Wildlife toerisme

Wildlife toerisme, doen of toch liever niet?

Wildlife toerisme is erg in trek, maar is dat wel een goed idee? Ga je een jungle trektocht maken op zoek naar wilde apen, een jeep safari maken in Botswana of ben je van plan de onderwaterwereld in de Filipijnen te gaan ontdekken? Het kan allemaal, er zijn alleen wel een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden.

Sinds 2021 maak ik onderdeel uit van het team van Ubuntu Magazine, een magazine over fair travel en wildlife. Als journalist heb ik de afgelopen tijd dan ook veel geleerd en heel veel mensen mogen spreken die zich inzetten voor de wilde dieren, zowel voor het wildlife toerisme als voor dieren die met uitsterven bedreigd zijn. Een mooi moment om alles wat ik geleerd heb met jullie te delen.

Wat is wildlife toerisme?

We gaan het hebben over de invloed van wildlife toerisme op de wilde dieren, maar wat is wildlife toerisme nou precies? Als we het hebben over wildlife toerisme hebben we het over veel verschillende activiteiten. Eigenlijk vallen zowat alle activiteiten en interactie met wilde dieren tijdens je vakanties onder wildlife toerisme.

Je zou kunnen zeggen dat wilde dieren worden gebruikt voor ons vermaak. Denk hierbij aan wandelen met tijgers in Zuid-Afrika, rijden op de rug van een struisvogel, knuffelen met een luiaard in Costa Rica of het bezoeken van een krokodillen boerderij in Australië.

Wist je dat ongeveer 15% van het wereldwijde toerisme behoort tot wildlife toerisme. Super veel!

Wildlife toerisme
foto @ sloth conservation foundation

Is wildlife toerisme een goed idee?

Ja en nee, in veel gevallen is wildlife toerisme een goed idee, in andere gevallen totaal niet. Om ervoor te zorgen dat je tijdens jouw volgende vakantie alleen nog maar verantwoorde activiteiten met wilde dieren doet, heb ik de voor- en nadelen van wildlife toerisme voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van wildlife toerisme

Op economisch vlak is wildlife toerisme een goed idee. Door middel van wildlife toerisme worden er banen gecreëerd, bijvoorbeeld voor rangers, medewerkers in ecolodges en gidsen. Door het verminderen van de werkeloosheid voelen minder mensen zich genoodzaakt om op illegale manieren zoals stroperij hun geld te verdienen. 

Helaas word er ook misbruik gemaakt van de economische voordelen van wildlife toerisme. Zo heb je, en dan met name in de havengebieden van het Amazone gebied veel lokale inwoners met wilde dieren thuis. Ze zullen je vertellen dat ze de dieren uit een gevaarlijke situatie hebben gered en deze als ze weer helemaal hersteld zijn terug zullen brengen. Vaak is het geval dat ze de dieren zelf hebben gevangen om er vervolgens geld mee te verdienen bij de toeristen. 

Een ander voordeel van wildlife toerisme is dat overheden inzien dat de wilde dieren in trek zijn bij de toeristen en dat het daarom belangrijk is om ervoor te zorgen dat de dieren niet zullen uitsterven.

Nadelen van wildlife toerisme

Een groot nadeel van wildlife toerisme is de komst van wildlife criminaliteit. Door de komst van social media en het internet worden selfies met wilde dieren massaal gedeeld. Leuk een foto met een wild dier, maar hoe de dieren achter de schermen behandelt worden zie je nergens terug. 

Zelf heb ik ook meegedaan aan deze trend, voordat ik mezelf bewust was van de invloed op deze dieren heb ik ook verschillende foto’s met wilde dieren gemaakt. Ik heb van deze ervaringen geleerd en wil die foto’s nu gebruiken om jou te informeren. Het gevaar van selfies maken met wildlife en deze online zetten is dat je een ketting reactie creëert. Als mensen zien dat je op de foto bent geweest met een tijger kunnen ze beredeneren, oh Amy is ook met een tijger op de foto geweest, dan kunnen wij dat ook.

Een ander nadeel van wildlife toerisme is dat wilde dieren in het wild vaak niet meer helemaal wild zijn, de kans is aanwezig dat ze gevoerd worden en daardoor deels uit hun natuurlijke habitat verliezen. Zoals gebeurde tijdens het snorkelen met walvishaaien in Oslob.

Het laatste nadeel van wildlife toerisme zijn de dieren die worden gedood voor bijvoorbeeld hun ivoor om er vervolgens souvenirs van te maken.

Wildlife toerisme
foto @ sloth conservation foundation

Wat zijn voorbeelden van dieronvriendelijke attracties?

Rijden op de rug van een olifant

Ondanks dat een olifant er groot en sterk uitziet zijn ze er niet voor gemaakt om mensen op hun rug te dragen. Voor olifanten is dit onnatuurlijk gedrag. We willen voorkomen dat we een olifant uit hun natuurlijke omgeving halen.

Knuffelen en selfies maken met luiaards

Luiaards zien er super schattig en knuffelbaar uit. Een hele leuke nieuwe profielfoto voor whatsapp zou je denken. Maar doe het niet. Luiaards kunnen niet tegen lichamelijk contact met mensen. Ze worden bang en kunnen zelfs door de angst overlijden. Wat je niet ziet, luiaards die bang zijn raken in shock en blijven daardoor heel rustig en stil zitten waardoor het lijkt dat ze alles prima vinden.

Markten waar wilde dieren worden verkocht

In veel landen vind je markten waar wilde dieren in kleine kooitjes worden gehouden voor de verkoop. Markten als dit trekt veel toeristen aan. Vermijd deze markten, als de toeristen wegblijven word er hopelijk ooit gestopt met deze markten.

Toeristen attractie met wilde dieren

Waar let je op als je bij een toeristische locatie met wilde dieren komt?

Dan komt nu natuurlijk de vraag, hoe weet je dat je een diervriendelijke wildlife activiteit hebt gevonden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om erachter te komen of je diervriendelijke activiteiten hebt gevonden.

Doe onderzoek

Voor je ergens naar toe gaat, doe eerst uitgebreid onderzoek. Kijk of je ervaringen, reviews of andere informatie over het project kunt vinden. Lees met name de negatieve reviews. Als er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen zullen mensen die jou voorgingen vanzelf een negatieve review achterlaten. Doe dit andersom ook, kom jij ergens waar dingen gebeuren die niet oké zijn, laat een slechte review achter.

Bestudeer je omgeving

Kijk of de dieren in een veilige en gezonde omgeving leven. Hebben ze genoeg ruimte, hebben ze ruimte om zichzelf terug te trekken of zitten ze opgesloten ik te kleine hokken?

Let op verkeerde signalen

Zie je veel gewonde dieren of verblijven die niet schoon zijn. Zitten de dieren vast aan kettingen of worden ze geslagen. Blijf dan weg bij deze locaties. Ook als toeristen op de rug van de dieren mogen rijden of als je een selfie met de dieren mag maken dan blijf je liever weg bij deze locaties.

Houd afstand

Kom je dieren in het wild tegen, houd afstand en raak ze vooral niet aan. Kijk met bewondering naar deze prachtige dieren en geniet van een afstand van ze. Blijf rustig en zorg ervoor dat de dieren niet van je schrikken.

Blijf in het wild

Ga op zoek naar ervaringen waar je dieren in hun wilde omgeving kunt zien. Zie hoe ze leven en zie waar ze zicht het meest op hun gemak voelen.

Dieronvriendelijke locaties die je wild vermijden

Zwemmen met walvishaaien in Oslob

Zwemmen met walvishaaien kan een geweldige ervaring zijn. Ik keek dan ook onwijs uit naar dit uitje. Helaas is zwemmen met walvishaaien in Oslob puur een bron van inkomen en word er totaal niet naar het welzijn van de walvishaaien gekeken. Wil je weten waarom je beter niet kunt gaan zwemmen met walvishaaien in Oslob?

Rijden op de rug van een yak in China

Op de rug van een yak rijden was voor mij mijn eerste wildlife ervaring. Eerlijk gezegd voelde het al wel redelijk ongemakkelijk. Ik vind mezelf veel te zwaar om op de rug van een dier te zitten.

Elephant Breeding Center Nepal

In Chitwan National Park, gelegen in het zuiden van Nepal, vind je talrijke diersoorten, waaronder de Indische neushoorn, de Bengaalse tijger en de Indische olifant. Het park staat vooral bekend om haar safaris, maar je vindt er ook een andere populaire toeristische trekpleister zoals het Elephant Breeding Center.

Dit centrum werd in 1985 opgericht om de populatie van de gedomesticeerde olifant te laten toenemen. Deze wilde dieren moeten echter op een vreselijke – en pijnlijke – manier getemd worden om ze tam te krijgen. Tot overmaat van ramp worden de olifanten, inclusief baby’s in het Elephant Breeding Center van Chitwan tot 19 uur per dag vastgeketend, zodat ze niet kunnen ontsnappen.

Tijdens een uitstap naar Chitwan National Park steunen vele toeristen, vaak zonder het te beseffen, deze praktijken door dit centrum te bezoeken. Ben je een dierenvriend, denk dan twee keer na voordat je deze plek bezoekt, olifanten wast, of een olifantenrit doet.

Diervriendelijke organisaties die je kunt bezoeken

Walvissen spotten in IJsland

In IJsland heb je verschillende organisaties die op een diervriendelijke manier tours aanbieden waarmee je walvissen kunt gaan spotten. Wil je alles weten over walvissen spotten in IJsland?

Ontdek de jungle van Ecuador

Ga op trektocht door het regenwoud in Ecuador met natuurgids Ana Santacrus. Ze neemt je mee door het regenwoud in het Amazone op zoek naar wilde dieren en ze leert je alles wat je maar wilt weten over de omgeving. Dit allemaal op een verantwoorde manier, en daarom geen garantie dat je ook daadwerkelijk wilde dieren tegen komt. Maar is dat wel nodig? Er zijn ook zoveel mooie andere dingen te ontdekken in dit gebied.

Ubuntu magazine, het online magazine over wildlife

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en meer leren over de natuur en wildlife, inclusief wildlife toerisme. Volg dan Ubuntu magazine. Vier keer per jaar brengen wij nieuwe, inspirerende en informatieve editie uit.

Wildlife toerisme, vanaf nu alleen nog maar verantwoorde activiteiten

Nu weet je waar je allemaal op moet letten om verantwoord een vakantie met wildlife aan te gaan. Laten we er met zijn alle voor zorgen dat wildlife toerisme 100% duurzaam gaat worden. Wat was jouw leukste ervaring met wildlife?

MEER DUURZAME TIPS VAN HOMEMADE ADVENTURES

Dit artikel bevat affiliate links: Als je via een van de links iets boekt of besteld krijg ik daar een kleine commissie over zonder dat het jouw iets extra’s kost. Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de disclaimer.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Koop jouw producten voor op reis
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten