Naast dat ik optimaal geniet van de wandelingen in binnen- en buitenland die ik maak zijn er ook zeker dingen waar ik mezelf aan stoor. Op een zoveelste regenbui na worden deze dingen eigenlijk nooit door de natuur zelf veroorzaakt. Wij, de gasten van de natuur zijn volgens mij altijd de oorzaak hiervan. Hieronder een aantal tips zodat we met zijn alle gaan wandelen met respect voor de natuur.
Wandelen met respect voor de natuur
Bijna alle paden in een natuurgebied zijn zo aangelegd dat er voldoende ruimte is voor fietsers, ruiters en wandelaars. Maar nog belangrijker de paden zijn zo aangelegd dat er tussen de paden genoeg rustgebieden zijn waar wild zich makkelijk kan terugtrekken. Soms zijn de gebieden zo aangelegd dat er in de wijde omgeving geen mensen kunnen komen. Dit is met een rede gedaan. Wij zijn te gast in de leefomgeving van wilde dieren. Het is niet alleen zo dat we de rust van de wilde dieren verstoren, ook kan het zo zijn dat we er onbewust voor zorgen dat de dieren zich bezeren. Bijvoorbeeld als ze van jou of je hond schrikken en op de vlucht slaan. Een dier in paniek kan soms gekke dingen doen. Belangrijk is dat wij ons dan ook als gast gedragen.
1. Blijf op de wandelpaden
Zoals hierboven al omschreven de wandelpaden zijn er met een rede, blijf daarom ook op deze paden. Wijk je van de paden af dan kun je de natuur vertrappen en dieren in hun veilige omgeving zich ongemakkelijk laten voelen.
Zo vertelde een van de boswachters op de Archemerberg dat mensen er alles aan doen om een mooie foto te kunnen maken. Op dat moment zat er een Lammergier, een zeldzame vogel die normaal gesproken niet in Nederland voorkomt. De vogel zat vaak wat verdekt opgesteld en te ver van het wandelpad om er een mooie foto van te kunnen maken. Ondanks de linten die hij al had gespannen moest hij toch regelmatig wandelaars terug het pad op roepen omdat ze toch een poging gingen wagen om dichter bij de vogel te komen. Doe dit gewoon niet! Blijf op de paden.
2. Wildplassen
Wildplassen, iets wat je beter niet kunt doen als het gaat om respectvol omgaan met de natuur. Maar soms is de nood zo hoog dat je weinig keus hebt. Ik geef eerlijk toe, ik heb een super kleine blaas en maak mezelf hier dan ook regelmatig schuldig aan. Zorg er wel voor dat anderen, zowel mens, dier en natuur hier geen hinder van ervaart. Gebruik je wc-papier, laat dit dan niet achter in het bos. Zorg dat je een zakje bij je hebt om het mee naar huis te nemen en gooi het daar pas weg. Een nummer 2? Graaf even een kuiltje, net zo fris voor een ander.
Let daarnaast ook nog op de regeltjes op het gebied van wildplassen. Wildplassen in de natuurgebieden is landelijk gezien niet verboden, toch kun je er een bekeuring voor krijgen. Gemeentes kunnen er namelijk zelf voor kiezen om wildplassen in hun natuurgebied te verbieden. Ook is het tonen van de geslachtsdelen verboden, dus zorg ervoor dat je altijd uit het zicht gaat zitten.
3. Gesloten gebieden
Zeker in het voorjaar kun je wandelpaden tegenkomen die afgesloten zijn. Dit gebeurt vaak omdat je anders midden in een broedgebied terecht gaat komen. Deze gebieden worden vaak ook wel de kraamkamers van de natuur genoemd. Wil je een van deze gebieden toch bezoeken. Plan het dan vooruit en zorg ervoor dat je op het juiste moment, vaak het najaar en de winter gaat.
4. Wandel of fiets naar een natuurgebied
Zorg ervoor dat je niet altijd met de auto naar een natuurgebied gaat om daar te wandelen. Blijf dicht bij huis en ga tevoet of op de fiets. Wil je toch graag een keertje wat verder weg. Kijk dan eens naar de mogelijkheden om met het openbaar vervoer in een bepaald gebied te komen.
5. Vermijd drukke periodes
Probeer de drukke periodes in het weekend en op feestdagen te vermijden. Meestal is dit tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Ga extra vroeg, je hebt dat ook meer kans om wild te spotten. Of ga juist wat later op de dag en geniet van een mooie zonsondergang. Houd hier dan wel weer rekening met de ‘openingstijden’ van een natuurgebied.
6. Neem je afval mee
De laatste en als het aan mij ligt wel de meest voor de hand liggende tip. Neem je afval lekker mee naar huis en laat niks rondzwerven in het bos. Beter nog, gebruik herbruikbare drinkflessen en verpakkingsmaterialen zodat je geen afval hebt.
De natuur is een hele fijne plek om een vrij moment of zelfs een vrije dag door te brengen. Laten we er dan ook met zijn alle voor zorgen dat het een fijne plek blijft en laten we met zijn alle wandelen met respect voor de natuur!
–> Leestip: mijn favoriete natuurgebieden in Brabant.