Vegan/vegetarische eten op reis

Vegan eten op reis: Met deze 12 tips is dat super simpel

Zelf eet ik nog niet volledig vegan of vegetarisch. Ik eet wel aanzienlijk minder dierlijke producten maar ik ben er nog niet klaar voor om alle dierlijke producten te laten liggen. Zo ben ik bijvoorbeeld een echte kaaskop. Maar probeer ik ook om niet wekelijks kaas te eten. Ondanks dat ik zelf niet vegan eet, krijg ik wel regelmatig de vraag hoe je vegan kunt eten op reis. Ik ben dus zowel voor jullie als ook voor mezelf op onderzoek uitgegaan.

Vegan eten op reis

Op veel plaatsen ter wereld kun je tegenwoordig prima vegan of vegetarisch eten. In grote steden verschijnen er steeds meer hippe tenten waar ze niet eens meer vlees op de menukaart hebben staan en waarbij plantaardige melk in je cappuccino de standaard is. Helaas is het op veel plaatsen, zeker in de kleinere dorpjes, nog niet de standaard. Met een aantal tips om vegan te eten op reis moet het je zeker wel lukken om plantaardig te eten tijdens het reizen.

Eerst wil ik nog even een bestemming met je delen waar ik stond te kijken dat ik daar vegetarisch kon eten. In Albanië ben ik van Valbona naar Theth gewandeld, Theth is een klein dorpje in de Albanese alpen. Bij aankomt in het guesthouse kreeg ik de vraag of ik vegetarisch of vlees wilde eten. Dat was meteen ook het enige Engels wat ze spraken, en wat ik verder zou krijgen was een verrassing aangezien er geen menu kaart was. Ik heb er heerlijk gegeten. Zelfs de bonensoep die ik kreeg was heerlijk, normaal gesproken vind ik witte bonen echt niet te eten.

1. Lees je in over je bestemming

Verdiep je voor vertrek goed in over de bestemming. Zoek uit of ze vegan of vegetarische restaurants hebben of een restaurant met vegan gerechten op de menukaart. Maar verdiep je ook eens in de lokale gerechten, de kans is groot dat daar al vegan/vegetarische gerechten tussen zitten. Dan hoef je dus niet eens op zoek te gaan naar die vegan tent maar kun je gewoon lekker lokaal eten.

Vegan/vegetarische eten op reis

2. Vraag op tijd in het hotel of ze een vegan ontbijt hebben

Heb je een hotel met ontbijt gereserveerd, vraag dan na wat de vegan opties zijn of vraag of ze speciaal voor jou iets vegan kunnen maken. Als je dit op tijd aangeeft hebben ze de tijd om zich voor te bereiden en wie weet word je wel verrast met een heerlijk plantaardig ontbijt.

–> Leestip: Slow travel is het nieuwe reizen.

3. App Happy cow

Happy cow is een app die je helpt om wereldwijd veganistische en vegetarische restaurants te vinden. Wist je dat je jezelf ook kunt aanmelden om ambassadeur te worden, zodra jij een goed restaurant hebt gevonden die nog niet bekend is bij Happy cow, kunnen ze deze toevoegen aan de app. Zo help je je medereizigers ook nog eens.

4. Flexibel zijn

Soms kun je beter je verwachtingen een beetje verlagen. Nog niet overal ter wereld zijn ze even ver op het gebied van vegan eten. Overal ter wereld kun je wel rijst met groenten gevonden krijgen, dit kan op de duur misschien wat eentonig worden maar houd rekening met de lokale standaarden en de lokale culturen.

Wie weet, als je rustig uitlegt wat je wilt en waarom je iets wilt kunnen ze het je nu niet bieden maar gaan ze er over nadenken en bieden ze in de toekomst wel vegan eten aan.

Leestip: –> Review Bamboo basics ondergoed.

5. Bezoek een restaurant vaker

Heb je een keertje ergens lekker gegeten tijdens jouw vakantie, waarom ga je daar niet terug naar toe? Het kan geen kwaad om 2 keer bij hetzelfde restaurant te eten. Ze hebben eigenlijk altijd wel meer dan 1 gerecht op de menukaart staan.

6. Bereid je voor

Heb je een lange reisdag voor de boeg? Zorg dat je jezelf goed voorbereid, neem voldoende snacks mee voor onderweg en als je er niet zeker van bent of je op je nieuwe bestemming makkelijk vegan kunt eten, neem dan voor de zekerheid een maaltijd mee. Vegan travel snacks: Fruit, belegde broodjes, zaden, noten, gedroogd fruit, havermout

Vegan/vegetarische eten op reis

7. Vegan kit

Neem een mes, Tupperwarebakje en bestek mee, zo hoef je niet overal voorgesneden groente en/of fruit te kopen maar kun je zelf je verse stuk fruit snijden.

8. Zelf koken

Zoek accommodaties op Airbnb, hostels of appartementen waar je zelf kunt koken zodat je zeker weet wat voor ingrediënten er in je maaltijd zitten.

–> Leestip: Duurzaam eten doe je zo.

9. Markt

Wat is er nou beter dan verse producten shoppen. Dit doe je natuurlijk op de markt, een markt vind je eigenlijk overal wel.

–> Leestip: 7 tips voor een zero waste vakantie.

10. Vegan blogs en vlogs

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die vegan of vegetarisch eten en die de wereld rondreizen, ga eens op zoek naar leuke blogs en vlogs van vegan reizigers.

–> Een leuke vegan reisblog over Praag, lees dan vegan in Praag

11. Vegan paspoort

Het vegan paspoort is een boekje waarin in veel verschillende talen word uitgelegd wat veganistisch eten is, heel handig, dus als je naar een land gaat waar je de taal niet spreekt.

–> Leestip: Duurzaam reizen is niet duur met deze tips.

12. Een keertje niet vegan eten

Misschien had je deze tip hier niet verwacht. En het is natuurlijk ook helemaal afhankelijk van de reden waarom je vegan of vegetarisch eet. Maar als je ergens in een klein bergdorpje zit, is het volgens mij beter voor het milieu om toch dat stukje kip te eten in plaats van tofu speciaal voor jou de berg op te laten komen. Vaak hebben de dieren hier ook een beter leven gehad.

Waar heb jij tijdens het reizen de lekkerste vegan maaltijd op? Ik zou het super tof vinden als jullie dat in de comments delen om zo elkaar inspiratie te geven voor nieuwe vegan plekken.

AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

2 reacties

  1. Ja! Goede tips, ik als vegan doe de meeste dingen al wel 😉
    Als ik bijvoorbeeld naar een wat kleiner plaatsje ga, zorg ik dat ik zelf kan koken. En Happy Cow én tegenwoordig ook gewoon Google Maps zijn erg handig.
    Mijn favoriete plek om vegan te eten is Berlijn! En ook in Boedapest had ik heel goede ervaringen met vegan eten voor weinig geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten