthouse Bujtina Polia en wordt gerund door een heel lief echtpaar.
-> Kijk hier voor prijzen van guesthouse in Valbone.
-> Kijk hier voor prijzen van het guesthouse in Theth.
Berat
Berat is een kleine stad die tegen de bergheling is aangebouwd. De hele stad is gebouwd in Ottomaanse stijl met kenmerkend op de top van de heuvel het kasteel van Berat. Het kasteel van Berat is vrij groot en ook meer dan een bezoekje waard. De leukste manier om bij het kasteel te komen is te voet, binnen 20 minuten wandel je via een steile weg met kinderkopjes naar boven. Zorg voor goede schoenen, naast dat de weg heel steil is kan hij ook erg glad worden als het heeft geregend.
Omdat Berat in de beste wijnstreek van Albanië ligt, mag een wijnproeverij hier ook zeker niet ontbreken.
Ik sliep 2 nachten in het Maya backpackers hotel, vanuit het hostel heb je een mooi uitzicht over de stad.
-> Kijk hier voor de actuele prijzen en beschikbaarheid.
Përmet
De reden dat je naar Përmet reis is waarschijnlijk omdat je de foto genieke Benja brug en Benja hot springs wilt bezoeken. De Benja brug is een oud Ottomaanse brug die je over de helderblauwe Vjosa rivier naar de overkant brengt. Toen ik in Albanië was, heeft het 9 van de 11 dagen heel veel geregend, iets wat zelfs de oudere lokale bevolking nog nooit had gezien. Hierdoor was het water erg modderig en heb ik het helder blauwe water moeten missen.
Meteen achter de brug vind je de Lengarica kloof. In de zomer staat het water van de rivier erg laag en kun je makkelijk wandelingen door de kloof maken. Ook helaas voor mij, door de zware regenval was het levensgevaarlijk om de kloof in te gaan.
Net voorbij de Benja brug en ook nog een stukje verder in de kloof vind je verschillende thermische baden. Vanuit de baden heb je een prachtig uitzicht over de bergen. In het weekend kan het hier best druk zijn met de lokale bevolking.
Als je wat later in de middag aankomt in Përmet heb je nog meer dan genoeg tijd om het kleine stadje te bekijken. De volgende dag kun je een bezoekje brengen een de Benja brug. Heb je wat extra tijd blijf dan nog een nachtje om een mooie wandeling hier in de omgeving te maken. Je kunt heerlijk overnachten in het Joan guesthouse of je kunt wildkamperen met je camper of tent in de buurt van de Benja brug.
-> Kijk hier voor prijzen van Joan guesthouse.
Gjirokastër
Gjirokastër is een bergstadje in het zuiden van Albanië, ook deze stad is in Ottomaanse stijl gebouwd. Door de jaren heen zijn veel van deze huizen gerenoveerd en omgebouwd tot souvenirwinkel of restaurant.
Kasteel Gjirokastër
Het kasteel van Gjirokastër is al voor de 12e eeuw tegen een berghelling gebouwd. Tegenwoordig is het kasteel omgetoverd tot een museum en kun jij een stap terug in de tijd nemen
Modelwoning
In Gjirokastër zijn er verschillende modelwoningen te vinden, deze kun je het beste bezoeken met een gids. Zij kunnen je precies vertellen hoe men vroeger in Albanië leefde en waar iedere ruimte voor dient.
Ik sliep in het City Stone hostel, deze wordt onder andere gerund door een Nederlandse man, die een paar keer per week een gratis rondleiding door de stad geeft. Dit is echt een aanrader als je meer over de stad wilt leren.
-> Kijk hier voor actuele prijzen van City stone hostel
In Albanië zul je veel straat honden tegen komen en nog erger, mensen gooien gerust een zak met puppy’s in de goot of aan de kant van de weg. De mensen van het hostel zetten zich voor deze puppy’s in en proberen ze gezond groot te brengen en te zorgen dat ze een liefdevol thuis krijgen. Ik heb hier 2 dagen geslapen.
Syri i Kaltër (blue eye)
De Syri i Kaltër ook wel het blauwe oog genoemd, ligt op de weg van Gjirokaster naar Ksamil. Dit is een natuurverschijnsel. Een zoetwaterbron waarvan niet bekend is hoe diep hij is. Duikers hebben nog nooit de bodem ontdekt. Omdat dit een schitterend fenomeen is en het toerisme in Albanië aan het toenemen is, zal dit een van de weinige plekken van het land zijn waar je bussen vol toeristen tegen gaat komen. Wil je deze plek voor jezelf hebben zorg dan dat je vroeg in de ochtend gaat.
Let op! Veel mensen willen hier graag zwemmen, dit is echter verboden, respecteer de natuur en luister naar de regeltjes. 🙂
Ksamil
Ksamil is net even iets anders dat de rest van de plekken waar ik over heb geschreven. Het is een super toeristische kustplaats waar je bijna alleen maar guesthouses, hotels en restaurants vind. Ksamil is een van de populaire plekken waar de Grieken en Albanezen hun strandvakantie vieren. Je kunt hier prima een paar dagen chillen op het strand om even uit te rusten na je roadtrip.
Butrint
Wel heb je in de buurt van Ksamil nog Butrint, dit is een archeologische plaats waar restanten van een oude Griekse stad zijn gevonden. Hier kun je prima een middag ronddwalen tussen alle archeologische vondsten die ze gedaan hebben.
Sarande
Als je je roadtrip door Albanië eindigt in Sarande ben je met de boot binnen 20 minuten in Corfu. Een leuke Grieks eiland om je vakantie nog te verlengen met leuke stadjes, fijne natuur en mooie stranden. Vanuit Corfu kun je ook weer makkelijk naar huis vliegen. Hier lees je meer Tips voor reizen naar Albanië .
Sarande is net als Ksamil een super toeristische stad met voornamelijk stranden, hotels, restaurants en veel Grieken en Albanezen. Ik ben eigenlijk alleen in Sarande geweest om mijn huurauto terug te brengen en om de boot naar Corfu te nemen.
Roadtrip Albanië plannen, de praktische tips
Een roadtrip naar Albanië plannen is helemaal niet moeilijk. Met onderstaande tips is dit super makkelijk voor je.
–> Leestip: Zo plan je een roadtrip
Overnachten in Albanië
Overal in Albanië vind je leuke guesthouses, pensions en hotels. Vaak gerund door een Albanese familie die onwijs gastvrij zijn en jou echt een gevoel van thuis willen geven. Kijk hier voor de leukste hotels in Albanië.
Is Albanië veilig?
Albanië is een erg veilig land om naar toe te reizen. Omdat het een van de armste landen van Europa is, zijn toeristen hier meer dan welkom. Toen in daar in mei 2019 was, was ik op veel plaatsen de enige toerist. In juni, juli en augustus is het wel een stuk drukker. Ook wordt Albanië steeds populairder onder de reizigers. Maar nog steeds wordt het land niet overspoeld door toeristen.
Net als in ieder land is het ook in Albanië belangrijk dat je je gezond verstand gebruikt en respect hebt voor de lokale bevolking en jouw medereizigers.
-> Lees hier alle reistips voor een vakantie naar Albanië.
Auto huren in Albanië
Voor mijn Albanië roadtrip huurde ik mijn auto bij Sunny Cars, dit is een fijne en betrouwbare auto verhuur bedrijf. Kijk hier voor de actuele prijzen van huurauto’s. Deze zuinige auto huur je tijdens jouw roadtrip.
Elektrische of hybride auto’s zijn in Albanië nog een stuk minder gangbaar dan ik de westerse landen van Europa. Een roadtrip met een Elektrische auto kost dan ook veel meer voorbereidingen. Onmogelijk is het niet al zul je wel meer gebonden zijn aan de grotere steden. Via de app chargemap kun je op zoek naar oplaadpunten.
Vliegen naar Albanië
Wil je naar Albanië vliegen, dan vlieg je op Tirana. Heb je niet zolang de tijd om een hele ronde door Albanië te maken, dan kun je ook prima vanaf Corfu in Griekenland vliegen. Vanuit Sarande neem je de boot en binnen 20 minuten ben je in Corfu. Ik vloog ’s avonds pas terug en had de eerste boot in de ochtend al naar Corfu. Zo kon ik ook nog een dagje Corfu verkennen. Kijk hier voor de gunstigste vliegtickets.
Geld in Albanië
In Albanië betalen ze met de Albanese lek, 10 lek is ongeveer 8 cent waard. Albanië is een stuk goedkoper dan Nederland. Zo slaap je al voor € 8,- in een slaapzaal met ontbijt en heb je een privéappartement voor € 25,- per nacht. Eten doe je bij kleine restaurantjes al voor een paar euro per maaltijd.
Beste reistijd voor een roadtrip Albanië
De zomers kunnen aan de Albanese kust erg warm worden, de koude winters kunnen de bergen in Albanië onbegaanbaar maken. De beste reistijd voor een roadtrip door Albanië is van april tot en met oktober waarbij je eigenlijk juni en juli wilt overslaan omdat de temperatuur deze maanden tot 40 graden kan oplopen. Houd er wel rekening mee dat in april en begin mei nog veel sneeuw kan liggen in de bergen, waardoor niet alle wandelpaden al open zijn.
Wil je lezen over nog meer leuke bestemmingen, Yvonne van Yvonne reist verder schreef een leuk artikel over de mooiste plekken van Albanië.
Ben jij klaar voor een roadtrip door Albanië?
Heb jij zin in een roadtrip door Albanië? Aan de ene kant wil ik deze fijne bestemming helemaal met niemand delen om zo de drukte door toeristen te voorkomen en deze plek voor mijzelf te bewaren.
Aan de andere kant verdient de lokale bevolking dat hun land en culturen worden ontdekt en de economie erop vooruit gaat.
Goed voorbereid op reis? Bestel deze reisgids met alles wat je wil weten over Albanië
Dit artikel bevat affiliate links: Als je via een van de links iets boekt of besteld krijg ik daar een kleine commissie over zonder dat het jouw iets extra’s kost. Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de disclaimer.
10 reacties
Wauw wat een bijzondere reis! Ik wist helemaal niet dat Albanië zo’n bijzondere vakantiebestemming is.
Jaa absoluut! Vooral nu het nog niet al te populair is bij toeristen. Al is Albanië wel erg in opkomst.
Wat een bijzonder verhaal over de bouw van het kasteel! Het lijkt me prachtig om Albanië eens te bezoeken.
Echt een aanrader!
Wat een mooi uitgebreid artikel heb je geschreven over deze toffe bestemming. Wij zijn er alweer erg lang geleden geweest voor het laatst, een keer in 2009 en een keer in 2010. Wij reden een iets andere route omdat wij daarna doorreden naar Noord-Macedonië en Griekenland.
Wow, dat was helemaal voor de tijd van de toeristen. Mooie combinatie ook.
Nooit geweten dat het in de zomer daar zo warm kan worden. Het is een prachtige reis die jullie hebben gemaakt
Ja, je vind er echt mediterraanse temperaturen. Aan de kust vind je in de zomer dan ook veel Albanezen en Grieken die hier hun strandvakantie doorbrengen. Het was een hele mooie reis.
Leuk om te lezen, Albanië lijkt me een mooie bijzondere bestemming!
Albanië is zeker een hele mooie bestemming. En nog niet over bezocht door touristen.