wandelschoenen onderhouden

Wandelschoenen onderhouden, zo gaan jouw schoenen extra lang mee

Je kent het wel, je hebt net een hele fijne wandeling gemaakt. Kilometers lang wandelde je over modderpaden, door het hoge natte gras over uitgestrekte weilanden, misschien heb je zelfs een riviertje over moeten steken. Bij thuiskomst zien je wandelschoenen er niet meer uit. Op zich geen probleem toch? Wandelschoenen zijn er tenslotte voor om gebruikt te worden. Dat is dus niet het geval, je zal na je wandeling nog even aan de bak moeten om de levensduur van je wandelschoenen te verlengen. Wandelschoenen onderhouden doe je zo:

Waarom wandelschoenen schoonmaken?

Naar die fijne wandeling door de natuurlijk wil je waarschijnlijk een lekkere douche nemen en op de bank ploffen. Toch is het van groot belang dat je eerst nog even je schoenen goed verzorgt. De modder op je schoenen kunnen ervoor zorgen dat het materiaal veel sneller uitdroogt. Natte schoenen wil je zo snel mogelijk drogen, je wilt tijdens de volgende wandeling natuurlijk geen natte voeten krijgen. En schoenen met een verstopt membraan zorgen voor zweetvoeten, die vervolgens weer voor blaren zorgen. Dat wil je natuurlijk ook niet. Goed onderhouden wandelschoenen gaan gewoon veel langer mee, wat weer beter is voor je portemonnee en voor het milieu. Win-win!

wandelen

Wat heb je nodig om wandelschoenen te onderhouden?

Om wandelschoenen schoon te maken en te onderhouden heb je helemaal niet zoveel nodig. Een borstel en een lauw warm water is voldoende om de schoen helemaal schoon te maken. Daarnaast heb je nog een spray of wax nodig om je schoen te behandelen, Nikwax en de Buitenmens Care producten van Bever zijn de meest milieu vriendelijke producten op de markt. Welk product je nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal. Hier kom ik zo nog eventjes op terug. Om schoenen sneller te laten drogen kun je kranten of een oud t-shirt gebruiken. 

Hoe maak je je wandelschoenen schoon?

Na iedere wandeling wil je je wandelschoenen goed schoonmaken. Om te beginnen haal je de veters en de zooltjes uit de schoenen, zo kun je ook de verborgen plekjes goed schoonmaken. Borstel daarna eerst het grove vuil weg, vergeet ook niet om het vuil tussen het profiel van de zool uit te halen.

Als je het meeste vuil hebt verwijderd kun je met het lauwwarme water en de borstel de rest van de schoen borstelen en schoonmaken. De buitenkant van de schoen is nu helemaal schoon. 

De binnenkant wil je ook goed schoonmaken. Hier heb je twee opties voor. Als je een schoen hebt met een waterdicht membraan zul je merken dat het membraan op den duur vol gaat zitten met vuil. Je merkt dan aan de schoen dat hij meer dan normaal gaat zweten. Je kunt de schoenen dan vol laten lopen met lauwwarm water. Laat dit gerust twee uurtjes zo staan. Daarna giet je de schoenen leeg, haal je er een doekje door en laat je vervolgens de schoen goed drogen. Heb je een schoen zonder waterdicht membraan dan is een vochtige doek door de schoenen halen voldoende. 

Zo droog je je wandelschoenen

Wandelschoenen droog je het beste met de buitenlucht. Laat de zooltjes en de veters uit de schoenen, en zet de schoenen bij voorkeur buiten in de schaduw. Regent het buiten? Dan kun je ze ook prima binnen drogen. Zorg er wel voor dat je de schoenen niet in de buurt van een warmtebron plaatst. Dus niet lekker snel voor de kachel of de verwarming laten drogen. Al helemaal niet even met de haardroger in je schoenen, hierdoor kunnen je schoenen uitdrogen. Heb je je wandelschoenen de volgende dag weer nodig? Het kan helpen om kranten of een oud T-shirt in de schoenen te doen. Deze nemen het vocht op waardoor je wandelschoenen sneller droog zijn. 

wandelschoenen schoonmaken

Zo moet je je wandelschoenen onderhouden

Nu de jouw wandelschoenen schoon zijn is het tijd om ze nog wat extra liefde te geven. Je gaat de schoen voeden en/of impregneren. Wat voor onderhoud er voor jouw schoen nodig is is wederom afhankelijk van de soort schoenen die je hebt. 

Je kunt trouwens ook heel makkelijk zien wanneer het tijd is om jouw schoenen te onderhouden. Heb je waterdichte schoenen, dan horen regendruppels er mooi af te rollen. Doen ze dit niet meer en trekken ze in de schoen, dan is het tijd om ze in te spuiten. Als je leren schoenen hebt en je ziet kleine scheurtjes verschijnen dan is het leer aan het uitdrogen en wil je ze goed voeden. 

Leren schoenen onderhouden

Volledig leren schoenen zonder waterdicht membraan wil je goed voeden. Je kunt dit het beste met deze 100% biobased leer wax van Bever doen. Door het leer regelmatig te voeden blijft het soepel en gaan de schoenen veel langer mee. Pas op met te veel waxen, dit kan juist weer averechts werken. 

Synthetische schoenen onderhouden

Synthetische wandelschoenen wil je na het schoonmaken inspuiten met deze waterafstotende spray. Deze spray zorgt ervoor dat vuil en vocht niet meteen in de schoenen trekt.

Waterdichte schoenen onderhouden

Jouw waterdichte schoenen, wil je ook impregneren. Ik hoor je denken, mijn waterdichte schoenen impregneren? Dat is toch niet nodig? Die zijn toch al waterdicht? Dat klopt! Het Gore-Tex of andere waterdicht membraan zorgt ervoor dat de schoen waterdicht is. Sterker nog, een schoen zonder waterdicht membraan kun je impregneren maar deze zal nooit waterdicht worden. Een spray om je schoen te impregneren zorgt er namelijk niet voor dat de schoen volledig waterdicht wordt. Maar de spray zorgt voor een dun laagje over de schoen waardoor het vocht minder snel in de schoen trekt, maar netjes van de schoen afrolt. Ook wordt vuil minder snel opgenomen. Als de schoen weer geïmpregneerd moet worden zal je merken dat de regendruppels in de schoen trekken. Met waterdichte schoenen blijven je voeten droog omdat het waterdicht membraan het vocht tegenhoudt. Doordat het vocht sneller bij het membraan komt zal deze wel veel sneller slijten. 

Lauterbrunnen Trümmelbach waterval

Waar bewaar je jouw wandelschoenen

Ik schreef het al eerder dat je jouw wandelschoenen nooit bij een warmtebron mag laten drogen. Dat houdt ook in dat je de schoenen in een droge koele omgeving moet bewaren. Dit kan gewoon in een kledingkast. Let er wel altijd goed op dat er geen verwarmingsbuizen naast de kast zijn. Een schuur is vaak geen goede plek om jouw wandelschoenen te bewaren, het kan hier vrij vochtig zijn, in de zomer kan het aardig warm worden in de schuur en in de winter kan de temperatuur hard dalen. 

Heel belangrijk is dat je je schoenen niet te lang stil laat staan. Hierdoor slijten ze sneller dan als je ze regelmatig gebruikt. De zool kan namelijk uitdrogen (dit noemen ze hydrolyse). Je ziet dit niet gebeuren, je merkt pas dat het gebeurt, is zodra je aan het wandelen bent en je zool onder de schoen uitvalt. En geloof me, dit kan sneller gebeuren dan je zou denken. Ook bij de bekende en degelijke merken. Ik zorg er daarom voor dat mijn wandelschoenen iedere twee maanden een keer buiten komen. Al is het maar voor een korte wandeling. 

Wandelschoenen repareren

Zijn je schoenen versleten? Dan hoeven ze niet meteen de vuilnisbak ik. Kijk eerst wat de opties zijn om te repareren. Nieuw veters, verzolen, stofjes inzetten. In het oosten van het land zit Cambreur dit is een schoenmaker gespecialiseerd in het repareren van wandelschoenen. Je kunt jouw wandelschoenen zelf opsturen maar handiger is het om dit via de Bever te doen. Zij werken samen met deze schoenmaker om wandelschoenen een langere levensduur te geven. Bij de Bever winkel kunnen ze je meteen advies geven of de schoen nog te repareren is en wat voor reparaties er gedaan kunnen worden. Bij veel wandelschoenen van Meindl en Hanwag kan de volledige zool worden vervangen. Vaak slijten de zolen het snelst en is de rest van de schoen nog in prima staat. Met een paar nieuw zolen gaan jouw wandelschoenen gerust weer een paar jaar mee. Bij Lowa, kunnen bij sommige schoenen de slijtzool worden vervangen, de volledige zool lukt vaak niet. Dit heeft te maken met het productie proces van de schoenen. 

Naast het verzolen van wandelschoenen kunnen lekkende schoenen vaak worden gerepareerd, versleten naden kunnen gemaakt worden. Een ontbrekend veterhaakje kan worden vernieuwd en over versleten hielen kan een nieuw stofje worden gezet. Laat je dus eerst goed informeren over de mogelijke reparaties van wandelschoenen. 

Zijn je schoenen echt helemaal versleten en vallen ze niet meer te repareren? In iedere Bever winkel staat een recycle ton waar je jouw versleten wandelschoenen kunt inleveren. Daar kijken ze wat ze met de overgebleven materialen nog kunnen doen. 

Respectvol omgaan met de natuur, wandelschoenen onderhouden

Dit wil je nooit doen met je wandelschoenen

Nog eventjes een paar dingen die je nooit met je wandelschoenen wilt doen:

  • Laat je wandelschoenen nooit bij een warmte bron drogen, hierdoor drogen ze uit. Ook niet voor één keertje.
  • Wandelschoenen dragen in een werkplaats of ruimte vol met chemicaliën is geen goed idee. Je zal merken dat ze veel sneller slijten. Maak ze ook nooit schoon met chemicaliën.
  • Laat je wandelschoenen niet te lang in de kast staan. Je hebt ze gekocht om naar buiten te gaan, gebruik ze dan ook. Ga minimaal één keer in de twee maanden een flink stuk wandelen. Zo voorkom je dat de zool uitdroogt. 
  • Zet je schoenen nooit vies in de kast. Door al het zand en modder kunnen de schoenen ook uitdrogen.

Wist je dat..

  • Wandelsokken je loopcomfort verbeteren? Door verdikkingen op de juiste plaats heb je meer demping daar waar nodig is én kunstvezels en/of merinowil zorgen voor een betere afvoer van transpiratie vocht? Dit zijn mijn favoriete wandelsokken.
  • Inlegzooltjes regelmatig vervangen voor extra comfort zorgt? Door versleten inlegzooltjes te vervangen verhoog je jouw wandelcomfort. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Hier wil jij jouw wandelschoenen voor gebruiken

Nu je weet hoe je jouw wandelschoenen moet onderhouden en hoe je de levensduur van jouw wandelschoenen kunt verlengen wil je natuurlijk weten waar je ze kunt gebruiken. Overal, ga lekker naar buiten, ontdek de omgeving rondom je huis of stap eens in de trein om te gaan wandelen. Dit zijn in iedersgeval mijn favoriete wandelingen:

  • In Brabant heb je verschillende natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Dit zijn mijn favoriete wandelingen in Brabant.
  • Wandel door het veengebied van de Hoge Venen in België.
  • Wil jij wandelen door een gebied dat op Zwitserland lijkt maar veel dichter bij huis is? Wandel dan door het Mullerthal, deze regio wordt niet voor niets klein Zwitserland genoemd.
  • Stap eens in de trein naar om te gaan wandelen in het Tatra gebergte in Slowakije voor een avontuur off the beaten track. 

Door jouw wandelschoenen goed te onderhouden gaan ze jaren mee

Nu jij weet hoe je jouw wandelschoenen goed moet onderhouden gaan ze waarschijnlijk jaren mee. Waar gaat jouw volgende wandeling naar toe?

Goed voorbereid aan het schoenonderhoud beginnen? Koop hier de producten die je nodig hebt.

Dit artikel bevat een samenwerking of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacyverklaring.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Koop jouw producten voor op reis
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten